icon

Juvenilní justice - případ Evy Michalákové a jejích dětí

ikarkulka
26. led 2015

Znáte pojem juvenilní justice? Víte o případu Evy Michalákové a jejích dětí - Denise a Davida - odebraných norskou sociální službou Barnevernet?
Jaké máte o tomto případu (o těchto případech, vzhledem k tomu, že není jediný) informace? Odkud čerpáte?
Jaký máte na celou záležitost názor?

ikarkulka
autor
26. led 2015

@tarra27 Toto je vyjádření pana Pavla Hasenkopfa, právního zástupce paní Michalákové:
I když Evu Michalákovou formálně zastupuji až od 3. října 2014, pomoci se jí snažím od února 2013, tehdy jsem byl ještě poradce prezidenta. Více než rok tlačím její kauzu do médií horem dolem. Také já jsem tomu nejdřív nechtěl věřit a ověřoval jsem si první poslední a podrobil Evu něčemu jako křížovému výslechu. Pracuji pro ni zadarmo (za korunu na hodinu), věnuji se tomu denně včetně víkendů ... musel bych být blázen, abych tohle všechno dělal, kdyby ve spise skutečně bylo něco, co by odůvodňovalo odebrání dětí Evě.

tarra27
26. led 2015

nechápu, že se tohle deje....že to je možné.

I kdyby se tam neco stalo, ona je máma, ona má právo vídat svoje deti i kdyby pod dozorem...pokud chce a chtejí její deti....i kdyby s nima žila v nejakém zařízení, kde by s nimi stále nekdo byl.....tohle je ´šílené

pajule
26. led 2015

je to šílené a v Norsku skutečně státem podporované:(

mochenkaa
26. led 2015

No, kdyz to vezmu ad absurdum, tak muzou odebrat dite uz v porodnici a k tomu zavrit i sestry na novorozeneckem, protoze nabadaji matky, aby sexualne zneuzivaly sve novorozene tim, ze jim maji strkat cizi predmet do konecniku. V cestine to znamena, ze jim na pokyn sestry zmeri teplotu....

ikarkulka
autor
26. led 2015

Chtěla jsem tímto rozproudit diskusi a hlavně to ještě více medializovat.
Na Slovensku byl na chlup stejný případ, s rodinou Ivany Boorové, jen se to stalo v UK. Jakmile se o tom veřejnost dozvěděla, těch lidí, vyjadřujících podporu a aktivně se zapojujících, byly desetitisíce. A to má Slovensko méně obyvatel než ČR.
U nás se to dá počítat na stovky.
Snažila jsem se to přinést i sem, na koně, protože vidím, že je tu hodně lidí, kteří se dokáží za někoho postavit, vyjádřit účast a tak dále. Bohužel asi jen, pokud se to týká zde registrované členky.

Proto pokud chcete a chcete pomoci podpořit tyto rodiny v boji proti systému, pokud nechcete podobné praktiky i u nás, prosím, sdílejte informace o případy i na svém profilu. Jen tak se o tom dozví co nejvíce lidí.
Děkuji.

jancip
26. led 2015

Dlouho jsem nechápala, jak je něco takového v civilizovaném světě možné. Pak jsem zaslechla rozhovor s ministriní z MPSV a ředitelem UMPODu. Ať si o nich myslí každý, co chce, ale jsou to lidi z oboru a z praxe (ne žádní dosazeni mimoni) a oba říkali něco v tom smyslu, že i v našem prostředí by děti byly pravděpodobně této rodině odebrány. Takže je velký otazník, co se tam děje. Matka ani nikdo z jejich příbuzných v tomto smyslu nic nepřiznají a úřady s ohledem na povinnost mlčenlivosti nic říci nemohou.

ikarkulka
autor
26. led 2015

@jancip Zrovna Michaela Marksová-Tominová (MPSV) a Zdeněk Kapitán (ÚMPOD) jsou už ze všech stran kritizováni za svůj postup a za svá vyjádření.
Evidentně jsou to bohužel dosazení mimoni. A nejen kvůli této konkrétní kauze.

Matka i dědeček již dlouho vše zveřejňují.
www.kdejemojedite.cz

jancip
26. led 2015

@ikarkulka Samozřejmě že jsou kritizováni....neznám člověka z tohoto oboru z vyšších míst, který kritizován není...hlavní důvod je opravdu ten, že se nemohou bránit...matka či společnost o nich mohou říci cokoliv, ale oni nemohou na svou obranu říci nic konkrétního (ta mlčenlivost), pouze obecné fráze....

Jinak co se týče UMPODu, ten má opravdu svázané pravomoce. Může jednat pouze s těmi státy, se kterými máme podepsané úmluvy (proto je třeba téměř nemožné vrátit unesené dítě ze třetích zemí). Ano je zarážející, že s Norskem takové úmluvy podepsané nemáme, ale to je zase jiná otázka. Proto už do toho zasahují politici, protože ti mají na rozdíl od úřadů pravomoce alespoň vyjednávací a diplomatické a pracují v trochu jiném režimu (mám velmi bohaté zkušenosti i pozitivní i negativní).

madrilena
26. led 2015

@ikarkulka Milá ikarkulko, celou záležitost znám, čtu zejména zprávy na iDnes a blog pana Andreje Ruščáka; klikla jsem i na různé odkazy, které jsem našla v různých diskuzích; myslím si tedy, že jsem s případem celkem dobře obeznámena a i s nechutnými praktikami barnevernetu; paní Michalákové bych moc přála, aby se jí děti vrátily, vůbec si její situaci nedokážu představit; norský systém zabavování dětí hodnotím jako zločin proti lidskosti a myslím si, že s ochranou dětí nemá nic společného; nelíbí se mi, jak se k případu postavila feministka Marksová - Tominová a spol.; to je ostudné; zřejmě neví, jak tamní systém funguje...

ikarkulka
autor
26. led 2015

@jancip Pokud k tomu nemám pravomoce a nemůžu jednat, proč se tedy neustále vyjadřuji negativně do médií, veřejně matce doporučuji únos a veřejně vyzývám matku ke zveřejnění rozsudku, když vím, že jí to výslovně zakázal BV, jinak jí hrozí okamžitým zbavením rodičovských práv (= adopcí dětí norskými rodinami)?
Nikdo ho samozřejmě nekritizuje za to, že nedělá, co dělat nemůže. Kritika přichází zejména kvůli jeho výrokům.

Ta mlčenlivost, právě... Každopádně paní Marksová je sdílnější, diskutuje i na internetových fórech. Bohužel to je asi tak vše.

jancip
26. led 2015

@madrilena Nezlob se na mne, ale že čteš všechny zprávy, neznamená, že jsi s případem seznámena (viz. to, co jsem psala výše)....Navíc média velmi ale opravdu velmi zkreslují. (také osobní zkušenost). Což ovšem neznamená, že případ nemá být pořádně prošetřen, protože asi vše úplně košér tam není.

madrilena
26. led 2015

@ikarkulka myslím si, že v záležitosti se angažuje již mnoho "obyčejných" lidí... spíše vidím problém v tom, že se nechtějí příliš angažovat vysocí státní představitelé (až na výjimky) a bohužel prostý lid s tím nic moc neudělá; nevím, jestli jsi měla příležitost číst blog Andreje Ruščáka na iDnes, ten tamní systém velmi dobře popisuje a jediné, co může pomoci je medializace v Norských médiích - Norové pak mohou ovlivnit tamní systém pouze ve volbách a jen tak se něco změní; ke konkrétnímu případu - již došlo k navázání diplomatického styku a ČR se snaží navázat spolupráci s barnevernetem; ČR usiluje o to, aby se děti dostaly do ČR k příbuzným; vzhledem ke zkostnatělosti a výnosnosti norského sociálního systému lze asi udělat více aniž bychom přerušili veškeré styky s Norskem a zavedli i jiné sankce...

ikarkulka
autor
26. led 2015
ikarkulka
autor
26. led 2015

@jancip Nechci dělat @madrilena mluvčí, ale pochopila jsem to tak, že je s případem seznámena v rámci možností, tj. že se o něm teď poprvé nedozvěděla.

ikarkulka
autor
26. led 2015

@madrilena Vím, sleduji to již několik let.

Ono jde taky o to, nenechat to u nás dojít tak daleko.

tarra27
26. led 2015

@jancip nezlob se na me, at media zkreslí co chtejí, tak decka nemeli rozdelit to za A a za B nemůžou matce zakazat vídat sve deti.....to je nehoráznost. navíc když ji nikdo neobvinil!!! ona nešla do vezení....

mmmk
26. led 2015

@madrilena Seznamila jsem s tim pripadem svoji kamaradku, ktera v Norsku dlouhou dobu zila a ma pratele v novinach a v televizi a tyto sve pratele prave obeznamuje s timto pripadem. Tak uvidime. Moc sanci tomu nedavam. Udelala bych jim ostudu pri biatlonu v Novem meste nejakyma napisama v anglictine. Biatlon je pro Nory srdcovka. To by je mohlo bolet, kdyby videli transparenty, ze Norsko krade deti 😉

ikarkulka
autor
26. led 2015

@mmmk To se chystalo, ale pak to někdo zrušil, nevím, jestli úplně, nebo jen na oko.

madrilena
26. led 2015

@jancip nečtu "jen" zprávy; myslím si, že jsem si dokázala obstarat všechny veřejně dostupné informace; média beru s velkou rezervou, vím, že jedna věc se dá prezentovat mnoha způsoby; to i v mém příspěvku i píšu, že jsem nečerpala jen ze zpráv; přečetla jsem si i argumentaci lidí, kteří souhlasí s počínáním barnevernetu - nikdo z nich mne ale nepřesvědčil; pro děti je nejlepší rodina; pokud rodiče selžou, měly by se děti dostat k příbuzným; o to se barnevernet vůbec ani nesnaží; a pak, pokud matka či otec děti zneužívali, proč nejsou ve vězení? Jak to, že policie případy vždy odložila? No a v neposlední řadě bych také zmínila to, jakým způsobem řídí barnevernet setkávání dětí s matkou.... a jak jej posléze komentuje; matka vidí děti po dlouhé době a nesmí uronit slzu, nesmí děti obejmout, pak o ní řeknou, že nemá zájem s dětmi slavit vánoce.... těch nelidskostí je tam poměrně dost...

madrilena
26. led 2015

@ikarkulka ano, přesně tak, znám případ již nějakou dobu

mmmk
26. led 2015

@ikarkulka Ne, resila jsem to s ni pred vikendem. Ona myslim neni ani v zadnych FB skupinach, to je jeji zcela nezavisla aktivita. Snad k necemu bude. Obavam se, ze norska media proti barnevernu drzi hubu a krok, aby se nahodou nezameril na jejich deti 🙄

ikarkulka
autor
26. led 2015

@mmmk Měla jsem na mysli tu protestní akci na biatlonu v NM. Teď nevím, jestli mluvíme o tom samém. Toto organizovala Jordanka Jirásková.

jancip
26. led 2015

@tarra27
@madrilena Ano, tak to úplně souhlasím...
v 1. řadě děti neměli vůbec rozdělit
za 2. pokud rodina selže, musí se vždy prioritně najít náhradní mezi příbuznými
a za 3. kontakt s matkou a dalšími příbuznými má být zachován (pokud není soudně zakázán, a to se děje v hodně výjimečných situací, což pravděpodobně tento případ není).
Takže tohle minimálně by mělo být prošetřeno a napraveno.
O tom dalším můžeme spekulovat, protože ty informace prostě nemáme.

mmmk
26. led 2015

@ikarkulka Aha 🙂 Ne, to nevim, ze z toho seslo. Moc nestiham, krom clanku, ty ostatni informace o tom. Proc z toho seslo?

ikarkulka
autor
26. led 2015

@mmmk Taky nevím, chci se zeptat, vždycky na to zapomenu. Bylo tam dost hlasů proti - že se to nemá tahat do sportu apod. Tak nevím, jestli na nátlak od toho ustoupili, nebo jestli to prostě jen dál plánují tajně.

mmmk
26. led 2015

@ikarkulka Tak kez by tajne. Nemelo by se to tahat do sportu, ale proc zatahovat ausgerechnet cizi deti do hojeni svych mindraku a zduraznovani sve vlastni dulezitosti, ze. Par uredniku znicilo zivot tisicum rodin, takze at jim sportovni zazitek aspon trochu zhorkne.
Dale nerozumim tomu, proc nemuzou byt deti Michalakovy vzaty pod diplomatickou ochranu a dopraveny do vlasti?! Ceka se s diplomatickou ochranou, az neco nekde vymamlasi nejaky protekcni synacek?

hojda
26. led 2015

@jancip Souhlasím, došlo k poškození sourozeneckého vztahu a to nenapravitelně podle mého názoru a i kdyby byl vztah rodičů k dětem špatný, tak sourozenecký vztah to nemělo ovlivnit.

jancip
26. led 2015

@ikarkulka Proč se vyjadřuje? Protože je pravděpodobně pořád tázán. To, že matce doporučil únos, to jsem neslyšela, a pokud je to pravda, tak to je od něho hodně odvážný. Nicméně čistě hypoteticky pravdivé. Pokud by matka děti unesla a my nemáme s Norskem podepsanou úmluvu o únosu dětí, pak ČR děti nemusí do Norska zpět vydat a řídilo by se to tady českými soudy (pokud je tam nějaké podezření na zanedbání péče)..ale já bych si to nelajzla. ...Marksová, si myslím, že je v "lepší pozici". Minimálně v tom, že může vyvíjet větší politický tlak (setkává se s politickou reprezentací čateji a je více v centru dění). Navíc politici se vždy vyjadřují více a "líbivěji" jak vysocí úředníci. Politikovi nikdo po ťapkách nedá, úředníkovi ano.

buldrik
26. led 2015

sleduju uz nekolik mesicu (bydlim v holandsku a jedna z prvnich veci, kdyz jsem otehotnela, bylo zjistovat co smim a nesmim vuci diteti ... jen tak mimochodem, zadny uplny vycet neexistuje a nektere formulky jsou tak subjektivni, ze je mi jasny, kdyby mi nekdo chtel malou sebrat, tak si duvod najde :()

zpatky k norsku ... co me nejvic desi je fakt, ze u vetsiny tech publikovanych pribehu nedostali rodice zadnou moznost napravy, nekdo je naprasil (vetsinou za - pro nas - nesmysly), sebrali jim z fleku dite a nikdo se s nimi nebavi. Chapu, ze se musi dodrzovat zakony a zvyky zeme kde ziju, ale vseho s mirou. Jestlize porusim neco z neznalosti, nesmi byt trest tak tvrdy. Jako prvni ma prijit na radu dialog.
V pripade bratru Michalakovych je to trosku jinak, tady bylo podezreni na sexualni zneuzivani - to je rekla bych nocni mura pro socialku. Jako u jakehokoli takoveho pripadu vetsinou dukazy nejsou a casto je to tvrzeni proti tvrzeni. Je tezky dokazat (ne)vinu rodicu, ale jestlize bylo prokazano, ze se niceho nedopustili, je zrudnost je drzet odtrzene od deti ...

No, ja budu doufat, ze v Holandsku jsou o neco rozumnejsi.

candat
26. led 2015

taky přidám jeden odkaz, rvalo mi to srdce, když jsem to viděla. Já to vidím jako veřejný trh s dětma. Jak se dělá ten správný byznys s dětma :'(

https://www.youtube.com/watch?v=T_HaH4OsA8M
Strana