Má se muž postarat o svou rodinu, když je žena na MD?
Potřebuji si vylít srdicko, jsem na mateřské s ročním synem,s tatínkem bydlíme aktuálně každý usvych rodičů.jiz jsme žili spolu u nás s mojí mamkou ale potřeboval prostor tak odešel.. Už se to mezi námi vyjasnilo a chtěli jsme žít spolu někde v bytě, on chce byt koupit,vzít si hypotéku, já beru měsíčně 4tisíce chci být s malým 4 roky doma,včera přišel s tím že bude v práci brát výplatu 14 tisíc a že je to dobrý, já s údivem že ne, na hlavní příjem je to málo a s hypotékou by to byla vůbec katastrofa, chce abyCh ukončila mateřskou dřív,ve dvou letech malyho a šel by do školky nebo nějakou ChůVu sehnat.. Přesčasy dělat nechce,prý je to pak život na nic,nepřijde mi fér že chce malýmu krátit dětství jen kvůli penězům,je to přeci nejhezčí období každé mámy .neměl by se muž postarat o svou rodinu?
Valet se doma - tuhle vetu miluju! Ja osobne jsem si svou materskou krasne uzila, take jsem pracovala na 2 dny v tydnu od dvou let mladsiho, ale o nejakem valeni doma fakt nemuze byt rec! Clovek se s detma nezastavi. To jsem si doted myslela, ze to rikaji pouze chlapi..
@merope souhlasím s tvým názorem, ale mám jednu poznámku - mít 18 tisíc příjem jako rodina je prostě málo jak na nájem, tak na hypotéku. Kdyby splátka byla třeba jen ty 3 tisíce, což tedy pochybuji, reálně vidím tak 5 tisíc, protože by zřejmě brali 100% hypo (ale už jsem na to poukázala, ptala jsem se na cenu bytu, nebylo mi odpovězeno), tak bydlení obnáší další poplatky, které můžou být cca kolem dalších 3-4 tisíc korun (pojištění, vývoz odpadu, zálohy, voda...), taky ten byt musí zařídit. Pak jsou tady výdaje spojené s běžným životem a prací, jídlo a pod. Pokud by se uskromnili, byli zdraví (tedy nevyhazovali další peníze za léky), výlet by si dopřáli sporadicky, pak by to asi šlo, i když z mého pohledu by to bylo hodně natěsno a jakýkoliv větší neplánovaný výdaj by je mohl položit (rozbitá pračka, lednička nebo podobně...). Proto se mi apriori nelíbí ten přístup muže, který má možnost příjem rodiny zvýšit, sám je iniciátorem toho nápadu s vlastním bydlením, ale není schopen obětovat své pohodlí. Jak se k tomu staví zakladatelka, je samozřejmě taky důležité, ale mělo by být samozřejmost, aby on, coby živitel rodiny, udělal co je v jeho silách a ne očekávat protislužbu.
Z mého pohledu jsou ty názory -u obou- hrozně dětinské.
@penny1007
Bylo by načase začít se chovat jako rodina, sednout si spolu k tomu, spočítat, plánovat a hledat možnosti. Zas v tak bezvýchodné situaci nejste, jen vám zatraceně vázne komunikace.
@weronicaaaa Neznám matku dítěte, co sedí na ...,jak píšete.
@kika_21 já jich znám 🙂
@patrusa tak to je fajn, kdyz se s manzelem dokazete zkorigovat, muj muz je pryc cely den...rada bych to do budoucna nejak poresila, chtela bych taky nekde na par hodin pracovat...mohla bych zapojit tchyni, ale ta pracuje nepravidelne, ranni odpoledni...kazdy mesic ji to pisou jinak...
@weronicaaaa psát někomu ze je liny atd. po přečtení par řádku mi taky přijde jako úlet. O zakladatele nevis skoro nic.
Mě hlavně zaráží, že si ženské stěžují, že jim chlap nepomůže s dětmi, s domácností, ale v jedné větě dodávají, že má vydělat tolik, aby mohly být doma.... ano, jsem zatím bezdětná, oba makáme na plný úvazek a půl, ale i o domácnost se dělíme rovným dílem. Až bude dítko, budeme se dělit o péči i o vydělávání peněz.
@@nita1984 uznavam, že nemusím mit kolem sebe úplne reprezentativní vzorek, ale přijde mi, že rovnocenne dělit o péči o děti,domácnost a vydělávání se muže jen ten muž, který pracuje 7-15. A to ještě tehdy, pokud se on sám chce podílet na tom mimopracovním 🙂 Pokud muž pracuje vic nebo nepravidelne, má žena většinou smůlu, musí se přizpůsobit a má toho vic.
@nita1984 ve svém okolí mám mezi přáteli samé pary, kde se oba dělí jak o péči o dítě, tak o finance. Žena se samozřejmě dofinancnich záležitosti vrací postupně, jak dítě roste. V blizkem okolí se všichni otcové na péči o dítě hodně podílejí, i na domácnosti.
Můj muž dokáže zastat celou domácnost, oba se o ní dělíme, nevidím důvod, proč by to mělo být s dítětem zásadně odlišné...
@nita1984 to by se mi také líbilo, nicméně realita je jiná. U nás to třeba nejde. Myslím v naší práci. Oba děláme u stejné firmy (PČR) 😀. A manžel to má hodně časově náročné, někdy není třeba tři dny doma. Takže u nás je to víceméně na me. Když jsem se vracela do práce, nejprve hlidaly babičky a pak šla Anezka do jeslí.
@nita1984 ano, to ukáže čas. Ten stejny stav, který Ted hodnotíš jako bezdetna uvidíš třeba jako pracující a detna jinak. Vidíš to i taxy na MK. .. Tim, že to u nich doma moc rovnopravne nefunguje se nikdo nechlubí, ale ruzne to vyplouvá na povrch. .. 10 žen the napíše, že u nich je to super, co ale těch 200, ktere raději nenapsaly :D
@ilonne zaměstanavatel mého manžela je AČR, takže si umím představit... u nás hrozí i to že budu třeba 6 měsíců s dítkem sama.... nicméně jde spíš o situaci, kdy to jde a aby to šlo je třeba si zařizovat už předem 🙂 Jak se říká kdo je připraven, není překvapen. U nás je to o tom, že babičky nejsou dostupné (jsou hodně daleko) takže to tak jako tak bude na mě a manželovi.
@lenka5731 nemluvím o holkách tady.. naopak, mám pocit, že tady je 99% maminek nespokojených a žije život, který bych já žít nechtěla. Myslím holky v mém okolí, moje kamarádky, vrstevnice, které dělají podobnou nebo stejnou práci a vidím, že to moc dobře jde.
@kacca11 díky, jsem ráda, že někdo má podobný názor.
@nita1984 Diskusi jsem nečetla, ale zaujalo mě, jak se o vše s mužem podělíte, což je současný trend a stát to tak bude i nastavovat. ALE Ono je to hodně i o možnostech a prioritách. V současné době vzniká pilot na mikrojesle (pro děti od 6ti měsíců, aby maminky mohly brzy do práce). Ale chceme to? Já tedy ne. Ty 3 roky uběhnou jako voda a já bych tedy ani za nic nechtěla takto malé dítě někomu svěřovat. Nebo brát dítě do práce či pracovat s ním doma? Ideální představa, ale ne se všemi dětmi to tak jde. Pak často u žen podnikatelek přichází dilema (buď budu opravdu vydělávat a dítě někomu budu dávat a nebo si prostě zvolím prioritu dítě a pak se budu muset smířit s tím, že ten příjem nižší mít budu a chtě nechtě v tomto budu více závislá na muži). Ale vždy by to mělo být o debatě mezi těmi dvěma.
I u nás je taťka celý den v práci, volno 1x za 14 dní, jsme bez babiček, s dětmi jsem já, občas si přivydělávám. Jinak tvrdí že je rád, když si jde do práce po tom ruchu doma odpočinout-i já mám v práci pocit dovolené- když po mne něco někdo chce, chce to jen jeden, ne všichni najednou a to je pěkné.Na druhou stranu mě ruch baví a nenudím se ráda-dětí máme hodně.Samozřejmě se na nic nedá připravit předem, řešíme situace postupně.Řekni Bohu své plány a On se Ti vysměje, to je moje heslo.
@lenka5731 a jak víte,že sem bezdětná? :D o mě víte asi tolik jako o zakladatelce :D
@nita1984 když čtu diskuze na koniku, mám pocit, že většina(ne všichni, tonechci říct) žije takový životní styl, který je pro mě nepředstavitelný. Ano, několik takovych znam treba iosobne, ale spíše vzdálené, nejsou to přátelé. Mezi prateli mam úplně jiný svět. Neříkám,že vždy dokonalý, ale úplně jiný. Zatímco tady je to jako prehlidka nefunkčních vztahu, resp. vztahu, kde není minimálně jedna strana spokojená.
Samozřejmě to podileni na domacnosti a výchově deti souvisis tím, kolik casu muz musí trávit v praci, to je jasné.
@weronicaaaa to mas pravdu, třeba čekáš v 27 letech svoje čtvrte dítě a RD jsi nikdy necerpala jen ty předchozí tři deti nemáš v profilu napsane. Taky možnost.
@lenka5731 přesně tak 🙂 do profilu si každej může napsat co chce 🙂 a čekám už 10 dítě ;)
@weronicaaaa Znám paní, která má 10 dětí a ona pracuje, muž pečuje.Jsou super.

Taky mi pripada rodicovska na 4 roky hrozne dlouho. Ja budu mit na 3 a take zvazuji vratit se do prace drive, kdyz bude moznost. A to vse hlavne kvuli financim. Manzel ma sice slusny prijem, ja take, bohuzel nyni musim byt na nemocenske, ale mam jednoho z tech lepsich zamestnavatelu, ktery se i v nemocenske o nas stara. A aktualne zaciname stavet. Samozrejme vzdy i kdyz jsme zajisteni mam jsou obavy, abychom byli schopni splacet. Puvodne jsem zvazovala dvouletou variantu, ale mela jsem obavy, aby mi prcka vzali do skolky. K te hypotece zivotni minimum pro dve osoby je cca 11500,- s ditetem samozrejme vic - je to ziv minimum pocitano bankou, ne dle statu. Tolik proste musi žadateli zustat po zaplaceni splatky. Tipuji ze s ditetem tak 13 tis, kazda banka to ma ale jinak. K tomu je dobre, aby to mel zivitel pojisteno a to jsou dalsi penize. Rodicak se zapocita, ve ctyrlete variante v plne vysi... Ale je to úplně na knap...tam by opravdu vysla splatka tak 3 tis... A to je nejlepe na rekonstrukci u rodicu nebo nejaky hodne levny bytecek... Ja bych si urcite zkratila rodicak na 3 roky, sem tam brigadka - ditete si rady uzijou i babicky, tety a dalsi 🙂 a manzel at zvazi jine zamestnani...urcite bych jej netlacila, ale zvyknul by si casem i jinde 🙂