Jak zvládnout vztah s partnerovými dětmi a jeho bývalou ženou?
Ahojte všichni, trápí mě partnerova bývalá. Jdu se sem spíše vypsat než jít pro radu. Vůbec netuším čím začít, ale nejlepší asi bude že jsem s partnerem 3 roky a tak nějak jsem mu otevřela oči. Já mám dceru a on dvě děti (kluky). Já s bývalým tak nějak vycházíme, posílá alimenty a dceru si bere opravdu pravidelně a vše bez problému. Tím že nám to s bývalým tak nějak funguje jsem ukázala partnerovi že to jde. Proč to ale píšu? Protože jak jsem se poznala s partnerem tak už byl cca rok od své bývalé ženy a bydlel někde v dílně. Kupoval klukům oblečení které ji dával + platil alimenty a veškeré kroužky. Jak tedy začal semnou tak se mi upřímně nelíbilo že vlastně nemá ani na pořádný byt protože toho tolik platí a tak to začalo. Kupovalo se klukům opravdu vše co potřebovali, ale už se to nechávalo u nás doma( bydlel u mě v bytě). Tohle se přestalo líbit jeho bývalé že začal pouze platit alimenty no a začala mladšího syna namotávat proti nám. Přítel mladšího syna neviděl třeba i 8 měsíců a to se opravdu snažil a pokaždé když si je měl vyzvednout tak ho přemlouval a fakt se snažil aby jel ale nechtěl. Ze začátku se takhle snažila namotat i staršího syna, ale ten postupem času pochopil jak to je a začal jezdit. Po 2 letech neustálého přemlouvání a různých pokusech se nám podařilo dostat se k soudu kvůli střídavé péči (v době korony, takže jsme rádi že po 2 letech byl soud).
Během těch dvou let se toho šíleně moc změnilo. Kluci mě začali mít opravdu rádi, teda hlavně ten starší a mladší když už přijel tak měl poznámky typu: ale tady to není tak špatné jak mamka říká, vy nejste tak zlí. Někdy si na mamku ani nevzpomněl když u nás byl, ale jakmile přijel k mamce a řekl jak to bylo super tak zase třeba 2 měsíce nepřišel. Další věc co udělala že starší syn měl něco s patou asi týden co jsme ho neviděli, přítel si ho vyzvedl (jen jeho) a viděl že nemůže na nohu vůbec došlápnout. Jelo se na pohotovost a kluk dostal sádru. Chápete že jeho matka neviděla že kluk má něco s nohou celý dlouhý týden? Ten kluk má v dnešní době 10 let. Je mi z toho všeho strašně smutno a nemumíme s tím nic udělat. Ten 10 letý je ve 4 třídě a už je to jeho 4 škola. Letos nám to uletělo o nějaké 3 týdny aby jsme s tím něco mohli udělat protože přítel neměl ještě soudní rozhodnutí o střídavé péči ve schránce takže jeho bývala měla pořád veškeré rozhodování o dětech ve své moci. Den před nástupem do 4 třídy byl u nás a měli jsme ho zavést do školy kde byl fakt spokojený. O půl 10 večer nám přišla sms že kluci do školy jdou až v pondělí a to z důvodu přestupu na jinou školu. Ráno se nám starší syn zhroutil a řekl nám že už si nikdy nebude hledat kamarády protože mu je stejně mamka všechny vezme. Jak se uklidnil tak jsme zavolali do školy kde chodil a tak se těšil jestli může přijet se rozloučit a být tam ten jeden den. Ředitelka byla tak laskavá a dovolila to. Po škole jen přítel se synem za matkou a tam po ni syn začal řvát že ho nemá vůbec ráda, že myslí jen na sebe.
Na dovolené v kempu o prázdninách, kde byl jen on bez mladšího brachy, se nám zase psichycky složil že neví co mamka bude dělat až Bracha bude mít 15, že když teď má 7 a je na mamku takový agresivní tak co bude dělat v těch 15? Vidíte na co myslí 10 letý kluk? U nás si mladší absolutně nic nedovolí ani ke mě a to nejsem jeho matka, když teda přijede. On totiž jezdí tak jak se to jeho mamince líbí. Jednou se stalo že ten mladší se pěstma pustil do mé dcery která je o rok mladší jak on. Běžela jsem mezi ně a rozdělila je. Řekla jsem klukovi jestli mu příjde v pořádku uhodit holku a že má o tom přemýšlet co udělal a že až na to příjde tak budeme v obýváku. Zavřela jsem dveře od pokoje a šli jsme tedy do obýváku. Pro mě to bylo nejlepší řešení co mě napadlo, protože přece nemůžu dát na zadek malému klukovi který není ani můj. Jenomže co se nestalo! Přijel domu a doma řekl nějakou svou verzi že jsem ho prý zavřela do pokoje když plakal o maminku. Ona se toho chytla a v té době u nás nebyl tak asi 5 měsíců. Pak se stalo že jsme jeli na kole a on mi jel na jedoucí auto, já jsem se šíleně lekla a trošku jsem zařvala: ježíši kam jedeš! Bacha auto! On se lekl a zase problém. Nebyl u nás cele tyto prázdniny až do října.
Kluci nejsou 2x dobří ve škole a staršího už to fakt štve! Snažíme se sním vše dohánět co máme tu střídavku, jenomže jenom s ním sedět v knížkách a dohánět 2,5 roku je těžké. Já ten minulý týden co byl u nás KONEČNĚ ten mladší jsem sním dělala úkoly a teď se podržte, psala s mladším úkol do prvouky a bylo to od ní podepsané. Podle ní je hlavní město české republiky město ve kterém bydlí (v Praze opravdu ne), začátek školního roku je červenec a konec školního roku je prosinec. Já jsem na to koukala jak puk a ptala jsem se ho jestli to dělal sám nebo s mamkou a on že mu to mamka diktovala a on jen psal. Lidi já už nevím co mám v některých situacích dělat. Jak se mám zachovat. Jednou mi ten mladší řekl že se mě bojí, že jsem pi*a zlá a když jsem se ho zeptala kde na to přišel tak mu to prý pořad doma říká maminka a on teď neví co má dělat. Jenomže já mu opravdu nic nedělám a snažím se být právě na nej co nejvíc hodná aby se u nás cítil dobře a chtěl k nám jezdit.
Tak už je to šíleně dlouhé a já tady zdaleka nenapsala vše. Byla jsem kvůli tomu už i v nemocnici protože nervy se na mě dost podepsali. Nevíme už co dál a možná proto píšu sem aby se mi ulevilo. Strašně se omlouvám jestli to nemá hlavu ani patu, ale muselo to aspoň trošku ze mě ven jinak se zblázním. Zapomněla jsem na jednu zásadní věc matka je na 1.stupni invalidního důchodu a nepracuje nikde! Tvrdí že není schopná! Jenomže je schopná si zajet pro “trávu”! Přišla nedávno o papíry kvůli marihuany a to měla toho mladšího v autě.
Končím jinak bych tady psala ještě týden. Omlouvám se že je to tak dlouhé! Hezký večer
@levandule_k Tam to bude tím, že otec proste nevzmesl námitku, asi to neni tak ze musí být vyslovny souhlas obou rodiců (jak by pak fungovaly mámy detí, jejichž otec se nestará a je k nezastižení, to by nikdy ani z důvodu stehování nemohly detem skolu zmenit), ale pokud by otec hned na začatku prišel do stare i do nové školy s tím, ze se zmenou nesouhlasí, podle me by syn mohl zustat v te puvodní a matka by nic nezmohla.
V dnešní dobé se razí myšlenka, že deti potřebují OBA rodiče a s tím já souhlasím, takže i když jeden z rodičů není ten nejlepší, pořád je to rodič a s detmi by mel trávit čas. Dost tech, o které jeden z rodičů nemá zájem 😢 I k hulicím a nestarajícím se tatínkům jsou úřady benevolentní. Nakonec by se ale tatinek mel snazit o to, aby k nemu mladší syn chodil a pokud je soudne daná střídavá péče, nechápu proč u nej mladší syn není 🤔 Tam zase selhává tatínek, protoze pak by treba i kluk zjistil ze to u táty neni tak zlé a byl.by tam rád. Agresivní může být třrba i proto, že od mámy není zvyklý mít nejaké povinosti, zatímco u táty je má a nechce se mu do nich, to si s nim musí taky vysvetlit táta a opravdu neni od veci ho vzít k psychologovi, ten nekouše a pomůže. Promluví si se synem a zjistí, kde je problém.
@levandule_k vždyt to z pohledu matky fungovalo naprosto perfektně a otec s tím souhlasil. Ona dostala alimenty, deti mely zaplacene kroužky, dostaly oblečení a alimenty mohla použít na jídlo a proste z nich žít. Pro ni ideální stav, který zcela evidentně narušil přichod otcovy partnerky a s tím jeho myšlení a jednání. A podle me přesne to byl základ k budoucím problémům.
@levandule_k musíš se vždy na problém dívat očima všech zúčastněných, jedině tak pochopíš jejich jednání a spíš najdeš řešení.
@levandule_k je to šílené že? Taky si někdy říkám jestli je to pravda co se děje, ale věřte nebo ne opravdu to pravda je. S ospodem jsme ve spojení neustále, ale někdy mi příjde že se lépe domluvíte na veřejných záchodcích než na ospodu. Vše si píšeme, vše si fotíme. Už jsem měla včera menší výstup doma a řekla jsem že jestli to nezačne řešit už tou tvrdší stránkou tak že už to nezvládnu. Přítel se stále dívá na děti, ale vysvětlila jsem mu že je daleko víc ničí tím že bere ohledy na ně. Na Ospod se nahlásilo vse co jsem zde psala ale musí poslat dopis k soudu a nahlásit ze matka porušuje soudní nařízení. Já ho na jednu stánku chápu že nechce klukům ublížit
Otec do určité doby obětoval vlastní osobní život dětem, platil vše, co platívá běžný otec ve fungující rodině a byl klid, děti předpokládám spokojené.
Jakmile do toho nová paní zasáhla, vše se zhroutilo, děti trpí, otec nemůže být šťastný, když má nešťastné děti.
Neříkám, že to tehdy měli fér nebo ideální nebo tak něco. Ale mělo to svůj smysl, to dětství už jim nikdo nevrátí.
Nejde všem lidem naordinovat svůj "nejlepší" životní styl. A hlavně vše, co se týká těch nešťastných dětí, je záležitostí pouze původní rodiny a těch dvou rodičů, nikdo třetí to nespraví, obzvlášť, když to rozbil.
Moc nechápu proc se nesnazí střidavé peče domoct, kdyz je soudně daná? Prptože syn k nemu nechce? Kenze ten k nemu nechce, protože ho máma k tomu presvedčuje a neni nic snazšího než ríc "hele já vim, že tu byt nechces, ale proste tak to je, tak to tu spolu zvladneme ne?" A ty prosím na partnera netlač, to neni dobře, to zase on bude mezi dvema mlýnskými kameny a bude delat veci a rozhodnutí pod tlakem, tvým tlakem. Pokud to neuneseš ty, tak to bud vzdej nebo hledej pomoc, ale nedavej jemu ultimáta, tim mu jen prideláváš starosti k tem, které už má.
@martinka_33 Nějaké problémy se u matky vyskytly už během těhotenství, když začala navštěvovat psychiatra...tam člověk nechodí z nudy
@antoinet přesně tak, partner může radit, ale vměšovat se ne.
@levandule_k já chodila k psychiatrovi dva a půl roku, ted nechodim od léta, protoze uz me videt nechce 😅 Tak to je spíš měřítko, že se človek necití v pohode a chce s tim pomoct, a to je spíš k dobru ne?
@martinka_33 Jj psychiatr znamená, že člověk svoje problémy řeší. Pointa byla, že u matky nebylo vše růžové už před novou partnerkou. Nová partnerka změnila dynamiku vztahu, ale není to důvod ani omluva pro současné chování k dětem.
já bych měla docela obavu o toho mladšího syna
teď má 7
takže od nějakých cca 4 let poslouchá lži a manipulace, kterým věří, asi se to v něm ale přece jen "pere" s realitou, školka, škola, táta, ty - a jeho jistota - máma (ať je jaká chce) a proto asi ty sklony k agresi
jestliže sociálka nemá důvod něco podnikat, ať podnikne otec, mohl by si domluvit termín v PPP, je tam docela dlouhá čekací lhůta, no však uvidíš, jak dlouho to bude trvat u vás, a pokud budete chtít kluky do své péče, asi bude lepší, když tohle bude předtím, než se k tomu kroku odhodláte, protože pro toho mladšího je máma bůh
zažila jsem něco podobného před mnoha lety, nakonec jsem z toho "vztahu" odešla, protože nám to nějak vyhořelo vztahově, ale jeho děti procházely taky "očkovací" taktikou a měli z toho docela problémy, psychické. rok jsem to nějak kočírovala vlastně kvůli nim...(dohromady vztah čtyři roky, defacto tři, když nepočítám ten asi rok, kvůli dětem)
u vás, tebe je to jiný, dle toho co píšeš, takže bych ti neradila jít pryč, protože to pro mě, nás, bylo řešení.
bude to těžký, to ale určitě víš, tak - hodně sil.
Takže OSPOD nedělá šetření ani případovky atd. Nedělá nic ?! Jenom si od vás vezmou informaci a nazdar ?
@alice180 zní to dost divně že? Ale opravdu nedělá nic. Říkají že to jsou žabomyší války mezi rodiči
Všem moc děkuji za jaké koliv odpovědi k mému trápení. Přišla jsem si sem opravdu ulevit, protože je toho na mě moc. Až na jednu paní která mi radí abych zbaběle odešla od přítele se to četlo hezky a děkuji ještě jednou za odpovědi, jste zlaté! ❤️
Všechny příspěvky jsem nečetla, ale napadá mě, zda nevyužít tzv.mediatora, ktereho ospod má. S tím, že byste tam byli vy, matka a pak škola (předpokládám že už i učitelka si všimla výkyvů v učení toho staršího dle toho, kde zrovna je) + ten kdo má případ v ospodu na starost. Mediator by mohl pomoci a hlavně by se ospod začal více aktivne zapojovat.
A kdyz to resite s OSPODem reknou vam jen ustne, ze jde o zabomysi valky nebo si to nejak zapisi? Pokud to nezapisuji, bud bych na tom trvala nebo bych poslala dopis o tom, co se deje doporucene na OSPOD, myslim, ze jakmile to bude písemně, tak se to prostě řešit/prošetřit musí.
@jola777 to je to poslední co chceš svýmu dítěti udělat... přijet s policií... kam to asi z dlouhodobého hlediska povede?
@holkaokomodra To asi jo. Ale jak jinak docílit toho aby to ta matka přestala takhle sabotovat? Nechat ji dál nerespektovat rozhodnutí soudu taky není řešení.
ach jooo, to je tak naprd tyhle vztahy... bohužel někdy je jediná cesta se s tím nějak smířit. Ale je to těžký, když tomuhle musí člověk přihlížet, ta bezmoc a zoufalství... opora nikde, OSPOD funguje jak kdy a kde a bolí z toho u srdce, to je jasný. Ja osobně bych od přítele taky neodešla, rozhodně ne, když je s nim dobře. Mě ve vztahu k ex a jeho podivnostem pomohlo nastavit si, že je to jejich vztah, je to jeho věc co do vztahu se synem investuje, a co investuje se mu taky vrátí. Mě se tím ulevilo, přestala jsem řešit jestli si ho bere nebo nebere, co jsem slychala, že se tam děje byla další věc, no ale tak spíš jsem řešila právě to, jak to máme my... jako jo byla jsem v té výhodě, že syn je od mala u mě, takže ten vliv, někdy fakt blbej, byl minimální. Co tim chci říct je to, že bohužel, ačkoliv by to byl ideál, matku nepredelate, nedotlacite nikam atd, jen vas to stojí strašný energie a to je potreba z části prijmout, jinak se poserete. Jediné co můžete ovlivnit je to, jak se kluci mají s vámi a to, jak jsem pochopila už se snažíte udělat fajn... jsou tu nasnadě i jiné kroky, jako zkusit ty kluky dostat k sobe soudně, no ale vztah mezi vami a matkou to znici ještě víc... ja jsem nikdy soudně neresila nic krom alimentů a to jen proot aby byli vymahatelny, vzdycky jsem sla spis cestou diplomacie, což teda stalo hodne, ale fakt hodne sebezapreni, ale nakonec se vyplatilo a i z naseho horor vztahu i rozvodu vzešla celkem solidni komunikace, ktera se nedotkla prcka... a to mluvime o expratnerovi zavislem na tvrdych drogach žádnej medik to ti povim 🤷♀️
@jola777 ja vim no, uvazujes nad tim defacto spravne a logicky, jenze nekdy takový kroky udelaji sve jen v tu danou chvili... jakoby dosahnes svyho, ale jakou zbran davas do ruky ty mame uz nedomyslis... vem si, jaka voda by to byla na jeji mlejn... "vidis ta zla teta s tatou mi te orijeli vzit s policii", maly dite nevidi to co my... tedy ze na nej ma tatinek právo a ze maminka asi vsechno nedela dobre, maminka je pro dítě zlato i kdyz je sebehorsi... staci si zajet poslechnout deti do decaku

@martinka_33 No fungovalo to z čeho usuzuješ, že fungovalo? Otec dětí bydlel v dílně, tak je asi moc nějak nevídal (moje domněnka), platil alimenty dle (soudu/dohody - nevím, není psáno na základě čeho byly stanoveny), platil nad rámec kroužky a oblečení. Po té co se seznámil s novou partnerkou, platí dál alimenty a věci, co si synům koupí nechává u sebe doma a matka dětí začala dělat peklo dětem...takže dokud platil a nic moc nechtěl, tak to fungovalo... To tam vidím jenom já?