Je manželka příliš náročná na finanční zabezpečení?
Ahojte. Mám 34 a maželka 29. Problém je, že by som si už vedel predstaviť mať deti, známi v mojom veku už majú aj 2-3 deti a ja som veľmi rodinne založený a neviem si prestaviť život bez detí. Manželka má ale opačný názor. Tvrdí, že sa na deti necíti a chce sa najprv zabezpečiť. Zároveň som 2 roky rozbiehal podnikanie, tým pádom bol môj príjem nestabilný, nemáme nehnuteľnosť ani auto, úspory nemáme vysoké ale nasporené niečo máme, vďaka manželke. Auto a nehnuteľnost by sme si pokojne mohli kúpiť, aj keď byt by sme mali na 30 ročnú hypotéku a maximálne by sme si mohli dovoliť staršiu 3+kk. Manželka má stabilnú prácu, mne sa podnikanie rozbehlo a príjem mám stabilný, aj keď nie vysoký ( cca 35.000 Kč, bývame v Prahe). Podľa mňa je to dostačujúci príjem na založenie rodiny, veď mnoho mladých ľudí nemá na účte milióny keď zakladá rodinu. Manželka si to ale nemyslí, tvrdí, že chce mať pocit, že má vo mne istotu, že ju ako manžel dokážem finančne zabezpečiť. (čo podľa mňa dokážem, aj keď to nie je luksus). Som z toho sklamaný, deti by som chcel. Manželka naopak tvrdí, že ak by mala pocit finančnej istoty, deti by si vedela prestaviť. Podľa mňa je veľmi náročná. Rodina je dôležitejšia ako majetky a postupne by sme sa zabezpečili, ak by sme obaja pracovali. Ona chce byť najprv poriadne zabezpečená, mať splatenú aspoň 1/3 hypotéky, auto bez pôžičky, až potom mať deti.Občas rozmýšľam, či by mi nebolo lepšie so skromnejšou ženou. Som z toho frustrovaný. Čo si myslíte? Je manželka náročná, alebo som len ja nezodpovedný?
deti by chcela aj ona, no jej definícia finančného zabezpečenia je úplne iná ako moja.
@somalicats Mezi řádky to vypadá, že ona mu má prostě porodit teď dítě, protože on ho už chce a v roce ho šoupnout do jeslí, na které bude muset ona vydělávat, aby vůbec ufinancovali domácnost....růžové vyhlídky pro matku malého dítěte.
@michaela666 Taky mi to tak přijde.
Hrozně by mě zajímal pohled manželky na celou situaci....
@somalicats No pises, ze pokud ma s ditetem zustat doma muz, tak jedine v pripade, ze tam bude i zena, takze ta 100% ucast zeny je tam jaksi lozena. :D
@ai30 Já rozumím jak to myslíš, a u žen co mají možnost kariéry to i chápu, ale musí to být jejich vlastní rozhodnití. Ne, že na ni bude tlačit a označovat ji za zlatokopku, protože chce mít nějaký standart na který se musí sama nadřít aby ho měla.
@ai30 Tak tos špatně pochopila. Já v příspěvku od zakladatele nikde nečtu, že by ženě vadilo to, že by byla doma, nebo že by počítala s brzkým návratem do práce. On sám píše, že jeho žena děti chce, jeho (nevíme, zda i její) představa je, že ona půjde v roce věku dítěte zpět do práce. Neznáme pohled jeho ženy, ale skutečně ambiciózní žena, která se nechce vázat doma, v tom má většinou jasno ještě dřív, než se dítě narodí, že zůstane doma jen nezbytně nutnou dobu a pak půjde zase dělat. Tady čtu, že žena chce zabezpečit, takže z toho mi vyplývá, že ona sama s brzkým návratem do práce nepočítá.
Pokud to beru podle sebe, tak manželku naprosto chápu, rozhodně není náročná. 35tis netto v Praze je skoro nic, to dáme v podstatě za jídlo (když nechceš kupovat úplné sra-ky, což nechceš, když máš děti), pár kafí v kavárně a věci pro dítě (jen když je v jednom měsíci 2x nemocné, tak to máš o litr navíc za léky např.) + poplatky (bydlíme ale ve vlastním, to pozor). V této situaci bych si dítě vůbec nedělala v dnešní době, je to nezodpovědné. Pochopitelně se dá živořit s málem a mít k tomu dítě. Ale upřímně, do toho bych s tebou jako chlapem fakt nešla.. Ten pocit, že bych na to všechno nakonec zůstala doma sama, zadlužená, bez auta, bez pomoci s dítětem a domácností, smutná, že si nemůžu ani na to blbé kafe zajít a koupit i dítěti něco hezkého, někam ho vzít.. To z toho co píšeš smrdí na 100 kilometrů. Ani omylem.
Za mě chyba, že jste si toto nevyřešili už před svatbou.
Když budete ještě pár let čekat, tak se taky může stát, že všechny své pracně naspořené úspory utratíte za IVF a budete na tom finančně hůř, než kdybyste si pořídili dítě teď. Chce to kompromis, rok dva, dýl bych asi nečekala.
Vzhledem k tomu, ze to neni prvni diskuze, kterou zakladas, kde manzelku kritizujes, ze ji podle tebe prilis zalezi na hmotnem zabezpeceni, tak si myslim, ze mate zcela odlisne pohledy na svet a bude vam obema lepe, kdyz nebudete tvorit spolecnou budoucnost
Chcete kazdy neco jineho....
@matus89slovak 35 000 + dejme tomu cca 9 000 rodičák. Pro mě nereálné. Ale mám 3 děti, máme hypotéku na dům 10 000, vlastní auto, bydlíme na malém městečku. Kdyby manžel vydělával 35 000 nevyšli bysme ani náhodou. Začala bych změnou práce. Žena není náročná ale uvažuje rozumně.
@matus89slovak a musite bydlet v Praze? Protoze 35 + rodicak v Praze je jak 20 + rodicak jinde. Bud zvysite prijmy, nebo snizite vydaje.
@matus89slovak Pokud chceš rodinu, zabezpeč ji. Na Prahu máš velmi podprůměrný příjem, navíc pokud podnikáš.
P.S.
A doufej, že tvá žena jednou neobjeví tvé místní diskuze, kde ji za její finanční gramotnost drbeš a označuješ za zlatokopku. Kdyby jí byla, tak už tě dávno a zaslouženě pošle tam, kde slunce nesvítí.
Ty ses teda dobrej matros. Tak ji ukaz uz ted, ze bys je uzivil. Jdi do te dobre placene prace a "podnikani" si nech jako konicek.
Taky mi to prijde, ze manzelka vas ma finance zajistovat mezi tim porodit dite.
35 net v Praze je smesnych. Tva zena je v pohode, ty se zamysli nad sebou, ne nad ni. Hybaj zarabat
Kde bys chtěl hledat ty skromnější ženy? Asi neznám žádnou, které by se líbila představa života na sociálních dávkách takhle dobrovolně a hrnula se do něj. Protože tam se s tvým uvažováním můžete ocitnout sakra rychle.
Půjdu trochu proti proudu, i když jen málo.
1) v životě se nedá nic 100% naplánovat. Když jsem ve svých 29 zjistila, že cekam dítě, se svým dost nezodpovědným (jak se postupně ukazovalo) relativně novým partnerem se kterým jsem zvažovala rozchod a děti bych s ním chtěla leda jen díky jeho názorům na výchovu, nevěděla jsem, jestli si to hodit a nebo skákat radostí až do stropu (převážilo to druhé a já nelituji 😄). Tou dobou jsem se už pomalu začala loučit s tím, že bych kdy vůbec nějaké děti měla, protože zodpovědný nezadany chlap v tu chvíli mou sociální bublinu neobyval. Byt jsem tedy měla ve vlastnictví, tak jsem věděla že to minimálně nejbližší 3 roky utahnu, i když skromně. Jen tedy byt byl v Liberci a práce v Praze ještě nestálá, brigádně (protoze zivnostak jako má ve stejném oboru moje mamka jsem nechtěla) a plat min než 10.000 měsíčně (před 5 lety) a stejně jsem si byla schopna 10.000 nasetrit i s cestováním do Prahy. Můj byt byl tedy v tu dobu pronajatý a já těch půl týdne spala u našich. No a dítě jsem zvládla, dokonce mi chlap první měsíce ani nic nedával, pak asi výši alimentů a když jsme se sestěhovali a já dostala k dispozici i jeho plat a jeho dluhy a on se nemusel o nic starat, najednou jsme si žili královsky - ty asi 2000 v rozpočtu navíc (i kdyby jen jako nepoužitá rezerva) se dost poznaly. Taky jsem zase začala šetřit. V době rozchodu jsem si kupovala stavební pozemek v zapadakově (superlevný a s půjčkou) jako pojistku kdyby nebylo co do huby, abych nemusela žebrat u rodičů (mamka mi tedy sama od sebe něco vždycky přihodila, ale to jsem si právě šetřila a je něco jiného dostat a nebo žebrat) a kdyby na chleba nebylo, plánovala jsem koupit použity karavan a jít s ditetem tam. Prostě jistota tu byla vždy. (místo toho jsem naštěstí potkala manžela - konečně ten zodpovědný nezadany chlap, tak jsem ho ulovila/nechala se ulovit i když jsem byla asi měsíc po rozchodu když jsem ho potkala a neměla na vztah myšlenky, ale o měsíc později už jsme spolu začínali chodit... Protože suprový zodpovědný svobodný chlap co se nelekne matky s ditetem mi nesměl utéct 😁 a jen jsem se ptala kde byl sakra celou tu dobu 😁) Teď budu byt pronajímat, protože jsme (jo, za pomoci příspěvku od obou dvojic rodičů a půjčky) koupili větší byt protože máme druhé dítě spolu a to muž vydělává bez cest cca 20.000 čistého.
Tohle všechno by mě předem naprosto nenapadlo.
2) naprosto chápu, že žena nechce v případě průseru pouze takovou jistotu, jakou popisuji výše. (ovšem proč souhlasila ve svém věku s mužovým podnikáním a nemluvila o dětech? Nebo mluvila?) Ono z mého příběhu je vidět, že člověk kdyžtak vystačí s málem (i kdyz z toho všeho přijde o mléko jako já a kupuje Sunar - ale skoro ten jediný nebyl z druhé ruky 😄), ale taky je vidět, že situace "to nevymyslíš" se stávají - dobré i špatné. A bohužel pro ty špatné nebo i dobré finančně náročné je fajn být zajištěni a s rezervou počítat jen pro tyhle případy a jinak ji nebrat v potaz
3) naprostp chápu, že když si někdo pracně buduje podnikání 2 roky a konečně je to stabilní, nechce zase zpět do zaměstnání protože "co kdyby". Já bych si jako žena vystačila s tím, že můj muž se kdyztak může do zaměstnání vrátit (a jako IT v Praze najde práci rychle) a do té doby dělá něco co ho fakt naplňuje a baví.
4) každý člověk je jiný a potřebuje jiné jistoty (a taky jinou hranici co má a může si dovolit, aby se cítil bezpečně. On je to sice pokaždé maličko falešný pocit bezpečí, protože prostě stává se ledacos, ale zároveň proč by člověku mělo být v životě nepříjemně?
5) žena by měla mít první dítě do 30 let a nebo alespoň pokus o něj, protože jinak se šance na otěhotnění začíná prudce snižovat a riziko problémů a vrozených nemocí se naopak začíná prudce zvyšovat (cituji odborníka)
Sečteno a vyděleno, jste trochu v patové situaci. Ale shodnete se na tom, že mít děti vlastně chcete (i kdyz každý za jiných podmínek), to je dobrý začátek. Sedněte si a zkuste najít řešení, podle mě určitě existuje. A popravdě... Rozhodně zapracujte na komunikaci a respektu. Když je to problém už teď, při dětech to bude problém ještě 10x tolik. Hlavně nepousuzovat a nebagatelizovat důvody a motivace toho druhého, s tím máte podle toho co se tady píše možná problém vy oba. Pak se ale k řešení dojít nedá, protože se zaseknete na předpokladem že ona je zlatokopka a chlap nezodpovědný. A pak k hledání řešení nebude vůle a ani síla.
@jerrabina Ono by bylo fajn si najít a přečíst ty jeho starší diskuse. On je podle toho, co píše, defacto snílek, co chce dělat to, co ho baví (což je fajn), ale neuživí ho to (což už fajn není), jeho žena má výrazně vyšší příjmy, ale zatím ho evidentně podporuje v tom jeho snílkovství (kdyby ne, už by ho dávno kopla do pozadí). On má možnost lépe placené práce, ale radši si bude držet ten svůj nevydělávající sen. Jeho manželka mi přijde podle toho, co se tu píše, jako finančně gramotná, takže plně chápu, proč se teď do zakládání rodiny nehrne. Ona vydělává nadstandardně, on by mohl taky, v jejich věku už mohli mít dávno vlastní bydlení a zajištění, teď jsou podmínky mnohem horší. Jenomže to by panáček musel taky trochu té finanční gramotnosti pobrat a ne neustále označovat svoji ženu za zlatokopku. Celkem se divím, že ho už dávno neposlala do oběhu.
@matus89slovak hlavně si spočítejte opravdu vše a zda mate hlídání protože když se manželka vrátí pak do práce a nebude mít hlídání a dítě často marodit ze školky aby o tu práci nepřišla a za další celkově byt na paragrafu nevynaši …my máme dítě muž táhne vše sam a to ma vetsi plat hypotéka …není hlídání takže problém s práci …jak marodil hned neprodlouzeni smlouvy jako nový zaměstnavatel …já jsem vůbec nad tím nepremyslela a je problém ušetřit dojeď na dovolenou …mamželce se nedivím pro Vás se tak život nezmění jako otci ..ono se zda že žena dítě proste nechce ale bohužel já se ji vůbec nedivím peníze dokážou člověka otrávit jako rodiče …zvlášť jak se zdražilo …ono je kouzelné mit děti ..ale ty nervy zda mám na to co potřebuje …
@jerrabina takze rikas, ze kdyz dostanes byt, vyuzivas mama hotel, mas prijem z pronajmu, a I jinak te rodice hodne financne podporuji, tak se da vyjit I s malym prijmem? To souhlasim, ale zrejme to neni jejich pripad.
Tady by mel borec zacit vydelavat (ted,hned, ne az nekdy, az se mu zachce, az nebudou vychazet s penezma) a nenechavat finance jen na zenske.
Misto toho napise, ze ona muze v 1 roce ditete mastit do prace..
@martiina_k My jsme tedy daleko od Phy, ale se svym bydlenim(ktere nedostane clovek od rodicu,...) a nic a vse buduje sam, je to proste malo. A predevsim v situaci, kdy na x let zůstane jediným příjmem(když nepočítám pár tisíc rodičák).

@ai30 Obávám se, že nechápeš, o čem píšu. Já nepíšu o tom, že s dětmi musí za každých okolností zůstat doma žena. Já píšu o tom, že tato konkrétní žena to může mít tak, že nechce hned do práce, že se chce starat o dítě (a klidně společně s mužem), takže bez finančního polštáře do toho jít nechce. Od zakladatele tu nepadlo (ale možná jsem to přehlédla), že by měl v plánu jít na rodičák s dítětem sám.