icon

Jak zvládnout partnerské napětí po narození dvojčat?

nitram123
8. říj 2023

Zdravím všechny, chtěl bych si nechat poradit ohledně mé přítelkyně po porodu. Před 2 měsíci se nám narodily dvouvaječná dvojčata a po krátkém pobytu v nemocnici jsou již doma. Teď tedy k problému. Přítelkyni doma pomáhám každý den, jak to jen jde ( vařím pro oba, peru, uklízím, chodím na nákupy, vstávám v noci s přítelkyní, abych ji pomohl s kojením, takže i přebalím, zvážím, podám co potřebuje. Přes den když si chce odpočinout tak mám děti v obývacím pokoji a hlídám je / utěšuji , aby si mohla zdřímnout). I přesto, přítelkyně do mě neustále ryje, jak ji údajně vůbec nepomáhám, že z otcovské si dělám osobní volno, že je mi to jedno a jako bych nebyl ani doma přítomen, a aj se občas hádáme. Nikam mimo barák nechodím, jsem celé dny doma a starám se o ně, takže žádná hospoda, aktivity venku, přátelé nic... Celkem mě dost děsí představa, až se vrátím do zaměstnání, a bude na to sama po dobu mého pobytu v práci, s čím přijde poté. (pracuji na směny). Naši rodinu mám opravdu moc rád a nechtěl bych, aby to dopadlo rozchodem a střídavou péčí, jen netuším jak dlouho to ještě půjde takto vydržet. Chápu, že starost o naše 2 děti je náročná, proto ji také pomáhám co to jde opravdu 24/7. Hlídání možné není, vzhledem ke kojení a od rodin bydlíme daleko aby nám občas pomohli. Obávám se, že tohle není vina hormonů, které zajisté ještě stále dost pracují, protože přítelkyni znám dobře a nepřijde mi, že by z ni "mluvily hormony". Od vás bych chtěl slyšet radu, co mám dělat, protože již opravdu nevím. Děkuji předem za všechny odpovědi.

Strana
z6
oliver11
13. říj 2023

@veroniquecz jenže oni měli porodní váhu 1300 a teď po dvou a půl měsících mají údajně 2200¿¿🤔🤔🤔😉

mjbkarol
13. říj 2023

Ze me hormony mluvily jeste pul roku po porodu, natoz u dvojcat! 😇 to si sedne. K tomu vareni a tak si pust treba nejaky tematicky podcasty, treba te trkne neco, co bys mohl doma vyuzit. Zkus najit treba od Vladky Bartakove - zemetreseni ve vztahu po narozeni ditete. Drzim palce at si vse brzy sedne

veronicka89
13. říj 2023

Ja to panovi verim..co je na tom ?

nitram123
autor
13. říj 2023

@pampelina18 Ona se o ně stará ráda, ráda je chová, mluví na ně a je snimi zcela očividně štastná, takže o zájmu to podle mě nebude. Ono brzy se vracím do práce, tak doufám, že to bude dostatečný budíček, to už se tolik angažovat moct nebudu ani kdybych chtěl, přítelkyně si ovšem myslí, že se budu angažovat jako kdybych měl otcovskou dovolenou dále, absolutně odmítá to, že do práce nechodím na wellness, a že se opravdu doma musím dospat, nebo to v práci nedopadněe dobře, a ihned začnou scény o tom, jak jsou mi děti u zádele, jak já si budu vychrapovat a ona se bude starat... .Jo a snažím se postupně ji více zapojovat do chodu domácnosti, aby se z toho přechodu "až půjdu do práce" nezbláznila, jen při každém takovém pokusu se akorát opět hádáme o tom, že "to jako budu chrápat a ona lítat, a proč to jako neudělám?!", a že ona celou noc nespala a já jsem udajně vychrapoval celou noc ( vstával jsem k plačíčím detem snad co půl hodiny, a ona ani jednou nevstala, prej mi plačou děti a mám je utěšit.).
Podařilo se mi aspon to, že občas si po sobě aspoň uklidí nějakou drobnost, a taky ji "posílám" na čerstvý vzduch, at není zavřená doma.
Jo že to bere jako samozřejmost, jak kolem nich poskakuju, na tom asi taky něco bude.

nitram123
autor
13. říj 2023

Do práce se vracím v úterý již, ale na ten týden tu bude babička. Bydlíme od nich daleko, takze hlidání možné není a chůvu odmitá, protože se prece zvládne o ně postarat. Ale babička má volno, tak dojede pomoci, máme tam lítání po doktorech tak se bude hodit. Ovšem následující týden to už na to bude jen ona.. To že se máma může vyspat kdykoliv behem dne, pokud zrovna nekojí, je pravda, Já se v práci těžko vyspím. O tom jsme také mluvili, a že prý není vůbec pravda, že se nevyspí ani tak, že to má strašně těžký a já nemám nárok po práci vyspávat, ale stále během dne pomáhat a vstávat ke každému kojení. Velmi mě to štve, a jsem z toho už fakt unavený, když nonstop kolem nich lítám, starám se o děti aby mohla aspoň chvíli ven a pak se dovím takové řeči tak to ve mě vře, že se musím dost držet ji neříct něco, co bych normalně neřekl, až se skoro obávám, že pokud se něco "nezlomí" tak to neskončí dobře náš vztah a půjdeme od sebe. Už si připadám jako blb.ec, že jí pomáhám co to jde a dozvim se jen to, jak to mám na háku. Ono já toho zažil a viděl hodně, ale taky mám jistou míru trpělivosti.

amazienka
13. říj 2023

@nitram123 Ježíš ty jsi fňukna. Jseš chlap, ne? Tak na chvíli zatni zuby a snaž se přežít.

nitram123
autor
13. říj 2023

@amazienka Děkuji za moralizování, teď můžete jít o téma dále, neptal jsem se jak zatknout zuby, ale jak danou situaci co nejlépe řešit, tady nejde jen o přežití, ale o rodinu. Pokud k tomu nemáte co říct ,tak je někdy lepší se nevyjadřovat. Děkuji.

amazienka
13. říj 2023

@nitram123 Však ti píšu, zatni zuby a nefňukej. I když děláš víc, než většina chlapů, rozhodně neděláš víc než většina ženských. A vidíš tady sáhodlouhý stěžovací litanie od každý jedný z nich?

ai30
13. říj 2023

@veronicka89 No vubec nic, jenom se ti divim. Ale nejsi prvni ani posledni, co krmi trolla. ;)

somalicats
13. říj 2023

@nitram123 Přidám se - jsi fňukna, sorry. Staráš se teprve dva měsíce - my tohle jaksi běžně absolvujeme i několikrát za život a podstatně déle. Dvojky dají zabrat, a pokud kojí často, tak se mezi kojením s dětmi nevyspí, to jste na tom prakticky stejně. Děti jsou zkouška vztahu, co bys dělal, kdyby žena byla do toho ještě nemocná? Respektive ona dost možná je, může se u ní rozvíjet poporodní deprese (ano, i dva měsíce po porodu). To každého člena rodiny, kdo je nemocný, kopneš do zadele, místo aby ses postaral?
Ty víš kulový, můj muž den po skončení mého šestinedělí s pátou dcerou skončil v nemocnici s těžkou mozkovou příhodou a já zůstala ze dne na den na všechno sama. Dlouho jsme neměli jistotu, zda se vůbec vzbudí a pokud jo, v jakém stavu. Važ si toho, co máš doma, dej si pár facek a funguj dál.

eviicka
13. říj 2023

Hlavně mi přijde, že tady pán se staví do role jediného spasitele. Ono je dost možné, že až odejde do té práce, tak si partnerka oddechne, najede na systém a bude ji líp. Jestli ji teď pořád předhazuje jaký je borec a jak ona je neschopná, tak se ji ani nedivím, že toho má plné zuby.
(Což platí pokud opravdu nemá nějaký vážnější problém)

lichozroutsudy
13. říj 2023

@oliver11 Moje dcera mela porodni vahu 2,5 kg a v roce mela 6,8 kg. V pulroce mela neco kolem 4 kg. Je zdrava, ale drobna. Ted je ji 7 let a vazi 17 kg. Neni to nemozne. To jen tak na okraj.

veroniquecz
13. říj 2023

@oliver11 proč by ne? Mladší je 2,5 a má 10 kg. Od narození bojujeme o každé deko 🙏

veroniquecz
13. říj 2023

@nitram123 já bych teď ještě zatla zuby. Až nastoupis do práce a odjede babi, tak si sedla a jasně stanovila co a jak.

ai30
13. říj 2023

@lichozroutsudy No ale to je porad jeste normalni vaha, neni duvod, abys nesla domu s 2,5kg ditetem. Ale 1300g? Nebo teda 1900g a 32. gestacni tyden s tim, ze od te doby pribiraji 50g tydne? To fakt ne 🤣

ee.liska
13. říj 2023

Dokud tu nebude její verze, nevěřím ano slovu, co se tu píše. A pokud toto není troll, tak takového ufňukance s teoretickými znalostmi chce fakt každá máma dvojčat v šestinedělí

veronicka89
13. říj 2023

Jako me prijde trapne ze tady z chlapadelate fnuknu ktery se stara ( byt zatim jen chvilku ) o svoje deti i manzelku vic jak od pulky konika chlapi za cely zivot...

Me tak prijde ze chlapi co jsou az moc hodni si vetsinou vyberou megery co toho jen vyuzivaji ... a vozi se po nich ...

Verze zeny by me taky zajimsla ale tohle je proste extrem ...a nemyslim ze by se chlap musel stavwt do role ze nutne musi zvladnou vsechno ...

Jako jasne ono ty zacatky jsou takove kdyz se treba jeste hodne koji ze zenska vlastne fakt jenom koji prebaluje ...

Ja bych uz to tak proste nechala...pomoz co zvladnes a az babi odjede uvidite ...

1. Spanek zeny
2. Jidlo zeny
3. Nejaka ta pul hodka hodka jen pro ni bez deti
4 . Nejaka pul hodka jen pro vas ( hrani her,masaz , cesani vlasu, povidani si )

Na to bych dbala ...

Drzim palce 🙂

veronicka89
13. říj 2023

@somalicats proc by si mel dat par facek...za to ze proste podle me funguje nadstandartne a zenska ho jedinnym slovem ,pohlazenim , cinem neumim pochvalit ...

Jak by bylo tobe kdybys fungovala doma tak hak do ted a nikdo by ti v zivote nepochvalil polivku ...neusmal se na tebe ...nepodekoval...nerekl ze to delas super ? Me by to sralo...nerikam ze me bekdo musi denne chvalit ani obdivovat ...ale uznani neci prace a pile nebo ulehceni veci tomu druheho si klidne obejmuti nebo hezke slova zaslouzi...

nitram123
autor
13. říj 2023

1. Spanek zeny
2. Jidlo zeny
3. Nejaka ta pul hodka hodka jen pro ni bez deti
4 . Nejaka pul hodka jen pro vas ( hrani her,masaz , cesani vlasu, povidani si )

Všechny 4 body dodržujeme, má více jak pul hodku bez dětí, jak nakojí tak ji navrhnu at si jde lehnout a spí až do dalšího kojení, a já se starám, aby dětem bylo mezitím hezky a vše bylo OK.

No a ktomu že jsem fnukna... Asi jste doma zvyklá, že váš muž z vás má hadr na podlahu a vy jen dokolečka děláte jak robot to stejný dokola stím že "děkuji" a podobné uznání je u vás sprosté slovo tak si to ventilujte jinde.

marketa11112
13. říj 2023

@nitram123 bez si lehnout do jiné místnosti a prostě v noci nevstavej. Do práce musíš být vyspalej, pomáhat můžeš po práci ( v te době se žena může dospat), v noci to může být na manželce .
Co já bych dala za takovou pomoc. U nás manžel vařil večeře pro nás oba, vše ostatní bylo na mě ( a to i zahrada a nějaké to zvíře). Manžel odjížděl do práce v půl osmé, vracel se také v půl osmé. Dny, co byl doma, jsme se ještě snažili makat společně kolem domu , abychom to tu měli upravené, než malej začne chodit ( a bezpečné). Já kojila, odstříkávala, dokrmovala, dítě nespalo, po odložení plakalo, spalo jen na mém těle, neustále jsem řešila léky a doplňky stravy ( např. Železo, kdy dát, kdy ne, s čím se bije. Apod.) , vážila, jezdila po vyšetřeních apod., 100% péče o dítě byla na mě, manžel se bál, že udělá něco špatně a synovi tím ublíží ( byl maličkej). Dva měsíce jsme bojovali s rs víry, 14 dnů i v nemocnici . První rok synova života byl masakr. Ano, byl naštěstí jen jeden, péče o dvě děti je zase o level výš, ale já v tom byla sama, téměř bez pomoci a zvládla to ( téměř- za to, že manžel vařil, jsem byla ráda, jinak bych se ani nenajedla. Jedla jsem i tak se synkem v náručí, nenechala bych ho plakat, nesměl ani kvůli kýlce, dýchání, nezralosti mozku, navíc by mi to rvalo srdce. U mě byl spokojený, dotek jiných lidí nesnesl.). Vy máte sice dvě děti, ale pokud opravdu takto pomáháš, tak klobouk dolů. To je sen každé ženské.

oliver11
14. říj 2023

@ai30 asi tak nějak. Je to hodně málo. Nás poslední měl porodní váhu ve 40+6 3180. Domů jsme šli a měl 2950 a když měl za dva týdny zpět porodní, chtěla nás Dr gnat zpět. A to byl přenášeny a o kilo víc.

somalicats
14. říj 2023

@veronicka89 Třeba proto, že jak jsem psala, může tam být náběh na depresi a to jaksi sama dotyčná nezvládne. To je jak kdybys člověku s přeraženýma nohama říkala, že se musí zvednout a jít sám. Tam je potřeba odborná pomoc a čím dřív, tím líp. A třeba taky proto, že neznáme verzi druhé strany - ono to taky klidně může být tak, že dává partnerce (třeba i nevědomky) najevo, jak je neschopná se sama postarat a že bez něj to doma sama nedá. Stačí se podívat, jak tu píše.
Pomíjím fakt, že s těmi váhami dětí je to fakt divný.

pilzzee
14. říj 2023

@somalicats Souhlas. A to uz neni jen nabeh, to uz bude poradna deprese. A tatka superman neni moc velka pomoc v tomto pripade.

amazienka
14. říj 2023

@somalicats Prošla jsem si, co pán píše. Dvouměsíční dvojčata nyní 2,2, porodní váha 1200 a 1300g, doma jsou měsíc a půl. Tedy po narození takových myšátek byli pouhé 2 týdny v porodnici. Tak to asi těžko…

nitram123
autor
14. říj 2023

@somalicats Ne, nedávám ji najevo nic takového, vím že by to bylo špatné, na to si dávám extra pozor. To jak tu píšu pramení z toho, že mám obavu, jak to pak sama zvládne, ne že bych přítelkyni doma buzeroval.

ai30
14. říj 2023

@amazienka Jasny, on je to normani troll co o detech nic nevi, proto mu to neprislo divne. Proste on se stara o dvoukilove dvojcata a pritelkyne hraje pc hry, co s tim 🤣

sorboni30
15. říj 2023

@somalicats proč by si mel dávat par facek?? On se snaží doma, pomáhá a přišel si sem pro radu co dělá špatně nebo co by měl změnit. Místo toho tady dostává pičung.. Není to fňukna. Je to chlap. Ženska se má postarat v prvé rade o dítě. On dělá věci za NI..!
Chlap byl brán odjakživa jako živitel rodiny, ne náhradní koza mimča!
Chodí do práce takže by se měl dobře vyspat, ne, že bude šářit v noci u dětí místo ženy.
Já mám doma rok a 8 měsíční holčičku a vždy když vím, že bude spatna noc..posílám muže spát vedle do pokoje. Když přijde z práce, vecer.. hraje si s malou, koupe, ji. Já se učím s klukama, chystam do postele je. Máme to doma rozdělené a to sám navrhnul muž.
Ženy vydrží víc, muži jsou prostě jiní.. Ale nejsou povinni se fakt starat o miminko místo ženy!
To se tady zavádí nová móda, že chlapi musí být na stejné úrovni jako ženy a naopak. Se divím, že nechcete aby rovnou i rodili 🙈🤦
Najde se pár jedinců, kteří ženě pomáhají a je to chválihodné..je vidět, že ženu miluji a snaží se ji ulevit. můj muž taky vstával v noci když měl 14 dní volno po narození dcery.. ale pak už jsem to brala automaticky sama a nechtěla po něm nic.
Vše co dnes dělá je jeho vůle a jsem ráda, že ho mám.
Ale nechápu ty komentáře typu, drž hubu a krok a buď rád, že ji máš..
Jako jo, určitě je rád že je má, je šťastný jako otec, ale jeho žena si taky musí uvědomit, že není jediná na světě, která porodila dvojčata a v tu chvíli se zastavil čas. 🙏
Hodně páru jdou od sebe právě kvůli takovým věcem po porodu.. ženské chtějí od chlapa víc než jim může dát (chlapi nemají mateřský instinkt, pudy v sobě zakódované jako ženy) Byly vychovávány matkou, ale každý jinak. Záleží na hodně faktorech výchovy. Podle toho se pak odráží vztah muže k ženě v dospělosti. Nemůže být každý stejný a každý skákat jak třeba kamarádky chlap, který si nechá nadávat a uklízí doma, vaří, pere (jo znám jich hodně takových), ale podle mě to nejsou chlapi, ale spíš z nich udělaly ženský otroky a svoje poskoky..

ai30
15. říj 2023

@sorboni30 No, a presne takoveto mamenky vychovavaji ty tupce, co kdyz maji doma novorozence, prijdou z prace, cumi, jestli maji navareno a do noci hrajou hry na pocitaci. Jsou totiz velci zivitele a nebudou se snizovat k vareni nebo uklidu, prece jsou to poradni chlapaci, nemaji v genech takove podradne prace. Chudiny tvoje budouci snachy, budou mit mamanky za trest. Takovy jsou tu v kazde druhe diskusi.

drep
15. říj 2023

@sorboni30 gratuluju, máš tam snad všechny možný nesmyslný klišé, co na tohle téma existujou. Můj muž je takový chudák, že taky vaří, taky uklízí a okolo miminka nezvládl jen kojení. Holt jsem zjevně defektní a všechny ty správné geny na mateřský instinkt a ty pudy. Sice mi přijde, že je fakt spokojený, že je hrdý na svou dceru, na svou ženu a že si čas s dcerou fakt užívá (dneska byli na príma rozhledně, když já jako ženská na hovno jsem šla spát po hnusný čtyřiadvacítce), ale raději ho půjdu politovat, jakej je votrok🤦🏻‍♀️🤷🏻‍♀️😂

ee.liska
15. říj 2023

@sorboni30 doufám, že až se nějaký tvůj syn ožení a pořídí si děti, bude vědět, že maminčina výchova je v tomto směru sto let za opicemi. Jinak chudinky tvé snachy…

Strana
z6