icon

Jak se "pojistit"? Svatbu nechce úvěr máme, dítě plánujeme...

biedronca
19. srp 2018

Potrebuji radu, jak se zachovat, s čím počítat, co delat?
Je mi 28 let, príteli 29. Jsme spolu 9 let. Po 5 letech jsme spolu začali žít (podnájem) a 2 roky pozdeji si koupili družstevní byt a celý ho zrekonstruovali.
Abychom dostali uvěr (nemeli jsme stavebko,ani nasporeno) musel byt prítel (větší příjem) "zadatel" a já "spolužadatel" (společné příjmy posuzovali). Dohromady s uroky to je 750tis.
Jenže... na smlouvě,na druzstvu můze být jen "jeden" majitel, coz je přítel. Takze já mam sice na krku š uvěr,a kdyz to prezenu, přítel mě můze z bytu vykopnout, a ja nebudu mít ani byt,a jen sílené dluhy,které jako spoluzadatel MUSÍM splácet dalších 20 let.
Rok a půl se snazíme o miminko. Zatím dva potraty, resíme vse v CARU uz. Ceká me kolotoč vysetrení, proč se to opakuje.
Kdyz jsem se začali snazit, rekl mi ze si ho ale musím vzít, měli bychom být kompletí rodina (má tento vzor od svých rodičů), stejné příjmení.
Za rok a půl ale zjistil a prehodnotil kolik taková svatba stojí a kdyz je první ,ma být porádná,dle jeho slov, jenze 100tis navíc nemáme. Pry az jednou budou peníze navíc (kdy, kdyz planujeme díte?!) pak si mě vezme, ted je to pro něj uz nepodstané, kus papíru. Ze radeji tech 100tis dá do koupi auta, které nemáme, dle jeho slov. Jelikoz jeho rodiče mají auta 2, my vlastne mame auto jejich kdykoliv k dispozici,a vyuzívame ho.
A ted mi poradte jak se zaopatřít, ? Splacím něco, co "není moje". Vzít si mě z fin. důvodu nechce (pak bychom na druzstve mohli jako manzelé být spolu zapsáni!!), dítě planujeme...
Jde sepsat nějakou smlouvu? jak se to resí v budnoucnu?

prcekverunka
20. srp 2018

@biedronca Já bych to v tom případě, pokud je svatba jen kus papíru, řešila jen malou svatbou - vy dva a svědci. Vyjde vás to levně a bude vyřešeno..

martaskaaa
20. srp 2018

@biedronca ještě me napadlo, ze kdyz by bylo miminko a on si te nevzal, trvala bych na tom, ze se bude jmenovat přijímenim zatim po tobě. Proč by taky melo byt automaticky po něm, když nemáte společne jmeno? 😁

astyna
20. srp 2018

Nasi meli taky vse na pul. Coje moje,je i tvoje. A kdyz se rozvadeli,chtel otec pripravit matku,kde zustala se trema detmi,o ten byt. Diky bohu mela mama skvelou pravnicku a prokazala,ze ten byt byl koupen za maminy penize,ktere dostala od rodicu,tata prispel jen tim,ze z holobytu udelal obyvatelny byt. Kam bychom jinam sly,to nevim.

astyna
20. srp 2018

Psala jsi,ze chodite do caru. Muze byt jeho zmena chovani prave tim? Ze se boji,ze bez ditete te muze opustit,a tak vyckava,co z toho bude a proto svatba nebude,az treba po detech,v tehu atak?

katule1990
20. srp 2018

@martaskaaa Taky jsem tomu svýmu řekla, že děti se budou jmenovat po mě, tzn., že pokud se nevezmeme, bude mít moje příjmení za svobodna. Nevidím důvod, proč bych měla jednou chodit pro svoje dítě, který jsem odnosila a vychovávám ho, do školky a mělo by se jmenovat jinak než já. Něco jiného je samozřejmě pokud se lidi rozvedou a vdají znovu. Nikdy jsem neměla pocit, že se musím vdávat, ale když už vážný vztah trval 5 let a plánovali jsme dítě, začínala jsem mít dost pocit, že bych chtěla, abychom byli rodina. Přišlo mi, že se mu do toho moc nechce, ale možná z toho byl jen nějakým chlapským způsobem nervózní, protože co jsme se vzali, je hrozně pyšnej manžel - všude říká "manželka tohle, manželka támhleto" a hrozně si to užívá 😂😂. Celkově mi přijde takový spokojenější, jen asi chlapům někdy trvá se k tomu rozhoupat + nechápou, proč "vyhazovat" 100 tis. za svatbu (to jsem si vyslechla taky). Ale jak jsme psaly výše - nemusí to vůbec stát tolik a část se vám vrátí. A souhlasím s tím, že byste se pro to měli rozhoudnout co nejdříve, jinak přibude dalších 1000 důvodů, proč to nejde a už to nedopadne.

babilen
20. srp 2018

@biedronca A pokud by bylo miminko před svatbou, příjmení bude mít po kom? Já bych třeba nechtěla mít jiné přijmení než moje dítě.Jak by přítel reagoval, když by jsi navrhla, že bude mít příjmení po tobě. Třeba by i tu svatbu ještě přehodnotil. Jinak k bytu - určitě bych se mrkla na pojmy předmanželska smlouva, popř. rozšířené SJM(ale to už se týká vše manželství a asi spíš poradí někdo znalý práva nebo aspoň zkus bezplatnou pravni poradnu na netu).

priefi
20. srp 2018

@biedronca a proc svatba za 100tis? Pozvete jen nejblizsi rodinu a je to. My jsme meli 31 lidi, celkove naklady hostiny30 tis., coz se platilo az po svatbe, kdy jsme jiz meli v ruce svatebni dary ve forme penez (vsem jsme prede rekli, ze nechceme dary, ale penizky), pak naklady pred svatbou vcetne kolacu, za ktere jsme dostali taky hezky obnos penizku sice byl okolo 40 az 50tis (saty, oblek, boty, material na pozvanky, oznameni, vonicky atd., vyzdoba a dalsi). Ale nakonec kdyz jsme dali dohromady vsechny naklady vs.vsechny ziskane penizky, byli jsme 20 tis v plusu.

anetka1701
20. srp 2018

Ahoj. Hele když si necháte dát na svatbě peníze, tak se vám dost vrátí... Co tak vím, tak většinou 1000/člověk- někdo dá víc, někdo min... My dali do svatby 100tis, ale 55 jsme dostali zpet jako dary. A co jsme měli kolem sebe, tak to většinou bejvalo podobny 😁 to jen tak btw.

pincola
20. srp 2018

Takhle jsi zablokovaná, že vlastně nemůžeš nic dělat, jen čekat jak to chce on. V družstvu může být jen jeden, tak je on. Svatbu by chtěl ale pořádnou, jenže na tu nemáte, takže žádnou. Zkoušela bych s ním o tom mluvit bez výčitek, ale konstruktivně. Co kdybys tedy byla napsaná na družstvu ty? Obávám se, že ti to zamítne, ale navrhla bych to. S tou svatbou, jak píší holky, peníze ze svatby se vrací. nám se nevrátily, my měli málo hostů a v poznámkách, že neočekáváme dary ani peníze. Jenže my zvali mladé rodiče s hypotékama, příbuzné žádné, krom maminek důchodkyň. Ale mým kamarádkám se na svatbách sešlo většinou dost peněz.
Ten den rychle uteče, osobně bych znova do něj dala sotva polovinu, kdybych to mohla vzít zpět. Škoda peněz. Ale ty potřebuješ zjistit, jestli to u přítele o tomhle je, nebo není. Buď to vidí složitější, než to je, nebo jsou tam fakt otevřená zadní vrátka. Není prostě možný, abys pak šla jednou s dítětem na ulici, nebo aby dítě dostal do péče on, protože ty nemáš zázemí vhodné k výchově dítěte a abys odtáhla s igelitkou.

martaskaaa
20. srp 2018

My teda vzatí nejsme, miminko se nam narodi za mesic a bude mit přijímeni po priteli. Jelikoz jsme to ani naplanovali a ono se zázrakem podařilo, hned samozřejmě všichni kdy bude svatba 😁 Ja se odmitla vdavat narychlo za prve - jen jakože z povinnosti, za druhé těhotná, kdy mi ze začátku bylo blbe a pak uz s břichem jsem taky nechtěla, za treti jsem uz vdaná byla, takze se vylozene do toho nehrnu. Ale dohodli jsme se,az maly bude trochu větší, tak se vezmeme at jsme kompletni. Pouze malou svatbu s temi nejdulezitejsimi. Jo jinak po mne se nebude jmenovat z toho duvodu, že stale nosim příjmení bývalého manžela, takze nepripada v uvahu, aby se tak malý jmenoval 😂

terezapetrova
20. srp 2018

@biedronca pokud vim nic takoveho jsem o tobe nerekla

jenny91
20. srp 2018

@biedronca Omlouvám se, nečetla jsem další příspěvky, možná to tu padlo: co registrované partnerství?
Jinak já osobně bych na něco takového nepřistoupila - než jsme se s manželem začali snažit, prostě jsem svatbu chtěla. Ze zdravotních důvodů v mé rodině to v té době nešlo (táta by se nezúčastnil a nechtěl jako jediný chybět), tak jsme měli jen malou svatbu se svědky a jejich partnery. Byli jsme s tím spokojení a mně by se určitě nechtělo čekat na nějakou velkou slávu, která možná jednou přijde, jestli budou prachy... Zatlačila bych na něj. Na druhou stranu je to samozřejmě vaše věc, partnerství je vždycky o nějakých vzájemných kompromisech, takže si musíte ujasnit mezi sebou, kam jste který ochoten ustoupit a přes co nejede vlak.

pincola
20. srp 2018

Chci ještě napsat, že mě mrzí, že my ženské musíme řešit takové ponižující věci. Jak nezůstat s dětma na ulici, kdyby vztah nevyšel. Nějak mám pocit, že se celá ta emancipace obrátila proti nám. ženská aby i rodila, i platila půlku nákladů na bydlení, i vypadala jako modelka, i uměla jazyky, i měla čistou kuchyň a teplé večeře, i na sobě šetřila i chodila čupr dupr oblékaná, ale v případě krachu vztahu nemá na nic nárok. Nejvíc bezdomovkyň jsou prý ženy, co neutáhly krach vztahu s otcem svých dětí.
Společnost už nás neuchrání. Dřív se chlap musel oženit. Možná trochu potupné pro nevěstu s bříškem, ale byla to alespoň nějaká trochu ekonomická ochrana. Dnes už nemusí. Byt je zůstane jemu.
Musíme se o sebe postarat sami, nic jiného nám nezbývá. Zakladatelko dobře děláš, že to řešíš. nenech se. Nejde ti přece o to chlapa poškodit a oškubat. Ale na ulici prostě pak nemůžeš, jen proto, abys dokázala, jak velká byla tvá láska, taks do všeho šla najivní se stoprocentním rizikem. To nemůže nikdo přece požadovat.Dneska je potřeba se si sama hlídat, aby ženská neskočila hozená přes palubu.

terezapetrova
20. srp 2018

@biedronca nicméně všeobecně si myslim, ze lidé musi myslet na zadní vrátka i v manželství bohužel. Coz ty tedy asi víš 🙂

jane46
20. srp 2018

A co si jako svatební dar přát příspěvek na auto? Oni svatebčané někdy hodně překvapí... Naše svatba byla nádherná tajná jen ve čtyřech u lesa, oběd na zámku, noc v zámeckém apartmánu, fotograf a prostě se vším všudy (ne zajít na radnici a vzít se). A nelituji doteď. Rodina byla nadšená, když dostali oznámení a pak se udělala grilovačka na zahradě. A aniž jsme očekávali, dostali jsme i svatební dary (peníze). Svatba nás vyšla na 15.000,- My tedy nikdy neřešili, že musíme do všeho jít napůl nebo jak to bude když jeden odejde (i přes potřebná zadní vrátka očekáváme, že spolu budeme pořád a neplánujeme další svatby). Dům jsme si koupili, když jsem ještě byla studentka, hypotéka byla tehdy na už manžela a mojí mamku, já jen jako ručitel. Takže riskovali všichni... Na rekonstrukci dal stavebko on, na vybavení já. Po konci první fixace jsme hypo ale převedli a už jsme tam jen my dva.
Pro mě je tedy auto, pokud plánujete rodinu, důležitější než svatba. Miminku bude jedno jak se jmenuje, ale to pohodlí je k nezaplacení. My si první auto koupili, když jsem čekala syna a díkybohu za něj. A pak možná už menší svatba ne pro materiální hodnoty, řešení rozvodu, co kdyby, finance... ale pro to být rodina, bude znít líp i třeba jen ve třech či jen s blízkou rodinou.
Nikdy bych se nevdávala, abych tím vyřešila cokoliv majetkového (a to nám to poradce navrhoval, když nám sjednával hypo, že bychom dosáhli na kdeco), svatba má pro mě úplně jiné hodnoty...

jane46
20. srp 2018

Jo a souhlasím s tím, co už tady zaznělo... Všechno co píšeš tady nám, řekni v klidu svému chlapovi. On třeba vůbec netuší, jaké máš obavy a o čem uvažuješ.
Ale určitě bych to nesměřovala tím směrem, chceš auto pro rodinu a ne svatbu a tak uvažuji nad tím co budu dělat bez Tebe a co mi z toho pak vlastně kápne, když sama jsem do našeho bydlení vložila x tisíc.
Tohle všechno tedy můžete vyřešit předmanželskou smlouvou.

martaskaaa
20. srp 2018

@jenny91 co s nima ma společného registrované partnerství? Jsou to heteráci žena a muž 😂😂😂

ruzicka06
20. srp 2018

@martaskaaa Registrované partnerství prý jde i u heterosexuálů, stejně jako u homosexuálů. Kolega od manžela z práce o tom s přítelkyni uvažovali. Nevím, co vše to reg. partnerství obnáší celkově ale...mě to příjde u heterosexuálů ale jako blbost. Buď si někoho chci vzít a mám normální svatbu, ale ne že si někoho vezmu ,,napůl" což to reg. partnerství jako je..moc se v tom nevyznám, ale asi ti registrovaní partneři nemohou vše, co manželé, co jsem tak slyšela.

jenny91
20. srp 2018

@ruzicka06
@martaskaaa
Já jsem si dřív taky myslela, že je to jen pro páry stejného pohlaví, ale potom příteli někdo říkal, že spolu můžeme uzavřít reg. part. před tím, než se rozhodneme pro svatbu. (Abychom měli aspoň nějaká práva - třeba získat informace, když někdo z nás bude v bezvědomí v nemocnici...) Už jsem to neřešila a ani jsme se pro to nerozhodli, prostě jsme se potom vzali. Jen jsem si teď říkala, že by to zakladatelku možná mohlo zajímat, kdyby chtěla prostě aspoň něco zatím místo té svatby. (Teď jsem to hledala a nejsem si jistá, jestli se to opravdu jmenuje v tomto případě registrované partnerství, našlo mi to nějaký vztah "druh, družka".)

ruzicka06
20. srp 2018

@jenny91 Jo ono moc lidí o tom asi neví. Ale jak jsem říkala..já toto u heterosexuálů neuznávám. Na to jak tady některý píšou, že svatba je jen o tom, aby byly nějaký výhody, že to je jen o tom papíře a kdesi cosi...tak o čem je tedy registrovaný partnerství u heterosexuálů? - to je vyloženě jen o tom, abych měla nějaký výhody. Možná jsem staromódní, ale příjde mi to divný. Zakladatelce by to třeba pomohlo. Ale nevím, jak bych se na jejím místě cítila, kdyby mi chlap řekl ,,nechci si Tě vzít, jen se spolu zaregistrujeme". Dle mýho názoru, buď klasická svatba a nebo nic a popřemýšlím, jestli s tím chlapem fakt být.

bayt
20. srp 2018

@biedronca Taky bych šla do malé svatby a dítě odmítla, dokud nebudeme svoji. Nechtěla bych se bát, že budu jednou bez střechy nad hlavou! Nikdy nevíš, kdy komu rupne v kouli.

Upřímně, obřad je zadarmo, a hostinu můžete udělat na něčí zahradě. Klasika opejkání prasete. Nic drahého.

astyna
20. srp 2018

@jane46

Já jsem chtěla taky něco podobného. Kamarádka třeba jela do USA, vzali se tam, domů postali krabici s oznámením, její kus látky ze šatů a z obleku, vzorek cukroví a fotky. Všichni čuměli. Nejdříve všichni naštvaní (je jich jak Hujerů), ale oni byli spokojení. Dělají online tripping a na radnici jsem si je taky nedokázala představit.

jane46
20. srp 2018

@astyna Taky jsme se báli, aby se někdo nenaštval. Třeba pro mojí mamku to byla první svatba jednoho z jejích tří dětí. A vůbec, nadšení veliké a pro nás třešnička na dortu. Ale nedělali jsme to pro ušetření peněz, prostě jsme to tak chtěli už dávno

penelope87
20. srp 2018

@biedronca Mimochodem, pokud skutečně argumentuje praktičností, tak je praktické se vzít, kdyby se něco stalo. Abys ty, a pak třeba děti byla zabezpečená. Nebo třeba měla přístup k informacím o jeho zdravotním stavu.

astyna
20. srp 2018

@jane46

Muselo to být perfektní 🙂 Moje noční můra je 30 párů očí na mou osobu...

biedronca
autor
20. srp 2018

@biedronka10 fakt myslis, ze dle jeho reakce vyjde pravda na povrch?

biedronca
autor
20. srp 2018

@penelope87 presne tak, to vidim stejně .Nedej boze, kdyz se mu neco stane, ja s dítětem sama dluhy a bez bytu.

biedronca
autor
20. srp 2018

@astyna tak tohle mi ani neprovehlo hlavou, ze by tak mohl premyslet.to si nemyslim... Ale ani me to nenapadlo.
Proc by podstupoval spermiogtam, inseminace....atd?

klea81
20. srp 2018

@priefi taky se nám peníze nejenom vrátily, ale ještě zbylo na novou televizi ;o)

klea81
20. srp 2018

@journals měli jsme 17 lidí a určitě jsme se vešli do 20 tis., nevím za co bych jako utratila 100 tis

Strana