icon

Jsem na rodičovské dovolené. Přítel mě nutí do práce?

7. kvě 2024

Ahojky jsem na rodičáku, dceři budou v létě 2.Nastaveno mám na 3 roky že budu s malou doma.S tím že do práce se nemám kam vrátit a chtěla jsem si udělat kurz, aby moje možnosti uplatnění se na trhu práce byly snazší.Byli jsme tak s přítelem domluvený celou dobu.Ale teď přišel s tím že žádný kurz a chce abych šla do práce.Nejlépe ihned.Jenze to úplně nejde,zatím kojím a sice se to skončit už chystám, ale nedaří se.,za další chtěla jsem ten kurzJeho postoj se změnil jelikož při dnešních silenych cenách všeho prostě nevychazime .Nutno podotknout že děti máme celkem 3,dvě starší jsou s mým ex.Me připadá tento jeho postoj hnusný a podlý,žádný kurz si dělat nebudes a koukej mazat do práce.😞Bydlime na malém městečku a tady fakt nevím co bych kde šla dělat,navíc s takovým malým závislým dítětem kojenym.Přijde mi to hnusný, jsem z toho smutná a zlobim se na nej ,co vy na to ?

Strana
z5
tasimia
8. kvě 2024

@alianan co si budeme, 25tis čistého se hodí.. ;).
A 50km dneska není nic.
U nás většina lidí ( a to nejsme malé městečko) dojíždí do okolnich měst a fabrik. Protože tam jsou zkrátka vyšší platy. Já dojizdim 46km.. busem, autem, vlakem. Záleží jak se mi chce..

alianan
8. kvě 2024

@tasimia Když peníze chybí, tak se 25tis hodí, o tom žádná.
To byla reakce na to, že jako sanitářka si vydělá málo. Na poměry malého města si vydělá běžný plat.

50 km je celkem dost, navíc toto je fakt špatná cesta a autobusy nejezdí, musí se autem, nevím o nikom, kdo by tam pracoval.
Znám pár chlapů, co dojíždí více než 100km do Prahy, ale to je po dálnici a o rodinu se stará manželka, která má je doma nebo má zkrácený uvazek.

petulakopec
8. kvě 2024

Milá zakladatelko...je to těžké období.. popíši ti moji situaci a uvidíš, že to jde, když se chce... Mám 6 děti, první 3 z prvního manželství už velké,dva studují SŠ a jeden je z toho na internátu, což stojí dost peněz, výživné na ně mám celkem cca 5 tis ne pravidelně...pak mám 3 malé skoro 5,skoro 3 a roční. Hlídání nulové, mí rodiče sou po smrti, tchán také a tchýně je nehlidaci bydlí 50 km od nás. Jsme též maloměsto , manžel ve fabrice dělá od 5-18 a další den 17-6 pak jeden den volno,ale z hodiny na hodinu se mu může směna změnit. A přesto mám 2 brigády, které dělám celou dobu při dětech. Mám úklid paneláku za 1300 kc/ měs. A do toho roznáším poštu klasika katalogy, složenky dopisy prostě vše a dá se to i s miminem a dalšími dětmi. Podotýkám, že ten skoro 5 to léty chodí do školky od září,ale je víc nemocný, než ve školce. . Prostě musíš hledat, chtít a neupinat se na kurz sanitáře,sama mám zdravku a věř mí, že s dětma je to kolikrát horší zaměstnání,jako ve fabrice a ano i tam sem dělala, takže mám zkušenosti,dokonce prvně jen noční 6dni/ týdně a pak ranní odpolední a dojížděla sem až do Vídně přes 100 km tam a to stejné zpět od třech malých dětech... Bohužel dnešní doba, není o tom, že budeme jen maminky,co se věnují vymodleným dětem a že ty poslední mám po potratech vybojované,ale o tom, že se budeme snažit i za cenu, že s dětmi pat hodin nebudeme,nebo se nevyspime,ale zajistíme jim vyšší životní komfort . Z toho důvodu od září nastupují ještě jako výpomoc úklidu do školy a ještě uvádím že taky stále kojim a to tandem i malou,co ma 2,5 roku. Prostě musíš si vybrat své priority, jestli si hájit kurz a pak doufat, že směny a práce ti bude vyhovovat,pokud tě vezmou a nebo se kouknout, najít něco teď hned a zlepšit situaci už jen kvůli dětem. Držím pěsti, ať se rozhodneš správně a svého kroku nelituješ a hlavně ať se daří

zanett
8. kvě 2024

Zakladatelko, omlouvam se, pokud jsi to uz nekde zminovala, ale existovala by u vas moznost prestehovani se nekam, kde je to s praci lepsi? Chapu, ze se cloveku nechce vytrhnout z prostredi, ktere zna a je na nej zvykly. Ale stehovat se za praci je ve svete uplne bezne a dava to smysl vic, nez sice bydlet na rodne hroude, ale zivorit. Ja taky nejsem buh vi jak nadsena z Prahy, ale pracovne je mi tu lip nez kdybych byla zpatky na malem moravske meste, odkud pochazim. Tam bych praci ve svem oboru nesehnala vubec a to, co bych sehnala, by bylo dost mizerne placene, pokud bych nemela zrovna nejake jooo stesti narazit na pracovni nabidku typu jedna z milionu. Taky bych brala videt se s rodici (a celkove rodinou) casteji, chybi mi, ze nemuzu jen tak prijet k nasim na kafe nebo na nedelni obed, ale zkratka vim, ze bych se na malem moravskem meste zakopala, svou kvalifikaci a roky praxe hodila do kanau, tak holt zustavam tam, kde mam dobrou praci, protoze penize (a s nimi spojeny pohodlnejsi zivot) je pro me prednejsi nez to, ze sice budu bliz rodine, ale zivorit. Nevim, jak to mate u vas, zda by to slo, ale zvazila bych to jako jednu z moznosti.

petulakopec
8. kvě 2024

A asi bych měla dodat, že děti mám též nemocné. Nador na hypofýze, podezření na RS,AS,ADHD, problémy s krví, astma,útvar na jícnu, tudíž opětovné refluxy a DM1 takže léky stojí též majlant a u lékařů každou chvíli a vše jen já sama , pomocí autobusů,neb auto potřebuje manžel...a dá se to... žiju směju se, protože za šťastné děti mi ta dřina stojí a to by si koukala, jaký perfektní vztah máme i přes to, že chodím do práci a nejsem nonstop s nimi 😘😘😘

tasimia
8. kvě 2024

@alianan jako u Vás ta trasa asi jo, u mě to je rychlocesta v práci jsem cobydup :D. Takže mi to ani nepřijde, ze jedu skoro 50km.
Ale jako dneska si myslím, ze to dojíždění je naprosto normální.. a hlavne tedy Sanitarka super, ale taky to jsou většinou dvanáctky atp.
Takže stejně tak či tak, by musela vymyslet co s malou. Málo kde, si můžeš jako sanitář určovat směny.

autor
8. kvě 2024

@tasimia jsou i 8 hodinový mám to zjištěny

autor
8. kvě 2024

@zanett jo já přesně vím vp co go...taky jsem Moravanda ,byla jsem 18let v Praze a pak jsem se vrátila ,no byla to chyba teď to vidím ...a jak mě to užírá ani nechtěj vědět .Jsem tu 7 rok a ještě doteď jsem si nezvykla a nemám tu kamarádky🫣

tasimia
8. kvě 2024

No a taky si budes muset zajistit malou ;). Takže v tom zas takový rozdíl není.

tasimia
8. kvě 2024

Ja jsem tedy koukala u nás sanitář/ka dvanáctky, tak super, ze jdou i osmičky.

5pajina55
8. kvě 2024

Přijde mi zvláštní, že by někde dělal sanitář jen osmičky ráno. Většinou dělají osmičky, ale ranní, odpolední a noční. V té nemocnici sanitář musí být taky pořád ne si jít v půl 3 domů a čau.

autor
8. kvě 2024

@5pajina55 není pravda,u přítele jsou takový co chodí jen na rano

drep
8. kvě 2024

@5pajina55 u nás běžně, i na normálním áru je největší provoz 7-15, kdy potřebujeme na 12 lůžek 2-3 sanitáře (cesty na vyšetření atd), od 15 bývá do 19 1-2 a v noci taky tak.
Autorko, co jsi tu přesně chtěla? Politovat, že budeš muset pracovat? Spousta z nás se vracela mnohem dříve. Politovat, že je chlap k ničemu, protože domů nenosí hodně peněz? Sama sis ho vybrala. Pokud nevychází peníze, můžete buď víc šetřit nebo víc vydělat, není moc jiných možností. A jinak, práve se dá aktivně nabízet, nejen pasivně hledat. Na fcb lokální nosící skupiny kdykoliv někdo nabídl úklid nebo hlídaní, tak mu holky trhaly ruce. Ale musíš nabídnout sama, možná je maloměsto až tak marné anebo taky ne, předpokládám, že když jste dosud vycházeli (rodičák už máš nějakou dobu), tak vám v rozpučzu chybí pár jednotlivých tisícovek, ne desetitisíce a ty fakt klidbě vyděláš úklidem v chlapových volných dnech

mia5344
8. kvě 2024

@alianan teď úplně nevím jestli píšeme o tom samém. Já psala o jejím příteli že si jako sanitář asi moc nevydělá a mají k tomu jen rodicak a alimenty a to mi pro pětičlennou rodinu prostě přijde málo. Samozřejmě když pracují oba tak už se to dá i s takovýmto platem X2.

martinka_33
8. kvě 2024

@tasimia bud se chlap podili na chodu domacnosti, hlida dite a pal muze mama jit do prace nebo je teda pece o domacnost a dite na mame ale pak se ma postarat chlap o finance... Jinou variantu neuznavam teda ne takovou kdy teda chlap rodinu neuzivi a doma si vali kulky.

tasimia
8. kvě 2024

@martinka_33 no a ted si představ, ze my se oba staráme naší domácnosti i o finance společně, jako rovnocenní partneři. A chodíme oba do práce, si nedokážu představit, ze bych si válela šunky doma, a nechala to jen na chlapovi, i kdyby vydělával sebevíce. 🙏🏻
Prostě mají takovou domacnost, kde jsou třeba dva platy.. ale jasné, pro některé je lepší, poslat chlapa do druhé práce.💪🏼
Proč se neumakat do důchodu.
Věc je nějaká sedává práce, ale můj dělá baraky, elektřinu atp.

alice180
8. kvě 2024

@ai30 souhlasím z logiky věci ten čas musí investovat do studování tudíž logicky bude někde chybět.

michaela666
8. kvě 2024

Já šla od dvouleťačky na zkrácený úvazek do hypermarketu. Vycházeli mi vstříc se směnama a za těch cca 15 směn v měsíci už to byla pěkně částka do rozpočtu. Dcera byla tou dobou pouze s tatínkem. On ranní směna, doma ve 14:30 a já začínala v 15 hodin ( cesta 15 minut pěšky od domu). Mazec na organizaci času, ale finanční stránka to vyžadovala. Bylo pro mě těžké odejít od ní, ale buď tohle nebo tatínek, který nemá čas na dítě a chodí se domů pouze vyspat kvůli druhé práci.
Všechno je o přístupu. Z tebe jde cítit, že máš plán a ten měnit nechceš. 🤷
Přítel už má zdravotní problémy+ stres z toho, že je všechno na něm. Taky se může stát, že skončí na neschopence a ty do fabriky povalíš ať chceš nebo nechceš.

veronicka89
8. kvě 2024

Tak si najdi nejakou praci o vikendu nebo vecer ( vypomoc v baru , svatby , akce atd... nez budes citit ze je velka na skolku...

Ikdyz jako kdyz jsou tak blbe prac. Prilezitosti, budes stat u stejneho prac. problemu jako ted...

martinka_33
8. kvě 2024

@tasimia nekdy ale ten chlap doma delat nechce a zenska lita do skolky, prace, ze skolky, vecere, uklid .. To at takovej milospan tahne radsi do te druhe prace

enoli
8. kvě 2024

Tak jestli jsi alespoň trochu finančně gramotna, tak si snad umíš spočítat, že v dnešní době a s třemi dětmi m, se holt musí finančně podílet oba. A dvouleté sítě není úplně miminko, aby to nezvládla pár hodin bez tebe. Najdi si brigádu, udělej si kurz a je to. Neříkám, že je to jednoduché, ale když se chce, tak začneš zuby a jde to.

martinka_33
8. kvě 2024

@enoli zálezí i na výdajich. Pokud bydli ve svem a nemaji hypoteku, pak se se 40 ti tisici 3 deti uzivit daji. V najemnim nebo s Hypotekou uz ne. Ale to musi vedet kazda rodina a pokud zena je skromna a chlapik chce na zabavu, pak se musi otacet on... Pokud vy on byl skromby a ona chtela na hadriky a sninky, pak je brigada na miste. Pokud uz nezbyva na zakladni veci, pak je brigada taky na miste, ale ☝️ je potreba vzit v potaz, zda muz za praci prescas, napriklad neprinese domu za stejny cas vic penez nez zena z te brigady. My to tak mame a ten rozdil neni zanedbatelny, proto muze prescasy maji vzdy pred mou brigadou prednost. Ne ze bych byla netahlo, jen je vyhodnejsi aby byl v praci on.

dixi86
8. kvě 2024

@linusha dělat školu a práci je snad něco jiného, ne? za prvé se člověk neučí neustále a za druhé si může většinu času přizpůsobit.

enoli
8. kvě 2024

@martinka_33 tak zakladatelka píše, že finančně nevychází a partner už má zdravotní problémy. To nevypadá na to, že on si valí šunky a ona dře. To vypadá na to, že prostě přiložit ruku k dílu musí oba. A znovu píšu, nebavime se o miminku.

martinka_33
8. kvě 2024

@enoli zdravotni problemy muze clovek mit i z chlastu treba 😀 ale jestli je ma z prepracovani, tak by to chtelo nejak prerozdelit.

eviicka
8. kvě 2024

Já se přiznám, že jsem nikde nedočetla, jak je to s těmi financemi. Autorka psala, že chlap tvrdí, že nevyjdou, což se dá pochopit různě (autorka nemá přehled o financích?, muž nechce slevit ze standartu?...). Takže od toho bych se odpíchla, proč hned práce, proč ne brigáda? Atd.

Jinak mi přijde, že je tu moc těch superžen, co zvládají děti, školy, práce. Jako ano, dá se toho zvládat hodně, zvlášť když není zbytí, někdy je ale cena příliš vysoká (anebo realita trochu jiná).

sonaxoxo
8. kvě 2024

@pilzzee mám stejnej názor a přemýšlela bych i nad chlapem..jestli je to k něčemu dobrý..🥴

pilzzee
9. kvě 2024

@eviicka Ja si myslim, ze je ta realita vzdycky nejaka. Naplno hlidaci babicky, zenska s neumytyma vlasama a chlupatyma nohama, decko vyrustajici s tabletem v ruce, hadky doma, zdravotni problemy ze stresu, extremne klidny decko …. Ja kdyby nemam chlapa na home office a ja polovicni uvazek na home office, tak nepracuju. Nejsu sebevrah.

petulakopec
9. kvě 2024

@pilzzee
@eviicka ano, musím s Vámi souhlasit. Zdá se, že se to hemží jen super matkami,co hravě zvládnou vše a nebo to vypadá na přikreslení skutečnosti. Ale opravdu to některé zvládají a děti nevyrůstají,jak dříví v lese. Stačí si ujasnit priority,nastavit systém. Jasně,stane se, že se něco pokazí, víc práce, nemocné děti,pak se asi stane situace,kdy matka neví,kam dříve to je odkaz na nemyté vlasy 😀 např. Já jak zmiňují mám děti 6, takže je co se ohánět, ale našla sem si po dohodě s mužem jen takové brigády, které vím, že nezničí mě a budu mít stále čas na sebe i rodinu. Zapojuji se alespoň částečně do financí rodiny,nevypadnu z pracovního procesu a neztratím pracovní návyky. Po dobu rodičovské je toto ideální řešení. Obě práce mi zaberou kolem 15 hod týdně, což se právě dá kombinovat s dětmi, při manželových směnách. . Proto si myslím,tedy pochopitelně jen můj názor, že když rodina nevychází s financemi, měli by si partneři sednout,promluvit si o stavu financí a následně společně hledat řešení. např když je dítě maličké,tak samozřejmě ho školka asi nevezme, tudíž hledat brigádu na pár hodin i za pár tisíc i to zlepší přeci rodinný rozpočet,kdy může tatínek hlídat, případně jako já něco,co se dá vykonávat s dítětem např roznos letáku,novin....a následně třeba rekvalifikaci při té brigádě,to už by se na těch pár měsíců přece dalo zvládnout za cenu toho, že se uplatním na trhu práce a zvýším životní standard dětem. A nebo udělat rozpočet financí na.měsíc a případně slevnit z nároků Rady tipu dělej tak nebo onak,asi moc nepomůže jak víte, každá rodina je originál a jede si svůj systém, a má jinak náročné děti(plačtivé,nespaci...)proto spíše zdilet zkušenosti,jak to funguje jinde a treba jen hledat inspiraci,jak by se to dalo zkusit.....😘👍

tasimia
9. kvě 2024

@petulakopec,ja si myslím, ze to není o tom, ze si někdo myslí, ze je super matka. Ale když se chce, všechno jde. A je to přesně jak píšeš, sednout si, probrat to. A ne, ze chlap má dvě práce, zdravotní problémy, jednu necha, pozadala partnerku (já bych to teda probrala jinak) že je potřeba, aby šla do práce a je z toho takové halo, že buď si má najít druhou praci, nejlépe makat do úmoru hotovo.
Pak se ženská otočí, zjistí, že vlastně chlap je od nevidím do nevidím v praci (a to je tu taky diskuzí, ze chlap je furt v práci) a to je taky nakonec špatně.

Taky chodim do práce, ale malá určitě neroste jako dříví v lese, tablet ani nezná,vlasy mám umyté a mame super, že když ja jsem v práci většinou je s tatkou, a když to třeba 1x do týdne vyjde je s babičkami.
Ty si to užívají, malou by měly klidně každý den :D. Jako samozřejmě jsou dny, kdy je malá nemocna, nemůže do školky, v práci pred auditem, padám na hubu, ale neměnila bych. Protože pak bych práce nechala, ale měla bych zase prd s manžela a malá s taty. Naštěstí me práce baví ❤️.
To by musel pak být chlap v práci od nevidím, do nevidím chudák..
Moje práce bohužel Ho nelze 🙂.
Ale co si budeme, tahle možnost je super.
@pilzzee

Strana
z5