Jaký rodinný model preferujete? Podělte se o zkušenosti
Ráda bych si tu dala takovou menší anketu na téma - jaký máte doma rodinný model? 🙂
Tradiční - žena je ta, co se nejvíce stará o děti i domácnost, muž zajišťuje peníze a technické záležitosti
Emancipovaný - peníze, výchova i domácnost na půl
Už ve více diskuzích jsem si všimla, že hodně z vás se naváží do žen v domácnosti a měla jsem v nedávné době i nepříjemnou osobní zkušenost. Jsem introvertní osoba, ale zbytek rodiny je spíše extrovertní. Zejména prvorozená je mezi lidmi ve svém živlu a tak jsem se rozhodla, že kvůli dětem se hecnu a začneme se družit. Seznámila jsem se přes internet s maminkou s dětmi v podobném věku a ta mě během kafe vyloženě sjela za to, že můj muž se nezapojuje do úklidu, vaření a že by takového hnala svinským krokem. Ačkoliv nás vůbec nezná, tvářila se na mě, jako bych se dopouštěla trestného činu. 😃
Přijde mi to takový normální model. Nemyslím tím strhanou ženu a může na gauči 🙂 Ale to, že žena je na rodičáku, pečuje o děti, dělá hezký domov, kam se všichni rádi vracejí. Na druhé straně muž je ta opora rodiny, která zajistí peníze, bydlení a řeší nepříjemné záležitosti vyžadující ostré lokty. Jak je to tedy v jiných rodinách? Skutečně je to dnes už mimo takovéto chápání rodičovských rolí?
@hojda jeeee, toho je. Co takhle cestování po světě, různé dobrovolnické programy, možnost věnovat se vnoučatům, seberozvoj, kultura. Nebo prostě dělat cokoli, v čem vidím smysl a co mě baví. Věřím, že jsou lidé, jejichž jediným smyslem života není hákovat do 65 let 8 hodin denně.
@bbn Já Ti fandím. Já tedy chodím do práce, práce mě baví, dřív jsem byla i workoholička a honila kariéru. Teď co mám děti tak už to tak nehrotím, protože teď je mým projektem rodina. Rodičovská mě vyléčila z toho, že bych měla být full time doma, protože jsem zjistila, že mi to úplně nevyhovuje, ale úplně chápu lidí, kteří se rozhodnou být doma a dokáží si vymyslet spoustu vlastních projektů a jsou plně spokojení.
Pokud vám jako rodině vyhovuje "tradiční" model, tak proč ne. 🤷♀️
My máme něco mezi "tradiční" a "emancipovanou" rodinou - muž se naprosto v klidu stará o syna, v péči o něj není činnost, kterou by neuměl. Teda nákup bot a oblečení jde nějak mimo něj, ale to si řeším ráda sama 😁 Ale od miminka se zapojoval, jak syn trochu povyrostl, tak naprosto plnohodnotně fungují i když jsem v práci. S domácností je to bohužel horší 🤦♀️ Jednak máme každý jinde tu hranici, kdy to kolem nás považujeme za uklizeno, a když už i muž vidí, že je binec nebo špína, tak je stejně schopný to nějakou dobu ignorovat. Navíc jaksi ještě úplně nezvládl zkoordinovat péči o dítě a větší úklid. Ale co se syn narodil, docela se naučil vařit, průběžně myje nádobí, vysává kdykoli vidí prach nebo drobky, vypere, prostě takové ty běžné věci. Ale jako rezervy tam jsou, no...
@hojda pak třeba může realizovat ty kurzy a vzdělání? 😉 Může se třeba věnovat nějaké charitativním záležitostem, dobrovolně dělat nějakou užitečnou činnost, naprosto cokoli si umane.
@hojda a chtít po manželovi v rozvodu, aby se s ní začal dělit a "odměnil" jí za roky doma, to je už dost s křížkem po funuse. Zajistit se snad měla během manželství. Očekávát, že mi manžel po rozvodu něco dá, je prostě hloupost. Zajišťovat se měla hned od začátku.
@brunetka11 Myslím že nemá smysl se dál o tom bavit. Jsi o něčem přesvědčená a jsi to ty, kdo reaguje stále proti všemu ohledně žen v domácnostech a já útočím?
@jajulin taky to tak vidím s tím důchodem. Nejenže z důchodu nikdo nevyžije, ale jestli budou stále přidávat další roky, tak se ho ani většina z nás nedožije. 😃
@brunetka11 útočné mi přijde i třeba toto od tebe P.S. Ad kurzy - k čemu to potom je, když dotyčná tyto nabyté znalosti pak nepoužije v praxi.
Co to je za reakci? Jsou lidé, kteří mají vystudované několik vysokých škol. K čemu to je jim? Baví je se vzdělávat, tak studují. A pokud se člověk vzdělává, i když to "nevyužívá",tak rozhodně bude mít snad větší šance se uplatnit na pracovním trhu, když bude moct rozhodit sítě do více oborů, než když bude sedět doma a říkat si k čemu bych studovala, když se "jen" starám o děti. Nebude alespoň tak marná, ne? 😉 Může se ve volném čase učit i jazyky a to se neztratí nikdy, i kdyby měla být až do smrti žena v domácnosti. Však se říká, že kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem. Přijde mi, že tě tohle téma dost nadzvedává ze židle. Není v tom třeba i závist?
@anonym Promiň, ale očividně ti z nějakého důvodu ležím v žaludku. Takže máš pravdu, nemá smysl, abychom my dvě pokračovaly v diskuzi .-) Hezký večer.
A jak se měla zajistit, když byla doma s dětma a nic nevydělávala???
@hojda tak pokud je doma za dobré slovo a úsměv a o peníze musí prosit, tak je něco blbě už od začátku. To je ten model vařené žáby. Já jsem třeba psala, že pokud oba chtějí a souhlasí s modelem, kdy bude žena plánovaně doma, pak za nějakých podmínek. Co třeba kapesné čistě pro sebe? Které si může buď do mrtě utratit nebo si ho dává bokem…. To je furt dokola, kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá výmluvy.
Promiň, teď nevím o čem mluvíš. Pokud měl manzel nějaký majetek před manželstvím, tak není důvod aby se s manželkou o to získané před manželstvím dělil. Ale tak předpokládám, že když spolu třeba 10 let žili , tak o to, co spolu vybudovali, i když ona nic nevydělala a byla na mateřské, tak o to by se měli rozdělit. Pokud spolu vše společné prošustrovali a projezdili na dovolené, tak není o co se dělit a může počítat akorát s alimenty na děti.
@hojda Btw existuje předmanželská smlouva a pokud je na stole manželka v domácnosti, tak v té smlouvě by mělo být jasně zahrnuto nějaké odškodnění ženy v případě rozvodu, jako výplata za roky doma. To, že se ženské nechají uvrtat do modelu, že přijdou do manželství s igelitkou a s igelitkou i odcházejí, je jejich blbost. Do takového modelu bych já nikdy nešla. Jsem v domácnosti za podmínek, že jsem si to nastavila tak, abych v případě rozvodu s igelitkou neodešla.
@bbn Jenže ona většinou při té svatbě manželka v domácnosti na stole není, to většinou přijde až s dětmi, vyjde to jako nejlepší řešení, protože třeba není místo ve školce, nestíhali by vyzvedávat děti ze školky/školy aj. Při té svatbě to nevěděla, že zůstane doma, nevěděla, jestli budou mít děti....
@hojda ty to vidění máš moc černobílé. Prostě v některých rodinách je to nastaveno dobře a v některých špatně. To, jestli je žena doma nebo v práci, nehraje roli. Snad každý den je tu nějaká diskuze o penězích, jak peníze ženy (ať už rodičák nebo výplata) padnou na jídlo a chod domácnosti, takže jí nic nezbývá. Tak jaký je rozdíl v tom, když se rozvede pracující žena, která stejně nemá žádné ušetřené peníze, nebo žena v domácnosti, kde to také nebylo dobře nastaveno?
@hojda Ale pokud si někoho vezmeš, tak SJM vznikne automaticky, pokud to předem neošetříš předmanželskou smlouvou. A nevidím důvod, proč by to, co manžel vydělá díky tomu, že má doma veškerý komfort a nemusí na nic sáhnou, tak proč by měli být jen jeho. Pokud je někdo v domácnosti a "obětuje" svoji kariéru domácnosti a ten druhý s tím souhlasí, tak by tu osobu měl za to nějak kompenzovat, třeba tím, že dává manželce adekvátní kapesné, s kterým si může nakládat jak se jí zlíbí, nebo mají vše dohromady, ale pokud se rozvedou, tak by manželka měla mít podíl na společném majetku. Ale tohle všechno by si měli dohodnou ti dva. Pokud manželka nechá všechno napsat na manžela, protože on vydělává a ona je "jen v domácnosti", tak je blbá.
Ty jo děsí mne, že jako “tradiční” model uvádíš ženu, co se nejvíc stará a domácnost, děti a mužovo pohodlí. Jako “emancipovanou” pak tu vyrovnanost. Jestli tě baví starost o rodinu na full time, potřebuješ tu oporu ve financích a zmíněných ostrých loktech, tak je to v pořádku. Ale stejně tak je v pořádku, že někomu to prostě nestačí. Že jsou ženy, které mají svou kariéru, mají v domácnosti rovnocenného partnera. A rodičovské role? Ani jeden z nás nechceme děti učit tomu rádoby tradičnímu modelu.
@jajulin Není to jedno, žena, která zůstavá doma vsadí vše na jednu kartu a tou je manžel a záleží jen na jeho postoji, jak on k ní bude přistupovat a na jaké podmínky přistoupí a i ten postoj se může v čase měnit. Navíc v této skupině je rozvodovost o třetinu vyšší než v ostatní populaci. A pak se stane to, že ve 40 je ta žena odejita a i když dostane nějaké ty peníze, tak kolik by to muselo být, aby jí to vystačilo do konce života, když na důchod máš mít našetřeno 3 miliony (což byl údaj před tou poslední inflační vlnou) a to většinou ty peníze použije na pořízení bydlení a musí se na ten trh práce vrátit, aby měla z čeho žít, a tam je její postavení těžké po 15 letech doma a to je ta varianta movitého manžel. Plno žen je doma a ty příjmy jim vychází jen tak tak (to jsou ty diskuze tady, že manžel jim peníze nedává) a ve chvíli, když chce/musí odejít tak není co dělit a ona odchází bez ničeho a s velmi špatnou pozicí na trhu práce. Rozdíl je v tom postavení na pracovním trhu a jejích možnost uplatnění na něm.
@jajulin Ne není hloupá (ale to už tu bylo napsáno několikrát, třeba od @brunetka11, kterou zrovna tohle živí, tak bych si jí poslechla), ale vypadla z trhu práce na dlouhou dobu a to je prostě handicap, který silně pocítí, když se na ten trh práce zkusí vrátit. Lepší varianta je zkrácený úvazek, nebo práce, která umožní ten rodinný a pracovní život zkombinovat, kdy máš dost času na rodinu, ale nevypadneš úplně z trhu práce. To taky dělá dost maminek, že na ten čas po mateřské si najdou práci méně náročnou, ale z pohledu zaměstnatelosti je to lepší varianta.
@odula Jako takhle, u nás to není o pár drobcích, u nás je to "všechno nebo nic", takže ty drobky jsou prostě fakt vidět. 😆 Vysáváme tyčovým vysavačem, otázka max dvou minut. 😉 Když se průvanem vyvalí zpoza nábytku chuchvalec prachu, tak ho taky zlikviduje - vadí mu, že by v těch ponožkách s drobky nebo prachem lezl do bot. Ale pokud neuvidí ty drobky nebo něco na podlaze, tak prostě "jen tak" nevysaje. A jako že by ho napadlo utřít prach třeba z komody nebo parapetů, to taky ne... Vytíral naposledy před rokem, když byl náš kocour nemocný a zvracel. Prádlo vypere a usuší, ale už ho neuklidí, klidně bude týden brát z prádelního koše, atd. Já tam prostě ty rezervy vidím, protože mě se taky nechce lítat kolem domácnosti, ale samo se to neudělá, on to nevidí a k paní na úklid jsme ještě nedospěli. 😆
Ale děkuju za komentář, máš pravdu, že to vlastně není tak málo, jak se mi dneska zdá (mám den blbec). 😊
@hojda ať si každý vybere rodinný model, jaký chce. Důležité je, aby to fungovalo, aby děti vyrůstající v té rodině měly dobré zázemí a rodiče, kteří si navzájem jsou rovnocenní. Fungující i nefungující rodinné modely se najdou všude. Predikovat někomu, jak těžce si jednou bude hledat práci, je věštění z křišťálové koule, protože najít si odpovídající zaměstnání je dáno mnoha a mnoha faktory, nejen tím, na jak dlouho byla žena mimo pracovní trh.
Tak my to máme tak, že já jsem v domácnosti, (zhruba 10 let). Manžel je manažer. Naprosto nám to takto vyhovuje.
@eloise02 a ja ti zavidim. Fakt uprimne. Me z tech 11 let malem jeblo. :D ale tak asi zalezi na tom, kde bydlite, jak, jaky mas aktivity mimo atd. Vzhledem k tomu, ze manzel je manazer, tak asi nebudes udrena mamina co je na vsechno sama a lita po baraku s odrosltym melirem a v teplakach ;)

@hojda to třeba já zatím nevím, nejmenší dítko je předškolní s neurovývojovou poruchou, takže předpokládám, že se jí více budu věnovat minimálně celou ZŠ (není to porucha, která s věkem mizí úplně). Po odchodu dětí z domu budu asi normálně pokračovat v péči o domácnost, zahradu (Btw zahradu miluju, v sezóně jsem schopná tam strávit hodiny), asi zůstanu u svého koníčku (šití), možná se více ponořím do dalšího koníčku, který mne zajímá (grafika), možná budeme s mužem více cestovat (i teď je velmi často mimo ČR), možná si opravdu najdu zaměstnání, kde nebudu hledět až tak na to, kolik vydělám, ale které mne bude naplňovat. Čistě proto, že to budu chtít dělat. Každopádně nějaké plány mám, snažím se tomu jít naproti, vzdělávat se a získávat informace. Myslím, že jde o to, zůstat aktivní, jít tomu naproti a ne být doma čistě jen proto, abych uklízela, vařila, pečovala.