icon

Jaké příjmení dát dítěti, když rodiče nejsou manželé?

15. lis 2024

Zdravím, mám dotaz na maminky, co žijí jen v partnerství - jaké jste daly příjmení dítěti? Po vas nebo po tatovi?
Jak to řeší páry co mají každý jiné jméno? Příjmení dát dítěti po otci nebo po matce?

Strana
z3
martinka_33
19. lis 2024

@rozitta takovou jsem mela druhou svatbu (jen se svedky) a byla nádherná 😍 šaškárnu s rozbíjením talířů a unosem nevesty a blijicim novomanželem jsem mela poprve a nic moc teda 🙄 Podruhe jsem se vdavala protoze jsem musela - nechtela jsem aby nejmladsi mela v rodnem liste exmanzela, v te dive jsme nemeli zrovna vřelé vztahy a soudit se pak o otcovstvi by me nebavilo. A nakonec ta druhá svatba byla super a ráda na ni vzpomínám 😍

cherie24
19. lis 2024

@rozitta litovat že třeba akorát ty ženy, které si myslí, že jako vdaná žena bude něco víc než ta neprovdaná. 😉

j.a.n.i
19. lis 2024

@alice180 Ja taky ne. Me tak trochu prijde, že "problemy" maj pouze ty, ktere maji vnitřní problem s tim, ze se dite jmenuje jinak.

j.a.n.i
19. lis 2024

@l_ No, jen tak mimochodem, Novák a Nováková jsou pro cizince taky jiná jména, takže taky nechápou, ze patrite k sobě.

j.a.n.i
19. lis 2024

@rozitta Nas ti byt lito nemusi, my nejsme tak hloupoucke abysme mely pocit, že každá zena musi chcit byt vdana, protoze ty mas obavu, ze by ses sama o sebe nepostarala. A jinak ne, svatba neni pro efekt ani pro lasku, svatba je ekonomická smlouva majici chranit tu slabší stranu. No a ne bsechny zeny tu ochranu potrebuji.

miryp
19. lis 2024

@rozitta je ti jich líto? A proč? Místo lítosti by ses měla zamyslet nad tím, proč neprovdané matky vnímáš jako chudinky, které partner nemá v úctě a proč máš pocit, že ty máš díky svatbě lepší postavení. Z naší advokátní praxe bych ti mohla dát xy příkladů, že svatba ti lásku nezajistí a ve finále ti nemusí zajistit ani žádné zabezpečení do budoucna...

michaela666
19. lis 2024

@rozitta Asi bych nikoho nelitovala. Já dřív ve svatbě vlastně taky neviděla nic pro mě důležitého. Když mě přítel požádal o ruku, dost mě to vykolejilo.
Pro něj bylo zásadní přivést děti do manželství a tak prostě byla svatba. Alespoň jsme se vyhli hádkám kvůli příjmení dětí. 🤷 Lásku ani skvělý vztah nám to nezaručí. Na tom musíš pracovat v obou případech. Spíš jde o tu právní ochranu a určité výhody kdyby se něco totálně potento.

l_
19. lis 2024

@j.a.n.i do zahranici casto nejezdim, takze neresim... Ale u nas porad.. porad vsude problem kdo jak se u nas jmenuje...

j.a.n.i
19. lis 2024

@l_ No, spis to jako problém vnimas, protože te stve, ze se jmenujes jinak. Fakticky v tom zadny problém neni.

l_
19. lis 2024

@j.a.n.i ne, jsem vdecna ze se jmenuju jak se jmenuju.. je me stve ze vsude musim hlasit dve jmena, atd.. jen kvuli tomu, ze jsem.se nechala ukecat.. on nezarizuje nic, jemu je to jedno..

j.a.n.i
19. lis 2024

@michaela666 Tak to nam by to příjmení děti nevyřešilo, protože ja bych si i po případné svatbě svoje jmeno nechala. I když treba by prekvapil on 😁

alice180
19. lis 2024

@rozitta jako zajímalo by mě, proč ten despekt?

kayty
20. lis 2024

@rozitta Kdyby bylo na mě a mém manželovi, tak se vezmeme ve 4 (já + on + dcery) a 2 svědci z ulice, co by byli ochotní to podepsat. Když se lidé chtějí vzít, tak ať si to udělají po svém. To, že to tak někdo necítí, není přece automaticky chudinka / chudák.

Mně osobně ty šaškárny pro rodinu a příbuzné, co jsem nikdy neviděla, nebaví a nebavily. Rozbíjení talířů, unášení nevěsty, koukání se na ožralé strýčky a ostatní ... ne díky. Přesně tohle je ta šaškárna pro rodinu, aby nás náhodou někdo nepomluvil.
Pro to, aby se zavřela pusa tchýni, tak se pozvala jen ta nejbližší rodina. Bylo nás 14 včetně fotografa. Obřad, oběd v restauraci, zbytek doma (grilovalo se). Akce se rozpustila asi ve 20 h. Stejně jsme pak poslouchali pindy, že ta tetička "Bláža" nebo bratránek "Álojz" strašlivě chtěli přijet.

kayty
20. lis 2024

@l_ Nešlo by tedy dítě přejmenovat? Kdyby s tím otec souhlasil. Jako ano, je to trošku komplikované, ale dá se to.
Kamarádka tak, sice po rozvodu, přejmenovala děti na svoje příjmení. Když se znovu vdala, tak si její manžel vzal jejich, aby se jmenovali všichni stejně.

cherie24
20. lis 2024

@j.a.n.i mě na manželství opravdu fascinuje, že ač to má zajistit stejný životní standard oboum manželům, tam to v praxi stejně vůbec nefunguje. Spousta vdaných žen nemá vůbec tušení o financích ani o domě, díky předmanželské smlouvě nemají nárok na nic a zatímco ony jezdí s dětmi ve starém autě, tak jejich manžel si vozí prdel ve fungl novém autě. Tak kde je ta rovnost manželů? Mají je snad jejich manželé víc rádi po svatbě? Váží si jich víc? Jsou snad ty ženy lépe zajištěné než ty neprovdané? Kromě nároku na vdovský důchod jsou na tom ty ženy mnohdy ještě hůř. Cítit se víc důležitá jen díky statusu manželky, podle mě značí nízké sebevědomí.

l_
20. lis 2024

@kayty otec souhlasit nebude, bo ego.. a obavam se ze by nesouhlasil ani v dobe, kdy by to chtela dcera.. takze mlcim, vsude objasnuju, vysvetluju.. protoze vystavit dceru jeho natlaku, vydirani a manipulacim ve chvili kdy by se to zacalo resit, vystavit nechci...
Kdyz prijde ona, budem to resit, ale bude si muset ustat peklo..

cherie24
20. lis 2024

@kayty přesně tak, všichni pořád říkají, jak si může každý udělat svatbu po svém, ale jakmile to člověk po svém udělá, vždycky z toho vyjde půlka uražené rodiny. 😀

darkwitch
21. lis 2024

Já jsem třeba svatbu chtěla hlavně z toho důvodu abych to byla já koho budou informovat když se muži něco stane. Nechtěla jsem dopadnout jako kamarádka jejíž muž se vážně zranil a protože nebyly svoji tchýně ji zakázala k němu přístup.

tereziezavily
21. lis 2024

@cherie24 Hele, ale přesto, že i u vás doma jste byli při početí dva, jsi dala automaticky a samozřejmě jméno po otci. Tvrdíš, jak je to tvoje dítě i bez stejného příjmení (to samozřejmě je), jak na tom vlastně vůbec nezáleží, a proto jsi dala bez přemýšlení příjmení po chlapovi. Chápeš tu nelogiku?

tereziezavily
21. lis 2024

@cherie24 Vdaná žena ale minimálně v očích zákona je víc než neprovdaná žena. To je prostě fakt. Vždycky se mi líbí lidi, pro které je manželství jenom cár papíru a úplná zbytečnost. A tak si vyřizují milion záležitostí okolo bokem, které jim zaručí co nejvíce privilegií jako manželství, a to jen proto, aby ten jediný cár papíru nemuseli podepsat (což může být úplně formální záležitost na půl hodiny i s cestou). Trochu velké opletačky kvůli něčemu, co přece vůbec není důležité.

tereziezavily
21. lis 2024

@cherie24 Mrzí mě, že máš ve svém okolí debily a špatné zkušenosti s manželstvím, ale institut manželství za to nemůže. Ano, manželství samo o sobě rozhodně slabší straně zajišťuje větší ochranu, než máš ty jako svobodná. Kdo je idiot, bude idiot po svatbě i bez ní (nedělej, že vztahy bez manželství jsou sluníčkové a při rozchodu jde všechno jako po másle), ale manželka idiota z něj prostě po svatbě bude mít alespoň tu půlku, zatímco ty máš nic. Nejde jen l vdovský důchod (který fakt není jenom to "jen") - v očích zákona jsi ty pro svého muže méně než jeho matka nebo jeho dcera, což pak hodně takových družek poznalo třeba při vyřizování pozůstalosti a dědictví.

ai30
21. lis 2024

@tereziezavily Zajimave je, ze vsechno, co pises, by se v podstate dalo shrnout do vety 'Kdyz neveris jemu nebo/ani jeho rodine, tak si ho radeji vem.' Me v podstate vadi i ta statni moc nad svazkem dvou lidi a fakt, ze presne ty argumenty, ktere ty pouzivas proti, se pouzivaji, aby se ospravedlnila nemoznost uzavrit manzelstvi pro homosexualni pary.

kayty
21. lis 2024

@l_ Tak to chápu. Vědět to dopředu, tak se tomu člověk vyhne. Je to ale furt "kdyby". Pevné nervy a držím palce, ať to někdy v budoucnu dopadne.

l_
21. lis 2024

@kayty dekuji..

cherie24
21. lis 2024

@tereziezavily žádné opletačky navíc jsme teda neměli. Prostě když se řešili pojistky a majetek, napsalo se vše na mě. Žádné obíhání navíc. A co se týče vyplácení z domu nebo majetku nabytého před manželstvím, tak na to nemá manželka nárok tak jako tak. Já bych to ani nechtěla, protože sebrat půlku domu, který patřil manželovi, je za mě pěkná sviňárna a v případě dlouhodobého trvalého pobytu na adrese nemovitosti, má žena i po rozchodu jako matka dětí nárok na vyplacení úměrné částky. Takže tolik ke zcela zbytečnému podepisování papírů navíc. Nechápu o čem měla být řeč? 🤷 Dneska ty výhody svatby nejsou už takové, jako to bylo dřív. Proto to tolik páru neřeší. Mám i několik kamarádek, které vedly dost nehezké boje ohledně své svatební představy versus představy manželovi rodiny. Za nás by byla ideální jen tajná svatba, ale vím, že by to velkou část rodiny dost ranilo, proto jsme to přestali řešit. O svatební vystoupení nestojíme ani jeden a o naštvání rodiny taky ne. A když o nic nejde, na co se tím zatěžovat. Náš vztah ani plány do budoucna se tím nezmění. 🙂

j.a.n.i
21. lis 2024

@tereziezavily Ale ono na tom az zas tak nic nelogického neni, ta matka prožila těhotenství a dite porodila, ale ten otec vlastne krom toho jmena s ditetem takhle na zacatku zadnou jinou vazbu nemá, tak proč mu nedoprat to jmeno.

Strana
z3