icon

Mám jít s nevlastní dcerou do školy?

fayvare
29. srp 2014

Ahoj, ráda bych slyšela Vaše názory na to, zda jít s nevlastní dcerou první den do školy přesto, že její matka si to nepřeje. Máme se navzájem obě rády a bude mě mrzet pokud tam nebudu, ale nechci dělat problémy jejímu tatínkovi, mému příteli.

chris_n
2. zář 2014

@tarra27 neskutečný, takže podle tebe má větší právo do něčeho mluvit manželka, co se jí stala třeba po roce vztahu, než partnerka, která jí je třeba 10 let? Jen proto, že se nevzali, tak je něco méněceného? Ano z právního hlediska možná, ale z lidského???? 😲 😲 😲 😲

chris_n
2. zář 2014

@superkousky pro mě nikdy nebyl a nebude cizí přítel mé matky. Je to pro mě blízký člověk, který v určité chvíli měl co mluvit do toho, jaký jsem spratek. Ikdyž ne přímo mě, tak mojí mámě to říct právo měl. ! Dnes je to pro mě někdo, ke komu si půjdu pro radu a bez koho si nedokážu představit, že by teda nějak fungovala naše rodina. Prostě k nám patří a patřit bude. Stejně tak je to s druhou manželkou mého tchána a druhým manželem mé tchýně. Kdyby se na všechny další partnery mělo furt koukat skrz prsty a nebrat na ně ohledy, kam bychom to dopracovali????? nechci to ani vědět.

somalicats
2. zář 2014

@chris_n Ach jo, tak ještě jinak. Komunikuješ se svým biol. otcem? Pokud ano, zeptej se ho, jestli a jak by toleroval uspořádání, kdy nový partner Tvé matky by se doslova cpal na jeho místo ve vztahu k Tobě. Garantuju Ti, že by se mu to nelíbilo. Je perfektní, když jsou v rodinách dobré vztahy, ale to znamená určitou formu tolerance a kompromisů na VŠECH stranách a hlavně respekt nových partnerů vůči biologickým rodičům dítěte. Pokud jsou všichni dospělí schopní spolu komunikovat a noví partneři nemají tendence nahrazovat toho biologického rodiče, pak je vše OK.
Prostě pokud se objeví nový partner v životě rozvedeného rodiče, pak musí počítat s tím, že jde do vztahu, kde má ten druhý už závazek, že ten závazek je na celý život a že to dítě nepatří jen tomu rozvedenému rodiči, ale že má i druhého rodiče (pomíjím situace, kdy dojde k úmrtí, druhý rodič nejeví zájem, je v kriminále apod.), který samozřejmě má vůči dítěti nejen povinnosti, ale i rodičovská práva, a ta jsou prostě na prvním místě.

andelka
2. zář 2014

@chris_n pravděpodobně každý z nich věděl kam patří a komunikoval s partnerem a nedělali si naschvály proti vůli některého z nich. Taky nepíšeš zda některý z nich byl důvodem rozchodu některého páru. Vždycky je to o těch lidech a soudnost by měla být na všech stranách.

somalicats
2. zář 2014

Ještě jeden postřeh, berte to, prosím, jako čistě můj názor, ale v drtivé většině případů jsou jak "nextky", tak "nexti" ovlivněni v názoru na bývalou/bývalého svým partnerem. Je to vcelku logické. A může se tak stát, že mají tendenci dělat věci "lépe", což by nevadilo, pokud tím ovšem nedělají dusno v rodině. Když bych to vztahla na sebe - je mi upřímně fuk, jestli se současná partnerka mého ex snaží uklízet či vařit líp, než já, má jiný názor na politiku či kulturu či jánevímcoještě. Může mít i jiný názor na výchovu dětí, i to je mi šumák. Ale nebylo by mi fuk, kdyby tento svůj názor začala prosazovat mně navzdory. Stejně tak je to obráceně - můj ex neřeší, co si myslí můj současný partner, ale vadilo by mu, kdyby začal přebírat jeho otcovskou roli.

chris_n
2. zář 2014

@somalicats můj otec podváděl mou mámu a nakonec se rozvedli a napodruhé rozesli. Důležitá rozhodnutí o své budoucnosti (škola a pod.) jsem si dělala já sama. Přesto že se svým otcem komunikují a jako malá jsem ho. Měla radši než mámu, tak o moje zázemí se starala mojevmama s přítelem.

chris_n
2. zář 2014

@andelka u tchána s tchyni to je složité a to ivrozdeleni výchovy. Ale manželka mého tchána rozhodně na výchově mého muže participovala dost.

andelka
2. zář 2014

@chris_n přes odpor tvé maminky?

somalicats
2. zář 2014

@chris_n Ale tím jsi nereagovala na to, co píšu. Znova: zeptej se svého biol. otce, jak by se tvářil na to, že by se jeho roli otce snažil přebrat jiný. Pokud se o Tebe nezajímal a bylo by mu to jedno, fajn, taky přístup. Pokud i přes to, že Tvou mámu podváděl (mmch stejná situace, jako tady u zakladatelky), o Tebe měl zájem a byli schopni se s mámou domluvit a později i s jejím novým partnerem, tak bych se moc divila, kdyby mu bylo jedno, pokud by se nový partner Tvojí mámy snažil plně zaujmout jeho místo ve vztahu k Tobě. A upozorňuju, že rozumní rodiče a partneři před dítětem nedají najevo nic, takže o případné jejich domluvě jsi nemusela vůbec vědět

somalicats
2. zář 2014

@chris_n Jo, a k tomu zázemí - to chceš říct, že Tvůj biol. otec na Tebe nikdy neposlal ani korunu? Ono totiž to zázemí není jen o tom, že máš kde bydlet a dostaneš najíst, ale za něco se musí to jídlo koupit, účty poplatit... Pokud na Tebe Tvůj táta přispíval, tak se na Tvém zázemí podílel i on, když už ne přímo, tak aspoň finančně...

suzanna123
2. zář 2014

@carmenz samozřejmě, že takhle je to ideální. Ale jsem schopná pochopit, že ne každý je schopný se přes to takhle přenést, nehledě na to, že základem k tomu, aby ty vztahy mohly fungovat, je oboustranná vstřícnost a respekt. Když budeš na ex svého muže koukat skrz prsty, tak si nejspíš taky začne "hájit území".

chris_n
2. zář 2014

@andelka co mas presne na mysli pres odpor me mamy?

chris_n
2. zář 2014

@somalicats poslal na me za vetsinu meho dospivani par korun, jako by neposlal... Vetsinu doby nas zivila mamka,, prarodiče a pak se podilel i mamky přítel. ale nemusim se tu zpovidat, jak to ylo. Jen chci rict, ze noví partneři načich rodičů mají v našich životech své místo a nejsou cizími ludmi. Jsou jako naši rodiče.

somalicats
2. zář 2014

@chris_n Tak zpovídat se nemusíš, k tomu Tě nikdo nenutí. Jen je potřeba si tohle uvědomit v širších souvislostech. A nepřeju Ti, abys to musela poznat i z té strany "bývalky", zvlášť pokud bys natrefila na nextku - uzurpátorku.

chris_n
2. zář 2014

@somalicats ja se ani tolik nevyjadrovala k tomu, co je hlavnim tematem, ale namíchnul me nazor, že dalši partneři rodičů jsou cizí lidi.

somalicats
2. zář 2014

@chris_n Ale oni defakto jsou... To dítě neporodili/nezplodili, až na výjimky se o něj nemuseli starat od plenek, a to starat se myslím 24 hodin denně 7 dnů v týdnu, nenesou za něj právně vůbec žádnou zodpovědnost, a to ani v případě sňatku s rodičem toho dítěte. A jaké vztahy si s těmi dětmi vybudují, to je na nich. Ale jestliže fungují oba biologičtí rodiče, nemají právo zasahovat do důležitých věcí okolo dítěte, pokud k tomu nejsou přímo vyzváni oběma stranami. Jinak to v těch vztazích v rodině nadělá víc škody než užitku. Prostě a jednoduše - musí fungovat komunikace mezi rodiči a rodiče musí umět zapojit své nové partnery do rodiny tak, aby nevznikaly třecí plochy, a musí umět svého partnera i usměrnit v případě, že by vyvíjel takovou aktivitu, která by vadila straně druhé. Pokud to dokážou, pak je vše v pohodě.

hojda
2. zář 2014

@fayvare Ještě mě napadlo, jestli třeba máš představu nebo víš z jakého důvodu tě tam tedy matka nechce? Jak píšeš, tak celkem vycházíte docela dobře, ale proč tě tam tedy ona nechce?

andelka
2. zář 2014

@chris_n přesně to o čem tato diskuze je. Zakladatelka řešila zda jít mermomocí na důležitou událost dítka, jehož biologická maminka si ji tam nepřeje, protože...asi proto že byla důvodem jejího rozchodu s otcem dítka. Je super když si všichni rozumí, respektují se..ale tady šlo o to, že přítelkyně má respektovat přání maminky dítka a nevnucovat se a nedělat rozbroje.

tarra27
2. zář 2014

@chris_n už se zde vyjadřovat nechci, vše podstatné jsem napsala....ae pro tebe ještě jedou tedy...počítám s tím, když muj ex miluje nekoho a počítá s ní navážno, tak snad nebude jen partnerka, ale snad si ji vezme....a záleží vždy na konkretní siuaci...vyjadřvala jsem se průběžně podle dalších přípsěvků....tak tady nedělej dusno 😎 😀
a do jisté míry jsou cizí...a vůbec pokud se nechovají správně...já reagovala i tak právě proto, že mi nepřijde uplně fér jednání zakladatelky...prosím tě, přečti si v klidu, bez emocí celou diskuzi od začátku a podívěj se pořádně, co jsem psala já a na co a jak jsem reagovala....

andelka
2. zář 2014

@chris_n přesně tak, jsou v podstatě cizí..a hlavně jakkoli v běžném, životě spolu mohou vycházet, přítelkyně může mít dítko opravdu ráda, bývalou ženu respektovat, tak rpostě jsou okamžiky v životě dítka, kdy biologičtí rodiče hrají hlavní roli. A je hloupé se mezi ně cpát.

andelka
2. zář 2014

@tarra27 já bych s tou svatbou byla opatrná..když se člověk spálí jednou, tak se často do dalšího manželství nehrne a s hloubkou nebo trvalostí vztahu to nemá moc co dělat.

chris_n
2. zář 2014

@tarra27 dusno nedelam, ale ten nazor je fakt divný. Proc by se museli dva po špatné zkusenost brát? vidim to u své mámy. znovu se nevdala, ale jsou spolu dlouho a vyhovuje jim to tak. Nejsou pro sebe neco min jen proto, ze nesli na urad dat podpisy.

tarra27
2. zář 2014

@andelka já si to nemyslím...pokud má strach věřit člověku, tak ten člověk nemá u mých dětí co dělat....samozřejmě že ne svatba po roce že....

tarra27
2. zář 2014

@chris_n já píšu jen svůj názor...mě je uplně jedno, že ty to máš jinak....tak to sem napiš a nekritizuj mě za to, že s tebou nesouhlasím...navíc vždy záleží na konkretní situaci...

chris_n
2. zář 2014

@andelka tak například u mě a mé svatby. Svého otce jsem požádala, zda mě povede k oltáři, ale stejně tak jsem byla připravená o to říct svému "nevlastnímu otci" - tedy příteli mé mámy. Protože to tak prostě cítím, není to pro mě cizí člověk. A myslím si, že svatba je velmi důležitým článkem. Stejně tak to chvíli vypadalo, že mého manžela povede jeho macecha. A tak to prostě je, protože vztahy nejsou černobílé a nedá se aplikovat na všechny rodiny jedna linka. Pro nás to prostě cizí lidé nejsou. A pokud se mi tedy stane, že bude mít muž jednou novou partnerku, tak budu muset holt sama si skousknout a smířit se s tím, že v životě mého dítěte bude nový člověk a jako partner se bude účastnit záležitostí, kde chodí rodiče s doprovodem.

chris_n
2. zář 2014

@tarra27 ja mam jen pocit, že si hrozně moc tvrdá vůči ostatním lidem. A stejne tak ty neuznáváš částečně ostatní názory. Ale konec, to sem nepatří. Me to jen v průbehu čtení diskuse namíchlo.

andelka
2. zář 2014

@tarra27 jenže svatba ti nic nezaručí. To by nebyly rozvody po x letech. Pro mě už teď třeba nemá svatba takovou váhu jako měla kdysi. Církevní mít nemůžu a s občanskou se nějak neztotožňuju.

somalicats
2. zář 2014

@andelka To "spálení se" bych brala v případě, že jsou oba po hodně špatné zkušenosti... V takových případech, jako je ten zakladatelky - chlap se rozvedl - v podstatě utekl od půlroční dcery a od ženy - a má přítelkyni - svobodnou, bezdětnou - to beru spíš jako vyčůranost toho chlapa. Evidentně neustál situaci po porodu - buď mu chyběl sex, nebo nerozchodil pláč miminka, nebo mu vadily hormonální výkyvy manželky - a do dalšího už se tak hrnout nebude - pokud by přítelkyně chtěla dítě, tak když půjde do tuhého, vezme nohy na ramena a nebude mu to dělat žádný problém - nemusí řešit další rozvod. Samože to může být zrovna v tomto případě úplně jinak, ale když oni si tihle chlapi jsou podobní jak vejce vejci...

andelka
2. zář 2014

@chris_n ale na první školní den nechodí rodiče s doprovodem, ale rodiče. U svatby apod. už si dítě (dospělý) řekne samo že jo. A i ty jsi jako prvnímu dala přednost biologickému otci. 😉

tarra27
2. zář 2014

@andelka já netvrdím, že svatba něco zaručuje....jen si myslím, že vůbec v dnešní době je to to, že druhému věřím natolik, že si ho beru...a on mě...

holky slovíčkaříte....nezlobte se na mě, ale píšete a chytáte se každého slova....vždy záleží na konkretní situaci....samozřejmě když uvidím, že bába je v pohodě, at se vídá s naší dcerou(dcerama...ale když bude vys...což mi přijde, že zakadatelce nejde jen o to aby všichni vycházeli, tak to je jiná...a přečtěte si všechny moje příspěvky...já jsem i souhlasila s jiným názorem, pokud měl hlavu a patu a nekdo se nehrnul někam za každou cenu....

Strana