icon

Lze změnit násilnické chování partnera ve vztahu?

21. lis 2025

Dobrý den, setkal se tu někdo osobně s psychickým násilím od partnera? Je to opravdu něco strašného a bolavého. Dokáže být z nuly na sto naprosto neovládnutelný a zraňuje vším možným, jen aby měl nade mnou moc. Druhý den je zase jako mílius a dělá, že se nic nestalo.
Mockrát jsem si říkala, že s ním nechci být, cítím v sobě už takovou bezmoc a bolest. Ale máme spolu malé dítě a milují se. Když má dobré dny, dokážeme si jako rodina udělat hezký časy.. ale pro mě je to vždy jen přežívání a čekání, kdy zase vybuchne a slovně do mě bude kopat a kopat.
Odchod by byl opravdu náročný, jak psychicky, tak fyzicky, tak finančně. Nedokážu si představit, že mi mrňousek bude čekat na tátu a on nepřijde z práce, strašně mě to trápí..
Zároveň mě zajímá nějaká zkušenost, zda se dá takovému člověku nějakým způsobem pomoci? Zda je naděje, že se někdy změní..?

anonym_f17732
21. lis 2025

@anonym_autor Nebere drogy?

reeeza
21. lis 2025

Ano mám zkušenost. Přestala jsem mu to žrát až v momentě, kdy jsem se v poradně domácího násilí dozvěděla o psychických taktikách násilníků, jak zpracovávat svoji oběť tak, aby ho neopustila. Jsou to cílené promyšlené taktiky, aby nad tebou mohl dominovat roky a roky. Patří k tomu i klasický koloběh střídání klidu a štěstí...s peklem. Protože manipulátor ví, že kdyby nabízel jen peklo, každá by od něj zdrhla už po týdnu. A tak svoji oběť udržuje ve vztahu tím, že peklo prokládá " šťastným obdobím". Je to cílené a hrané.

V momentě, kdy mi to došlo, přestala jsem hrát jeho hru. Došlo mi, že není chudinkou se špatným dětstvím, který potřebuje zachránit, nebo chudák s problémy se sebeovládáním, ale obyčejný kovaný manipulátor.

Nějaké jeho omlouvání, slova jak moc mě miluje, několikadenní štěstí s ním, kdy jsem se cítila jako nejkrásnější nejmilovanější ženská na světě ( než to zase přešlo v peklo), nebo hraní si na nejlepšího otce ( to nebyl náš případ, děti jsme naštěstí neměli). To vše je taktika, jak si tě udržet. A ne, nemyslí to vážně. Nic z toho nejsou skutečné city, ale pouze manimulace mentálně pochroumaného jedince, který neví, jak má vypadat láska a respekt a není jich ani schopen!

Zamysli se. Pokud by tě/vás miloval, měl rád a respektoval...raději by čelil svému démonu a zašel se léčit. Udělal by cokoliv na světě, aby na tebe podruhé ruku nevztáhl. Třeba by od tebe raději odešel, než tě něčemu tak strašnému vystavovat. Pokud by byl skutečně milujícím a dobrým otcem, tak by probůh neubližoval mámě svých dětí😳.

Takže ne, nedej už na nic z toho. Je to hra na kočku a na myš. Zkus ho prohlédnout a otevřít oči. Odhoď ty klapky co máš na očích. A pak už vše půjde relativně samo. Protože vlastně odhalíš, že za tím pozlátkem dočasného prince na bílém koni je pořád ten ohavný žabák. K žádné skutečné proměně nedošlo, to jen v pohádkách...Jakmile ti tohle dojde, přestaneš ho milovat i respektovat. Ani kolo by sis o něj už neopřela, natož s ním chtěla sdílet život🙏

Na strach nehleď. Prostě jen otevři oči. Udělej to pro svého syna i pro sebe.

reeeza
21. lis 2025
@anonym_f17732

@anonym_autor Nebere drogy?

@anonym_f17732 To je jen omlouvání/ vysvětlování jeho chování a pro autorku cesta do pekla.

Je jedno proč se tak chová. Důležité je, ŽE se tak k autorce chová. Je to neakceptovatelné.
Konec tečka.

misha31
21. lis 2025

Pokud je schopny si priznat, ze ma problem - zajit spolu na psychologicke vysetreni, brat leky...pak je nadeje.
Ale to vetsina nedokaze. Zkusenost mam, priznal, ze ma potize, sel k dr, porucha osobnosti, leky...ale pak je nechtel brat....konec...

miryp
21. lis 2025

Partnera takového nemám, to bych vedle sebe nesnesla, ale otčím takový byl. A věř mi, že psychické násilí není konečná fáze a stejně tak nebudeš jediná oběť v rodině, bude se to přenášet i na vaše dítě. Dřív nebo později prostě bude... Představa obětí, že si ten člověk svůj problém uvědomí a půjde se léčit, zůstává ve většině případů nenaplněna. Nezůstávala bych v takovém vztahu ani za nic. A už vůbec bych v tom nenechala vyrůstat své děti...

dashyyy
21. lis 2025
@reeeza

Ano mám zkušenost. Přestala jsem mu to žrát až v momentě, kdy jsem se v poradně domácího násilí dozvěděla o psychických taktikách násilníků, jak zpracovávat svoji oběť tak, aby ho neopustila. Jsou to cílené promyšlené taktiky, aby nad tebou mohl dominovat roky a roky. Patří k tomu i klasický koloběh střídání klidu a štěstí...s peklem. Protože manipulátor ví, že kdyby nabízel jen peklo, každá by od něj zdrhla už po týdnu. A tak svoji oběť udržuje ve vztahu tím, že peklo prokládá " šťastným obdobím". Je to cílené a hrané.

V momentě, kdy mi to došlo, přestala jsem hrát jeho hru. Došlo mi, že není chudinkou se špatným dětstvím, který potřebuje zachránit, nebo chudák s problémy se sebeovládáním, ale obyčejný kovaný manipulátor.

Nějaké jeho omlouvání, slova jak moc mě miluje, několikadenní štěstí s ním, kdy jsem se cítila jako nejkrásnější nejmilovanější ženská na světě ( než to zase přešlo v peklo), nebo hraní si na nejlepšího otce ( to nebyl náš případ, děti jsme naštěstí neměli). To vše je taktika, jak si tě udržet. A ne, nemyslí to vážně. Nic z toho nejsou skutečné city, ale pouze manimulace mentálně pochroumaného jedince, který neví, jak má vypadat láska a respekt a není jich ani schopen!

Zamysli se. Pokud by tě/vás miloval, měl rád a respektoval...raději by čelil svému démonu a zašel se léčit. Udělal by cokoliv na světě, aby na tebe podruhé ruku nevztáhl. Třeba by od tebe raději odešel, než tě něčemu tak strašnému vystavovat. Pokud by byl skutečně milujícím a dobrým otcem, tak by probůh neubližoval mámě svých dětí😳.

Takže ne, nedej už na nic z toho. Je to hra na kočku a na myš. Zkus ho prohlédnout a otevřít oči. Odhoď ty klapky co máš na očích. A pak už vše půjde relativně samo. Protože vlastně odhalíš, že za tím pozlátkem dočasného prince na bílém koni je pořád ten ohavný žabák. K žádné skutečné proměně nedošlo, to jen v pohádkách...Jakmile ti tohle dojde, přestaneš ho milovat i respektovat. Ani kolo by sis o něj už neopřela, natož s ním chtěla sdílet život🙏

Na strach nehleď. Prostě jen otevři oči. Udělej to pro svého syna i pro sebe.

@reeeza mám za sebou podobnou zkušenost a souhlasím s každým písmenem

klokanka31
Autor odpověď smazal
klokanka31
21. lis 2025

Pokud za to můžou drogy, alkohol, pak se může léčit, pokud je takový sám od sebe, nic ho nezmění...🤔

dura175
21. lis 2025

@anonym_autor Naděje je. Minimální. To by se musel opravdu chtít změnit, začít na sobě pracovat a přiznat si, že chyba je na jeho straně. Což je u většiny těchto lidí nemožné. Oni totiž nemají problém. Problém jsou všichni okolo. S takto pokřiveným vnímáním světa je jedno co uděláš ty. On bude vždycky chtít mít nad tebou moc a udělá všechno pro to, aby si ji udržel. On totiž žije z tvé energie, proto tě pár dní nosí na rukou, aby tě zase mohl pošlapat a zahodit. A protože ty mu to neustále toleruješ, pokračuje v bludném kruhu pořád dál. Podívej se na YouTube na kanály Jan Dvořák, Jako fénix nebo Evoluce vztahu. Zabývají se problematikou manipulace a psychického týrání. Možná budeš překvapená, kolik věcí sedí na tvého partnera. Nebude to jednoduché. Tihle ubožáci rádi útočí přes děti, to ale neznamená, že to musíš tolerovat. Najdi odvahu a sílu se mu vzepřít, dáváš tím nejvíc právě svému dítěti, kterém ukážeš, že sebou nenecháš orat. Hodně štěstí!

l_
21. lis 2025

Odejdi.. kvuli sobe a predevsim a prave kvuli prckovi.. bude to tezky, sahnes si mozna na dno.. ale.vis co prijde pak? Silene velka uleva...
Kdyz zustanes, prcek se zacne postupne chovat stejne jako.otec, prevezme vzor.. nehlede na to, ze stastna mama.je nejvic.. zdrchana zlomena, co se nonstop.boji, to neni uplne dobre.. vubec pro tebe a ani pro to dite...

Zjisti si moznosti, zajisti si bydleni, podej zadost o.svereni ditete do pece, dojdi na ospod a sbal se a odejdi...

Pak bude divadlo jak.je milujici partner a otec a jak to.bude resit...never.. vlk taky sliboval... Kdyz to ustojis, zpetne si sama podekujes, ver mi 🙏🏻

Drz se a bojuj..

autor
21. lis 2025

Děkuju vám všem za odpovědi 🖤 jak to všechno ale zvládnout odejít? Jak zvládnout boj o malého? Jak malému vysvětlit, že táta už není s námi? Tyhle představy a strachy mě tak bolí, bolí mě, že jsem nesplnila šťastnou rodinu pro své dítě.. 😢

gwenty
21. lis 2025
@anonym_autor

Děkuju vám všem za odpovědi 🖤 jak to všechno ale zvládnout odejít? Jak zvládnout boj o malého? Jak malému vysvětlit, že táta už není s námi? Tyhle představy a strachy mě tak bolí, bolí mě, že jsem nesplnila šťastnou rodinu pro své dítě.. 😢

@anonym_autor bohuzel nesplnilo by se to ani kdybyste dal zustali spolu.. verim,ze se ti ulevi.. ale odhodlat se,ustat to..

felis
22. lis 2025

Nezmění se.
Jsi naivní, ze tu otázku vůbec pokladas. A ano, mám zkušenost s domácím násilím. Odesla jsem z něho skoro před 18ti lety, máme spolu dceru. Psychicky teror přestal až když bylo dceři 12 let a přivedla mi ji kriminálka. Konečně mi i úřady věřily, ze je to magor.
Stejně odejdes. Jen je otázka kdy a jak moc zlomená budeš. Chceš aby v tomhle vyrustalo Tvoje dítě?
Finance, to že je to těžký, to jsou výmluvy a půda pro omluvy: ale miluji se, fungujeme jako rodina... bla, bla...
Odesla jsem, když bylo dceři 5 měsíců. Bylo to kůra těžký. Vis Ty co? Stalo to za to! Kazdicky den stal za to, ze jsem s ním nezůstala.
Teď jsem šťastná.

felis
22. lis 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ze jsi nesplnila rodinu pro své dítě? Tvl, na to kasli!
Odpověz si: chceš, aby Tovje dítě v tomhle vyrustalo? Chceš, aby z něho vyrostl stejný člověk, co svou zenu/muze mlátí, urazi, slovně napadá.. jako vážně? 🤷🏼‍♀️

leilinka1234
22. lis 2025
@anonym_autor

@anonym_autor bude to boj, bude to těžký. Ale musíš sebrat všechny síly a zvládnout to. Bude hůř a hůř. Mám za sebou podobou zkušenost. I když bez dětí a fyzického násilí. Toho psychického bylo ale dost a naštěstí jsem zvládla utéct, doslova. Mám ale dost zpráv a informací od jeho manželky, která přišla po mně. Odejdi, dokud je čas. Nebude to lepší. Naopak.

veronicka89
22. lis 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nikdy se nikdo takovy nezmenil.
Vzdy ti bude lepe bez nej

jakuvik
22. lis 2025

Pomoc a změna, jak se to vezme. Člověk nemusí být osobnostně psychopat, manipulátor. Může zažívat obrovské stresy, mít nezpracovaná traumata, být závislý, což u něj spouští sklony k násilnému chování. Před lety na kurzu jsem to slyšela nějak tak, že je to o celém systému - nelze změnit jen násilníka, to mě dost překvapilo. Vy jako rodina už třeba dojdete do fáze, kdy nebude naděje na udržení pohromadě. Oběť by měla poléčit to, proč se jí tak stalo, aby se posunula dál (často souvisí s původní rodinou). Různé organizace už pracují také s pachateli domácího násilí, na zvládání vzteku. Doporučuji nebýt na to trápení sama, využít služeb Bílého kruhu bezpečí nebo krizové linky, pomůže to utřídit myšlenky.

jakuvik
22. lis 2025
@jakuvik

Pomoc a změna, jak se to vezme. Člověk nemusí být osobnostně psychopat, manipulátor. Může zažívat obrovské stresy, mít nezpracovaná traumata, být závislý, což u něj spouští sklony k násilnému chování. Před lety na kurzu jsem to slyšela nějak tak, že je to o celém systému - nelze změnit jen násilníka, to mě dost překvapilo. Vy jako rodina už třeba dojdete do fáze, kdy nebude naděje na udržení pohromadě. Oběť by měla poléčit to, proč se jí tak stalo, aby se posunula dál (často souvisí s původní rodinou). Různé organizace už pracují také s pachateli domácího násilí, na zvládání vzteku. Doporučuji nebýt na to trápení sama, využít služeb Bílého kruhu bezpečí nebo krizové linky, pomůže to utřídit myšlenky.

A bohužel se mě to téma dotýká, blízká osoba žije v takovém vztahu, svým předchozím příspěvkem jsem chtěla říct, že se změnou můžeš začít u sebe - najdeš sílu vzít si moc a svůj život do svých rukou... protože změnit můžeš jen sama sebe.

reeeza
22. lis 2025
@anonym_autor

@anonym_autor i po odchodu se z toho nejspíš budeš nějakou dobu dostávat a nebudeš hned v pohodě. Čím dřív s tím alr začneš, tím líp pro tvého syna!!! Neboj se toho. Stojí to za to!!
Dej tobě a synovi šanci mít hezký život. To co popisuješ s partnerem, to si nezasloužíš. Máš navíc. Víš to vůbec?? Fakt se na něj vyprdni. A ano, nebide to jednoduché, ale STOJÍ TO ZA TO.

rozitta
23. lis 2025

@anonym_autor Jen bych dodala, najdi si, co nejvíce info, pokud se rozhodneš odejít. Žádný neuvážený krok. Znám případ, kdy žena s dítětem utekla od muže ke svým rodičům, kteří bohužel bydleli 300 km daleko a soud to označil za únos a dítě svěřil do péče otce. Řešila bych to přes organizaci, napr. Bílý Kruh? A ještě předtím bych sbírala důkazy (nahrávky?) jeho chování. Pokud by tě udeřil, tak určitě na policii, nechat udělat záznam. To všechno ti pak pomůže..

felis
Autor odpověď smazal