icon

Má váš chlap každý den navařeno?

19. pro 2020

Dámy, prosím vás, zvládáte na mateřské každý den přivítat muže jídlem? Mám roční dítě, které se mi neustále motá pod nohama nebo někde leze do výšek, takže když vařím jsem ve stresu, že ho opařím, protože se mi pořád natahuje na věci na plotně nebo stahuje věci z linky nebo ho co 2 minuty odbíhám sundávat z různých míst, aby nespadlo. A muž přijde domů a představuje si, že bude mít uvařeno, bude uklizeno a budu ho vítat s úsměvem, protože udájně to tak všichni mají a takhle to prostě na MD vypadá. Všude kam přijde se ho prý ptají jak vařím, jestli mu chutná apod. Já už jsem z toho totálně ve stresu, připadám si pak neschopně, že jiné to teda v pohodě zvládají a nedělá jim to problémy. Ještě je to zjevně i těší a servírují muži teplé jídlo jakmile dorazí z práce. Zároveň si ale nepřipadám, že jsem vystudovala VŠ a teď bych měla dělat domácí puťku, která má neustále naklizeno a navařeno a klepe se na chlapa až dorazí domů a podle toho se hodnotí její kvalita.

Strana
z7
alkuska
20. pro 2020

Ještě dodám že starší dcerka je a vždy byla totální pero a někdy jsem nezažila že by se mnou vařila, něco míchala, podávala nebo tak, jak některé maminky píší. Když jsem měla jenom ji, snažila jsem se při ní vařit, ale ona mi celou dobu jen doslova visela na nohavici a rvala, ať si s ní jdu hrát. Stěžovala jsem si mojí mamce a ta mi vysvětlila, že ženské vaří den předem, v noci, až děti spí, že se to s nima jinak nedá. Nebo ať vstávám brzo ráno a vařím než se ostatní vzbudí. Chvíli jsem nad tím přemýšlela, a rozhodla jsem se, že to dělat nechci, už jsem byla těhotná podruhé a měla jsem toho plné kecky. A začla jsem si chodit pro obědy do blízké školní jídelny. Teď bydlíme jinde a řeším to jak jsem psala výše. Můj čas má pro mě velkou cenu a stojí mi to za to ho takhle ušetřit.

vendes
20. pro 2020

Dokud to šlo chodili jsme do menzy, kde má muž dva dotované obědy, protože vaření je pro mě ztráta času. Teď teda holt oběd vařím, ale nijak mě to nebere. Manželovi je tohle teda putna, nebral si mě kvůli jídlu. To je radši, když mu pomůžu s něčím pracovním, protože máme vystudované příbuzné obory.

michaela_2
20. pro 2020

Nečetla jsem všechny komentáře, ale já teda vařím každý den a rada mám pro manžela večeři, když přijde večer z práce. Dělám to proto, ze ho mám rada a proste to tak máme 🙂
Jako puťka si nepripadam, i na RD si drzim zkráceny pracovní úvazek, takže komunikuji i s dospělými lidmi a nejen o dětech.
Ale vaše komunikace mi připadá smutná. On, ze ti vyčítá, ze nestihnes uvařit, ty, ze mas pocit, ze s VŠ, je pod tvou úroveň, aby vaření bylo jen na tobě ....nevím no. VŠ mám dvě a nikdy jsem takhle nepremyslela 😃 připadá mi to trochu mimo kontext, promiň.

prejeta_zaba
20. pro 2020

Já teda hledím, kolik lidí vůbec nevaří. Jak to pak s tím jídlem děláte? Netvrdím, že mě to nějak naplňuje, ale denně jídlo z někam dovážet nebo jíst jen pečivo mi připadá strašně neefektivní... Vaření, běžná údržba domácnosti, 2x denně ven, obvykle nákup a samozřejmě do toho děti je pro mě tak nějak základ dne, nepřipadá mi, že bych se nějak honila. Asi už je to automatika. 🤷‍♀️ Jo a "mám VŠ, přece nebudu trávit čas vařením" mě fakt pobavilo. Zpočátku jsem to totiž taky tak brala, ale tak když je člověk s dítětem doma, je fajn udělat si takový ten pravý domov, právě i s poctivým jídlem a ne se jen někde honit za polotovary a pečivem. Ono to vaření ve výsledku víc jak půl hodiny nezabere, jen to chce se do toho pustit. Tím samozřejmě netvrdím, že má chlap právo mít přihlouplé poznámky a obracet oči, s dítětem to fakt není lehárko, ale zase nemusí být dítě výmluva na všechno.

gramar
20. pro 2020

Částečně jsem pročetla diskusi a byla bych velmi opatrná v tom "tak ho pošli ať si to zkusí"... Udělat to já, tak si pěkně nas... do bot, protože já jsem v domácnosti naprosto nemožná, nic nestíhám, jsem utahaná jak kotě a večer si vždy přijdu jako naprostá lemra zatím co se v polobezvědomí hroutím do postele. Zato když nejsem doma a má to na povel manžel, tak je uvařeno, uklizeno, děti si kultivovaně píší úkoly, nebo něco tvoří i pes je v klidu a ne zřídka i upeče něco dobrého a já si pak připadám úplně jako dement... Ale nikdy nic zásadního na toto téma nepronášel...
Já bych strašně ráda uměla držet domácnost v dobrém stavu, mít uvařeno na čas a vše zvládat, ale nějak to nedávám a mě to rozčiluje a to ještě vůbec nikdy netuším co mám vařit, to je teprve peklo totální :D

miba10
20. pro 2020

Nemá a ani to nevyžaduje. Sám má obě děti občas sám na starosti a ví co to obnáší. A jelikož celý chod domu zajišťuji a vedu já,tak ví,že by pak byl v čudu 😂 jemu stačí,když jsou děti najedene a v pořádku,doma vše v klidu a mě jako bonus o víkendu dopřeje ranní spánek,kdy vstává s dětmi sám.

felixfelicis
20. pro 2020

@gramar Chvili jsem si rikala, jak manzel asi v nadsazce prinutil tvorit i psa a pak mi to doslo 🙂 🙂 🙂 Troufam si tvrdit, ze tvuj manzel je jednou z cestnych vyjimek 🙂

jajulin
20. pro 2020

@gramar přesně!!! Já když odjedu na víkend pryč a nechám doma manželovi 4 děti, tak po návratu vše šlape jako hodinky, doma uklizeno, děti v lajně. Manžel má o dost větší schopnost než já si vše zorganizovat, já jsem spíš chaotik a salámista. Ale za ty roky jsme si zvykli, víme, co od sebe navzájem můžeme čekat a pracujeme s tím. Ono přece vůbec není podstatné, kdo co doma dělá, ale jak ti dva fungují spolu, jak se umí domluvit a zorganizovat společně chod rodiny.
Ale jak tak koukám, tak je plný koník matek, které to s dětmi a domácností dokonale umí, ale vzaly si nějaké nýmandy, kterým ty děti a domácnost vůbec nemůžou svěřit.

tynka9
20. pro 2020

@prejeta_zaba psala jsem to před chvilkou, na předchozí stránce. To, že nemáme teplé večeře (ať už pro muže nebo i pro nás), tak to neznamená, že nemáme teplé jídlo. Vařím oběd pro sebe a děti, muž si chodí na meníčka v práci. Teplé jídlo večer nevyžaduje, stačí nám pečivo s ... občas si uděláme nějakou teplou rychlovku - tousty, fazole z plechovky, vajíčka, nebo když chci, aby děti měly pestřejší večeře, tak si dají polévku od oběda, nebo nějaké jiné zbytky. Ale pravidelně to není. A myslím, že tak to má většina holek, co tu psala, že teplé večeře nevedou. Nemít teplou večeři neznamená nemít přes den teplé jídlo.

gramar
20. pro 2020

@felixfelicis Já mám zlatého chlapa, o tom žádná, ale nemyslím si že by byl jediný, můj otec to taky uměl perfektně a v okolí mám spoustu chlapů kteří to prostě umí lépe než ženská... Spíše se dost často setkávám s tím, že je ženské k ničemu nechtějí pustit, protože by to udělali "špatně" a pak si ty samé stěžují že jejich chlap nic nedělá... Ale uznávám, možná mám "špatnou" sociální bublinu.

loylii
20. pro 2020

@prejeta_zaba já taky ziram, kolik holek tu nevari teple jidlo ve všední dny. A co jedí ony sami přes den? Pečivo? Nebo nic? Proste udělám sobě a dítěti obed a chlap si to samé večer ohřeje. Navíc spousta jidel proste strcim do trouby, nastavim si čas a mezitím si hrají s dětmi.

felixfelicis
20. pro 2020

@gramar Souhlasim s tou druhou pulkou, to je cesta do pekel. Ale fakt neznam nikoho (ja osobne, netvrdim, ze neexistujou), kdo by domaci multitasking zvladal lip nez zenska, a to v moji bubline jsou taky sami aktivni otcove. Manzel je naprosto sobestacny, kdyz ma na starost deti, nemusim mu nic chystat atd., sam jim sbali veci na vikend, ale jeste jsem nebyla svedkem, ze by zvladnul i deti i vareni i uklid dohromady sam. Uklid na me vzdycky zahadne pocka 😀 Ja nejsem zdaleka dokonala hospodyne, ale tohle me uklidnuje, kdyby to manzel daval lip, bylo by to hrozne frustrujici 🙂

prejeta_zaba
20. pro 2020

@tynka9 jo, já jsem prošla prvních pár stránek, kde vyloženě psaly, že vaří jen manžel nebo sem tam něco. Teplou večeři neřeším, myslela jsem celkově vaření. I když u nás musí něco na stole být, jinak manžel přijde desetkrát za večer nahlídnout do lednice, konstatuje, že nic nemáme a vezme si tatranku, což bych vraždila. 😈😂

tynka9
20. pro 2020

@prejeta_zaba pár takových komentářů tam bylo, to máš pravdu.. ale myslím, že to bylo v celé diskuzi jen minimum maminek.. 🙂 tak takovou situaci, jako je u vás, bych taky asi řešila teplou večeří 😀 nebo zámkem na lednici a špajzku 😀

gramar
20. pro 2020

@felixfelicis No ono je to frustrující 😖 Víš kolikrát jsem se budila a toužila být jako stepfordská panička, místo toho s mastnou hlavou bordelem jak po výbuchu dělám smírčího soudce, zatím co pálím něco, co původně měla být fakt dobrá a zajímavá večeře, pak se přerazím o psa a když rozmlátím poslední skleničku, beru flašku vína a stěhuji se na zahradu, kde rozjímám o tom, jak by bylo boží, kdybych ovládala organizaci domácnosti, načež vyhazuji prázdnou flašku, udělám míchaná vajíčka a říkám si "zítra to klapne" 😂

jajulin
20. pro 2020

@gramar nejsi moje tajné dvojče??? 😀

felixfelicis
20. pro 2020

@gramar Soucitim, taky mivam takovy dny 🙂🙂🙂

gramar
20. pro 2020

@jajulin že by... trocha sobecké naděje, že v tom člověk není sám... 😇😂
@felixfelicis Já už to většinou beru dost sportovně, prostě jsem jelito, ale jednou se to určitě naučím, třeba před důchodem, nebo tak... 😍

xantista
20. pro 2020

Máme 20měsíční dítě, pracuju na HO a víceméně je vždycky večeře a uklizeno, pokud se něco neděje zvláštního 🙂

romi85
20. pro 2020

@surikata131
No já bohužel úplně nemam zkušenosti před mateřskou po práci..”nějak tak “se stalo 😂ze jsem otěhotněla ve čtvrtaku a maturita mi vyšla přesně na 7. měsíc tehotenstvi..takže hned po střední mateřská..takže neznám jake to je chodit do práce a pak mít volno..to az v pozdější době,kdy už dcera dospivala 😉
Chápu a taky jsem řekla,ze mateřská není prochazka růžovou zahradou.. 😉 Nevyuzivala jsem žádného hlídání v těch 20 od rodiny,takže jsem prakticky 3 roky byla s dcerou opravdu 24 hodin denně.. a poprvé bez dcery jsem sla večer ven po 3,5 letech 😉 do te doby jsem bez ni nikam nesla..ani přes den až v jejich 3 letech do prace..takže vím ze je to taková nekončící směna,kdy nevíte kdy skončí a kdy začne 🥴😀 Ale ta večeře mi přijde trochu základ co pro toho chlapa doma muzu udělat za to,ze se o nás postará finančně,ze na nás mysli jinak..ze mu chci udělat i radost po práci,”uspokojit” 😁 jeho základní potřeby..proste mi to přijde normální,kor když je žena doma a má tu možnost uvařit..S tím ze budu rada ze když bude mít čas uvaří on,nebo mi pomůže s něčím jiným samozřejmě..😉 A jak rikam,to ze je ditko vzhůru neznamená,ze se v troubě samo nemůže pect třeba to kuře 🤔 😉

dixi86
20. pro 2020

Jsem s detma na rodičáku a i když vaření zrovna nemusím(kvuli vymysleni), tak je vařeno denně a to i několik jídel, protože děti vše nejí. Občas na dva dny např. omáčka. Ale neumim si představit, čim bych krmila děti a aby muž přijel domů a ještě si dělal jídlo. Doma pomáhá hodně(máme dům), chodí do práce a ještě si vařit...no asi bych zůstala s dětma sama. Ale muž teplé obědy nemá možnost v práci mít. Mám obě děti šílené, hyperaktivní a nespavce, ale zvládat se to dá bez větších problémů. U spousty jídel pomáhají. Ale je fakt, že vařím plnohodnotně cca od 10let, takže už mi to asi nepřijde. Každopádně hodně v okolí to řeší odebíráním jídel v jídelně nebo rozvozem. Pokud by někde vařili dobře, brala bych jídlo tam a měla svědomí čisté. Jídlo by bylo a teplé, řekla bych, že se i hodně ušetří, ale u nás v okolí nevaří dobře, takže.. sestra brala s dvojčatama obědy ze školy a byli spokojeni s manželem. On teplé jídlo měl a celá rodina, ona bez práce.

romi85
20. pro 2020

@tynka9
Když mě opravdu samotné přijde jedno teple jidlo na oběd denně pravidelně trochu málo.. Jakoze spis si dáme teplou véču a pak něco studeného jako druhou 😂 večeři,když někoho honí mlsná.. ☺️ Pečivo mi sedi k snidani..ale jist ho každý den ráno i večer,...nevím 🤔 Ruzne studené saláty si děláme,ale jako dodatek k jinemu jídlu apod.. Ale jak rikam,když to někomu vyhovuje,tak proč ne..bydlíte spolu vy a jste spokojeni a muže ti být ukradené,jestli mě či me rodině by to vyhovovalo 😉☺️

blondynka400
20. pro 2020

Za mne je kvalitní strava základ, takže ano, vařím teplé večeře. Protože chleba s něčím za mne není fakt jídlo. Na MD/RD to byla totální pohoda (a to jsem u toho vždy i částečně pracovala). Skloubit vaření s prací už je to někdy o dost horší. Ale taky se to dá. Je pravda, že v nejhorším případě to restaurace po cestě jistí a když nejsem večer doma, musí si nějak poradit (i to se naučil, děti teplou stavu vyžadují 😀 ). V životě by si ale nedovolil mít nějaké řeči, jako že uvařeno není.... Spíš dost naopak když přeletím z práce a narychlo něco vařím, tak mi říká, že se na to mám vykašlat.

blondynka400
20. pro 2020

@tynka9 když tak čtu to jíte večer, toto má být vyvážena strava? Večer pečivo? Tousty? polévka? Samé sacharidy, minimum bílkovin... Navíc "meníčka z restaurací" obvykle též nejsou po výživové hodně nic extra a večer to dorazit tímto, fakt hodně štěstí. Za mne není důležité, kolik teplých jídel člověk za den má, spíš je problém to, že v rámci studené kuchyně se těžko drží správné výživové hodnoty...

tynka9
21. pro 2020

@blondynka400 nezlob se na mě, ale do toho, co, jak a kdy jíme ti nic není a není o tom ani tato diskuze. Když si projdu, co jíme za den, tak to dle mého tak strašné není, moje mamka a tchyně by mě klidně dokonce šouply do “eko-bio” sorty matek, co jídlo dětí (ale my jíme to samé) moc řeší... díky za názor, ale tohle není tvá starost

terezz29
21. pro 2020

@blondynka400 musím s tebou nesouhlasit, jedu podle stravovacího plánu, který mi sestavila nutriční poradkyně a jde to i se studenou večeří, navíc ty večeře vyhovují i zbytku rodiny, takže v tom nevidím problém, navíc hodně čerpám recepty z knížky, která je pro děti a je vyloženě postavená na dostatečném množství bílkovin a třeba polévky jsou úžasné, zasytí a všem chutnají

drep
21. pro 2020

@blondynka400 za mě kvalitní chleba /rohlík s něčím je jídlo. A upřímně řečeno, je to jediné jídlo, po kterém mi nebude blbě. Teplá večeře, s výjimkou polévky, je pro mě přímá cesta k těžkého břichu, pálení žáhy a špatnému spanku. Takže poslouchám své tělo a jím, co cítím, že mi vyhovuje. BMI mám asi 19, kilometr běhám za 5:45, takže zdravotně na tom asi tak špatně nebudu.

m.e.l
21. pro 2020

Na materske s prvnim bylo napeceno, navareno, 4x denne odcvicena vojtovka, prochazka a jeste prectena knizka. . . S druhym jsem trochu polevila, ale stejne uvareno bylo. . . tam jsem totiz furt necvicila vojtovku a nejezdila na rehabilitace . . . Ale zase za zadkem mela dite, ktere furt kousalo sveho starsiho sourozence a vecne bylo nekde na strope. 🤔 Mimochodem napr. takovy gulas se vetsinu casu vari sam a testoviny jsou za 10 minut. 😁 Upozornuji, ze obe deti jedly domaciho jidlo a ne kupovane prikrmy, takze zvlast jsem vzdy varila jeste jim.

blondynka400
21. pro 2020

@tynka9 to fakt není 😀 Jez si klidně jak chceš 😀 Jenom jsem řekla svůj názor na to, co jsi psala, když je vše ok (podle tebe), tak pak nevím, proč se tak obhajuješ .-)
@terezz29 já si to prostě nemyslím, fakt nevím, co bych studeného jedla, abych dlouhodobě měla plnohodnotné studené večeře. Ale zkus mi napsat nějaké recepty, třeba se pletu 🙂 Ráda se přivzdělám. Jen ne prosím polévky 😀 Protože po tom s mým energetickým výdejem budu mít za půl hodiny hlad. To samí i moje děti, nějak si nedokážu představit, že po dvou tréninzích co mají každý den bych jim dala večer polévku a jim by to stačilo 🙂
@drep tak ono asi záleží co se večer jí. Nemusí to být nutně knedlo vepřo zelo 😀 Ale ok, každému vyhovuje něco jiného a jsme jiný je to každého věc. Já jíst zase večer běžně dostupné pečivo, bude blbě mne, protože jsem si totálně odvykla. Jen bych úroveň výživy neměřila tím, kdo má jaké BMI a za kolik uběhne kilometr, protože o tom to fakt není...

zuzita15
21. pro 2020

Asi patrim k tem “divnejsim”, ale ma. Mam 28 mesicni dceru a nedovedu si predstavit, ze by k veceri mela treba chleba s maslem, takze varim. Nekdy se mi povede uvarit vic k obedu a na veceri zbyde, nekdy varim veceri extra. Teple vecere jsem varila i pred detmi, asi mam komplex z detstvi, kdy jsme teple vecere vicemene nemivali 🤷🏻‍♀️ 😆 Jen kdyz jsme meli v praci sezonu a ja prisla kolikrat po devaty vecer, tak ji nemel, ale samozrejme neremcal, casto bylo navareno z predchoziho dne

Strana
z7