icon

Jak získat babičky na hlídání dětí? Diskuze a zkušenosti

19. čer 2024

Holky, potřebovala bych asi nějak nahlédnout do jiných rodin. Rodiny v mém okolí to mají taky všelijak, ale chtělo by to větší vzorek 🙂
Na úvod takové ty moralistky, jak babičky nejsou povinny hlídat - vím a respektuju to. Dneska mi volala moje máti, došlo na náš rozvrh tento týden, poslední dva měsíce jí prosím, jestli by si nepřijela hrát na babičku a nevzala mladšího na náhradu kroužku. Tak že prý babičku bude dělat až v důchodu. To je takové ožehavé téma - furt řeší, že její máti už byla v jejím věku v důchodu a furt dokola. (Byla jsem několik měsíců u dědy a babičky, když máti dostudovávala a už jsem si dávno spočítala, že ale jsem tam chodila do jeslí, protože oba ještě pracovali.) Na druhou stranu často si voláme, o víkendu se vídáme a tak často poslouchám, že někde byla nakupovat (pracuje z větší části z domova, takže má větší volnost), cournout se. Především ale chová velké psy, vede cvičák - takže se stane, že dopoledne/odpoledne má soukromé lekce, řeší veterináře, různé psí akce. Ale do zoo s námi nepojede, protože bagr (moc teplo, moc zima), odpoledne se z práce nezastaví, protože musí za psy, ze společné dovolené se vracela dřív, aby tam pejsci nebyli sami s přítelem. Kromě psů má samozřejmě další zájmy a zaplať pánbůh za to. Jenže tak nějak nikdy nejsou děti priorita.

Prazdniny máme s manželem pořešené. Starší bude mít tři příměšťáky, což se paradoxně máti nelíbilo. Do práce chodím, když muž přijde z práce a vystřídáme se u dětí. Banku, doktorku, všechno odkládám, až půjde mladší do školky a bude víc času. Ve své podstatě hlídání nepotřebujeme, vystačíme si. Ale - známe to. Občas by se hodilo, dneska padla kosa kvůli tomu kroužku a mě to dost zamrzelo.

Nehlídacích babiček jsou mraky, jsou starší, jsou daleko, jsou vytížené jinými zájmy či prací. Ale jak to máte hlavně vy, které máte nadšené hlídací babičky? Fakt jsou to prostě už paní v důchodu?

Strana
z3
chlapecektehu
21. čer 2024

@ninive211 neudělám no, třeba jí to někdy dojde

marinazhodonina
21. čer 2024

No, píšete o tom, jak se k dětem svých dcer chovají babi s dědou lépe, než k dětem svých synů....k tomuto mně jednou řekla kolegyně hezkou poučku: "Děti jejich dcery, jsou děti jejich dcery.....kdežto děti od syna jsou pro ně děti jejich snachy....u nás to fakt sedí 🙈

Jinak mně by ani tak nebylo líto, že tchánovci nejsou hlídací....ale mrzí mě, že hlídací jsou, ale jinde....tak se "hlídají ' i dnes už dospělé vnoučata nebo pes, když si rodiče potřebují odpočinout nebo mají v práci večírek. Obzvláště mně bylo líto, když jsme měli v práci uzávěrku, děcka nemocné a musela jsem hledat placené hlídání, protože se hlidalo u svagrové, aby mohla s kámoškou na dovču......nebo u druhé švagrové se hlídal pes, aby si mohla odpočinout na chatě 🤣🤣

Ale já jsem si zvykla a dnes už se tomu směju...když byly děcka hodně malé, holt pokud nebylo zbytí, hlídání jsme platili.....aspoň nemusím mít pocit, že někomu něco dlužím.

Já jsem sirotek, takže z mojí strany hlídání nula.

mariti
21. čer 2024

@marinazhodonina mám to podobně, taky už tchyni raději vůbec neřeším (ona už je teda ex-tchyně). Byla schopná mi večer předem zrušit hlídání na 2 dny, který mi slíbila půl roku předem (protože jindy nemohla, "pochop - bylo toho moc"). Dycky je to o prioritách. Pořídila si nového manžela a raději hlídá jeho vnoučata, nevím, zda se chce zavděčit, nebo co tam je, ale my dvě jsme si fakt nesedly. Děti jí rády mají, kontakt nechávám na jejich otci. Moje mamka bydlí fakt daleko a má už ¨úctyhodný věk, ale přesto se mi snaží pomoci a být s dětmi v kontaktu.

drep
21. čer 2024

@marinazhodonina moje tchýně ani tchán to tak fakt nemají. Tyhle generalizace jsou hrozná past. Nevidím rozdíl mezi jejich péčí o mou dceru a moji neteř. A ano, prokecám víc času s moji mámou, ale je to dan víceméně tím, že si navzájem koukáme z okna do okna, kdežto tchýně bydlí na druhém konci města, takže pro chybějící vajíčko si zaskočím k mámě.

loupacek
21. čer 2024

@marinazhodonina To s těmi dětmi od dcery a od syna perfektně sedí u tchánů. Blbý je, že mám smůlu i s mámou. 🙄 Jediný, kdo děti fakt miloval, byl můj taťka, jenže zemřel, když děti měly 4 a 2 roky. ☹

loupacek
21. čer 2024

@drep No, tví to tak nemají a moji jo. A znám to od víc kamarádek. Takže proč hned generalizace? Holt zkušenosti. Ale je prima, že ty máš jinou zkušenost. Že někde to fungovat může.

rebe
21. čer 2024

@marinazhodonina Tohle sedí u mojí tchyně, která hlídala a hlídá jenom své dceři, mojí švagrové. Ale moji rodiče to mají přesně naopak, hlídají svým synům a na moje děti nezbývá čas ani síly. Vtipné je, že obě švagrové jsou jedináčci, takže mají hlídací babičky z obou stran. A my máme z obou stran smůlu 🙈

jane46
21. čer 2024

V mem detstvi jsem vsechny jarni a letni prazdniny travila u babicek, dokonale nadherne vzpominky, u jedne babicky nas bylo 6 deti... Doslova tak, ze jsem odhodila vysvedceni a jela k jedne a od druhe si nasadila tasku a sla do skoly. Rodice pohoda dva mesice, nula nakladu, nula vyletu, nula zajem...ano az ted na to koukam trochu jinak, tehdy mi to prislo jako samozrejmost. Bydlely ale daleko, takze zadne hlidani "pro beznou potrebu"
No a u mych deti taky nemame hlidani v bezne dny, snad letos par dni o prazdninach vyjde. Obe babicky uz nepracuji, bydli docela blizko, ale u jedne je to "slozite" a druha ma jina VIP vnoucata ze svagrovo strany, tam se muzou pretrhnout... to by bylo na dlouhe vypraveni...
Prizpusobili jsme se... vse se da vyridit online a co ne vyridi ten kdo muze nebo pri praci ci se prohodime.
Kazdy je strujcem sveho osudu...i babicky a dedove. Ja jen nesnasim nespravedlnost.

kamil45
22. čer 2024

Povinnost hlídat od babiček není... ale to se o vlastní vnoučata nezajimaji? U nás je to tak že rodiče spíš chteji až moc, děti o to už ani tolik nestojí. Pokud by mi máma trvale odmítala hlídat s výmluvama hooodne by nás vztahy ochladili. A co až budou moje rodiče opravdu starý a třeba nemohouci, budou chtít pomoc, nakoupit, zařídit, postarat se, tak bych se jim taky mel vymlouvat že nemám čas, mám vlastní zivot a nemám povinnost jim pomáhat?

evik19
22. čer 2024

@lucie7411 Tý jo, hlídání 1 víkend v měsíci je pro mě úplně nepředstavitelnej luxus😃Máš velký štěstí. My máme všechny prarodiče v důchodu už dávno, naši jsou mladí a zdraví, jiná vnoučata než moje děti nemají, a přesto hlídají jen z nouze největší. Za poslední rok u nich byly děti 2x na přespání na 1 noc a pak hlídali cca další dvě odpoledne, když jsem měla poradu a opravdu neměl kdo jiný vyzvednout dceru ze školky. Tchánovci už mají svůj věk, navíc fakt hodně hlídají děti švagrové, takže tam hlídání vůbec neočekávám, naopak jsem šťastná, že nepotřebují naši péči a když jsme tam na návštěvě, dětem se věnují a rozvíjejí je.
Většina rodičů mých kamarádek naopak hlídá několikrát do týdne + týden i víc o prázdninách a stejně se jim to zdá málo, i když rodiče ještě pracují nebo mají jiná vnoučata. Je to věc, se kterou nemůžeme nic dělat a podle mě nemá vůbec smysl se v tom patlat, litovat se, vyčítat anebo koukat, jak to mají u sousedů. Jsem ráda, že mám zdravý děti a prostě si holt s manželem vystačíme sami. Ještě budem jednou rádi vzpomínat. Já mám sice někdy dětí taky plný zuby, ale paradoxně už se těším na vnoučata, že si budu moct užít to poňuchňání na pár hodin anebo dní a pak je vrátím mamince😄

sarkoc
23. čer 2024

Tohle není o věku babiček, ale o tom, zda chtějí nebo ne...a pak samozřejmě o zdravotní stránce, některé by to už nezvládly třeba. My máme jednu babičku s dědou cca 40 km, oba v důchodu, ale mladí (mohli si dovolit jít do předčasného)...vídáme se s nimi tak jednou za dva měsíce a to ještě když se vnutíme na návštěvu...že by s nimi děti byly samy, to max 2x za rok. Jsou strašně hodní, ale babička mi narovinu řekla, že si užila hodně první dvě vnoučata (od dcery) a ty další má samozřejmě stejně ráda, ale nějak ji nenaplnuje věnovat čas hrám atd, takže když už tam budou, budou s ní dělat domáí práce nebo se zabaví samy. Občas je vezme na výlet v rámci toho, když jsou tam...
Moje mamka je pravý opak, ta by s nimi byla pořád nejradši, ale bydlí 150 km od nás a ještě pracuje, takže jezdí zhruba jednou za 2-3 týdny od pátku do neděle k nám a ten víkend se jim věnuje opravdu na maximum. O prázdninách (je učitelka) si je vezme třeba na týden. Chtěla by i víc a jezdit i častěji, ale to zase nechci já, není to vždy snadné soužití :D Ale že se s nimi vyřádí (a to jakože hrajou na schovku, slepou bábu a milion dalších her, často se k nim přidají na hřišti i další děti, mamka to má prostě v sobě, vymýšlí s nimi hrozný blbosti a zároveň musím říct, že je toho spoustu tak nějak nenásilně naučila). Každopádně to je takové hlídání jako spíš aby se vzájemně užily děti s babičkou, není to o tom, že bych to potřebovala, o víkendu toho moc nezařídím.

klokanka31
29. čer 2024

Moji rodiče jsou v důchodu. Mamka vždycky plnou pusu řečí jak bude strašně moc hlídat. Nějaký čas jako hlídali, když jsme potřebovali. Ale poslední dobou když se zmíním jestli by pohlídali, tak řeči "no uvidíme co bude","večer ani náhodou,to budeme unavení". Prostě výmluvy. Tak jsme bez hlídání, co se dá dělat 🤷‍♀️

Strana
z3