icon

Jaký je váš názor na umývání nádobí bez prostředků?

10. črc 2023

Ahoj, jen tak pro zajímavost, co si myslíte tomto "stylu" umývání nádobí 🤪 Tchán napustí dřez teplou vodou, vezme kus nějaké staré nechutné hadřičky a začne všechno nádobí šudlat v té jedné vodě. Nepoužívá jar ani nic jinýho. Ať jí třeba 12 lidí několikachodové menu, většinou něco hodně mastnýho, připečenýho, stejně vše zvládne tou jednou vodou. Nejsem celkově cimprlich, ale co se týče nádobí, tak to asi jo, z tohoto se mi zvedá kufr 😆

Strana
z2
jana_zofie
10. črc 2023

Nedivej se na to. Jako jo, zni to hrozne, ale mamka se s babickou kolem nadobi tak akorat pohada, stejne si to udela podle sveho. U manzelovy babicky jsou v dolnich rozich sklenicek vylozene cerne rohy (ok, obcas nejakou vic hroznou nenapadne vymenim, ale cista stejne neni ani jedna). V cem mi prateta donesla kafe jsem nikdy nemela odvahu zkoumat. Mastne pribory, povlak na taliri, spina v hrnicku... bezne u 75 % starsich osob u nas v rodine, z obou stran, jak me, tak manzelovy. Poukazat na to by je ranilo a navic urazilo. Nekoukam. Zareknu se a nekoukam. Jeste jsme se nikdy nikdo nepo... Ani deti ne. 🤷‍♀️
A to u sebe musim mit nadobi nadherne ciste, jinak to premyvam. Jesteze mam mycku. 😃

cilkat
10. črc 2023

Babička to tak dělávala vždycky... Dožila se 85 let...

betelgeuzz
10. črc 2023

Moje babičky tak umývaly taky 🙂 Jedna z nich měla neustále ve dřezu napuštěnou vodu a v tom umývala průběžně, ta voda teda vypadala 😀 Souhlasím s @jana_zofie radši to moc nezkoumat.
Jeden známý vykládal, že jeho babička olízala lžičku a hodila ji zpátky do šuplíku 😀 To je ještě jedna voda dobrá.

klokanka31
10. črc 2023

Starší generace takhle nádobí běžně myjou, ale teda s jarem, a nádobí pak oplachují v čisté vodě.

kakba
10. črc 2023

Nejak me to nepohorsuje, jezdivala jsem na tabory. 😁😄😁😄😁

galatea_a
10. črc 2023

Něco podobného taky znám. Vždycky si vzpomenu na výpravy Evropanů k Indiánům nebo jiným domorodým kmenům, když dostali k jídlu třeba čerstvé zvířecí oči a museli to sníst, jinak by hostitele smrtelně urazili. Tohle dáš. 😉

merope
10. črc 2023

My takhle doma myli celé mé dětství, měli jsme karmu, takže voda musela téct naplno, aby tekla teplá. A fakt jsme neměli finance na takové plýtvání vodou, aby se mylo v tekoucí (myčky nebyly).

1pomnenka
10. črc 2023

Babička i její syn nikdy nepoužili na nádobí jar, vždy jen horkou vodu. Bylo to proto, že ve vsi nebyla kanalizace a teklo to nakonec do potoka.

galatea_a
10. črc 2023

@merope Tam nejde ani tak o tekoucí, jako o to, že se to po "umytí" neopláchne v čisté vodě.

tridvajedna
10. črc 2023

Babička tak taky celý život umývala, jen teda používala jar. Měla mycák, dva škopky, do kterých se nosila voda z koupelny. V jednom špinavá voda s jarem, v druhé čistší naoplach.
Zvládlo se tam "umýt" nádobí pro 10-15 lidí. Už jako dítěti mi to vadilo, ale babi byla umanutá a tekoucí vodu do kuchyně zavést nechtěla.

ninive211
10. črc 2023

Na chatě taky myjem nádobí v lavoru...ale teda s jarem a hezky nejdřív "míñ špinavý" a hrnce až nakonec a předumyjou se v umyvadlo. Já zas nedávám, když tam toho jaru dá manžel moc a pění to pak tak šíleně, že zůstává vrstva jaru na nádobí...druhej lavor na omytí nemáme. Když je moc špína, jede se na 2 etapy mytí.
Jinak naši celej život, co jsem bydlela ještě doma jako dítě, umývali nádobí rozstříhanýma starÿma utěrkama, pozůstatek toho, jak se to dělalo za jejich dětství, místo toho, aby obětovali pár kaček za normální houbičku a hadérku určenou přímo na nádobí. Už tehdy mi to vadilo, naštěstí se dokázali přiučit, ovšem pak to zas přešlo do jiného extrému - jedna zatuchlá houbičky používaná snad dva měsíce v kuse 🤢 Jako taky nejsem nějak cimprlich, ale tohle mi přišlo ekl, zvlášť když jsem pak přičichla k tomu, jak má doma čisto tchyně (a ta je zas teda druhej extrém)

me_druhe_ja
10. črc 2023

Moji rodiče tak taky myjou....teda podobne: všechno v jedné vodě a s jarem. Tata neoplachuje....Mama jo. Ale taky raději nezkoumám. 😀

fyii
10. črc 2023

holky klid ma tchyne setri a to vsude, takze nadobi se selektuje co je nutne vubec myt a co staci vylestit papirovou uterkou. Voda se pousti vyjmecne, aby se neucpal odpad🙂 jar ma nejaky nejlevnejsi co existuje a ten je urcen jen pro vyvolene. jeste jsem za tech 10 let ani jednou nevidela " jar" v akci.🙂 takze skopek s vodou je furt cajk varianta🙂 Ale zase aby bylo jasno, setri se vsude a na vsem, aby mela na tri zahranicni dovoleny rocne🙂 takhle bych zit fakt nechtela..

herminka
10. črc 2023

Moji rodiče taky nepoužívají jar, ale myjí tedy pod tekoucí vodou, tak horkou, jak se dá na ruce snést. Je jim téměř 80.

lichozroutsudy
10. črc 2023

Asi bych to ignorovala a pokud bych při návštěvě viděla, že mám upatlaný talíř/příbor/sklenici, šla bych si ji prostě v tichosti opláchnout. Kvůli takovým věcem fakt nemá smysl se nějak čertit a dělat zle.

prejeta_zaba
10. črc 2023

Blé, to nesnáším. Ať si každé myje kde chce a čím chce, ale proboha proč to nemůžou na závěr opláchnout v čisté vodě a zkontrolovat!, že to opravdu je čisté? Jedna strana rodiny všechno rychle rychle a co, že na struhadle zůstane půlka okurky a skleničky s černými spodky. Hlavně, že se toho hodně stihne. 🤢 Moje máti zas se vším šetří, myje nastřihaným hadrem, jar jen svátečně a voda sotva znatelný čůrkem, ale šudlá to tak dlouho než je to čisté. No kvetu z obou případů. 😝

miryp
10. črc 2023

Jako dítě jsem tak myla nádobí běžně - tedy v myčáku, kde byl jeden lavor na vodu s jarem, kde se všechno umylo a vedle byl druhý lavor se studenou čistou vodou, kde se nádobí oplachovalo. Neměli jsme myčku a dokonce ani linku se dřezem s tekoucí vodou. Vodu jsme si museli ohřívat na kamnech :D
Když nám na jaře odešla doma myčka, tak jsem si také napouštěla vodu do dřezu, přidala saponát, vše umyla a poté vše opláchla pod tekoucí vodou. Takže mě tento způsob nepohoršuje, jen bych prostě tchánovi sdělila, že by bylo vhodné přidat saponát a pak to celé ještě opláchnout v čisté vodě. To já se tedy nebojím matce partnera cokoliv říct...

gdpr
10. črc 2023

Mne pri riade ide o to, či je čisté alebo nie a nie o to akým spôsobom sa umyje.

merope
11. črc 2023

@galatea_a Ale čistou vodou musím pořádně oplachovat, pokud používám jar, jinak ne. Mimochodem - teď mi došlo, že pořád takto myjeme nádobí na chalupě - prostě dám do dřezu vodu z rychlovarky (bojler kapacitou pořádně nestačí), nádobí trošku odmočím a dokud nepotřebuji jar, tak to není potřeba oplachovat (ale jak tam připouštím vodu z bojleru, tak něco myju pod tekoucí / oplachuji, ale ne vše). Důležité je vzít nejdřív třeba skleničky a to mastné až potom.

merope
11. črc 2023

@miryp Já třeba po použití jaru nesnáším, když se to pak jen opláchne ve vodě, kde už se opláchlo něco jiného, protože tam vnímám, že ten jar pořád je. Ale pokud to je nádobí, co jsme z něj jenom jedli my (nic nehygienického) a myje se čistou vodou, tak to beru za v pohodě. Od jaru oplachuji zásadně pod tekoucí.

rozitta
11. črc 2023

Moje tchýně 65 není zas tak stará ale myje nádobí v napuštěném dřezu s jarovou vodou a neoplachuje. Když zbyde v misce okurkový nálev tak se stane součástí toho maglajsu ve kterém myje další nádobí. Ještěže tam jezdíme často 🤮🤮🤮🤮

hanka_12345
11. črc 2023

@cilkat asu se chce dozit 90😂takze pouzit jar

miryp
11. črc 2023

@merope tak my jsme v té době tekoucí pitnou vodu neměli. Jezdilo se pro vodu k městskému hydrantu a tak se nedalo něco oplachovat pod tekoucí vodou. U sebe doma to oplachuji pod tekoucí právě z tebou zmíněných důvodů 🙂

ada22
11. črc 2023

Dřív se tak mylo nádobí běžně. Jen tedy babička používala jar a nejdřív myla čistší nádobí a pak mastné. Pak to tedy ještě jednou oplachla.

krisstina93
11. črc 2023

U nás se to tak myje na chatě, není tam tekoucí voda, ale teda dává se do te vody jar a pak se to aspoň oplachne čistou :D já to nesnáším, taky mi to přijde nechutné, ale dřív se tak mylo normlane no, šetřili se vodou :D

autor
11. črc 2023

Jee já myslela, jak dostanu vynadáno za takovej příspěvek 😄 a směju se, jak si to čtu, není to ojedinělý případ 🤭 keeez by to opláchl aspoň tou čistou vodou. My na chatě taky umýváme v bojových podmínkách, ale přesto pořádně. Já jsem s manželem 13 let, takže jsem zvyklá, jen teď jsme byli týden na společné dovolené s mým tátou a ten byl v šoku a nechápal, proč to nádobí takto "špiní" 😁 takže raději vše umýval sám. Jo a, říct mu nic nemůžu, to by jeho ego neuneslo, ale když umývá, okamžitě beru uterku a aspoň tak to zachraňuju 😄 a špinavý kusy reklamuju

merope
11. črc 2023

On to bere na střídačku jako talíř - hrnec - sklenička - lžička - hrnek? Protože v jednom škopku, když myješ, tak musíš nejdřív vzít v podstatě čisté skleničky, pak hrnky, pak talíře, pak příbory a nakonec hrnce. A když je voda špinavá, tak se vymění a vezme čistá. Já už to třeba dělám i tak, že ty "čisté" odložím stranou rovnou na druhou dávku vody. Takže vlastně ve "špinavé" myješ jenom ty úplně nejšpinavější hrnce (a ty případně opláchneš). Občas je teda problém s talíři.

sinicka
11. črc 2023

To dělá i moje maminka! Šílím z toho. Když tam jsme, tak nádobí pro nás předmyju. Mamka to naštěstí bere s humorem a vždycky něco prohlásí.. “hlavni hygienička nás přišla spasit” nebo “ konečně u nás bude zas čisto” nebo “ jak jste mohli vyrůst, to nechápu..”.. vadí mi to, no.. nedám si nic k jídlu ani k pití ale u nikoho. Mám to tak odmalička. U cizích, když jim nevidím pod ruce, prostě nejím a nepiju.
ještě mám vzpomínky na mého dědečka. Ten zase nesměl vidět, že babička umývá plech. Za nich se to prostě nedělalo a jak bylo hodně sourozenců, tak se v tom plechu peklo denně. Čím víc mastného tam bylo, tím lépe. Utíral si to třeba do chleba, na brambory, atp. Babička, ač vyrůstala v bídě za války, nikdy na ničem nešetřila, především na hygieně a jídle..

majena39
11. črc 2023

Tak naši to ještě posunuli o level výš... Jednu houbičku používají tak měsíc a myjí s ni dvakrát denně misky od kočičích kapsiček. Pod tekoucí vodou teda. Ale zas ta houbička měsíc stará, kterou se myje kočičí oblizane misky mě dráždí...

verusak87
11. črc 2023

@majena39 Mě stačilo vidět u tchyně, že dávají talíře vylízat psům. Sice se pak myly, ale i tak...

Strana
z2