Jak řešit toxický vztah a násilí ve vztahu?
Zdravím všechny.
kdyby se mi ozvala nějaká maminka, klidně i soukromě, že si prošla toxickým vztahem, kde se z partnera při hádce (která vznikne, že se partnerovi nelíbí, že mu například předhazuji jeho dluhy, kvůli kterým chodím i já do práce se skoro 18měsični dcerou) ve vteřině stane cholerik, kterého nenapadne nic jiného, než rozbíjet věci v domácnosti a většinou jde po tom co má nejvyšší hodnotu s tím, že vše ukončí nakonec svojí rukou. Nadávkyy typu ponížení. Po nějakém čase (do pár hodin) přichází opět uvědomění se...
Není to pravidelné, ale 3-4 do roka je zatmění, cokoliv co může letět, způsobit mi finanční ztrátu a ublížit mi, to letí na můj obličej.
Jak tohle řešit, nejprve psycholog, následně terapie?
Jde to vůbec vyléčit?
Je mi stydno, smutno, nemám se za to ráda, koloběh ze kterého se neumím dostat.
@dianemash vis co, ja si taky neumim predstavit, ze by se mi to stalo. Ale mam skvele zazemi kolem sebe. Mam velikou rodinu, ktera za vsech okolnosti stoji pri me. Od malicka jsem "rozmazlovane" dite, na ktere se nikdo krive nikdy nepodival a tata se cele moje detstvi zameroval na budovani sebevedomi.
Co ma ale delat zenska v jine situaci? Treba bez podpory rodiny? Ne kazdy ma rodice, kteri bez problemu otevrou dvere domu a zenska s ditetem se tam dlouhodobe vejde.
Ne kazdy byl vychovavan tak, ze hlavni je sebeucta. Ovzlast holcicky, casto tlacene do role pecovatelek a ze museji preci neco vydrzet... to jen tak neodbouras
Navic je to mnohem slozitejsi. I ta "silna" zenska s dobrou rodinou podporou muze byt najednou velmi prekpavena, zvlast pri situaci kdy nasilnik navenek pusobi jako perfektni chlap a vsichni ho miluji. Jak najednou okoli vysvetlit, ze to tak treba neni?
Doporucuju treba serial Sedmilharky, je naprosto skvely a krasne vystihuje situaci, kdy je obeti perfektni zenska. Akorat ma problem sama uverit, ze je vlastne obeti
@tereza0111 ten seriál znám a i tam jde o to, aby ženská pochopila, že musí odejít, že se nic nezmění,že nemá cenu obelhávat se tím, v čem je dobrej, ale konečně si přiznat, že je to hajzl… Jinak ano, chápu, já jsem sem opravdu nepřišla do někoho kopat, at to vyznělo jakkoliv, takhle se holt vyjadřuju. Ale napsala jsem a stojím za tím, že dokud neodejde, tak nic lepší nebude. A že to nejde ze dne na den jsem schopna pochopit i já se svým postojem, ale sama autorka na konci svého příspěvku píše, že je v tom pořád dokola… nestačí se proste svěřit, uklidnit se, že v tom nejsem sama, nebo že byl ke mne někdo empatický, a zase jet v tom samém režimu. Něco se proste změnit musí, sbalit dceru a ukázat mu, že s nim byt nemusím… Oslovit lidi,ne na koníkovi,ale z okolí.Pokud nemá rodinu ani kamarády,tak pak zbývají zmiňované organizace, dnes jsou schopni najít bydlení,práci s minimální účastí… mne osobně připadá na prvním místě a nejdůležitější uvědomit si, že žádná změna nebude a že musim odejt, i kdybych měla přežít chvíli v azyláku… Chapu ale, že ne každý je schopný opravdu konat
@tereza0111 ten seriál znám a i tam jde o to, aby ženská pochopila, že musí odejít, že se nic nezmění,že nemá cenu obelhávat se tím, v čem je dobrej, ale konečně si přiznat, že je to hajzl… Jinak ano, chápu, já jsem sem opravdu nepřišla do někoho kopat, at to vyznělo jakkoliv, takhle se holt vyjadřuju. Ale napsala jsem a stojím za tím, že dokud neodejde, tak nic lepší nebude. A že to nejde ze dne na den jsem schopna pochopit i já se svým postojem, ale sama autorka na konci svého příspěvku píše, že je v tom pořád dokola… nestačí se proste svěřit, uklidnit se, že v tom nejsem sama, nebo že byl ke mne někdo empatický, a zase jet v tom samém režimu. Něco se proste změnit musí, sbalit dceru a ukázat mu, že s nim byt nemusím… Oslovit lidi,ne na koníkovi,ale z okolí.Pokud nemá rodinu ani kamarády,tak pak zbývají zmiňované organizace, dnes jsou schopni najít bydlení,práci s minimální účastí… mne osobně připadá na prvním místě a nejdůležitější uvědomit si, že žádná změna nebude a že musim odejt, i kdybych měla přežít chvíli v azyláku… Chapu ale, že ne každý je schopný opravdu konat
@dianemash v tomhle s tebou souhlasim. Zmena neprijde, musi pryc. Kdyby ne kvuli sobe, tak kvuli dceri uz nedavat zadne sance
Autorce - ty nejsi ta, ktere ma byt stydno. Ale bez vycitek odejdi. Ano, on to muze resit na terapii, za par let se treba zmeni (spis ne). Ale ty s dcerou nemuzete zit pak doma ve strachu, kdy to zas prijde. Ve spojeni s tim, ze mate asi dalsi potize kvuli jeho dluhum... vubec neres terapie a bez pryc, tenhle vztah ti bude vic brat nez davat
Jestli chceš, tak mi můžeš napsat do zprávy. Já jsem s takovým chlapem, který se několikrát do roka změnil v monstrum a rozmlátil nám celý byt, žila a mám s ním tři nejstarší děti. Nevím, jestli ti nějak pomůžu, mě to také trvalo dlouho než jsem ho opustila, to musí ta žena prostě opravdu chtít a ne stále jen doufat, že se to zlepší a odpouštět. 🙂 Ale jestli se budeš chtít na cokoli zeptat, klidně se ozvi 🙂

Ja nikdy nepochopim tyhle vztahy, nejsem povaha ženský, která by se sebou nechala zametat a nebavi me ani takový ty obhajoby typu “kdo nezažil tak nevi, jak těžké je odejít”… nezažila, protoze bych nikomu nikdy nedovolila se ke mně chovat jako ke koštěti. Jediný co napíšu, co by mohlo otevřít oči - mysli na svoje dítě, chceš aby za pár let sama byla svědkem toho, jak táta rozbíjí věci, ne-li tebe..? Je to fakt jen na tobě.. dneska je tolik lidí,tolik organizací co v těhle případech pomáhají,že neexistuje výmluva, proč by nešlo odejít… držím palce,ať v sobě najdeš sílu
@dianemash vis co, ja si taky neumim predstavit, ze by se mi to stalo. Ale mam skvele zazemi kolem sebe. Mam velikou rodinu, ktera za vsech okolnosti stoji pri me. Od malicka jsem "rozmazlovane" dite, na ktere se nikdo krive nikdy nepodival a tata se cele moje detstvi zameroval na budovani sebevedomi.
Co ma ale delat zenska v jine situaci? Treba bez podpory rodiny? Ne kazdy ma rodice, kteri bez problemu otevrou dvere domu a zenska s ditetem se tam dlouhodobe vejde.
Ne kazdy byl vychovavan tak, ze hlavni je sebeucta. Ovzlast holcicky, casto tlacene do role pecovatelek a ze museji preci neco vydrzet... to jen tak neodbouras
Navic je to mnohem slozitejsi. I ta "silna" zenska s dobrou rodinou podporou muze byt najednou velmi prekpavena, zvlast pri situaci kdy nasilnik navenek pusobi jako perfektni chlap a vsichni ho miluji. Jak najednou okoli vysvetlit, ze to tak treba neni?
Doporucuju treba serial Sedmilharky, je naprosto skvely a krasne vystihuje situaci, kdy je obeti perfektni zenska. Akorat ma problem sama uverit, ze je vlastne obeti