Je manželka příliš náročná na finanční zabezpečení?
Ahojte. Mám 34 a maželka 29. Problém je, že by som si už vedel predstaviť mať deti, známi v mojom veku už majú aj 2-3 deti a ja som veľmi rodinne založený a neviem si prestaviť život bez detí. Manželka má ale opačný názor. Tvrdí, že sa na deti necíti a chce sa najprv zabezpečiť. Zároveň som 2 roky rozbiehal podnikanie, tým pádom bol môj príjem nestabilný, nemáme nehnuteľnosť ani auto, úspory nemáme vysoké ale nasporené niečo máme, vďaka manželke. Auto a nehnuteľnost by sme si pokojne mohli kúpiť, aj keď byt by sme mali na 30 ročnú hypotéku a maximálne by sme si mohli dovoliť staršiu 3+kk. Manželka má stabilnú prácu, mne sa podnikanie rozbehlo a príjem mám stabilný, aj keď nie vysoký ( cca 35.000 Kč, bývame v Prahe). Podľa mňa je to dostačujúci príjem na založenie rodiny, veď mnoho mladých ľudí nemá na účte milióny keď zakladá rodinu. Manželka si to ale nemyslí, tvrdí, že chce mať pocit, že má vo mne istotu, že ju ako manžel dokážem finančne zabezpečiť. (čo podľa mňa dokážem, aj keď to nie je luksus). Som z toho sklamaný, deti by som chcel. Manželka naopak tvrdí, že ak by mala pocit finančnej istoty, deti by si vedela prestaviť. Podľa mňa je veľmi náročná. Rodina je dôležitejšia ako majetky a postupne by sme sa zabezpečili, ak by sme obaja pracovali. Ona chce byť najprv poriadne zabezpečená, mať splatenú aspoň 1/3 hypotéky, auto bez pôžičky, až potom mať deti.Občas rozmýšľam, či by mi nebolo lepšie so skromnejšou ženou. Som z toho frustrovaný. Čo si myslíte? Je manželka náročná, alebo som len ja nezodpovedný?
deti by chcela aj ona, no jej definícia finančného zabezpečenia je úplne iná ako moja.
@petulkadodo souhlas, bydlím v Praze celý život a teď s 2 detma jezdím autem hodně. Šetří to čas i nervy... jasně že ne do centra, ale školky, kroužky, výlety, nákupy... a ono i k doktorovi jede kolikrát člověk v noci. Výhoda je, že stačí (vetsinou) jedno - ze manžel může do práce tou MHD. Ale já si to jinak bez auta už nedovedu představit a to bydlíme kousek od metra...
Prosímtě, to jsou představy - v roce se může vrátit do práce. 😀 A kam to mimino asi tak dáte? Myslíš si, že odvezeš každý den do jeslí a tím to hasne? Nebo že bude s batoletem za krkem dělat u domu? No to jo, možná tak první měsíc a pak vám z toho všem hrábne. Nebo budete z těch 35 tis. ještě platit chůvu? 🤔 Zvláštní uvažování. Možná manželka ještě chce normálně žít, bez mimina na krku a bez uvažování, jestli se další měsíc uživite nebo už ne. Stačí abys měl horší chřipku a jste měsíc bez peněz. Nebo z těch 35 ještě nasetrite, abyste pokryli nenadale výdaje? 🤔
@prejeta_zaba Ona existuje takova vec, mnohe to neznaji, protoze je to velky tajem a exotika. Jmenuje se to otec a muze to klidne zustat na rodicovske dovolene a starat se o dite..
@ai30 Souhlas, otec může zůstat s dětmi doma. Jenomže když se na to podíváš s pohledu matky, tak si nechceš dělat děti s vědomím, že musíš co nejdříve do práce, protože chlap vás neuživí a raději si našetříš rezervu. Ano, jsou i výjimky a asi jim to tak vyhovuje, ale to nevypadá na případ jeho ženy.
Pokud otázku dětí probírali ještě před svatbou a ona už tenkrát chtěla nejdřív zázemí a jistoty, než přivede na svět děti, tak ji nemá absolutně co vyčítat, protože s tím do manželství šel.
@matus89slovak po pravdě bych se také necítila zajištěná, když by manžel vydělával 35 tisíc jako podnikatel a já šla na mateřskou. Své bydlení nemáte, úspory, které ona ušetřila ano, ale další žádné nebudou. Tvá manželka je rozumná. Pokud chceš děti nejdřív vás musíš zajistit..
@matus89slovak a varianta ze bys šel na rodicak ty? Přijde me, ze u vás by byla ta rozumnější ..
Jak to tu tak ctu, tak byt tebou hledam jinde. Jinde i v tom puvodnim vyznamu... mimo prahu.
teda já žasnu, kolika ženským je 35 tisíc čistého málo... asi žiju v nějaké jiné realitě nebo co...
@martiina_k Asi ano.Se mrkni kolik stojí podnájem v Praze.Věci pro dítě šli také hrozně nahoru.
@martiina_k No, můj muž nemá ani těch 30 tisíc a s mým rodičákem máme příjem zhruba jako průměrný chlap v naší sociální bublině. 🤷♀️ Jediný důvod, proč to finančně zvládáme a nepaseme se na louce je, že máme malé výdaje. Hypotéku máme i přes zvýšení úroků pořád výrazně nižší než nájmy v okolí, auta máme ojetá, koupená za hotovost bez půjček. A i tak žijeme dost skromně, hodně přemýšlíme o každém výdaji. Mimo jiné se tohle promítlo i do důvodů, proč nebudeme mít druhé dítě (těch důvodů je samozřejmě mnohem víc, ale peníze prostě hrají roli). Druhé dítě a další 2-3 roky s omezenými příjmy bychom nezvládli, finanční rezervu jsme měli na ty tři roky s prvním dítětem...
@martiina_k tak pokud jen nájem s energiemi je na 25 tisících, k tomu poplatky školka, TV, internet a paušály, jídlo, nafta, nějaké pojištění a spoření.. vážně nezbude v Praze z 35 tisíc nic a ještě budete daleko v mínusu.. s platem 35 hrubého začínal před asi 10 lety v Praze.. teď je opravdu platově i co se týče pozice jinde. Chápu, že některé pozice nemají možnost růstu, ať co se pracovní náplně nebo ohodnocení týče, ale v Praze, se s tím vyžít nedá. Tehdy jsme jako svobodní bydleli ve 2kk téměř u metra za 13 tisíc, teď máme 4kk (u lesa, ale pořád jsme autem v centru Prahy za 15 minut, kdyz nejsou kolony) za 25 tisic se vším (nájem a energie i voda). Za tuto cenu se teď sotva najde 3kk, místy jen 2kk.. Z Prahy jít prozatím nechceme, co se nabídek práce a jejich ohodnocení týče. Takže ano na chlapa se 2 dětmi a manželkou na rodičáku je v Praze 35 tisíc málo.
@matus89slovak jestli o tobě tvoje holka ví, cituji:
"matus89slovak
tak ja tej zene zavidim, tiez by som chcel byt v domacnosti a plnit si svoje sny. Ale nemozem, lebo som muz a ocakava sa, ze zabezpecim rodinu. A ja tym zenam zavidim, ze zabezpecovat rodinu nemusia. Asi som zlatokop, len som sa bohuzial narodil ako muz.
https://www.modrykonik.cz/forum/volne-diskuze/jsou-zeny-v-domacnosti-lenive-nebo-to-jen-nechapeme/?page=2&scrollto=first
plus ji tvoje rodina bere jako zlatokopku, tak se nediv, že s tebou nechce mít dítě, či dokonce děti, dokud nebude mít takovou finanční jistotu, aby byla v klidu
mimochodem, mít finanční jistotu neznamená, že je někdo zlatokop, zvláště, když vydělává a tu jistotu si vytváří vlastní prací.
vůbec nechápu, že vy dva jste ještě spolu, asi půjde o nějaký druh symbiózy
@martiina_k V Praze to dneska fakt nestačí. Já platím hypo necelých 20k za dům, a to jen díky tomu, že jsem rok před vzestupem úrokových sazeb fixla na 1,89 %, za dva roky, až mi bude fixace končit, to bude jinak. S 35k plus rodičákem bychom při dnešních cenách nevyšli, respektive žili bychom doslova z ruky do huby a to nechci.
Koukam, že jsme s mužem pěkně skromní. 😄 Bydlime tedy na vesnici, ale ani jeden nevyzadujeme vše fungl nové, každoroční dovolenou u moře a v zimě v Alpách. Děti jsou zabezpečené, mají co jíst, co si obléct, chodí na kroužky, jezdíme na výlety. Jsme schopni udržet finanční rezervu o trojnásobku našich měsíčních příjmů.
Nepovažuju nás za chudé, i když možná v očích některých jsme.
Je to určitě o prioritách, o životní úrovni. Někomu stačí méně, někdo potřebuje vyšší životní úroveň, aby se cítil bezpečně. Obávám se, že vaše neshody budou trvat vždy. Buď se žena smíří s něčím, s čím nechce. A nakonec ti to bude předhazovat. Nebo se ty pretrhnes, aby si jí poskytl vše. 🤷
@martiina_k Podnikání rozjíždí 2 roky a pořád dělá za tyhle peníze, takže buď to není úplně správný obor nebo není až tak pracovitý. Za ty peníze v Praze fakt s miminem nemají šanci, na hypotéku už vůbec ne.
Jsou ženu vidí jako zlatokopku 😃. Já bych taky nechtěla dítě dřív než si na něj našetřím. Zvlášť v jejich finanční situaci a s takovým manželem. Nechtěla bych 3 roky žít z ruky do hubu, protože budu naplačená do dítěte a stresovat, že mu nebudu mít dát co jíst.
@eithelwing Srovnáváš nesrovnatelné. 35k čistého jsou krásné peníze na vsi (pocházím z vesnice, přes 30 let jsem žila na vsi), v Praze Ti z toho nezbyde ani na ty výlety, pokud tam nezdědíš byt/dům.
@michaela666 No ale kdyz se na to podivas z pohledu otce, tak v te situaci je skoro kazdy. Ze si 'udela' deti a chodi do prace, aby zajistil rodinu. V Cechach je to sice velika exotika, ale ty rodinne modely muzou fungovat ruzne. A tady mas ambiciozni zenu a muze, ktery touzi po detech, tak pokud spolu chteji zustat a mit rodinu, nemusi jen uvazovat v rezimu 'zena se vzda kariery a sedi tri roky doma', ale muzou si to nastavit tak, aby jak chteji. Podle minule diskuse pocitam, ze ona ma vysoky plat, takze v tomto rezimu by si dite klidne mohli poridit hned a vlastne by to mohlo dopadnout tak, ze budou spokojeni vsichni. 🤷♀️
@eithelwing Oni žijí v Praze. Nemají svoji nemovitost, takže platí nájem, což je za trochu slušný byt 25 tisíc. Kdyby si teď brali hypotéku, tak takovou mají splátku na 30 let, když si půjčí 4 mega. Starší 3+1 v Praze stojí cca 8 mega. Kdyby měli našetřené ty další čtyři, tak sem asi nepíše, jak je manželka nervózní z peněz. Když poplatí telefony, pojištění, dopravu apod., tak jim zbyde na jídlo a všechno ostatní 10 tisíc. Přijde ti to hodně? Stačí když žena nebude moct kojit a jsou minimálně 2 tisíce v sunaru. Já nevím, ale fakt by se mi nechtělo přemýšlet, jestli se najím nebo koupím plínky.
@ai30 Pokud ona dítě nechce, tak dost možná proto, že počítá s tím, že nechce hned zpátky do práce, ale chce si dítě užít. Takže její vysoké výdělky nějakou dobu nebudou. Ono jiná situace je, když dítě čekáš/už je na světě, muž přijde o práci, tak žena naskočí do procesu a doma je muž, to je situace, kdy není zbytí. Tady je to teprve ve stádiu plánování. A chápu, že dotyčná nechce, aby bylo vše jen na ní.
@ai30 A když ona chce být s dítětem doma a pečovat o něj. Ne chodit do práce, protože musí aby přežili? Vycházím z toho, že chce děti za 5 let až na to budou mít lepší podmínky.
V tomhle vztahu bude asi vždycky jeden do něčeho natlačený nebo nespokojený.
@michaela666 No a kdyz on chce byt s ditetem doma a pecovat o nej?
@ai30 Tak si na to musí vydělat, aby mohli být doma oba. Easy.
@somalicats Promin, ja jsem nevedela, ze si pisu s nekym z 19.stoleti, samozrejme bych tomu jinak prizpusobila argumentaci.
@ai30 Trochu nechápu, co je na mé argumentaci z 19.století. Já mám na fulltime výdělky hodně vysoké, ale už kupu let na fulltime nedělám, protože jsem chtěla děti a chtěla a chci s nimi trávit čas. Až budou větší, vrátím se do práce naplno, ale teď ne, tudíž se o příjmy musí zasloužit i můj muž. A i on s dětmi trávil čas, v době, kdy byl kvůli covidu bez práce, byl doma na rodičáku a já v práci na vyšší část úvazku, ale to bylo dočasně a nutné.
@ai30 Známí to měli tak, že chlap vydělával výrazně míň, ale je to domácký tip, takže na mateřské byla ona, on šel na rodičák. A fungoval jako plnohodnotný rodič - péče o dítě, rozvíjející aktivity, péče o domácnost. Jenže s tímhle počítali a šli do toho, domluvili se na tom oba.
Tady mi přijde, že zakladatel diskuse chce děti, protože je mají všichni kolem, neřeší, z čeho budou jako rodina žít, sám si dělá práci, která ho naplňuje, ale rodinu nezajistí a od ženy očekává, že ona se své práce vzdá, porodí mu blíže neurčený počet dětí a v roce nejmladšího pošupajdí zpátky do práce, aby mohla dětem koupit aspoň boty, protože z jeho platu na to nebude. Rezervy mají jen díky ní a on ji ještě označí za zlatokopku? Jako sorry, ale tohle není vhodný materiál pro zakládání rodiny...
@ai30 Tak si tohle měli vyřešit před svatbou. Dost pravděpodobně by teď ani manželé nebyli protože v tomhle se musí oba 100% shodnout jinak to nemá smysl. Nechceš žít s někým komu musíš v tak zásadní otázce ustupovat aby byl spokojený.
Mě přijde, z toho co psal v předchozím příspěvku, že nemá moc pracovní morálku, takže by chtěl dítě aby mohl sedět doma a ať se žena postará....to jde jen s ženou, která to má nastavené stejně.
@somalicats Tvoje vysoke vydelky jsou bajecne, ale irelevantni. Bylo by fajn smirit se s tim, ze rodiny muzou fungovat v ruznach rezimech, ze nekdy ma vetsi touhu po diteti muze nez zena, ze ne kazda zena se chce vzdat kariery a muze si deti uzivat i v kombinaci s fulltime praci, protoze peci zastane otec.

@irmamala no ono jestli manželka vydělá aspoň těch 30 čistého 😎tak to půjde zaplatit najem … ale co potom …