Jak zvládnout neshody s dospělým synem?
Už nevíme jak dál. Syn 20 let, opakuje 4. ročník. Jakmile má jen rýmu tak je 14dní doma. Je nám jasné, že ho opět nepustí k maturitě. Doma nic nedělá, je k nám arogantní, povýšený, směje se nám do obličeje..
Už jsme s manželem bezradnní. Chceme, aby se odstěhoval, aby padl na dno a poznal co je zodpovědnost a začal být zodpovědný.
Na brigády odmítá chodit, s každým pšiknutím je hned doma, hledá pořád důvody proč nechodit do školy..
Dřív takový nebyl, nevím co se stalo, trvá to 2 roky. Máme pocit, že jakmile dosáhl 18 let, tak si myslí, že může dělat vše dle sebe.. Počkáme do maturity, pak ho můžeme požádat ať odejde? Je to hrozný, ale už vážně nevíme co dál.
@anonym_autor je to na nic situace, jak je napsáno výše dokud je student tak s tím asi moc nezmůže, záleží jak dlouho mu status studenta vydrží. Jestli tak kašle na školu je možné že ho brzo sami vyhodí.
Každopádně zajistila mu pouze bydlení, jídlo klidně jen nejnutnější základ, rohlík a brambory a čau. Ať si sám nakupuje, pere, uklízí, neplatila bych mu telefon, internet, žádný Netflix, nic takového... Ať chodí na brigadu a platí si to sám.
Případně bych si zjistila jak by to bylo kdybyste ho opravdu vyhodili, má právo na nějaké výživné ale co si budeme to nikdy nebude tolik aby mu to pokrylo vše takže by se stejně musel začít starat. Radši bych oželila pár tisíc měsíčně které bych mu posílala než aby se doma válel v mamahotelu...
Tohle je velmi nepříjemná situace. Do doby ukončení přípravy na budoucí povolání, tedy dokud má status studenta, byste ho měli živit. Stačí pokrýt základní potřeby, aby měl kde spát, v čem chodit, aby měl jídlo a mohl udržovat hygienu. Nic víc, není nutné žádné kapesné, žádná televize atd. Přístup k internetu by v době studia mít měl. V klidu bych ho ujistila o své lásce a podpoře, ale že vše má své hranice. Že ho živit do maturity budete (zjisti si, do kdy pak mají status studenta), ale nemůžete podporovat někoho, kdo se nesnaží. Bude mít tedy zajištěny základní věci, ale nic navíc. Že vás to mrzí, ale jinak to nejde. A ať si naplánuje, co bude dělat, jakmile skončí školu (je jedno, jestli ji skončí sám nebo mu studium ukončí škola), protože bude nutné, aby se o sebe staral sám. Bylo by dobré ho ještě upozornit, že vzhledem k tomu, že nikdy zatím nevydělával, tedy neplatil sociální pojištění, tak nebude mít nárok ani na podporu v nezaměstnanosti (to jsem třeba netušila do doby, než mi taky nezůstal syn doma po ukončení studia). Tedy bude potřeba si pak okamžitě najít práci. Rovnou mu i řekněte, že byste byli rádi, kdyby se odstěhoval a postavil na vlastní nohy, protože sdílet domácnost s někým, s kým není možno se rozumně domluvit a dohodnout si pravidla, není funkční model. Držím palce, ať se kluk trochu zvetí, tohle je pro rodiče noční můra, věnovat jim tolik sil a najednou mít dojem, že se vše rozplynulo☹
@anonym_autor Omezila bych mu veškerý nadstandard. Dostal by jen jídlo a bydlení, základní oblečení, v tom smyslu,že bych ho nenechala v děravých botách. Jinak nic, žádný internet, kapesné, paušál na mobil atd.
Já bych si možná položila otázku, jestli to náhodou není
Projev deprese, bipolárn poruchy nebo hůr schizofrenie či jiné poruchy.
@anonym_autor je dospělý, nejvíc pro něho uděláte, když se bude muset postavit na vlastní nohy.
Zkusila bych si s ním promluvit, co za tím stojí. Pokud by to bylo bez výsledku, tak bych omezila všechno nezbytné. Pak bych se zkusila ptát znovu, třeba tím přijde k rozumu. Někdy je potřeba o něco přijít, aby to člověk nebral jako samozřejmost. Pokud by to znovu nezabralo, tak bych to taky dotáhla do cíle. Tedy bez statusu studenta nic a nejlépe by měl zkusit se postavit na vlastní nohy. Ale taky soucítím, je to hrozné.
Napadlo mě to samé co drep, zkusila bych zjistit, jestli je ok po psychické stránce.
Zkusila bych s ním promluvit. Pokud by měl stále arogantní postoj, odebrala bych mu přístup k internetu 🙂. Beztak celé to "maroděni" provalí na telefonu. Ten bych mu taky nezaplatila.
Zkusila bych s ním promluvit. Pokud by měl stále arogantní postoj, odebrala bych mu přístup k internetu 🙂. Beztak celé to "maroděni" provalí na telefonu. Ten bych mu taky nezaplatila.
@macik84 Myslíš, že maturant nepotřebuje přístup k internetu? Považovala bych to v dnešní době trošku za problém, neměl by přístup do školního systému, ke školním materiálům... Nevím, jak telefon, ale moje děti si klidně vystačily s tím, že se jednou za čas zaplatil kredit, oni nikam nevolají, data nejsou vyloženě nutná, doma i ve škole je wifi. Mám též maturanta, takže mám celkem představu, jak to chodí.
Sice mame deti mensi, ale data nemaji zatim, vse pokryje wifina doma a ve skole ci jinde.
Holky díky za rady. Promluvit jsme se opakovaně snažili, bez úspěchu. Doma jede na wifi, opravdu net potřebuje ke škole.
Už jsme bezradní😪
Holky díky za rady. Promluvit jsme se opakovaně snažili, bez úspěchu. Doma jede na wifi, opravdu net potřebuje ke škole.
Už jsme bezradní😪
@anonym_autor no, ale říkala jsi, že se neučí, takže internet asi je škole úplně nevyužívá.
@anonym_autor no, ale říkala jsi, že se neučí, takže internet asi je škole úplně nevyužívá.
@macik84 tady tím mi to nezlehčuješ věříš? Já pořád věřím, že to k té maturitě nějak dospěje a k tomu tu wifi vážně potřebuje.
@macik84 tady tím mi to nezlehčuješ věříš? Já pořád věřím, že to k té maturitě nějak dospěje a k tomu tu wifi vážně potřebuje.
@anonym_autor a co wifi zapínat jen v době kdy jste doma a můžete kontrolovat, že se učí? Mimo pokud chce WiFi, tak za pomoc v domácnosti a docházku do školy.
@anonym_autor a co wifi zapínat jen v době kdy jste doma a můžete kontrolovat, že se učí? Mimo pokud chce WiFi, tak za pomoc v domácnosti a docházku do školy.
@anonym_autor tak on vám to nezlehčuje spíš syn, než nějaká maminka tady, ono chlácholit je jedna věc, ale jen vy rodiče víte, jaká je realita, zda se učí, nebo na to úplně kašle ... bohužel jen vaše víra, že to dá, nestačí a pokud to nedá, nebude mít už statut studenta a s tím spojené výhody (i třeba tu, že za něj stát platí pojištění)
ale viděla bych to jako @ele_nka, předpokládám, že když je doma sám, tak neleží v knihách a nepíše seminárky, takže net fakt nepotřebuje, zapla bych ho po vašem příchodu a o víkendu a prostě něco za něco (učení, pomoc doma, slušné chování)
@anonym_autor a co rika syn? Vi jake nasledky bude mit, kdyz nedokonci skolu? Proc tolik vynechava? Ryma neni smrtelna nemoc. Spis bych rekla, ze to timto zpusobem flinka. Rozumi ucivu? Nepotrebuje doucovani? Jako umim si dost dobre predstavit,jak vas jeho lajdactvi vytaci. Ma kamarady? Nevadi mu, ze oni uz to dodelali a on furt ne? Uprimne tohle je fakt nahovno situace, ale pravdepodobne nenastala ze dne na den. V 18 ti letech uz by mel mit ,,teleci,, roky za sebou a trosku realne uvazovat. A priklanim se k nazoru, ze je potreba zrusit wifi. Jim tem detem pak ke stesti staci reelsy..
A co děla, treba ty dva týdny co je doma “nemocný”?
Zkusila bych nejake rodinne terapie. Milan Studnicka mluvi o odpojeni od sebe v rodine… zkratka neco za tim celym problemem bude, nestalo se to jen tak z niceho nic.
@anonym_autor souhlasím s Habibou nade mnou, není to jen o tom, že přišlo 18 let a čus bus rodiče, už vás nemusím poslouchat…muselo to být už dříve, také bych se obrátila na někoho třetího (psycholog, terapeut) a zjistila, co za tím vězí. Moc dobře si vzpomínám u sebe, sice to nebylo poté, co mi bylo 18, to jsem moc dobře věděla, že ještě nemám maturitu a chci jít na VŠ, tak jsem pořád byla “poslušná dcera” Ale pak na VŠ (kterou jsem neflákala) jsem na rodičovské rady kašlala…důvod? Od malička despotické s tyranské jednání otce a matka mu v ničem nebránila. Neříkám, že vy svého syna bijete, týráte, ale něco tam musí být už z minulosti. Když toto rozklíčujete, máte vyhráno.
Pak je samozřejmě jednodušší cesta bez zjišťování příčin jeho chování - neudělá maturitu, bude mít jen základní vzdělání a dle toho si bude muset hledat práci…
@anonym_autor souhlasím s Habibou nade mnou, není to jen o tom, že přišlo 18 let a čus bus rodiče, už vás nemusím poslouchat…muselo to být už dříve, také bych se obrátila na někoho třetího (psycholog, terapeut) a zjistila, co za tím vězí. Moc dobře si vzpomínám u sebe, sice to nebylo poté, co mi bylo 18, to jsem moc dobře věděla, že ještě nemám maturitu a chci jít na VŠ, tak jsem pořád byla “poslušná dcera” Ale pak na VŠ (kterou jsem neflákala) jsem na rodičovské rady kašlala…důvod? Od malička despotické s tyranské jednání otce a matka mu v ničem nebránila. Neříkám, že vy svého syna bijete, týráte, ale něco tam musí být už z minulosti. Když toto rozklíčujete, máte vyhráno.
Pak je samozřejmě jednodušší cesta bez zjišťování příčin jeho chování - neudělá maturitu, bude mít jen základní vzdělání a dle toho si bude muset hledat práci…
@ina10 ja jsem v 18 (nebo možná spíš ke 20?) rozhodně potřebovala být proti a rodiče neposlouchat. I proto, že táta vůbec nepochopil a mama málo, ze způsobem poroučení, příkazu a zákazu uz se mnou toho moc nezmůžou. Trochu a postupně se to zlepšilo odstěhováním od nich, hned po maturitě. Ale dokud jsem byla doma, pravidla byla jasná - studium prioritní, vrátit se ve stanovený čas, úklid domácnosti, venčit psy, nějaká základní součinnost. Co teda měli ubrat, rozhodně nutnost se dovolovat kdy a kam jdu/jedu, celkově míň příkazu a řízení.
Tak nemáte to doma nějak podobně striktně nastavené, aby se musel bouřit?
Nebo nemá vážné psychické problémy, které se na povrch projevují takto?
Nebo jste ho příliš hýčkali a teď by potřeboval spíš po hubě?

Je dospělý, ale pokud má statut studenta máte k němu vyživovací povinnost. Požádat můžete, ale pokud se šprajcne je to na soudní vystěhování a to není sranda. Nevím jak to doma máte, ale asi by u mě platilo, základní věci dostaneš, tedy jídlo, ošacení a to je vše. Ale situace je to na nic.