icon

Kdy přijde žádost o ruku? Diskuse o svatbě a partnerství

lenda93
27. únor 2022

Holky mám dotaz... Jak to máte se svými chlapy? My máme skoro 10m holčičku, ale zatím mě nepozadal o ruku. Sice se o svatbě občas bavíme a když se bavíme třeba o někom, kdo měl takovou a takovou svatbu, tak to i komentuje a říká třeba, že první svatba musí být extra a bla bla... Ale že by mě požádal o roku, to ne. Přijde mi, že se prostě boji. Já nevím, jsem prostě stará škola a říkám si, že je to takový ucelený potom a že stejně největší závazek je ten krásný tvorecek, co nám ted chrni v postýlce. tak nevím, čeho se jako boji nebo co by chtěl. 🥺 Přemýšlím nad tím docela často. Nechali jsme Terezku příjmením po mě,. Jak to teda máte vy? Ps: omlouvám se, jestli tu jsou překlepy, zrovna mám avanti 😂😂

Strana
z5
drep
1. bře 2022

Já jen opravím ten oblíbený mýtus, že partnerce nikdo v nemocnici nic neřekne - řekne, právo na informace má osoba blízká, tedy ten, kdo se prohlásí za osobu blízkou. Podepíše papír, opíše se číslo občanky, vypíe se vztah. Ano, pokud se o informace přihlásí matka a bratr a nebudou si přát poskytovat informace partnerce, je to trochu patová situace, ale zvlášť pokud je to partnerka, se kterou žije a má děti, tak nárok na informace má. My na našem áru do rodinných konfliktů nezasahujeme, ale zároveň nejsme ochotní poskytovat stejné informace pěti různým rodinným příslušníkům a tlačíme na to, aby byla jedna osoba, se kterou komunikujeme (jednak říkat 5x totéž je časově náročné, ale hlavně vzniká mnohem víc komunikačního šumu, zmatků, nedorozumění). Zažila jsem jednou dva rozhádané bratry, ale rodiče se partnerkami vždycky domluvili. Takže to není tak, že partnerce nikdo nic neřekne.

ruzovyjednorozec77
1. bře 2022

Tak někdo na to třeba ani není. Mam ted vztah a bylo mi hned na začátku oznámeno, že díky předchozímu manželství a slozitemu rozvodu, do toho nikdy uz nejde. Jako bohužel. Šťastní můžeme být i bez toho ☺️ ja se přiznám, že se vdát chci, ale nepostavim to přeci na první místo. Svatba dnes už tak nutná neni. Mam pojistky, takže ta praktická stranka věci je vyresena.

antoinet
1. bře 2022

@marimanta OK, tak po lopatě 🙂 Když zemře manžel, manželka dostane vdovský důchod. Když zemře druh, družka ho nedostane a rodina bude řešit rodinnou tragédii a navíc shánět peníze. Muž by na to měl pamatovat a pokud se zenit nechce, zřídit si třeba životní pojistku, která toto ošetří.

marimanta
1. bře 2022

@antoinet já to pochopila. V tom případě by si pojistku měla sjednat i žena teda. Nicméně u zakladatelů těchto opakujících se dotazů mi přijde, že hlavně by si to měli vyříkat ti partneři. Dodnes jsem nepochopila, k čemu je někomu informace, že my máme pět dětí a nejsme i přes skoto dvacetiletý vztah manželé, zato Evička Nováková si myslela, že ji požádá, a on nic a ona stále čeká.

antoinet
1. bře 2022

@marimanta nejde o pohlaví, pojistku má mít ten, kdo je hlavním živitelem rodiny, to opravdu může být i žena.
Ale jako jestli jsou oba v pohodě s tím, že by je taková situace zaskočila nepřipravené, tak OK, je to jejich věc. Jen že často tohle vůbec nemají promyšlené a pak se na ty vdovy/vdovce pořádají sbírky - taky možnost.

marimanta
1. bře 2022

@antoinet nojo, jenže živitel rodiny, když najednou zustane sám s dětmi, musí třeba změnit práci... A k těm sbírkám, myslím, že malokdy ji založí sama vdova - přítelkyně. Spíš je zakládají přátelé a ti asi neřeší, zda byla vdaná. Ovšem nevím, nepřispívám na ně. Ale jak by řekla moje babička - blbej, kdo dává, blbější, kdo nebere.

lidija1234
1. bře 2022

My jsme s partnerem spolu 3 roky a máme 5 měsíčního chlapečka. Často jsme se bavili o svatbě a oba nechceme nic velkého. Každopádně pro něho je to jen car papíru a vím že se ženit moc nechce. Čekala jsem jestli to nepřijde třeba na vánoce nebo po narození syna ale nic když se někdo začne bavit o svatbě vždy argumentuje že to je jen papír a že není kam spěchat ale že to jednou bude. Upřímně my už jsme se o tom bavili tolikrát že už asi ani nechci,přijde mi že už to ztratilo takové to kouzlo a určitě nebudu nutit chlapa aby si mě bral. Má si mě chtít vzít protože mě miluje a chce být se mnou nebo už jen z důvodu že ví že si to ta žena přeje. Určitě ne z důvodu jsem těhotná nebo protože mu budí vyhrožovat aby si mě musel vzít.

klokanka31
1. bře 2022

@lidija1234 Že není kam spěchat? To se chce ženit až mu bude 50?

bara88
1. bře 2022

@lidija1234 a ty s ním chceš být i přesto že si tě nechce vzít?ja trda nevím ale já bych asi takovému člověku nemohla věřit, nebo spíš bych asi nechápala proč se tomu brání ikdyz ví že ty by si chtěla

ruzovyjednorozec77
1. bře 2022

@bara88 tak a tobě přijde normální se s někým rozejít jen skrz jiny pohled ba svatbu??? 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ tak pokud jim to jinak klape tak proč ne?

klokanka31
1. bře 2022

@ruzovyjednorozec77 Pokud jim to klape tak proč se nevzít?

bara88
1. bře 2022

@ruzovyjednorozec77 tohle mi nepřijde jiný pohled na svatbu,tohle jsou výmluvy. Popravdě pokud by si mě chlap nechtěl vzít tak bych s ním asi nebyla

bara88
1. bře 2022

@klokanka31 přesně tak

klokanka31
1. bře 2022

@bara88 Přesně, taky bych nebyla s chlapem co si mě nechce vzít. Brala bych to že mu teda o mě tak nejde...

veronikav31
1. bře 2022

@bara88 tak holt pro někoho není svatba důležitá.stredobod světa to není,i bez papíru se dát žít

ruzovyjednorozec77
1. bře 2022

@bara88
@klokanka31 myslím ze by si to tedy měly ty ženský ujasnit dříve než otěhotni 🤷‍♀️😀..obecně chlapi na to nejsou. Ne tolik jak zeny. A jak jsem psala, můj mi to na začátku vztahu oznámil. Ma po těžkém rozvodu a ani náhodou. Pak ho přeci neposlu do háje, ipresto, zs pro me svatba důležitá je. Me by to nenapadlo. To mi přijde dost vyderacske.

klokanka31
1. bře 2022

@veronikav31 Ale to samé naopak, i s manželstvím se dá žít...

ruzovyjednorozec77
1. bře 2022

@klokanka31 takze by ti nevadilo vdát se proti vůli chlapa? 🤷‍♀️😀 nevím proč by mělo být důležitější ženské zarputile ano oproti muzskemu ne. Dneska je doba jiná, přijde mi divné to tak hrotit

klokanka31
1. bře 2022

@ruzovyjednorozec77 Ježíš po těžkém rozvodu...to je jak kdyby mu u toho šlo o život...to je to samé jako když žena přijde o nenarozené mimčo, to se taky vzdá že další radši nechce? Podle mě jsou to jen výmluvy chlapů, aby nebyli pod čepcem, aby měli takový svůj pocit svobody.

ruzovyjednorozec77
1. bře 2022

@klokanka31 a ikdyby??😀 tak nechce. Nechce spoustu chlapů. Nezijeme za dob krale klacka. Dneska se polovina manželství rozvadi. Kdysi většina / všechny zustavaly, neboť byly rozvody nepřípustné. Takže to stejně totálně postrádá smysl?

klokanka31
1. bře 2022

@ruzovyjednorozec77 Tak to snad nejde vdát se za někoho kdo nechce ne? Na svatbě se vždycky ptá oddávající jestli jde dotyčný do manželství dobrovolně 😄
A já bych nežila s někým komu bych nestála za to aby mě pojmul za manželku...

ruzovyjednorozec77
1. bře 2022

@klokanka31 Je fajn že každý ví, co chce. Co je nepřípustné pro tebe, někomu nevadí ☺️ asi bych to takto uzavřela.

klokanka31
1. bře 2022

@ruzovyjednorozec77 Lidi se rozchází i bez svatby...😊 ale když to vyhovuje oběma tak proč ne.

ruzovyjednorozec77
1. bře 2022

@klokanka31 přesně a bez svatby je to tak o 100% jednodušší? Dneska prostě "navzdy" vystridalo i 100 dotazu na koni "prestal me přitahovat" odpoved"tak ho kopni do prdele" ale hlavně ze záleželo na svatbě 😀😀🤷‍♀️ dneska jsou podle mě ty hodnoty prostě jinde.

klokanka31
1. bře 2022

@ruzovyjednorozec77 Jak říkám, když oba mají stejný názor tak proč ne. Ale je smutný když žena chce manželství, pocit kompletní rodiny, ale chlap jí nechce vyhovět kvůli banálním výmluvám že jde jen o papír a blablabla.

ruzovyjednorozec77
1. bře 2022

@klokanka31 nedavno se tu řešilo, že by chlapa s malym ptákem poslaly ženské do pryč. Vážně? A hlásaly to snad všechny 😀😀

Je to pak o kompromisech. Není správné ani se vzít protože chce druhy a ja ne. Stejně jako nebýt v manželství protože druhý nechce. Nemůžeš shazovat chlapa. I tisíce zen po potratu již otěhotnět nechce.

klokanka31
1. bře 2022

@ruzovyjednorozec77 Tak ono si člověk musí před svatbou ujasnit i věci že ho ten druhý milionkrát naštve, že ho za x let nebude přitahovat jak na prvním rande,atd. Ale to není snad důvod rozvodu. Mě nejde do hlavy proč se lidi nehrnou do manželství ale děti si dělají bez rozmyslů...

klokanka31
1. bře 2022

@ruzovyjednorozec77 Škoda že jsem tuhle diskuzi asi přehlédla 😄

ruzovyjednorozec77
1. bře 2022

@klokanka31 a děje se to? Je příprava manželství, kde se toto bere. A opravdu se ta manželství skrz vytahane prsa a podobně nerozvadi??? Ta teoreticka část manželství je nadherna. Praxe mi ale teda díky statistikam prijde jina 😀 ale to jsou už extremy. Holt ta doba je jina.

ruzovyjednorozec77
1. bře 2022

@klokanka31 kdysi bylo nepřípustné porodit bez svatby. Spoustu zen to tak ma. Mě přijde důležitější to jaky vztah doopravdy mam. A nerikam to skrz konstatování pritele. Jsem rozvedená ☺️

Strana
z5