icon

Jak zvládnout vztah s partnerem, který má děti?

axl100
4. led 2023

Dobrý den, už nějakou dobu se snažím vypořádat s jistým problémem. 4 měsíce jsem ve vztahu s o 13 let starším partnerem. Mně je 19, jemu 32. I přes velký věkový rozdíl si rozumíme. Větším problémem jsou spíš jeho děti. První věc je to, že mi o nich vůbec neřekl a dozvěděla jsem se to úplně náhodou. Když jsem s ním pak o tom mluvila, tak mi řekl, že mi o nich měl v plánu říct, až by si byl jistý, že náš vztah vydrží. Snažím se vypořádat se skutečností, že má dvě děti, ale moc mi to nejde. Občas jsem taková, že jsem s tím smířená a beru to v pohodě. Ale jsou chvíle, kdy nad tím přemýšlím a jsem z toho úplně mimo. Jeho děti jsem ještě neviděla a mám strach, že až je uvidím, tak to psychicky nezvládnu. Zároveň mi to i "narušilo" mou představu o životě. Vidina toho, že budu mít s partnerem dvě vlastní děti se rozplynula. Teď mám pocit, že když s ním budu mít děti, tak budou navíc. To jsem mu také řekla, on mi to však vyvrátil. Máte prosím vás nějakou radu, jak se s tím vypořádat? Předem všem děkuji za odpověď

Strana
z2
jerrabina
5. led 2023

Tak se radši zeptaj ještě na to jestli nemá dluhy, jestli... Měl to říct sám, po 4 měsících už stopro.
A jestli byl ještě naštětěný žes to zjistila, dost, ale opravdu hodně bych si ten vztah rozmyslela. A ne kvůli těm dětem, ale kvůli tomu že je zatajil.
Další věc je, kolik je těm dětem. Jestli jsou malé, krachl mu vztah dost brzy a na takové chlapy bych si dala trochu pozor - ale vůči dětem samotným to může být v pohodě, když budeš jen "teta" (normálně u svého muže označení strejda nesnáším, je to jako chodit se svym bratrem, a dcera mu říká "Tome", ale ono to trochu vyjadřuje ten vztah pokud spolu ti lidi nebydlí). Jestli jsou větší, je to náročnější, ale dá se.
Tyjo já bych snad zkusila dohledat tu matku jeho dětí a zajít s ní na kafe a zjistit co ti ještě neřekl a jak to u nich vypadalo. (docela mi pomohlo se začít bavit s holkou, se kterou můj tehdejší partner chodil a pak se hrozně nesnášeli... Slyšela jsem všecko i z jejího pohledu a pravda asi byla někde uprostřed těch rozdílných pohledů. Teď je to moje kámoška 🙂
Tohle je sice něco trochu jiného, oni spolu podle toho co píšeš nejspíš vychází, ale o něm ví opravdu hodně a o svých dětech taky, využila bych toho, pokud by byla ochotná se sejít 🙂)

vladenkamaminka
5. led 2023

Hele mne v hlavně vadilo, ze ty děti zatajil. Tohle jsem zažila v posledním vztahu a ve výsledku jsem pak zjistila, ze mi lhal ve více důležitých věcech a nás vztah vlastně bral jen jako něco krátkodobého na pobavení se… a takovýto Bal jsem se ze bys mě hned odmítla apod… za mne sobec. 4 měsíce jste spolu, určitě jsi dávno zamilovaná a teď se mas s něčím takovým smířit.. já bych měla docela problém mu věřit.. za mne docela podstatný věci děti, manželka, dluhy, drogy… časem se na vše vždycky přijde a je jen zle

superkousky
5. led 2023

@marcicek84 Tohle je individuální. Každý cizí dítě nepřijme a na věku moc nezáleží. Sama mám děti, ale chlapa s dětmi bych nechtěla. Jsou to pro z mého pohledu zbytečné starosti a výdaje navíc. Prý jsem sobec, říkala moje mamka. Nejspíš má pravdu, ale aspoň jsem věděla co chci a co ne.

marcicek84
5. led 2023

@superkousky tak kdyz ma kazdy svoje a stejny pocet,tak si asi nemaji vzajemne co vycitat...jinak ano znam par beztetnych co s tim detnym chodily a klapalo to jen diky tomu,ze uz mely pres 30 a dite jim neslo a tak ani nevedely,zda budou mit nekdy vlastni ...

superkousky
5. led 2023

@marcicek84 Vyčítat ne. Jen by mě otravovalo "starat" se o cizí děti. Ano, je to povahou. Přiznávám, že je v tom dost velká sobeckost, ale prostě to tak mám. Syn chodí často k babičce (většinou každý víkend + prázdniny), takže máme s manželem hodně času i jen pro sebe. Kdyby měl děti, tak by třeba můj syn byl u babičky a my měli v baráku děti z prvního vztahu u sebe. Žádný čas jen pro sebe a to by byla moje noční můra.

marcicek84
5. led 2023

@superkousky nebo by byly naopak u maminky a u vas co druhy tyden,takze si nemyslim,ze by to bylo takove jak popisujes

kamino
5. led 2023

@axl100 Holka, do takového vztahu bych rozhodně nešla - měla jsem takové dva, poprvé bylo víc okolností, které jsem nezvládla, ale děti ve střídavé péči byly jeden z hlavních bodů (tedy pokud byly děti ve výhradní péči otce, bylo to fajn, naše pravidla, náš život, kupodivu to fungovalo dobře i když jsem s dětmi neměla žádné zkušenosti, ale konec nastal, když si maminka dětí po více jak roce vzpomněla, že má děti a nastala střídavá péče, kterou jsme opravdu nezvládli ) naštěstí jsme šli od sebe dřív, než jsme si stihli nějak ublížit a doteď jsem v kontaktu a je to už cca 20 let 🙂 Druhý případ byl zajímavější, jelikož ex si nabral děti od svých ex a měl dojem, že budu dělat chůvu, zatímco on se bavil s kamarády.. to skončilo hooodne rychle. Je to kruté, ale pokud nejsi Matka Tereza, nebo nemáš nějaké neukojené mateřské pudy, tak obecně platí poučka, že děti jsou jako prdy - sneseš jen vlastní. Pořád budeš vidět jaké by to bylo, kdyby bylo víc času, peněz, dovolená jen ve dvou.. A to, že ti o nich neřekl bych brala jako slušný podraz a už bych mu moc nevěřila ani pozdrav, a jak psaly holky, je velké riziko, že ti neřekl více věcí.

lv
5. led 2023

A co by mne v 19 určitě nenapadlo a teď ano, jako výstražný maják kvality chlapa - 4 měsíce, takže spolu nežijete? Jak často se vídáte, odřekl ti někdy schůzku? Protože přece musel s dětmi bývat, starat se, trávit čas, víkendy, Mikuláše, vánoce, vyzvedávat je, kupovat jim, telefonovat s nimi, a pokud ne, stojí jako otec za starou belu a není to spravnej chlap.

carmenz
5. led 2023

Já s mým mužem začala v mých 22 letech, jemu bylo 40.
O dětech jsem samozřejmě věděla hned. To mi na tom tvém příběhu moc nesedí...ale zase chápu, že tě třeba hned nechtěl vyděsit či něco podobného.
Nicméně jsem si tedy hned na začátku musela říct, že pokud z toho bude něco víc, je nutné brát jeho děti jako součást jeho samého. A to je měl jen jednou ob víkend + každou středu a pak nějaké mimořádné události (návštěvy lékaře, prázdniny apod.). Jenže jsem byla hodně zamilovaná a mladá, takže kluci mě vzali skvěle a mně to přišlo super, dělat si takové rodinné výlety a vlastně jsem si zamilovala i je.
Ale myslím, že to není pro každého. Já jsem takový tolerantní a diplomatický typ. Mám ráda děti obecně. A tedy hned na začátku, kdy už tedy bylo jasné, že z toho něco bude, jsem řekla, že chci minimálně jedno dítě. A čekáme druhé ❤️
Ale být macecha má určitě obecně víc nevýhod než výhod. Navíc mezi 19 lety a 22 lety je v tomhle mladém věku taky docela rozdíl, já si myslím, že v 19 bych to nedala. Taky jak to vidí partner? Mně muž kluky představil poměrně záhy, dalo mi to hodně jistoty a důvěry ve vztah, a tak se nám to asi i lépe budovalo.
Jen prostě pořád musíš počítat s tím, že tu budou navždy, v dobrém i zlém a že se ti může kdykoli i stát, že je z vážných důvodů můžete mít i v péči výhradní.
Na druhou stranu jsi mladá,ještě o své budoucnosti nemusíš přemýšlet tak fatálně, můžeš to zkusit a uvidíš.

Fakt bych se však zamýšlela především nad tou motivací přítele, proč ti děti nepřiznal. To může být varovný prst a mít ničivější vliv, než celé macešství.

leniczka23
6. led 2023

Prosím jen je potreba si to pořádně promyslet. Jako matka dítěte, co jezdí ke svému bio otci, který má přítelkyni, která se k mému dítěti chová hnusně, jen proto, že je, tě fakt prosím ať to promyslis pořádně. Nebude to jednoduché, někdy ty děti budou drzé, budeš se o ně nejspíš starat a když ne, tak budeš mít pocit, že ti berou partnera protože se o ně bude starat on. Ale ono to je jakoby obráceně. Takže jestli se rozhodneš v tom zůstat, nebuď kráva, co na ty děti bude hnusná. A doporučím knihu Třetí rodič.

renat115
6. led 2023

Můj manžel má taky dceru ještě za svobodna. Jsme spolu 17 let a máme společně 2 děti. Po této zkušenosti bych už ale znovu do vztahu s chlapem s dítětem nikdy nešla.

maxulekapcule
6. led 2023

@lv toz otázka co je to za chlapa, pro mýho ex děti rozhodne na prvním místě nejsou, nikdy nebyly a pravděpodobně ani nebudou.

veronikav31
6. led 2023

Já to vezmu z druhé strany,jsem hrdou maminkou 2 malých dětí,kdyby si chlap našel jinou ve tvém věku,tak vím jistě,že to nevydrží,vždy jsou u něj děti na prvním místě,ať ve volném čase tak i v běžných situacích.nekteri chlapi,když se jim zblázní hormony,tak přemýšlí jinak,ale....

enyty
6. led 2023

K tomu aby ses zahodila s mužem který má dvě děti jsi na to moc mladá.Uzivej života cestuj ,obevuj.Na děti máš dost času. Už nikdy tento bezstarostný čas nevrátis .Jen si s ním hned nedělej dítě. Děti nejsou věc ale závazek na celý život.Tveho partnera chápu že svým dětem nechce dělat zmatek.Otazkou je jsi připravena se v 19 ti se takto zahrabat?

agneslili
7. led 2023

Též jsem jednou měla vztah s klukem co mi neřekl že má dvě děti... Aji byl docela mladý tak by mě to ani nenapadlo a jak píšeš též jsem na to došla náhodou... Problém ale byl že mě tak nevadilo že je má ale to že další už nechtěl 😞 i když jsem mu od začátku co jsme se poznali říkala že miluju děti a chtěla bych někdy svoje... Na jednu stranu chápu že měl asi strach mi to říct ale na druhou me to přišlo že mě podvedl...Vztah více méně hned skončil s tím že já jsem v tom byla za blbce 😅😂 že ho nechci kvůli tomu že má děti.. Nedokázal pochopit že to bylo kvůli tomu že už další nechce... U vás též bych měla strach že další třeba nebude chtít i když teď říká něco jiného (ale být to tak nemusí)...nechci vás od něj odradit jen jsem chtěla říct svoji zkušenost..jste mladá a máte všechno před sebou 😊 věřím že se rozhodnete správně podle toho jak to cítíte..přeji vám ať máte nádherný život 😊

antoinet
7. led 2023

@agneslili ty další děti, to je určitě velké téma pro muže, co už jednu rodinu má. Protože v dnešní době se hodně rozmýšlí mít třeba 4 děti i lidi, co mají nadprůměrné příjmy. Pokud má někdo příjem průměrný, pořídí si 4 děti a svůj plat, čas a pozornost musí mezi ně nějak spravedlivě podělit, tak je vyloučeno, aby všichni měli všeho dostatek a ten muž si našel třeba ještě čas na sebe a svoji ženu.
Pro mě by teda takový vztah s takovými vyhlídkami nebyl atraktivní ani trošku...

agneslili
7. led 2023

@antoinet no právě.. Proto jsem hned ze vztahu vycouvala...a přesně jak píšete 4 děti uživit a věnovat všem pozornost jde špatně 🙁...hlavne je to pro všechny dost těžké...ale třeba jsem se setkala z krásnou výjimkou kde chlap měl ve své péči 4 děti ve věku od 8 do 15 a žena 2 školkového věku (obou ale bylo okolo 40let)...a strašně jim to klapalo žijí spolu a jsou straně šťastní ale další už si neudělali 😅😂...bylo to moc hezký ale představit si to doma nedokážu jak je možné je uživit? nebo s nima jít třeba do kina?! 😅 nebo vařit? No určitě mají veselo 😁...

Strana
z2