Jak vyřešit spor o školu pro syna?
Máme syna ve čtvrté třídě. Manžel je rozhodnutý, že nechce, aby syn zůstával na místní škole i na druhém stupni. Prý jsou tam samé problémy, šikana, nevhodne chování...
Nemyslím si, že to můžeme posoudit, když tam nemáme dítě, navíc si myslím, že problémy jsou naprosto všude, protože puberťaci jsou už náročnější. Syn není jedničkář, takže gymnázium moc nevidím, nemá rád změny a cestování, takže se mi už nelíbí to, že by měl začít jezdit a změnit kolektiv, ve třídě moc kamarádů nemá, ale už ty děti aspoň zná.
Osobně bych ho nechala tam, kde je a školu měnila, až když se ty problémy objeví. Vím, že je čas, ale doma už máme dusno. Jak byste situaci řešili vy?
@rnika to asi moc nepůjde, protože manžel je daleko na opačnou stranu, ale syna s problémy přehraju na tatínka, ale syna mi je líto, tatínek nemá trpělivost a bude řvát a syn velmi špatně nese, když někdo řve.
Tak to držím palec. Asi to nebude jednoduché období. Můj muž má také málo trpělivosti ...takže věci kolem školy řeším s dětmi já. Nikdy by ho ale z té jeho pozice nenapadlo to podkopávat a ještě mi to ztěžovat.
@rnika doteď jsem vše řešila já, ale teď jeho kolega řešil šikanu dcery, tak manžel vymyslel, že my tedy dáme syna jinam. Ale kolegova dcera chodí na úplně jinou školu.
Vydrž (-: jestli syn ve škole nemá problémy a škola má dobrou pověst, tak bych neřešila. Dle toho co píšeš, to vypadá, že manžel to nezařídí. Jestli manžela trápí to, že nemá kamarády, tak to spíše dle toho co píšeš bude povahou syna a ne osazením třídy. Šikana se může objevit všude. Je to hlavně o tom jak se sejdou děti.
@ada22 kamarádi manžela netrápí. My jsme všichni introverti, on měl ve třídě 1 kamaráda, já taky, syn je na tom lépe.
Manžela trápí to, že by mohl nastat problém.
V nové škole si můžete domluvit týden na zkoušku, klidně i dva... Přímo do třídy, kam by syn přestupoval. Domluvte se s vedením, je to běžná praxe. Z krátké návštěvy nic nepoznáte (leda když to bude totálně proti vašim představám). Ve stávající škole nic řešit nemusíte, jen syna omluvíte. Pokud nastane nadšení již po této zkušební docházce, lze řešit i přestup během roku. Je to lepší než nabádat dítě, aby o budoucím přestupu ve škole nemluvilo, to by mohlo způsobit nějaké "nelibosti", které jsou zbytečné. Nová škola nemá nárok na informace ze školy minulé, o volbě školy rozhodují rodiče. Vidím to jako schůdný postup, na kterém byste se mohli s manželem shodnout. Rozhodnutí, která škola je lepší, bych nechala 100% na synovi. Možná je mu jen 10, ale za chvilku mu bude 13,14...,škola ho bude štvát (jedno která 🙂) a vinu za to bude házet na rodiče-buď že jste mu nedovolili přestup a nebo že jste ho do něj donutili... Pak se vám argument "bylo to tvoje rozhodnutí" bude velmi hodit (osobní zkušenost).

Já bych šla taky touto cestou, aby si to vyzkoušel. A všechno řešení kolem kroužku bych delegovala na manžela. Přestupy, které jsou bezdůvodně mi teda přijdou, že akorát dětem tu psych.poničí. Pokud zvládne jezdit pravidelně na kroužek a bude přestup stále chtít - svolila bych - kvůli klidu v rodině.