Má se muž postarat o svou rodinu, když je žena na MD?

penny1007
22. dub 2016

Potřebuji si vylít srdicko, jsem na mateřské s ročním synem,s tatínkem bydlíme aktuálně každý usvych rodičů.jiz jsme žili spolu u nás s mojí mamkou ale potřeboval prostor tak odešel.. Už se to mezi námi vyjasnilo a chtěli jsme žít spolu někde v bytě, on chce byt koupit,vzít si hypotéku, já beru měsíčně 4tisíce chci být s malým 4 roky doma,včera přišel s tím že bude v práci brát výplatu 14 tisíc a že je to dobrý, já s údivem že ne, na hlavní příjem je to málo a s hypotékou by to byla vůbec katastrofa, chce abyCh ukončila mateřskou dřív,ve dvou letech malyho a šel by do školky nebo nějakou ChůVu sehnat.. Přesčasy dělat nechce,prý je to pak život na nic,nepřijde mi fér že chce malýmu krátit dětství jen kvůli penězům,je to přeci nejhezčí období každé mámy .neměl by se muž postarat o svou rodinu?

domca89
22. dub 2016

Za mě tedy nevím, postarat se to ano, ale to co předvádíte vy mi přijde spíš už jako zneužívání. My budeme kupovat domeček, čekáme druhé mimčo a aby jsme na tom byli finančně líp, tak už v roce a půl malého jsem chodila na brigádu, aby ty peníze doma byli. Přeci jen pokud něco chceme oba, měli by jsme se na tom oba podílet a ne k tomu přistupovat stylem, já jsem doma a ty se starej. Když to půjde po mateřský, na brigádu půjdu zase, syna hlídá buď manžel nebo jde do práce semnou. Vím, že všude to tak není. ale jsou i jiné možnosti a tvrdit, že chci být doma za 4tis. na 4 roky, proto aby si dítě užilo dětství? To si ho jako ve školce neužije? Myslím, že spíš naopak užije o trochu víc s dětmi a společností, než jen s Vámi na procházkách, či doma.

kolibricek36
22. dub 2016

@penny1007 promin, ale já bych taky hypotéku s takovým příjmem nebrala - může o práci přijít a co pak, hypotéka je na roky, ne na měsíce.
Ale výplata na HPP je i daleko nižší i kolem 9tisíc - takže ten tvůj je na tom ještě dobře ...
Já bych na ašem místě se domluvila tak, že koupí bytu počká, nevím jak to máte ale můžete bydlet u jednich rodičů, pokud ne tak sehnat byt z města - prostě až budete mít něco našetřeno tek se poohlížet po koupí bytu ale někdy je lepší hypotéka na barák, než na byt, Nemusíš platit nájem a poplatky - jen vodu, plyn a eleltřinu k té hypotéce....

marketa137
22. dub 2016

@penny1007 a chůva se bude platit z čeho?? U vás berou běžně 2leté do školky? Se 14 000 si brát hypotéku je šílenství. Pokud otec dítěte splnil podmínku tak jsi mohla čerpat přes něj 😉 .4000 rd je prostě málo no ale na chlapa 14 000 to taky 😝, kolik mu po zaplacení hypo a ostatních věcí zůstane??. U nás se nedostanou hodně ani 3letí, 2 leté dítě bud jesle nebo soukr školka.

mika251
22. dub 2016

@penny1007 súhlasím s @domca89, prístup "ja budem štyri roky doma a ty sa staraj" mi nepríde správny. Samozrejme, muž sa má postarať o rodinu, ale nie štýlom, že žena nastaví štandart a on sa može strhať, aby bola ona na materskej spokojná.
Máme kúpený barák, hypotéku na krku, ja na materskej pojdem s príjmom o 60% dolu - a to si beriem dvojročnú variantu. Bude to záhul, mám celkom obavy, ako to zvládneme, nemožem a nechcem to nechať celé na manželovi, pekne si žiť chceme obaja. Takže hneď ako to pojde si budem pri materskej privyrábať, aby som uľavila rozpočtu. Dieťa nepotrebuje mať matku celý deň za zadkom, aby mohlo prežiť šťastné detstvo.

sonjuletka
22. dub 2016

Neprijde mi to jako zneuzivani🙂 spis nerozumnost od chlapa, jak se (i kdyby 2x) 14 tis chce platit hypo? Skolka ci chuva se musi platit. Jde treba to, ze pujdes na brigadu po vecerech/ dopoledne kdy muze nekdo pohlidat, teta, babicka, partner, soused.
Ja s chlapem to mame vyreseno jasne. Ja po nem nechci aby byl nadobi ci zehlil, on po me abych nosila domu penize. Jasne stanovene role🙂

drakenn
22. dub 2016

No ja nevim. Postoj vaseho tatinka mi prijde trochu sobecky. Nejdriv potrebuje prostor, proto spolu nebydlite a nyni nehodla trochu maknout, aby jako ze zivota neco mel? Vas nuti, abyste se podilela a odeprela si ty 4 roky doma s ditetem. Vy asi nepotrebujete neco mit z materske. Za me se ma chlap postarat! Ja mohu udelat kompromis a zustat na MD 3 roky. To uz bude pro prcka lepsi vek na skolku.

shine2015
22. dub 2016

Naprosto chapu ze chces byt doma,i ldyz do 4let v situaci kdy muz ma 14tis a ty zijes u mamky - predpokladam ze ji davas min pulku na najem i jidlo a ze nejsi vyzirka ktera zneuziva mamku....

Chlap na brigady nechce - no pokud si chce uzit dcery,chapu ho....

Ja si myslim,ze muz se ma postarat o zenu i dite na materske a ze 14tis je opravdu malo,na druhou stranu o tom ze nevydelava 30tis jsi vedela uz pred mimcem tudiz jsi musela i pocitat s tim,ze mu financne proste pomoct budes muset.
Jak jste vlastne planovali spolecne bydleni atd???

Jsem na materske a manzel se stara ale kdybych musela nebo kdybych videla ze chodi z prace a je unaveny a jde jeste po brigadach a snazi se tak bych s nim domluvila ze na pul uvazek nastoupim a at je s detmi chvili on at si je uzije taky - uzije v dobrem....

Jste na to vse oba....moc tedy nechapu jak ze 14tis chcete zapkatit hypoteku jidlo poplatky a jeste obleceni a potreby pro dite. ..

Muzu se zeptat kolik vam obema je a co mate za skolu?

kacca11
22. dub 2016

Jen ziram na to, co predvadite... Vy oba. 14 tisic jako hlavni prijem je fakt malo. S tim si hypoteku vzit nemuzete, myslim, ze vam nikdo ani castku na byt nepujci. Mate neco nasetreno? Ma muz moznosti najit lepsi praci nebo platove rust? Pokud ne, tak byt fakt koupit nemuzete.

Co se tyka tebe, je sobecke si uzivat ctyri roky doma s ditetem, nic nedelat a chtit vse po muzi. Takhle to v partnerstvi nefunguje. Pokud mate nejake spolecne plany, musite spojit sily. A pokud jde o finance, prijde mi fer, aby ses zapojila do financnich zalezitosti driv, treba alespon brigadou ci castecnym uvazkem.

A nemuzu si odpustit poznamku, ze nechapu, ze jste si bydleni nevyresili pred ditetem a zustavate na krku rodicum, i kdyz uz byste meli byt samostatni.

japona
22. dub 2016

@penny1007 Obávám se, že vám hypotéku nikdo nedá (pokud tedy nemáte většinu ceny bytu naspořeno). Je pekne, že chcete byt 4 roky doma, ale obávám se, že s příjmem vaši domácnosti to je nerealne, mela byste se také zapojit.. Předpokládám, že partner nemůže jen tak jít jinam, kde by dostal dvojnásobek.. a chtít po nem, aby byl v práci dva úvazky, aby jste mohla zůstat doma 4 roky, mi přijde sobecke..

martiniquest
22. dub 2016

Takové žití si absolutně nechci představovat. S tímto příjmem vám nikdo hypotéku nedá a pokud ano, bude velmi nerozumné, když na to kývnete. Z čeho chcete žít?? My platíme za 3kk byt na hypotéku+všechny zálohy a internet 11tis měsíčně. Pravda, vracejí nám přeplatky, ale na to se rozhodně nedá spoléhat. Pořádně se zamyslete nad svou finanční situací a něco s ní udělejte. Tohle je cesta do velkého průšvihu.

penny1007
autor
22. dub 2016

@japona nabídky na lepší zaměstnání má a vydelal by si cca 20000 ale na chce,je prý spokojený a zvyklý tam kde je.pritom by dělal stejnou práci,jen v jiné fabrice samozřejmě ve stejném městě

lenka5731
22. dub 2016

@penny1007 myslim, ze muz by se i o rodinu postarat mel...., ale na druhou stranu, ty jsi vedela, s kym si dite porizujes a jake jsou moznosti tveho partnera. Takze uz predtim jsi musela mit signaly, ze tvuj partner nebude mit super prijem s kterym bude zivit rodinu a s kterym dosahne na hypoteku. Na druhou stranu je otazka, jestli si vubec hypoteku brat, kdyz mate pravdepodobne neusporadane vztahy a ani nebydlite spolecne ... Byt tebou si zacnu hledat brigadu a zacnu zjistovat moznosti.

penny1007
autor
22. dub 2016

@japona nabídky na lepší zaměstnání má a vydelal by si cca 20000 ale nechce,je prý spokojený a zvyklý tam kde je.pritom by dělal stejnou práci,jen v jiné fabrice samozřejmě ve stejném městě

lenka5731
22. dub 2016

@penny1007 tak to je blby, reaguju na tvuj prispevek z 8.47. Jak dlouho to s muzem rozebirate a jak dlouho tahle situace trva? Proc se tolik boji zmeny?

penny1007
autor
22. dub 2016

@kacca11 bydlení jsme vyřešené měli, chtěli jsme si pristavet k domu mích rodičů, tím,by vznikly dvě bytové jednotky a prisravba by nevyšla draho.jen on zničehonic nic změnil plány a chce byt,a hypotéku, podle mě by bylo nejrozumejsi být od města a nájem, to odmítá

penny1007
autor
22. dub 2016

@lenka5731 situace trvá od ledna...

bubinko1506
22. dub 2016

Musela som si to precitat dvakrat, lebo som neverila tomu, co citam. Hlavny prijem rodiny 14tis. je strasne malinko, hlavne ked chcete brat hypoteku. Okrem tej hypoteky treba platit aj vedlajsie naklady spojene s byvanim a musite aj nieco jest, obliect si a podobne.
Na druhej strane byt 4 roky s dietatom doma, tak je podla mna uplne zbytocne. Dieta potrebuje kolektiv v skolke, nove podnety, aby sa dalej vyvijalo a nestagnovalo.
My mame obaja prijem ovela vyssi ako tvoj muz, ale kedze mame tiez hypoteku, leasing a chceme ist aj na dovolenku, tak sa po roku vratim aspon na ciastocny uväzok do prace. Na Slovensku existuje prispevok na jasle alebo skolku, ked matka predcasne ukonci rodicovsku a vrati sa do prace. Ten prispevok nam plne pokryje naklady na jasle.

kolibricek36
22. dub 2016

@bubinko1506 nevím čenu se divíte,na HPP může nít i 9 tisíc a je člověk rád

myjusiatko
22. dub 2016

@penny1007 brat si s platom 14000 hypoteku, je blaznovstvo. Druha vec je, ci vam ju vobec daju. A vy mate nejake uspory? Hypo sa dava na cca 70% ceny bytu/domu. 100% hypoteky nie su uplne vyhodne a neviem, ci by ste na nu vobec dosiahli.

zuzineckah
22. dub 2016

@penny1007 no jestli si si představovala, že budeš s dítětem 4 roky doma za 4 tisíce a muž se bude kompletně starat, tak to sis měla vybrat někoho s vyššími ambicemi i příjmem. Ono je to sice hezké takové to "chlap se má postarat", ale se 14 tisíci to je spíš nereálné, pokud sníte o společném bydlení (schválně nepíšu "vlastním", protože s tímhle příjmem bych nešla ani do nájmu, který bude cca ve výši hypotéky, takže je to jedno).
Pokud opravdu chcete řešit společné bydlení, pak se ohlídni po nějaké brigádě už teď, abys do rodinného rozpočtu taky něco málo přilila, jen v rámci možnosti, samozřejmě. Nicméně mě by se hrubě nelíbil postoj tvého muže, že je někde zakořeněný a nechce měnit. To je argument hoden puberťáka, ne otce od rodiny...

zuzineckah
22. dub 2016

@kolibricek36 to možná ano, i když je to teda šílená bída, ale těžko pak může mít představy o vlastním bydlení.

lenka5731
22. dub 2016

@penny1007 vas pristup mi prijde podobny, muz lpi na tom, ze bude v soucasne praci, za mene penez a ty zase lpis na tom, ze budes doma 4 roky, prestoze tomu vase prijmy ani rodinna situace neodpovidaji. Tezke, no. Kompromis budete muset udelat oba. Ja nejsem proti tomu, aby zena byla doma 4 roky, klidne i vice let, ale jednak musi muz vice vydelavat a musi souhlasit s tim, aby zena byla takhle dlouho bez prijmu. Rodicak 4 tis nepovazuju za prijem, to je takove mile kapesne.

domca89
22. dub 2016

@zuzineckah Tak ono by bylo lepší už třeba jen to, kdyby si zkrátila rodičák na 3 roky, měla by 7800,- a to už je i pro ní a pro mimčo lepší, k tomu na víkend někde nějaký obchod, nebo něco v oboru, na pár hodin týdně a toho co se má postarat přesvědčit, že jiná fabrika s vyšším platem je lepší a budou na tom o 100% líp. Vím o čem mluvím. U nás teda přítel bere měsíčně o 10tis. méně než měl před malým, ale to proto, že je kamioňák a už nejezdí pryč na celý měsíc, ale je každý den doma. Chtěla jsem to tak já, aby měl něco z malého, viděl pokroky a jak roste. Za to ovšem pro přilepšení jdu do práce já. Chodila jsem celý říjen, listopad, prosinec a leden, každý den na noční. Syn spal, přítel doma taky a my měli další plnohodnotný plat.

mandala
22. dub 2016

Manžel měl donedávna ani ne 14 000, já na MD a doma tři děti a taky jsme to zvládli. ALE neměli jsme hypotéku. Chápu, že chceš být s malým doma, ale někdy to prostě jinak nejde, než přiložit ruku k dílu. Že nechce odejít jinam je sice škoda, na druhou stranu ho chápu, podle mne je spokojenost v zaměstnání hodně důležitá, neb co děje v práci, se pak odráží i doma. Ale za těchto okolností si v žádném případě půjčku neberte.

shine2015
22. dub 2016

@penny1007 heled kolik ted platis mamce?

lv
22. dub 2016

ty musíš mít 4letou variantu rd? pokud ne, šla bych na 3r, i když je to "jen" o 3300 měsíčně víc, i to jsou peníze. Neoznačovala bych to jako sobeckost, ale realitu - ne každý chlap (ženská též) nemá lukrativní práci s příjmy 30tis a víc - na světe jsou potřeba i pekaři, prodavačky, dělníci.
Každopádně hypotéka je blbost, to neutáhnete, s příjmem 18tis - třeba 12tis, zbude 6tis na 3lidi a to je tak na jídlo s bídou (my za jídlo dáme o dost víc) a kde máš auto, pojistky, náklady ostatní jako oblečení, boty, léky, sport, výlet, koníček, drogerii).
Odpověd na tvou otázku je ANO muž se má postarat o svou rodinu, finančně, podle svých možností a nestavět vzdušné zámky (u vás ta hypo).
Můj muž se staral oba rodičáky, a i ted, kdy jsem nemocná dlouhodobě, plat nemá ani 14, ale ani 30.

nelinecka1
22. dub 2016

Ja teda nevim, za kolik budete kupovat byt, my kupovali pred rokem, meli jsme pres 200 tisic svych a temer vse zarizeni. A naklady na bydleni jsou 10 tisic. A my pri rodicovske budeme mit kolem 24 tisic a i tak z toho mam nekdy strach, ale to mame jeste skoro 200 v rezerve. Nebyt toho, tak bych asi nemela klidne spani, protoze pak se neco stane- partner onemocni, prijde o praci- a pak to neni jak resit. Jinak ja chci byt na rodicaku do 3 let mimi, ale planuju chodit na brigadu, i ted pri nemocenske mam brigadu z domu. Je to vyhoda, ze clovek pak nemusi resit kazdou kacku 🙂
Takze byt tebou, jeste bych to poradne promyslela a to i z tve strany.

alboo
22. dub 2016

@penny1007 nechapu vubec. Uz to bydleni je pro me nepochopitelne, vubec nefungujete jako rodina. Jinak byt doma s ditetem ano, ale ta předpokladu ze finance sou. Pokud ne holt castecny uvazek ci brigada a klidne mimo obor. My jsme to treba financne zvladaly ale i tak sem sla od 5m dcery na cast uvazku a nestradala. A tak mam aspon stale stejny rozhled a muzeme v klidu investovat do bydleni.

magdalenan
22. dub 2016

@penny1007 Já teda žiju v úplně jiném světě, v úplně jiných financích. Ale i přes to, že můj muž vydělává tolik, že bych nemusela chodit do práce už nikdy, nedokážu si představit být doma čtyři roky za čtyři tisíce. Od 8m chodím na DPČ do práce, abych byla mezi lidmi, abych pracovala a přispívala do rozpočtu nemalou částkou (a tím myslím víc, než partner zakladatelky). Syn byl s chůvou a rozhodně mu to prospívalo (dělala jsem dva dny v týdnu). Od dvou let teď chodí do školky, já jsem znovu otěhotněla a když to půjde, chci to zařídit stejně, po mateřské na dva dny do práce, ve dvou letech školka a já na plný úvazek. Jde mi samozřejmě i o peníze, ale hlavně mi to prostě přijde normální.

Ted nemirim primo na zakladatelku, ale obecně - naše země je sto let za opicema, nechápu tohle x leté vysedávání s dětma doma za almužnu pár tisíc. Jak to může někomu stačit? A to nemyslím jen finance, ale ten pocit naplnění z vlastního života, z toho být užitečná? Tím, že se mi narodí dítě prostě jde vše ostatní stranou? (Ach ne, jistě, ony tyhle super matky přece porodily smysl života, chodí na procházky, na hřiště, na plavání a na tanečky a taky maji doma montessori pomůcky a křečka! A taky své dítě milují víc než já, já jsem totiž matka - hyena, když mi přijde smysluplnější, aby bylo třeba dvouleté dítě v kolektivu a pod zkušeným pedagogickým dohledem a měla bych obhajovat, proč jsem si ho pořizovala, když s ním nechci být??)

Už se těším, až mě tu bude někdo kamenovat argumentama, že dítě potřebuje být přece s matkou a čtyři roky jsou akorát. Ne, tenhle přístup není zdravý pro nikoho ze zúčastněných. Ubijte mě rozzlobenymi smajliky 😀

Ano, muž se má postarat o rodinu. Ale žena je toho součástí, ale s tímto přístupem to není partnerství. Já bych doma být mohla, ale nejsem. A mám pocit, po x diskuzich, ktere jsem tu na tato témata viděla, že tam, kde by žena měla nejvíc s rozpočtem pomáhat, se dřepí doma na zadku nejdéle za co nejméně peněz. Až bych si troufla říct, že u většiny je to prostě lenost a pohodlnost.

A s tou hypotékou, no to už je úplný úlet..

Já žiju fakt na úplně jiné planetě a jsem za to tedy velmi vděčná 🙂 Matkám - hyenám zdar! 🙂

penny1007 samozřejmě ti přeji, abyste tohle nějak vyřešili, ale myslím si, že by ses ve vašem případě měla take nějak podílet na příjmech vaší domácnosti. Ačkoli si sama nedokážu představit žít s někým, komu stačí vydělávat 14.000 a živit z toho rodinu.

bubinko1506
22. dub 2016

@kolibricek36 to mi je jasne, ze moze mat este menej. divim sa tomu, ze s takym prijmom rozmysla o hypoteke a ona mu este zahlasi, ze bude 4 roky doma. to mi pride divne - ved ked im to nevychadza financne, tak nebudem sediet 4 roky doma a cakat, ze ma muz alebo rodicia budu zivit. prave naopak, snazila by som sa najst si aspon nejaku brigadu alebo pracu na ciastocny uväzok, resp. nieco, co mozem robit aj z domu.
a na mieste chlapa by som si hladala lepsie platenu pracu, aby som uzivila rodinu