icon

Jak zabránit tchyni navštěvovat naši zahradu?

marry88
15. kvě 2025

Ahoj. Před 2 lety jsme si koupili vysněnou zahradu, abychom měli z bytu kam jezdit, když bude hezky. Zahrada je krásná a spíš menší. Na zahradě je chata se zázemím a je to takový náš druhý domov kousek od bytu. Radost mi ale hodně kazí tchýně s tchánem a další část rodiny. Oni taky totiž bydlí v bytě ve stejném městě a vždy byl jejich sen malý domek, ale nikdy si ho nesplnili. Jde mi o to, že vlastně kdykoli jsem na zahradě tak oni přijedou a to dokonce bez toho aniž by dali vědět. Prostě se zvednou a jedou. Žádný telefon nebo zpráva jestli jsme tam, nebo jestli můžou. Já jsem z toho už hodně zoufalá a myslím že to na mě manžel už poznal. Ale jak nastavit pravidla aby se neurazili ? Zahradu jsme financovali celou sami. Já už nemůžu, protože teď jak začíná být hezky, tak mají něco málo už vysazeno z naší dobré vůle a budou tady prostě jezdit. Když řeknu že to zaliji (i jejich sazenice) tak řeknou že to nemusím, že to udělají sami. Já je ráda uvidím, ale třeba párkrát do týdne na posezení, kávu nebo grilování. Ale kdykoli jsme tam a něco děláme tak mám po náladě, když vidím parkovat auto. Holky, prosím, nechci mít neustále tchýni na zahradě. A teď když začíná léto to bude ještě horší. Ale taky nechci být ta zlá.

Strana
z6
marry88
autor
27. kvě 2025
@hany84

@marry88 A co třeba, když tam budete, nechat klíč v zámku, tak natočené, aby svými klíči neodemkli ? Když tam něco tchánovci vysadí, tak jim to vykopnout a zasadit si tam to, co Ty chceš....brzy by je to přestalo bavit.

@hany84 To vykopnutí by bylo super, ale bohužel jsme to s manželem už odsouhlasili ☹ První rok tam normálně kopali záhony a sadili si keře, ale to jsme řekli že ne a poté se urazili. Teď to začíná zase nanovo. Já to vidím, ale manžel zatím ne.

reeeza
Autor odpověď smazal
reeeza
27. kvě 2025
@marry88

@hany84 To vykopnutí by bylo super, ale bohužel jsme to s manželem už odsouhlasili ☹ První rok tam normálně kopali záhony a sadili si keře, ale to jsme řekli že ne a poté se urazili. Teď to začíná zase nanovo. Já to vidím, ale manžel zatím ne.

@marry88 Bohužel po pročtení diskuze zjišťuji
že ztráta času ti tu cokoliv radit.

Zdrojem všeho toho tvého neštěstí jsi jen a jen ty. Respektive ty a manžel.

Zaznělo tu opravdu spoustu dobrých rad. A všechny spojuje rada: jasně si určit hranice a pevně je držet.

Ať už se jedná o vyžadování toho, aby se vám předem oznámili, nebo instalaci nových klíčů, nebo beze slova vykopat co si zasadili a zasadit co tam TY chceš ( pak říct že zo s tebou nikdo nekonzultoval), nebo říct že tato sezóna je poslední, že příští rok plánujete přístup na zahradu omezit, zrušit jim záhony s tím, že tam bude výstavba altánu, jezírka, to je fakt jedno čeho atp atp. Prostě PŘEVZÍT INICIATIVU.

Byla tu opravdu spousta dobrých nápadů. Nic z toho jste ani skoro po dvou týdnech, co tady tato diskuze je, neudělali. Nebo ano?🤷‍♀️

A opět se tu řeší, že máte prázdný záhonek a oni si tam budou chtít vysadit něco svého a že zase tam teď byli jako na svém atp atp pořád dokola.🤦‍♀️

Nechápu. Buď tě jen baví láteřit a stěžovat si, což si nemyslím. Nebo jste s manželem opravdu oba absolutně neschopní si stát za svým. Buď se začnete chovat dospěle a přirozeně si vytyčíte vaše teritorium, nebo ať vás hele klidně sežerou a serinkají vám na hlavu. Lidi "mouchysněztesimě" si koledují jen o jedno 🤷‍♀️ Každý svého štěstí strůjcem, a to doslova.

Zahrada je vaše a ne ve všem musíš čekat, až to uvidí i manžel. Tobě to vadí, tobě to otravuje prostor klidu, tak jednej ty a na manžela nečekej. To by ses taky nemusela dočkat.

Co jste za ty dva týdny změnili?🤷‍♀️

rnika
27. kvě 2025
@marry88

@rnika S manželem jsme to řešili a poté znovu nedávno ať alespoň řeknou že by chtěli na zahradu. Ale tchýně je na důchodě v bytě a co se asi bude dít jak bude bývat hezky a bude léto. Chtěla bych říct, že 2x týdně po předchozí domluvě mohou přijet, ale je mi líto manžela. Protože když si vezmu jak by to bylo opačně s mými rodiči, tak by mi to bylo také líto.
Ale mají vysazeny sezonní rostliny v pár řádcích a víc nepovolím i kdyby bylo místo navíc. Příští rok to už nedovolím a vysadím si své rostliny. Víte oni mají majetek, vždy ho měli a radši si drželi pole, parcely v okolí Brna, než aby to prodali a koupili si x let zpět svou zahradu. Teď jsme koupili s manželem svou zahradu a brali to jako společnou zahradu. Oni už nejsou ve stavu, aby měli svou vlastní zahradu, protože to zdravotně nemohou zvládnout.

@marry88 Podle toho co tu píšeš, tak práci na zahradě zvládají s přehledem 😉😔 pokud mají i finance, tak ať si koupí svoji a můžete chodit občas vypomoct vy jim... Držím palce.

klokanka31
27. kvě 2025
@marry88

@marry88 To zkuste trochu okecat, něco jako: "No vy to tady máte krásný, jak vám to hezky všechno roste, ale je škoda že tady je tak málo místa...jen si představte co byste všechno mohli pěstovat (třeba maliny, rybíz, ovocný stromky...) kdyby bylo víc místa...A co takhle koupit někde zahradu? My bysme vám takhle rádi pomohli..." Třeba by se chytili...

habiba_ketta
28. kvě 2025
@marry88

@reeeza
@marry88
nic z těch rad, které padly, bych neudělala ani cizímu člověku. Opravdu je v pořádku zničit zasázený věci vlastnímu rodiči? Tvl jestli se s dětma piplám, aby mě vyhodily, jakmile mě nepotřebujou, tak to se na to můžu rovnou vy💩. Co je moje, je i mojí rodiny, někdy je to fajn, někdy míň, ale je to rodina. Prostě si na zahradě dělám, co chci, když nemám náladu, tak se s nikým nebavím, ale nikdy by mě nenapadlo někomu zakazovat tam jezdit.

michaela666
28. kvě 2025
@habiba_ketta

@reeeza
@marry88
nic z těch rad, které padly, bych neudělala ani cizímu člověku. Opravdu je v pořádku zničit zasázený věci vlastnímu rodiči? Tvl jestli se s dětma piplám, aby mě vyhodily, jakmile mě nepotřebujou, tak to se na to můžu rovnou vy💩. Co je moje, je i mojí rodiny, někdy je to fajn, někdy míň, ale je to rodina. Prostě si na zahradě dělám, co chci, když nemám náladu, tak se s nikým nebavím, ale nikdy by mě nenapadlo někomu zakazovat tam jezdit.

@habiba_ketta To je sice hezké, ale pokud by ti to znemožňovalo užívat něco, co jsi platila a kupovala s určitou představou, tak nad tím mávneš rukou?

Takhle prakticky zaplatili zahradu rodičům, protože do pár měsíců tam bude zakladatelka chodit s odporem a vztahy v rodině půjdou úplně do háje.

1pomnenka
28. kvě 2025
@marry88

@marry88 Manžel to zatím nevidí? Tak to mne rozštípalo. Zřejmě bude mamánek a rodiče za zadkem mu vyhovují. Tak tam nejezdi a čekej, až to s rodiči vyřeší. Ty sedíš uvnitř chaty a oni pobíhají po zahradě? To tě baví? Nejela bych tam. Pokud to manžel nevyřeší, vyměnila bych zámky a až se budou ptát, řekla bych, že zahradu prodáváte, protože tam nikdy nejste sami.

vanilkacka
28. kvě 2025

Pokud zvladaji vasi zahradu, tak zvladnou i svou. Kdyby byli tak nemocni, tak nedelaji nic ani na te vasi. Takze bych se koukla, jestli neni neco po okoli a pomohla jim s tim. A nez se to doresi, tak bych tam totalne prestala jezdit. Treba to i manzela trkne, ze to neni v poradku a udrzitelne. Kdyby to bylo naopak, tak jim by se to taky nelibilo.

habiba_ketta
28. kvě 2025
@michaela666

@habiba_ketta To je sice hezké, ale pokud by ti to znemožňovalo užívat něco, co jsi platila a kupovala s určitou představou, tak nad tím mávneš rukou?

Takhle prakticky zaplatili zahradu rodičům, protože do pár měsíců tam bude zakladatelka chodit s odporem a vztahy v rodině půjdou úplně do háje.

@michaela666 to, že tam nejsem sama, mě přece nijak neomezuje. Starat se o ně nemusím, takže prostě trávím čas podle sebe.

ai30
28. kvě 2025
@vanilkacka

Pokud zvladaji vasi zahradu, tak zvladnou i svou. Kdyby byli tak nemocni, tak nedelaji nic ani na te vasi. Takze bych se koukla, jestli neni neco po okoli a pomohla jim s tim. A nez se to doresi, tak bych tam totalne prestala jezdit. Treba to i manzela trkne, ze to neni v poradku a udrzitelne. Kdyby to bylo naopak, tak jim by se to taky nelibilo.

@vanilkacka Presne. Ja furt nechapu, jak tu zakladatelka omila, jak by vlastni zahradu fyzicky nezvladli, ale u nich na zahrade pracuji kazdy den. Ja uz bych jim byla davno nasla vlastni zahradku a sedela na sve sama. Ale ne, hlavni je pockat, az to 'manzel uvidi a tchany to trkne'. Smarjapano, nekteri lidi fakt nikdy nedospeli.

petramana
28. kvě 2025
@habiba_ketta

@michaela666 to, že tam nejsem sama, mě přece nijak neomezuje. Starat se o ně nemusím, takže prostě trávím čas podle sebe.

@habiba_ketta jak neomezuje? treba se tam chce opalovat nahore bez 🤷 je to jeji zahrada, ja bych to taky nesnesla 🤦

michaela666
28. kvě 2025
@habiba_ketta

@habiba_ketta Autorku to evidentně omezuje. 🤷 Ono mít za zadkem neustále tchánovce/ rodiče co rozhodují o nás bez nás je v celku k nasr*ní a dlouhodobě neudržitelné.

vanilkacka
28. kvě 2025
@ai30

@vanilkacka Presne. Ja furt nechapu, jak tu zakladatelka omila, jak by vlastni zahradu fyzicky nezvladli, ale u nich na zahrade pracuji kazdy den. Ja uz bych jim byla davno nasla vlastni zahradku a sedela na sve sama. Ale ne, hlavni je pockat, az to 'manzel uvidi a tchany to trkne'. Smarjapano, nekteri lidi fakt nikdy nedospeli.

@ai30 U nas by se tohle nikdy nedelo, protoze bych tohle ja ani manzel nedopustila. Ale tady to manzel jako problem nevnima, takze je i reseni tam proste nejezdit, at si jede sam a snad mu to dojde.

My meli starsi sousedy a nizky plot a je fakt, ze kdyz muz nebyl doma, tak jsem na zahradu moc sama nechodila, protoze meli pocit, ze mi musi porad neco radit, koukali, co tam delam. Soukromi nula, bylo mi trapne si tam sednout i se sklenickou vina. Az jsme postavili vyssi plot a jak se mame krasne. Takze je mi uprimne zakladatelky lito, ale nereseni muze narusit vztah i s manzelem.

barumrallyebum
29. kvě 2025
@vanilkacka

@ai30 U nas by se tohle nikdy nedelo, protoze bych tohle ja ani manzel nedopustila. Ale tady to manzel jako problem nevnima, takze je i reseni tam proste nejezdit, at si jede sam a snad mu to dojde.

My meli starsi sousedy a nizky plot a je fakt, ze kdyz muz nebyl doma, tak jsem na zahradu moc sama nechodila, protoze meli pocit, ze mi musi porad neco radit, koukali, co tam delam. Soukromi nula, bylo mi trapne si tam sednout i se sklenickou vina. Az jsme postavili vyssi plot a jak se mame krasne. Takze je mi uprimne zakladatelky lito, ale nereseni muze narusit vztah i s manzelem.

@vanilkacka presne, posledni po cem touzim, je mit na zahrade "spolecnost".

marry88
autor
29. kvě 2025
@barumrallyebum

@vanilkacka presne, posledni po cem touzim, je mit na zahrade "spolecnost".

@barumrallyebum No právě. Chci plot a soukromí, protože taky máme sousedy ze všech stran.

ninive211
29. kvě 2025
@marry88

@petrasipkova1 Já si myslím, že jsi to stále nepochopila a ten obrázek ti nakreslím a pošlu do vzkazů. Děkuji za názor, ale jak píšeš to nebylo. Pak se podívej na obrázek a třeba mi napiš do vzkazů, ale tady už to prosím nespamuj. Jedeš jak kolovrátek a diskuze se jen zbytečně zacykluje a nic se nevyřeší.

@marry88 Já ti úplně rozumím, protože něco trochu podobného mám s tchánem a tchyní. Zde teda jde jen o byt -bydlí kousek od nás, asi 600 m. Ale naštěstí v mezích a právě už jsme je jakž takž naučili, že když jako se chtějí stavit, tak klidně, ale ať dají vědět. Úplně nesnáším přepadovky a nečekané návštěvy. Tcháni mají klíče od našeho bytu a kolikrát přijdu domů a v kuchyni na stole ovoce a upečená buchta (někdy tchyně teda zavolá, že "mi to tam hodí, jak pojedou na boudu (=myšleno chatu (jejich) ). A jo, vadí mi, že tam lezou, když mnejsem doma já, i když je to jen na otočku na dvě minuty, prostě mi to fakt vadí a není mi to příjemný. U vás je blbý, že jste je nechali si na "vaší" zahradě vysázet jejich věci. Druhá věc jsou klíče, no. Jinak jsme zastáncem toho, pokud to vadí, ať to řeší manžel, nikdy ne ty jako snacha, to by fakt nedělalo dobrotu (i když samozřejmě oni tě můžou obvinit, že za tím rozhodnutím stejně stojíš ty, ale prostě hromosvodem pro případný konflikt, ať je jejich syn, ne ty).

ninive211
29. kvě 2025
@marry88

@petramana Oni si myslí, že nám pomáhají. Vždycky chtěli zahradu, protože jsou z paneláku.

@marry88 "Oni si myslí, že nám pomáhají." tohle je nejhorší...oni jakože "v dobré víře pomáhají" a ty když se ozveš, tak vypadáš jako nevděčný spratek a oni se ještě dokáží urazit (buď naoko anebo hůř, doopravdy). Znám, znám...člověk aby se staroušema jednal v rukavičkách...

marry88
autor
4. čer 2025
@ninive211

@marry88 "Oni si myslí, že nám pomáhají." tohle je nejhorší...oni jakože "v dobré víře pomáhají" a ty když se ozveš, tak vypadáš jako nevděčný spratek a oni se ještě dokáží urazit (buď naoko anebo hůř, doopravdy). Znám, znám...člověk aby se staroušema jednal v rukavičkách...

@ninive211 Po další rozmluvě, kdy jsem řekla že chci ať se ptají jestli mohou na zahradu se nic neděje. Zase jsme měli doma bylinky z naší zahrady, že tam jeli a tak nám vzali. Samozřejmě jsem o ničem nevěděla já ani manžel. Už asi musí nastat radikální řešení, protože se situace nelepší. Manžel už cítí napětí, ale je jako mezi mlýnskými koly. Dopadlo to tak, že jsme na zahradě už více než týden nebyla.

ninive211
4. čer 2025
@marry88

@ninive211 Po další rozmluvě, kdy jsem řekla že chci ať se ptají jestli mohou na zahradu se nic neděje. Zase jsme měli doma bylinky z naší zahrady, že tam jeli a tak nám vzali. Samozřejmě jsem o ničem nevěděla já ani manžel. Už asi musí nastat radikální řešení, protože se situace nelepší. Manžel už cítí napětí, ale je jako mezi mlýnskými koly. Dopadlo to tak, že jsme na zahradě už více než týden nebyla.

@marry88 Vyměnit FABku u plotu. Jinak nevím...

petramana
4. čer 2025
@marry88

@marry88 fakt vam na tu zahradu neprispeli? jinak to jejich chovani nechapu...

marry88
autor
4. čer 2025
@petramana

@marry88 fakt vam na tu zahradu neprispeli? jinak to jejich chovani nechapu...

@petramana Ne, ani korunu. Ani bychom nechtěli. Jsme dospělí a své investice si dokážeme pokrýt. Jsou hodně navázáni na manžela, bydlíme totiž ze všech dětí nejblíž a zahrada jak řekli byl jejich sen. Ale sny si měli plnit, když na tom byli fyzicky lépe a byli mladší a ne se realizovat teď. Na kávu a návštěvu je ráda pozvu, ale tohle je už nerespektování mého přání. Zahrada prostě není společná a nikdy nebude.

petramana
4. čer 2025
@marry88

@petramana Ne, ani korunu. Ani bychom nechtěli. Jsme dospělí a své investice si dokážeme pokrýt. Jsou hodně navázáni na manžela, bydlíme totiž ze všech dětí nejblíž a zahrada jak řekli byl jejich sen. Ale sny si měli plnit, když na tom byli fyzicky lépe a byli mladší a ne se realizovat teď. Na kávu a návštěvu je ráda pozvu, ale tohle je už nerespektování mého přání. Zahrada prostě není společná a nikdy nebude.

@marry88 tak to bych asi bouchla... ja se taky pred tchanovcema ohlizim a jet ja zahradu a mit je tam... nejezdila bych tam... dokud to chlap s nima razne nevyresi...

ai30
4. čer 2025
@marry88

@marry88 Proc porad argumentujes tim, jak jsou na tom fyzicky spatne, kdyz jezdi pomalu kazdy den pracovat k vam na zahradu?

michaela666
4. čer 2025
@marry88

@marry88 Nejsou na tom fyzicky špatně, když zvládnou být neustále na vaší zahradě a pracovat tam.
Spíš bych to viděla na nedostatek financí, proto si vlastní zahradu nepořídí a berou tu vaši jako společnou.
Nenaznačil jim manžel ve slabé chvilce, že ji budete mít dohromady?

petramana
4. čer 2025

spis si myslim, ze se uz asi citi ve veku, kdy by si na vlastni netroufli (i kdyz by na to finance treba meli) a vyhovuje jim to takhle - ze vlastne nemaji zadnou odpovednost, jen radost (i kdyz jen z jejich strany).

zaludova
4. čer 2025

Zakladatelko a už se k tomu nějak manžel postavil a vyjádřil? Chlapovi se to musí říct, z toho, že cítí napětí nic nevyčte.

marry88
autor
4. čer 2025
@petramana

spis si myslim, ze se uz asi citi ve veku, kdy by si na vlastni netroufli (i kdyz by na to finance treba meli) a vyhovuje jim to takhle - ze vlastne nemaji zadnou odpovednost, jen radost (i kdyz jen z jejich strany).

@petramana Přesně tak to je. Peníze mají, prodali pozemky.

marry88
autor
4. čer 2025
@ai30

@marry88 Proc porad argumentujes tim, jak jsou na tom fyzicky spatne, kdyz jezdi pomalu kazdy den pracovat k vam na zahradu?

@ai30 Protože to tak je. To není práce jakože poryjí a podobně. To je drobné okopávání, pěstování cherry rajčátek a takové malé věci. Dokáží maximálně posekat, ale sekačka musí mít pojezd a víc toho opravdu fyzicky neutáhnou.

marry88
autor
4. čer 2025
@zaludova

Zakladatelko a už se k tomu nějak manžel postavil a vyjádřil? Chlapovi se to musí říct, z toho, že cítí napětí nic nevyčte.

@zaludova Ano postavil, ale znovu to nepadlo na úrodnou půdu. Začalo to jestli si mohou zasadit jen to málo, ale zase to dopadlo tak, že když se uvolní jakékoli místo tak se snaží pořád tlačit a tlačit.

Strana
z6