icon

Jak se vypořádat s manželovými finančními problémy a lhaním?

saarka76
Včera v 17:13

Dobrý den, jdu se vypsat a zeptat na názor/ radu..
S manželem jsme spolu přes 5 let, z toho skoro rok svoji, máme 2 malé děti, ale od začátku vztahu byly problémy a komunikací. Muž mě věčně neposlouchal, byl na telefonu, nebo hrál hry. Vždycky nevycházel s penězi do výplaty a oháněl se s tím, že to moc řeším, že to je tím, jak se udělá ,,větší" nákup v supermarketu za 2-3K.
Tak jsem to neřešila. Jednou, když byl pracovně přes týden pryč, po celý rok se vracel jen na víkendy, tak nám vypojili elektřinu, protože ji nezaplatil a já v tom musela žít. Chtěla jsem na to dát všechny své úspory, ale on si v mžiku vzal půjčku, což jsem právě nechtěla.
Myslela jsem, že děti ho změní.
Když byla starší dcera na světě, po nějaké době jsem po 4 letech vztahu zjistila pravdu- celou tu dobu utrácel měsíčně několik tisíc do mobilních her a bylo mu asi jedno, že kvůli tomu pak nevychází s penězi. Jednou dál za měsíc do hry kolem 10 tisíc, a abych na to nepřišla, vzal si tajně další půjčku.
Před svatbou jsme si to nějak urovnali a slíbil, že už to dělat nebude.
Ale teď jsem zase zjistila, že i tak měsíčně prostě utrácí kolem 2-3 tisíc do her, jako by si nemohl pomoct, a pořád mi o tom lže a bagatelizuje to. Říká, že jsou to jeho těžce vydělané peníze, které si chce užít. Na jednu stranu to chápu, ale bolí mě, že mu nestojím ani za špetku upřímnosti, a že je nezodpovědný, protože potom máme peníze tak akorát na jídlo, a nic navíc, takže když má někdo narozeniny, něco se stane, nebo jsou potřeba plenky, léky, tak prostě nejsou peníze, ale na to on v tu chvíli nemyslí.
Už nevím co mám dělat. Myslím, že ho miluji, a vždy mu to odpustím, protože poslední co chci, je rozbít rodinu.
Co si o tom myslíte, přeháním? A co s tím mám dělat?
Ani na párovou terapii nemůžeme, protože nemáme hlídání(kojím) a navíc ani peníze, protože žádná terapie není plně hrazená pojišťovnou.

anonym_dc9aae
Včera v 17:27

Vrať ho mamince, nepovedl se. Raději bych byla s dětmi sama, než tohle. Ale já bych si takovou slibotechnu nikdy nevzala.

klokanka31
Včera v 17:32

@saarka76 Máš dvě možnosti. Buď převzít finance pod svá křídla, a nebo ho poslat o dům dál. Tohle je cesta do pekel.

kakba
Včera v 17:35

Je to gambler a mate problem. Pokud on sam nevidi problem a nechce si najit pomoc, tak ty si v maleru s nim, protoze jste manzele. Pises od zacatku vztahu mate komunikacni problemy. Chyba cislo 1, ze vubec sis ho nasla. Chyba cislo 2. Myslet si, ze deti nekoho napravi. S chlapem, co nema zajem to resit a jen utraci penize, bych byla radeji sama.

zuzkasim
Včera v 18:16

Tý jo, holka, to máte docela problém. Manžel je gambler. Dokud si to sám neuvědomí, těžko s tím bude něco dělat. Rozchod radit nebudu, pokud ti imponoval chlap, který byl věčně na telefonu nebo hrál hry a nevycházel s penězi, nemá smysl do toho vrtat. Teď máte děti a je potřeba to řešit. Takže jako manželé máte všechny peníze společné. Chce to společný účet, zapisování výdajů, abyste měli představu, kolik je potřeba na jídlo, na provoz domácnosti, na oblečení, drogerii atd. Jednu z položek musí tvořit spoření. I kdyby to mělo být 500Kč měsíčně (věřím, že zvládnete víc). Teprve ze zbytku si můžete dovolit vzít vlastní "kapesné". Oba dva stejně velké. U plození dětí jste byli oba, oba máte povinnost jim zajistit vše potřebné. Jste rodiče a vaší prioritou jsou teď ty děti, ne vlastní zábava. Jestli je ještě nějaký dluh, bude se umořovat prvně ten dluh a kapesné bude naprosto symbolické (třeba 300Kč), cílem je zbavit se co nejdříve dluhu a to tak, aby to rodina pocítila co nejméně. Z kapesného se neplatí potřebné oblečení, ale na veškerém oblečení byste se měli domluvit, pokud teď opravdu jedete na dřeň. Pokud na to chlap nebude chtít přistoupit, vysvětlit mu, že v momentě, kdy byste šli od sebe, měl by soudně nařízené alimenty dle výše svého výdělku, zbude mu na útratu mnohem méně a budete ještě muset řešit dvojí bydlení. Pokud neumí hospodařit s penězi, budeš to muset vzít si svých rukou.
Na párovou terapii můžete do manželské poradny, ty jsou zdarma. Sezení trvá hodinu, to bez kojení dítě vydrží, pokud seženeš babičku, tetičku, sousedku, kamarádku. Jde za hlídání nabídnout třeba i vyžehlení prádla sousedce, když na to přijde. Pokud se chce, všechno jde. Nevím, jak moc velké máte šance, ale aspoň bych to zkusila, ty děti za to stojí.

saarka76
autor
Včera v 19:07
@zuzkasim

Tý jo, holka, to máte docela problém. Manžel je gambler. Dokud si to sám neuvědomí, těžko s tím bude něco dělat. Rozchod radit nebudu, pokud ti imponoval chlap, který byl věčně na telefonu nebo hrál hry a nevycházel s penězi, nemá smysl do toho vrtat. Teď máte děti a je potřeba to řešit. Takže jako manželé máte všechny peníze společné. Chce to společný účet, zapisování výdajů, abyste měli představu, kolik je potřeba na jídlo, na provoz domácnosti, na oblečení, drogerii atd. Jednu z položek musí tvořit spoření. I kdyby to mělo být 500Kč měsíčně (věřím, že zvládnete víc). Teprve ze zbytku si můžete dovolit vzít vlastní "kapesné". Oba dva stejně velké. U plození dětí jste byli oba, oba máte povinnost jim zajistit vše potřebné. Jste rodiče a vaší prioritou jsou teď ty děti, ne vlastní zábava. Jestli je ještě nějaký dluh, bude se umořovat prvně ten dluh a kapesné bude naprosto symbolické (třeba 300Kč), cílem je zbavit se co nejdříve dluhu a to tak, aby to rodina pocítila co nejméně. Z kapesného se neplatí potřebné oblečení, ale na veškerém oblečení byste se měli domluvit, pokud teď opravdu jedete na dřeň. Pokud na to chlap nebude chtít přistoupit, vysvětlit mu, že v momentě, kdy byste šli od sebe, měl by soudně nařízené alimenty dle výše svého výdělku, zbude mu na útratu mnohem méně a budete ještě muset řešit dvojí bydlení. Pokud neumí hospodařit s penězi, budeš to muset vzít si svých rukou.
Na párovou terapii můžete do manželské poradny, ty jsou zdarma. Sezení trvá hodinu, to bez kojení dítě vydrží, pokud seženeš babičku, tetičku, sousedku, kamarádku. Jde za hlídání nabídnout třeba i vyžehlení prádla sousedce, když na to přijde. Pokud se chce, všechno jde. Nevím, jak moc velké máte šance, ale aspoň bych to zkusila, ty děti za to stojí.

@zuzkasim děkuji moc, zkusím to. Naštěstí máme peníze na spořicím účtu, začali jsme šetřit nejdřív na svatbu, a teď jsem to chtěla nadále udržovat i tak, kdyby náhodou. Ano, děti jsou priorita, proto jsem chtěla vědět z jiného úhlu pohledu, jak moc se to žene špatným směrem. Já jsem naivní člověk, co věří, že se člověk dokáže změnit, no uvidím jak to dopadne, když s tím teď vážně budu/ budeme něco dělat.

lv
Včera v 19:48
@zuzkasim

@saarka76 1) rodinná poradna je bezplatná, 2) rozbíjíš rodinu? Ty? Ne. 3) jednou bych fakt chtěla vidět ten zázrak = chlapa, co se změní narozením dítěte, 4) je gambler, potřebuje to pochopit a jít se léčit, v poradně vás nasměrují. Jinak souhlas se
@zuzkasim

krtikkrtovaty
Dnes v 19:44

@saarka76 Jako úplně první bych zašla hlavně k právníkovi a nějak ošetřila, abys za něj v případě neuvážené půjčky nehradila jeho dluhy...