Je rozvod kvůli dědictví domova správná volba?
Ahoj holky, potřebuji slyšet cizí názory, protože už pár nocí nespím.
Moji rodiče vlastní rodinný dům, ve kterém jsme všichni vyrostli. Jsou už starší a chtějí ho přepsat na mě, ale dali mi podmínku: udělat to jen, pokud se rozvedu s manželem. Tvrdí, že mu nevěří – prý vidí, jak utrácí, že se prý jen „veze“ a že by po jejich smrti mohl dům prodat a zmizet. Já manžela miluju, máme spolu dvě děti, ale ano – je spíš pohodář, peníze moc neřeší a často se dostáváme do mínusu kvůli jeho životnímu stylu (auta, koníčky). Rodiče říkají, že dům chtějí zachovat „pro mě a děti“, ale nechtějí, aby na to manžel měl nárok. Přijaly byste dům za tuhle cenu? Nebo byste řekly rodičům, že tohle je přes čáru, a riskly, že dům připadne někomu jinému?
Na takové vydírání od rodičů bych nepřistoupila a dost by mě tím zklamali.
Druhá věc je, že pokud by ti rodiče darovali dům, tak je jen tvůj, nevstupuje do SJM, muž ho nemůže prodat, nemá na něj nárok při rozvodu. Maximálně na peníze, které vložil do oprav.
Ale to se snad dá ošetřit v darovací smlouvě....? Aby ten dům byl jen tvůj.
Oni nemaj manžela rádi, snaží se naše manželství už delší dobu asi nějak narušit nebo nevím. Tohle je už poslední kapka. Bohužel jsem nahlodaná, že naše manželství není žádný zázrak.
Ale vždyť ten dům zdědíš ty jako dcera, manžel na něj nebude mít žádné právo (pokud dům dodatečně nezahrnete do SJM). Bude to tvůj majetek, tvoje dědictví. navíc pokud se rodiče obávají. tak ho na tebe mohou přepsat za života, dát jako dar a ve smlouvě to výslovně uvést. Určitě s to dá nějak právně ošetřit. Na nějakou podmínku rozvodu bych nepřistupovala, co to jako je...rodiče očividně tvého muže nemají moc v lásce, co?
Ale to se snad dá ošetřit v darovací smlouvě....? Aby ten dům byl jen tvůj.
@normalnimatka to není potřeba nijak ošetřovat, to je dané zákonem.
Já nevím, ten dům můžou prodat... nemusí dojít k děditví vůbec.
@normalnimatka to není potřeba nijak ošetřovat, to je dané zákonem.
@betelgeuzz no tak ještě k tomu. není co řešit... z tohohle hlediska:D
Co to je za blbost? Necháš se vydírat od rodičů kvůli majetku? Co je pro tebe důležitější - rodina, manžel, děti nebo prachy??? Sorry, to nepochopím.
Pokud ho rodiče darují tobě, manžel z něj nebude nic mít, je to dané zákonem. Takže pokud jde o samotný dům, je to velmi snadné. Pokud jde o tvé manželství, myslím, že je na čase přestat si nechávat od rodičů do svého života mluvit. Tvůj otec si celoživotního partnera už vybral, tvoje matka též, sklízí, co zaseli. Stejně tak ty máš možnost zvolit si celoživotního parntera a žít tak, jak ses rozhodla. Předpokládám, že bydlení s mužem máte zajištěné a nejsi na rodičích nijak závislá. Nenech si funkční manželství ničit! S manželem pracujte trochu na té finanční gramotnosti, jestli to jde. To, že je pohodář, je vlastně velké plus, nebo bys chtěla chlapa, co řeší každou blbost a nic mu není dost dobré? Tak jako tvým rodičům?
Jasne milujes ho, ale mozna vase manzelstvi neni takovy "zázrak," aby to vyvazilo dum od manipulativnich rodicu... 😅
To snad ani nekrmte, holky🧌
Taky jsem si prošla něčím podobným, když jsem byla mladá a šla studovat na vysokou školu. Rodiče mi tehdy řekli, že mi na studium nebudou přispívat, dokud se nerozejdu s tehdejším přítelem. Bylo to hrozně těžké a zpětně vidím, jak krutí někdy rodiče dokážou být, když mají pocit, že vědí, co je pro nás „lepší“. Jak to máš ty s manželem? Vycházíte spolu dobře? Stojí ti takový „obchod“ za řešení, nebo je ti přednější manžel a vaše rodina?
A jejda, koukám, že je tady možnost komentovat anonymně – toho jsem si doteď nevšimla, ale u takových témat je to fakt fajn.
Píšu čistě za sebe. Mít v dnešní době nemovitost na kterou mnoho lidí nedosáhne za celý život a zajistit tím do budoucna děti, neváhala bych. Podmínka rozvodu je sice zvláštní ale asi ji vzhledem k povaze a koníčkûm manžela chápu ( neříkám tím , že manžel je špatný ) Já bych asi v tomto byla sobecká. Ale já uvažuji asi jinak než ostatní. Byla jsem dlouho sama a zajistit děti pro mě bylo to nejdůležitější
A nejde si prostě sednout a domluvit se, najít nějakou cestu?
Bez intrik, jenom jako si to vyříkat, třeba by se našly jiné možnosti.
Píšu čistě za sebe. Mít v dnešní době nemovitost na kterou mnoho lidí nedosáhne za celý život a zajistit tím do budoucna děti, neváhala bych. Podmínka rozvodu je sice zvláštní ale asi ji vzhledem k povaze a koníčkûm manžela chápu ( neříkám tím , že manžel je špatný ) Já bych asi v tomto byla sobecká. Ale já uvažuji asi jinak než ostatní. Byla jsem dlouho sama a zajistit děti pro mě bylo to nejdůležitější
@volfikovi takze bys sice dostala dum, ale zaroven na sebe vzala riziko tahanic s rozvodem, pre a hadky s otcem tvych deti, mozna bys ztratila moznost se s nim jakkoli dohodnout ci domlouvat i jen kvuli detem, soudni vylohy na rozvod a znicene rodinne vztahy. Tak do toho bych fakt nesla.
@volfikovi takze bys sice dostala dum, ale zaroven na sebe vzala riziko tahanic s rozvodem, pre a hadky s otcem tvych deti, mozna bys ztratila moznost se s nim jakkoli dohodnout ci domlouvat i jen kvuli detem, soudni vylohy na rozvod a znicene rodinne vztahy. Tak do toho bych fakt nesla.
@konidana to asi záleží na tom, jestli je manželství v pořádku nebo už nějak nahlodaný, třeba se k rozvodu schyluje. U nás nic moc, furt řešíme finance a na vině je manžel.
no takhle.. dum bude jen tvuj - ale jestli vas manzel dostava do minusu, tak ti to moc nepomuze, protoze do minusu dostava oba. A muze se snadno stat, ze svuj dum budes muset prodat, aby si uhradila spolecne dluhy.
Jinak ano, pokud mas stastne manzelstvi, tak neni nad cim uvazovat, dum holt nebude.
Ale ve chvili co u vas nic moc, manzel je financne negramotny.. tak asi tvym rodicum docela rozumim a nesoudila bych je tak tvrde. Tohle nevypada na zas tak bezduvodne rozhodnuti z jejich strany..
@konidana chápu , já ano . Pro mě je manželství jen papír ..milovat člověka můžu i bez papíri a prstýnku který stejně nenosím. Možná to mám v tomto lehčí.
Co je darem je jen tvoje. Nicméně, když by si nedejbože umřela, tak jde do dědictví, pak je duvod mít zavet. Tak to takhle muzes poresit a domluvit se s rodici. Ty i rodice by mohli byt spokojeni.
Chapu obe strany. Ja jako rodic, bych se snazila chranit sve dite, kdyz jsou u vas nejake mensi financni naznaky.
@volfikovi Takže bys dětem klidně řekla, že se s jejich otcem rozvedeš, tahala je na pohovor na OSPOD jen proto, abys pro ně jednou měla barák? A kdo se o ten barák bude do té doby starat? Ty, sama? Finančně i fyzicky? A klidně byste s ex bydleli dál spolu? Nebo jak si to vlastně představuješ, že by to proběhlo? A až bys byla třeba v nemocnici, informace o tobě by podávali komu, kdybys ty nemohla určit? Dovedeš domyslet všechny důsledky takového rozhodnutí? Já si myslím, že tohle není ani teoreticky dobrý nápad. Pokud už jednou manželé jste, rozvod by měl být ten úplně krajní a poslední případ.
@konidana to asi záleží na tom, jestli je manželství v pořádku nebo už nějak nahlodaný, třeba se k rozvodu schyluje. U nás nic moc, furt řešíme finance a na vině je manžel.
@anonym_autor Jak tak čtu... Takže ty už jsi rozhodnutá úplně definitivně?
Není tam přece jen nějaká cesta, jak si o tom s manželem otevřeně promluvit? Aby třeba změnil svůj přístup… protože jestli všechno stojí hlavně na financích, to se dá řešit jinak než rovnou rozvodem. Jak on vlastně vychází s tvými rodiči? Komunikuje s nimi vůbec, nebo je to úplně na bodu mrazu? Občas se stává, že rodiče mají na partnera svůj pohled a už mu nedají šanci se ukázat v lepším světle… ale někdy stačí, aby i on udělal krok zpátky a zkusil to napravit.
@anonym_autor tak to si budeš muset rozmyslet, jestli manžela miluješ, jak píšeš v prvním příspěvku, nebo je nic moc, jak píšeš později.
Pokud manžel neumí hospodařit, jste v mínusu, tak je možnost rozdělit SJM. A to bych řešila bez ohledu na to, zda mi rodiče slibují barák, nebo ne.
@volfikovi Takže bys dětem klidně řekla, že se s jejich otcem rozvedeš, tahala je na pohovor na OSPOD jen proto, abys pro ně jednou měla barák? A kdo se o ten barák bude do té doby starat? Ty, sama? Finančně i fyzicky? A klidně byste s ex bydleli dál spolu? Nebo jak si to vlastně představuješ, že by to proběhlo? A až bys byla třeba v nemocnici, informace o tobě by podávali komu, kdybys ty nemohla určit? Dovedeš domyslet všechny důsledky takového rozhodnutí? Já si myslím, že tohle není ani teoreticky dobrý nápad. Pokud už jednou manželé jste, rozvod by měl být ten úplně krajní a poslední případ.
@zuzkasim proč takové drama , já jsem řekla pouze svůj názor. , který jsem možná nedomyslela, je to však asi tím , že s otcem svých dvou dětí neziju a nejsem v kontaktu a malého mám se současným manželem a nejsme takoví abychom se na všem nedohodli...možná si to nedovedu představit já jsem v opačné situaci kdy jednu z nemovistosti potřebuji prodat a taky jsou s tím samé potíže. . Zakladatelka píše , že mají finanční potíže , že manžel je poměrně nezodpovědný a b takovém případě bych já prostě neváhala. Ale já sem já .. zakladatelce přeji štěstí při rozhodování
@anonym_autor Jak tak čtu... Takže ty už jsi rozhodnutá úplně definitivně?
Není tam přece jen nějaká cesta, jak si o tom s manželem otevřeně promluvit? Aby třeba změnil svůj přístup… protože jestli všechno stojí hlavně na financích, to se dá řešit jinak než rovnou rozvodem. Jak on vlastně vychází s tvými rodiči? Komunikuje s nimi vůbec, nebo je to úplně na bodu mrazu? Občas se stává, že rodiče mají na partnera svůj pohled a už mu nedají šanci se ukázat v lepším světle… ale někdy stačí, aby i on udělal krok zpátky a zkusil to napravit.
@anonym_fc0a88 Právěže nejsem nijak rozhodnutá. Rodiče tlačí, já jejich argumenty i chápu, a bohužel se k nim přikláním. Máme víc starostí než klidu. Kdybych nepotřebovala jinej pohled, tak sem nepíšu.
Nevím, proč to řešíš. Rodiče můžou sepsat závěť, ve které ti dům odkážou. Dědictví je jen tvoje, manžel s tím nemá nic společného. A ano, můžou dům prodat nebo 10x změnit závěť. Zrovna tak ti ho ihned darovat a pak ho chtít zpět, i to je možné. Řešíš to zbytečně, že?
Jen holky nezapominejte na to, ze manzel zije na dluh. A pokud udela dluhy, ty jsou v SJ. A je jedno, ze dum je jen jeji, pokud by doslo na splaceni dluhu, musi je platit taky, takze by pak mohla dum prodat.
Zakladatelce - pokud by mi to s manzelem klapalo, nerozvedla bych se a rodice bych poslala do haje. Pokud by manzel sekal dluhy, rozvedla bych se bez oheldu na barak, dokud neni pozde.
Jen holky nezapominejte na to, ze manzel zije na dluh. A pokud udela dluhy, ty jsou v SJ. A je jedno, ze dum je jen jeji, pokud by doslo na splaceni dluhu, musi je platit taky, takze by pak mohla dum prodat.
Zakladatelce - pokud by mi to s manzelem klapalo, nerozvedla bych se a rodice bych poslala do haje. Pokud by manzel sekal dluhy, rozvedla bych se bez oheldu na barak, dokud neni pozde.
@evaviki toho se právě bojím, že to bude horší a stejně to rozvodem skončí. Protože ta situace se nelepší, naopak. Utrácí bez rozmyslu, jakmile má prachy, nevidí neslyší. Nejdřív to bylo jenom jakože vezmeme ze spořáku, když došly peníze, jenže ted už není kam šáhnout. A ne, nepůjčuje si, to si myslím vím., Zatím.
@evaviki toho se právě bojím, že to bude horší a stejně to rozvodem skončí. Protože ta situace se nelepší, naopak. Utrácí bez rozmyslu, jakmile má prachy, nevidí neslyší. Nejdřív to bylo jenom jakože vezmeme ze spořáku, když došly peníze, jenže ted už není kam šáhnout. A ne, nepůjčuje si, to si myslím vím., Zatím.
@anonym_autor v tom pripade chapu rodice o co jim jde. Ono to nekdy vyleze, ze ma dluhy a hlavne to pak pujde i za tebou. Takze bych byla opravdu na pozoru.
@anonym_autor dá se to udělat tak, že dům nebude spadat do společného majetku. Už jsem to taky řešila, protože nás čeká letos svatba a dům i pozemek je majetek manžela nabitý před svatbou, takže na ten nemám žádný nárok a já bych měla dědit dům po rodičích. Kdybych měla dědit dům a půlku dát manželovi, to by byl on vysmátý a já měla 💩. 😃

@anonym_autor Pokud s manželem nemáte krizi a miluješ ho, tak nechápu nad čím vůbec uvazujes. Samozřejmě je takový požadavek přes čáru, alespoň za mě teda.