icon

Jak zvládat manipulační tlak tchyně v našem manželství?

24. zář 2025

Raději ne pod svým nickem, kdyby náhodou. Jsme manželé už docela dlouho. Zpočátku byla tchýně docela fajn, sice se snažila "mudrovat", ale říkala jsem si - má zkušenosti, někdy jsem dělala mrtvého brouka, mlčela. Nejhorší to bylo u dcery, samozřejmě nejlepší to bylo, jak to bylo za jejího mládí. Klasika.
Jenže teď řešíme nové bydlení, hypotéku, stěhování a její nátlak se stupňuje. Neustále ji máme v zádech, snaží se nás manipulovat pomocí "já vám chci jen pomoct", jenže my o to nestojíme - nepotřebujeme to. Stokrát už proběhl hovor na téma - děkujeme, my si to uděláme po svém. Vrací se jak bumerang. Vidím její číslo na mobilu a trpím. Nemám důvod s ní jít do konfliktu, ani nechci, ona je už prostě taková. Takže omílané -tak ji odstřihni asi nechci. Je to máma manžela. Plácám se v tom a hlavně nevidím konce.

zuzkasim
24. zář 2025

Občas to přehodit na manžela? Ať jí zavolá s tím, žes říkala, že tchyně ti volala, ale ty jsi to zrovna nemohla vzít, co tedy potřebovala?

levandule_k
24. zář 2025

A co čekáš tady od nás?

Ona dělá vše stejně od začátku. Ty jsi se nikdy nevymezila, nestavila mantinely, aby se náhodou necítila dotčeně a uražená. Ty stavíš její potřeby nad svoje. Tak se nediv, že to dělá pořád.

Pěkně to v sobě dus, nic neříkej, aby nebyl konflikt, ale klid v rodině, pak se to časem podepíše na tvém zdraví, už teď se to podepisuje na té psychické pohodě. Klid v rodině je totiž největší cnost, které můžeš dosáhnout.

Nebo se na to můžeš vykašlat najedeš na osobní rozvoj, začneš řešit nevhodné vzorce, proč se nedokážeš za sebe postavit, zvyšovat si sebevědomí, budeš se učit, jak prosadit svůj názor, nastavovat si hranice, nenechat se citově vydírat, manipulovat. Psychoterapie, knížky, podcasty s touto tématikou, klidně i nějaká alternativa, když tě to zaujme.

reeeza
24. zář 2025
@levandule_k

A co čekáš tady od nás?

Ona dělá vše stejně od začátku. Ty jsi se nikdy nevymezila, nestavila mantinely, aby se náhodou necítila dotčeně a uražená. Ty stavíš její potřeby nad svoje. Tak se nediv, že to dělá pořád.

Pěkně to v sobě dus, nic neříkej, aby nebyl konflikt, ale klid v rodině, pak se to časem podepíše na tvém zdraví, už teď se to podepisuje na té psychické pohodě. Klid v rodině je totiž největší cnost, které můžeš dosáhnout.

Nebo se na to můžeš vykašlat najedeš na osobní rozvoj, začneš řešit nevhodné vzorce, proč se nedokážeš za sebe postavit, zvyšovat si sebevědomí, budeš se učit, jak prosadit svůj názor, nastavovat si hranice, nenechat se citově vydírat, manipulovat. Psychoterapie, knížky, podcasty s touto tématikou, klidně i nějaká alternativa, když tě to zaujme.

@levandule_k souhlasím 🙂

autor
24. zář 2025
@levandule_k

A co čekáš tady od nás?

@levandule_k Ono se to hezky říká... ale hůř dělá. Myslela jsem, jestli není řešení - někde mezi konfliktem a trápením. Jediné, co mě napadlo je zkusit si prostě nějak sednout, jasně jí to říct, co nám vadí a doufat, že se neurazí.

reeeza
24. zář 2025
@anonym_autor

@levandule_k Ono se to hezky říká... ale hůř dělá. Myslela jsem, jestli není řešení - někde mezi konfliktem a trápením. Jediné, co mě napadlo je zkusit si prostě nějak sednout, jasně jí to říct, co nám vadí a doufat, že se neurazí.

@anonym_autor růst ale bolí vždycky 🤷‍♀️. Nemůžete chtít jen změnu po tchyni. Musíte právě i vy už něco dělat jinak, chovat se jinak, vytyčit hranice, které budou pevné ( slušně) pracovat na sebevědomí, nenechat se zatáhnout do jejích her atp..

dashyyy
25. zář 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a když se urazí, tak se urazí, to je přeci její problém.. aspoň si dá čas a nechá si tvoje slova projít hlavou a když budeš mít štěstí, tak jí dojde, že je jí prostě moc

lis6
25. zář 2025

Já nevím, ale máte někdo zkušenost, že se vztahy s tchýni vymezením zlepšili? Záleží taky kolik tchyni je, ale ta moje už je starší paní a snažím se nějak s ní vycházet, tedy věci s ní hodně řeší muž, ale když jsem občas něco řekla, leda začla vydírat zdravotním stavem. 70 letou ženskou už člověk nepředělá a za rozhádání mi to nestojí. Zlomila jsem nad naším vztahem hůl. A snažím se být tolerantní. Za mě je tedy důležitý postoj muže, některý vždy je na mé straně. Za mě nějaké sedání si, promlouvání si nemá cenu. Prostě ji nebrat vážně

brunetka11
25. zář 2025
@lis6

Já nevím, ale máte někdo zkušenost, že se vztahy s tchýni vymezením zlepšili? Záleží taky kolik tchyni je, ale ta moje už je starší paní a snažím se nějak s ní vycházet, tedy věci s ní hodně řeší muž, ale když jsem občas něco řekla, leda začla vydírat zdravotním stavem. 70 letou ženskou už člověk nepředělá a za rozhádání mi to nestojí. Zlomila jsem nad naším vztahem hůl. A snažím se být tolerantní. Za mě je tedy důležitý postoj muže, některý vždy je na mé straně. Za mě nějaké sedání si, promlouvání si nemá cenu. Prostě ji nebrat vážně

@lis6 Ano, mám. Dokonce v širší rodině, včetně jednoho rodinného příslušníka, který s celou rodinou cvičil desítky let.
Jednoznačně jsem prostě nahlas řekla, že tuhle hru s ním hrát nebudu. A ostatním, že pokud si jeho chování chtějí nechat líbit, v pořádku, akceptuji to, ale půjde to mimo mne a naše děti. Neustoupila jsem, dokud se všichni postupně nesrovnali.
Zkoušeli na mne, že rozbíjím rodinu. Na to jsem jim řekla, že to není pravda - zatím v ní setrvávám, ale ať si uvědomí, že jsem poslední ženská zvenčí, která jejich nastavení ustála a je na nich, zda zůstanu.
Byly to 4 náročné roky, ale když jim konečně někdo nahlas pojmenoval daný problém, ostatní už pak jmenovitě svítil před očima a začali si ho uvědomovat a řešit i ostatní.
Včetně slz mámy, když jsem jí na rovinu řekla, že má přestat s námi manipulovat, že takové jednání si z nás nikdo nezaslouží.
Pravda prostě umí bolet. Ale pokud člověk vidí, že to ten druhý dělá z lásky, dala bych tomu šanci. Je to jen o vlastním nastavení hranic.

dashyyy
25. zář 2025
@lis6

@lis6 ano, já jsem se ozvala, manžel se za mě postavil, neslevili jsme z našich požadavků a za tím, co jsme jí řekli, hlavně tedy já jsme si stáli. Přestala jsem tam vozit děti, komunikovala jsem zlehka a dala jí čas, aby si to nechala projít hlavou a nakonec to trvalo asi měsíc, mezi námi se to rovnalo tak čtvrt roku, bylo pořád cítit trošku napětí z obou stran a přesto je to nejlepší tchýně na světě, bez její pomoci bez toho jaká je bych byla v pr.., vůbec se neumím představit ji nemít, mám s ní lepší vztah než s mámou.. ona ale opravdu přemýšlela nad tím, co se dělo a vzala si všechno k srdci, ideální případ no

levandule_k
25. zář 2025

Holka, ty jsi zralá na terapii.

To není primárně o konfliktu, ty jí nejdeš natahovat na skřipec, ani za ní nejdeš, abys jí vynadala, že je zlá čarodějnice atp. Je to o tom, že nastavíš hranice např. Nehodlám s tebou diskutovat o barvě kachliček, mně se líbí šedé, tak budou šedé a není důležité, že se ti líbí barevné. Jestli chceš jinou barvu SVOJÍ koupelny, můžeš si udělat rekonstrukci svého bytu. Reakce, nebude ano, máš pravdu, ale urazí se. Zkusí "já jsem jenom chtěla....."

Asi jí budeš muset vypakovat tvrdě z bytu, jsem unavená, potřebuji odpočívat, musím dělat s dětmi úkoly, mám práci atd.

Tříleté dítě se také vzteká a brečí, když mu nedovolíš jíst zmrzlinu před obědem.

Nemá strach, že vás novým bydlením ztratí? Ona nikoho nemá že?

levandule_k
25. zář 2025
@lis6

@lis6 Ano, jednou jsem se vymezila, že takhle teda ne, tchýně se urazila. Zkoušela to na manžela, jak se mnou strašně změnil a že tohle nemá se svojí hlavy. To ho dost naštvalo. Řekl, že takhle se k jeho ženě chovat nebude, stáhl se, párkrát by se svým otcem na chlapském pokecu, matka ho neviděla cca 2,5 měsíce. Zjistila, že trucováním nic nezíská, tak se vztahy začaly pomalu dávat dohromady, řekla bych, že je lepší než předtím čemu říkám velký třesk. A hlavně, mně se ulevilo a je mi to tak nějak jedno, co si o mně myslí.

ceramidy
25. zář 2025

@anonym_autor neni to k tematu zrejme,neporadim s tchyni jsem vychazela dobrem,ale netrozumim tomu a nechapu jak si tu kazdy stezuje na tchyne,vsak jste dospeli rozum majici lide a preci mate nejaky nazor a za tim si stojite.A preci nebudu ustupovat necemu co se mi nelibi a s cim nesouhlasim...Proste bych ji vzala na kafe a vysvetlila ji to rekla Vse v klidu a nazdar tchyne...

barumrallyebum
25. zář 2025

Ja jsem rekla manzelovi co mi vadi a ON to s tchyni vyresil.

martina1317
25. zář 2025

Ja jsem tchyni uhybala 16 let. Vzdycky jsem si poradila mlcenim nebo hm hm, no nakonec to stejne nestacilo, uz jsem nemela kam uhnout. Sla do me vic a vic. Podle ni vsechno delam spatne. Spatna barva koupelny, deti maji moc hracek, nevenuju se jim, nevarim jim domaci stravu (ja co varim jako v alcronu), vsechno je moje vina/chyba - tuto vetu pouziva moc rada. Tak jsem ji jednoho dne, kdyz mi toto prijela vycitat k nam domu, proste vyhodila a rekla ji, ze u me skoncila. K nam domu ma zakaz. Jestli syna a vnoucata chce vidat, muze, kdyz je pozve k sobe. Vtipne je, ze vnoucata si nevezme, jak je rok dlouhej, za 6 let co jsou na svete je mela pres noc 2x? Ja to s ni skoncila, protoze ona je jedina, kdo ma pravdu, kdo ma spravny nazor, koho musim poslouchat, a proste neustoupi. Nac se budu porad obhajovat pred nekym, kdo muj nazor stejne neprijme a ani nevnima, zbytecne uplne. Takze jsem to utla a mam klid. Kdyz neco potrebuje, zavola svemu synovi a ja konecne mam klid. Takze me to za to stalo a diky bohu za to, konecne KLID

autor
25. zář 2025
@martina1317

Ja jsem tchyni uhybala 16 let. Vzdycky jsem si poradila mlcenim nebo hm hm, no nakonec to stejne nestacilo, uz jsem nemela kam uhnout. Sla do me vic a vic. Podle ni vsechno delam spatne. Spatna barva koupelny, deti maji moc hracek, nevenuju se jim, nevarim jim domaci stravu (ja co varim jako v alcronu), vsechno je moje vina/chyba - tuto vetu pouziva moc rada. Tak jsem ji jednoho dne, kdyz mi toto prijela vycitat k nam domu, proste vyhodila a rekla ji, ze u me skoncila. K nam domu ma zakaz. Jestli syna a vnoucata chce vidat, muze, kdyz je pozve k sobe. Vtipne je, ze vnoucata si nevezme, jak je rok dlouhej, za 6 let co jsou na svete je mela pres noc 2x? Ja to s ni skoncila, protoze ona je jedina, kdo ma pravdu, kdo ma spravny nazor, koho musim poslouchat, a proste neustoupi. Nac se budu porad obhajovat pred nekym, kdo muj nazor stejne neprijme a ani nevnima, zbytecne uplne. Takze jsem to utla a mam klid. Kdyz neco potrebuje, zavola svemu synovi a ja konecne mam klid. Takze me to za to stalo a diky bohu za to, konecne KLID

@levandule_k no na tom něco bude... možná si připadá už nepotřebná,tak si to takhle vynahrazuje... díky za pohled.
@martina1317 jsi dobrá. A jsem ráda, že to pomohlo.
Budu se muset nadechnout a něco udělat, takhle to už vážně dál nejde.

levandule_k
26. zář 2025

Ale osamělost není vstupenkou pro to, aby tě citově vydírala, ani omluvenkou, abys jí to tolerovala. Jen ti to umožní podívat se na situaci komplexně.

Spíš tu situaci ber tak, že se musíš naučit dávat svoje potřeby na 1. místo. Ono je to sice tvrdé, tchýně se bude cítit dotčená, ale tady jde o tebe. Nelze s ní mít zdravý vztah, pokud ty se v tom vztahu nebudeš cítit dobře. Cítit dobře se budeš jen tehdy, když tvoje potřeby budou naplňovány.

anonym_a1ed54
28. zář 2025

....no děvčátka, trochu se bojím, jaké tchýně budete vy 😱...

moudivlacek
28. zář 2025
@anonym_a1ed54

@anonym_a1ed54 O to bych strach neměla, alespoň své názory řeknou napřímo, veřejně a ne anonymně ;)

levandule_k
28. zář 2025
@anonym_a1ed54

@anonym_a1ed54 Zatím nemám děti. Jestli budou, tak snad budu mít jednou tolik odvahy si nechat dospělé děti dělat věci po svém. Snad budu mít tak zkrocené své stíny, abych neměla potřebu si vynucovat pozornost manipulací, hrou na oběť.

emillyhk
28. zář 2025
@anonym_a1ed54

@anonym_a1ed54 Proč? Mám syna, takže je mi celkem jasné, že budoucí snacha si bude chtít dělat věci po svém (a proč by taky ne) a nebude stát o nevyžádané rady. Ale o ty nestojí nikdo, takže jsem zvyklá se krotit. A že někdy to dá hodně práce 🫣😅

zmrzlinka
4. říj 2025
@anonym_a1ed54

@anonym_a1ed54 no mne už teď můj syn ( 13 let) " cvičí" v tom jaká budu jednou tchýně 🤣🤣🤣Zásadně si dělá věci po svém 😉

zmrzlinka
4. říj 2025

Jestli nemáš ' koule" říct ji to do očí.Což se Ti vůbec nedivím,tak začni tím že omeziš kontakt.Promluv s partnerem co Tě trápí.Třeba se chytne a promluví s ní on.

koordinatorka_odboje
4. říj 2025
@anonym_a1ed54

@anonym_a1ed54
Urcite lepsi nez vy, kazatelko.

koordinatorka_odboje
4. říj 2025
@anonym_autor

@levandule_k no na tom něco bude... možná si připadá už nepotřebná,tak si to takhle vynahrazuje... díky za pohled.
@martina1317 jsi dobrá. A jsem ráda, že to pomohlo.
Budu se muset nadechnout a něco udělat, takhle to už vážně dál nejde.

@anonym_autor co ti konkretne dela/rika? Porouci, co mate mit v tom novem dome?

lkresova
5. říj 2025
@koordinatorka_odboje

@anonym_a1ed54
Urcite lepsi nez vy, kazatelko.

@koordinatorka_odboje ... no to je úroveň 😱