icon

Jak se vyrovnat s návratem muže k alkoholu?

16. říj 2022

Píši raději anonymně a snad se jen potřebuji vypsat a znát možná něčí názor. Když jsme dnes již s mým manželem spolu začínali, tak měl velký problém a alkoholem, kdy se střídala období klidu a období pití. Po narození syna nepil rok, pak opět začal a já jsem se s ním i rozešla, ale časem bylo vidět,že se skutečně změnil, že přestal pít, pracoval na sobě a tak jsme se k sobě vratili a několik let žili opravdu spokojeně než se znovu nenapil. V tu dobu si sám vyhledal odborníka a dochazel k němu a doma byl klid další roky až do narození naší dcery v létě. Od té doby byly nějaké náznaky,že se k tomu asi vrátil, ale já si pořád asi nalhavala, že se to snad neděje, když se vlastně i léčí. Až do dneška, kdy opět přišel úplně nasrot s tím, že už k doktorovi chodit nebude a že chce žít jinak, že ho rodinný život nebaví. Klasika, po vyspani mi tady leze do zadku a že to tak nemyslel. Já jsem mu však řekla, ať si jde a už se nevrací. Nevím,jestli jde jen o uklouznuti, a nebo se u nás opět rozjede alkoholove peklo, lhaní, bez peněz a taky ta agrese. Tak snad to ustojime a nebo budu raději utíkat zavcasu 😒

Strana
z2
emamaira
16. říj 2022

Jestli se to znovu rozjede nevím, ale mám zkušenost s otcem. V lecebne byl asi před dvaceti lety, od té doby byly tři recidivy. Dvakrát jednorázově a jednou to trvalo asi rok. Bohužel s tímhle musíš vždy počítat, že revidivy přijdou. Říká se, že až když abstinuje 10 let, tak je větší pravděpodobnost, že se to už nevrátí. Držím palce, ať to zvládnete.

autor
16. říj 2022

@emamaira manžel ještě v léčebně nebyl, zatím mu pomáhal pouze pokec. Teďka se ale sekl, že už tam nepůjde 😒 on to vydrží vždy těch pět let a pak se to vrátí, zatím se to vrátilo pořádně jen jednou po tom roce, pak byl klid. Teď vydržel pět let a takhle to zahodil 😒 děkujeme, samozřejmě bych to chtěla ustát, ale vím, co bylo a vzhledem k dětem už žádné šance prostě nebudou

jancazao
16. říj 2022

Je mi to moc líto a držím palce, ať to nějak zvládnete. Můj otec začal pít po 12 letech abstinence! Hrozně mě to mrzí, děti se ho začaly bát, takže jsem mu řekla, ať se sebou něco dělá, jinak tam nebudeme chodit. Teď je to v únosné míře, ale pije.
Kolega v práci už potřetí. Nemá to doma lehké a říká, že je to nemoc jako jakákoliv jiná.
Já neodsuzuju, ale vadí mi to.
Držte se 🍀❤️

autor
16. říj 2022

@jancazao manžel mě hrozně zklamal, myslela jsem,že už to máme za sebou po tolika letech klidu. Však my se ani nehadame doma. Opravdu nám bylo dobře a sám to pořád říkal 😒 děkuji, budu se snažit, ale znova to rozjet nenecham 😒

emamaira
16. říj 2022

Jak říká @jancazao, je to nemoc jakk každá jiná. To pomohlo mě to nějak přijmout, ikdyz zklamání to bylo vždycky obrovské. Ale já to to měla jinak tím, že otce si nevyberes, u partnera ru možnost máš.

autor
16. říj 2022

@emamaira a proto bude nejlepší odejít včas, syn už má rozum a malá nemusí vyrůstat v dusnu jako jednu chvíli syn😒

jancazao
16. říj 2022

Víš, ono je to s tím alkoholem strašně těžké, pokud máš jednou problém, už nikdy nesmíš nic, co i jen chutná jako alkohol. Není to jako čokoláda, dáš si kousíček a nic se nestane. Alkoholu se nesmíš ani dotknout a přitom je tak lehce dostupný všude kolem. Já bych na tvém místě vyžadovala léčení, ale ne ambulantní. A dala bych ještě poslední šanci, pokud je jinak všechno v pořádku.
Držte se 🍀❤️

autor
16. říj 2022

@jancazao jo to já právě vím, takže vlastně ani já nepiji, i když u mě problém nikdy nebyl, ale beru to tak, že má manžel nemoc a já mu s tím pomáhám. Uvidíme až vystrizlivi, co mi k tomu dále poví a pokud bude trvat na tom, že se léčit nebude, tak se naše cesty budou muset rozejít. Bohužel

eliska_f
16. říj 2022

Jestli začal teď po narození dcerky - tak je to jako s každou závislosti, může se znovu projevit velkou životní události, což narození dcery je. Odborníka bych v hledala sama, jak v takové situaci s manželem jednat. Pak samozřejmě aby tam pravidelně má že za ním dochazel a léčil se

autor
16. říj 2022

@eliska_f jeho psycholog ho prave chtěl vidět hned po narození dcery a on to pořád odkládá a odkládá až je tam, kde je 😒

martt
16. říj 2022

Tohle zazival manžel s babičkou, ta ještě do alkoholu míchala prášky. Bohužel se v tom dost motala. Nějakou dobu byl vždycky klid třeba tak 3/5 let , pak se něco vždy pro ni stalo , že sáhla po alkoholu třeba rok se v tom plácala, protože od nikoho nechtěla pomoc. Pak byl zase klid a takhle stále dokola. Ale bohužel pokud on sám s tím nebude chtít nic dělat tak s ním nepohnes. Babičku vozily k psychologovi a stejně se pak napila.

autor
16. říj 2022

@martt já to taky vidím prostě bledě, když už ani na pokec docházet nechce, tak je tsm prostě zase ta chuť a to je na dlouho konec

martinka_33
16. říj 2022

Nevím odkud jsi, ale zkus vyhledat odborníka na pokec ty, u nás na to funguje Advaita Vážně ti to pomůže utřidit myšlenky a řict si co dál... Mrzí mě to, ale je to jak píší holky, jednou alkoholik=navždy alkoholik a to že do toho zase spadne, to neni otázka jestli, ale otázka kdy 😢

sudylichozrout
16. říj 2022

Alkoholik nikdy neprestane byt alkoholikem. Bude uz vzdycky jen abstinujicim alkoholikem s urcitou pravdepodobnosti relapsu. To rika muj abstinujici kamarad. Osobne bych od toho sla pryc, nemela bych nervy na to, jak nici sebe i rodinu.

kitycat
16. říj 2022

Manzel nie je schopny dat si "jedno" a tym to hasne? Alebo co pije, vzdy ide na doraz?

Nevies, co je spustacom? Ide sam?

lv
16. říj 2022

@kitycat nejde si dát jedno, ani rumivou pralinku, naložený višně z bonboniery, prostě vůbec nic. I tak málo spustí ty procesy, receptory.

autor
17. říj 2022

@martinka_33 u nás bohužel taková centra nejsou a psychologu je tu taky málo, snad jen dva. Zkusím zavolat jeho psychologovi co s tím 😒

autor
17. říj 2022

@sudylichozrout no to já už na to znovu taky nemám. Už mi není dvacet a chci mít klid a pohodu a klidně bez něho 😏

autor
17. říj 2022

@kitycat on si nemůže ani cuchnout k pivu, nezná míru a pak je agresivní, útočí a utíká z domu na několik dní, dokud nepropije peníze a doma se zastaví úplně ba mol jen si zdrimnout a jede dál

autor
17. říj 2022

@lv přesně, ani cuchnout si nesmí takový člověk

autor
17. říj 2022

@lv nevím, co je spouštěč, možná narození naší holčičky 🙈

martinka_33
17. říj 2022

Zkus se optat jeatli.nedélají sezení online. Já bych ti poradila, ale vim jak je to těžký. Prostě nechce š přestat? Tak já jdu.. Něco jiného když ulítne a hned s tim neco dělá. Ale tak to bohužel.nechodí. to jsou fáze kdy nemá problém s chlastem, kdy ten problém máš ty, pak se stane průser tak teprve s tim bude neco delat. Já vim, jak ti to je líto, ale asi nic jiného než se sbalit a jít ti nezbyde 😢 Třeba ho probere to a pujde se léčit a pak spolu budete zase pár let moct žít v pohodě. Nejhorší je se smířit s tim, že máš doma fajn chlapa, ze kterého se stane nestvůra a ty nikdy nevíš, kdy to propukne, jestli zítra nebo za 5 let....

autor
17. říj 2022

@martinka_33 zkusím tam napsat, jestli třeba neporadí 😊 je mi to moc líto, však už máme něco vybudováno spolu a opravdu je to skvělý chlap a taťka, když nepije 😞 ale děti jsou v tomhle pro mě přednejsi a potřebuji vyrůstat v klidném prostředí.

vero987nika
17. říj 2022

Z toho co píšeš je vidět že máš rozum, a děti na prvním místě, jak to má být. je skvělé vidět ženu která to má takto srovnané a místo neustálého omlouvání a promíjení má hranice přes které nepůjde. Tvoje děti si toho budou jednou moc vážit, moje matka měla na prvním místě vždy chlapy, ať dělali cokoliv, a to fakt nechceš aby k tobě tvé děti jednou cítily co já ke své matce. Bohužel pokud si manžel nebude chtít nechat pomoct, jak to tak často bývá, tak je na čase vzít do zaječích. Jsi silná a zvládneš cokoliv, držím palce 🌸

marty154
17. říj 2022

Tohle mas pravdu,ze deti jsou prednejsi...muj muz je taky skvely chlap,pokud se nenapije,pak se meni v "netvora"....

autor
18. říj 2022

@vero987nika děkuji za pěkná slova ☺️☺️ oni ty děti za nic nemůžou a musí vyrůstat v pohodě a v klidu a ne se bát, co zase bude až tatínek přijde domů po práci, nebo jestli za námi vůbec přijde domů,nebo nám v noci uteče do hospody a pak bude doma dělat jen zle.. To už ne. Už tenkrát to stalo hodně sil, aby to malý, to mu byli dva nevnímal 😒 naštěstí si nic nepamatuje a taťku má moc rád. Včera byla promlouva, muž volal svého psychologa, ale ten má čas až za měsíc a půl, tak buď to vydrží a nebo se v tom začne plácat ve velkém a potom ale ví, že bude rozvod. Je to na něm

autor
18. říj 2022

@marty154 já chci děti toho právě ušetřit, kdyby se u nás měl rozjet opět ten kolotoč, to půjdeme od sebe ať je střízlivý sebelepší

jancazao
18. říj 2022

A co teda po vystřízlivění říkal?

zasnena_ctenarka
18. říj 2022

Utikej, jako dcera alkoholika rikam, vezmi deti a jdi. 🙏 kdyz ne kvuli sobe, tak kvuli detem. Nechces, aby videly, co bude nasledovat. Doprej jim, at si tatu uchovaji v myslence, jaky byl doted a az povyrostou, vysvetlis jim to a ony se pak rozhodnou, jak s tim nalozi a jestli ho chteji vidat.

helen_h
18. říj 2022

Taky jsem se chtěla optat, jestli pak zmínil nějaký ten spouštěč. Nebo třeba jen někoho potkal?? Jako zahodit 5 let abstinence je strašná představa 🙈

Strana
z2