icon

Mám konfrontovat nevlastní dceru kvůli vrácení darovaných hraček?

22. únor 2024

Dobrý den, potřebovala bych poradit nebo vidět názor někoho neutrálního na jednu situaci v rodině. Omlouvám se, bude to dlouhé.
Nevlastní dcera (slečna v pubertě), má u své matky mladší sestru, u nás má dvě mladší sestry. Nevlastní dcera měla u nás hračky (které pocházely z dárků), aby si měla s čím hrát. Jednou, když jsem šla třídit hračky, tak jsem zjistila, že všechno lego, si potají odnesla. Překvapilo mě a zamrzelo, že si o to neřekla. Nebránila bych jí. Dala bych jí k tomu původní krabici i s návodem (jsem na tohle ujetá a tyhle věci prostě skladuji). No, kroutila jsem si pro sebe hlavou a řekla jí, že když bude něco chtít si vzít, že stačí mi to říct a ty věci najdeme, aby to měla příště kompletní.
Nevlastní dcera u nás měla taky pěknou sbírku barbínek a doplňků. Jednou je vytáhla a hráli si s mladší sestrou. Přišla s tím, že by si chtěla nějaké odnést, protože mladší sestra (u matky) si s nimi ráda hraje… Budu upřímná, uvnitř mě to naštvalo, protože většinu věcí jsem vybírala. Na výběru jsem si dávala vždycky záležet a teď mi prostě vadilo, že to odnese, pro mě, cizímu děcku. Chladila jsem si hlavu vědomím, že je to její a má prostě na to právo.
A už se pomalu blížím k jádru pudla. Mojí dcerce se samozřejme taky ty barbínky líbily a tak jí jednu pěknou hnědovlásku, které mojí dcerka říkala Bella (podle Krásky a zvířete), nechala. K té panence jí nechala dvoje šaty -žluté a růžové. Oboje šaty jsem šila a byla jsem ráda, že jí je nechala. Na šatech bylo hodně znát, že byly hrané.
Šatičky jsem zrenovovala a prostě jsem měla radost, že zůstaly dcerkám.
Po nějaké době jsem s dcerka vytáhla krabici s panenkama a prostě mi pořád něco nesedělo. Trvalo to, než mi to došlo. A bohužel mi to docházelo postupně. První jsem zjistila, že chybí žl. a rů. šaty. Naštvalo mě to. Řekla jsem to tedy manželovi. Souhlasil se mnou, že sebraní darované věci není v pořádku. Neměla jsem jsem důkaz, že to sebrala (ale při vzpomínce na lego…). Manžel se jí na to zeptal oklikou, nepřímo…druhý den přinesla nějaké šaty - ty naše žluté a pak nějaký mix. O růžových tvrdila, že vůbec neví. Pro mě to, že přinesla ty žluté šaty, byl usvědčující důkaz. Opravovala jsem je současně s růžovýma. Jelikož jsme odjížděli na Silvestra všichni společně pryč., nechtěla jsem dělat zbytečné dusno. Po návratu jsem znovu všechno prohledávala a došlo mi, že chybí i ta hnědovlasá panenka.
A závěr, štve mě, že si nevlastní dcera odnesla věci, které darovala a už vlastně nebyly její. Konfrontovat ji nebo to nechat být (a být uvnitř naštvaná)?
Děkuji každé/mu, kdo dočetl až sem.

Strana
z3
veronicka89
23. únor 2024

@martinka_33 ok takze ta panenka byla od te nevlastni dcery..ta ji dala vlastni ..ale potom di ji nevlastni vzala zpatky...

Jinak si odnasela 2 veci k ni domu ktere byly jeji...

klokanka31
23. únor 2024

@martinka_33 Tak panenky patřily taky té nevlastní, tak proč by si je nemohla vzít domů...

moudivlacek
23. únor 2024

@martinka_33 jde o dvě její věci, neodnesla vše ;) a i tak, i kdyby si odnesla vše, tak to bude mít u mámy a až bude u táty, tak si to buď zase přiveze, nebo má prostě smolíka, v 15 letech je fakt velká dost, aby si rozmyslela, kde co chce mít, není to batole

mysh_me
23. únor 2024

@mourovatakocka tady nejde o to, ze nejake dite prislo o hracku, ale ze slecna si odvezla svoje vlastni hracky (zrejme k sobe “domu”, tam kde se zdrzuje vetsinu casu). To ze tazatelka davala slecne takove darky, ktere pak chtela aby zustaly u nich jako sbirka pro jeji deti, opravdu neznamena ze ta slecna nema pravo si se svyma vlastnima vecma delat co sama uzna za vhodny. Mozna ji stvalo, ze ostatni deti si bez ptani a bez dovoleni hraly s jejima hrackama, kdyz tam nebyla, tak si je odvezla. Ze je dle nazoru macechy uz na hracky “velka” neznamena, ze tim prestavaji byt jeji!

klokanka31
23. únor 2024

@moudivlacek Navíc pochybuju že 15 letá by brečela u táty že nemá panenku...Ta už určitě nahání kluky a nepotřebuje si hrát s panenkami. Spíš je chce domů pro sourozence.

lvl16
23. únor 2024

Možná příště nevlastní dceři nedávej takové dárky, které chceš, aby zůstaly tvojí dceři.
Vůbec nechápu, proč by měl být problém, že si SVOJE věci odnesla k sobě domů, aby si s nimi mohla hrát její VLASTNÍ ségra.

martinka_33
23. únor 2024

@moudivlacek no a priste muze prodavat sperky, ktere dostala aby mela na fet, je preci dost velka a jsou jeji... Logicky je to stejne. Kupuju detem tteba sportovni vybaveni s tim ze ho zdedi jejich segra, nebyla bych ráda, kdyby to odtahli k tatinkovi nebo do zastavarny (to uz by pro me vyslo na roveň). S hrackami je to podobne, spolecenske hry si taky muzou k tatovi jen pujcit, totez ty od taty si muzou sem jen pujcit. Pripada mi to tak lepsi

martinka_33
23. únor 2024

@lvl16 a ta druha VLASTNI segra, kterou ma u taty (dokonce 2) jsou neco min???

martinka_33
23. únor 2024

@klokanka31 si taky myslim a proto bych se slečny zeptala, proč ty hračky potřebuje. Je to protoze ségra u mámy takové nemá a chces ji udelat radost? To je přece hezký od ní.
Bohuzel je podle me i mizny ze jj k tomu ockuje máti. Hele mas u taty pekny hracky, prones je sem at si s nima tvoje segra muze hrát. Ze by to samotnou puberťačku nenapadlo. Ale to se dá rozhovorem oklikou vysondovat a na vykutálenou maminku si případně došlápnout.

martinka_33
23. únor 2024

@veronicka89 záleží co ji k tomu vedlo, v 15ti si urcite nehraje s Barbinama a nejspis ani s legem 😃 Nebo aspon ja jsem v tom veku mela uplne jine zajmy.
Jestli to slecna chtela z vlastni iniciativy prptoze treba jeji segra u mamy ma malo hracek oproti segra u taty a ji to bylo lito, tak ji chtela udelat radost, pak je to hezke, ze je vnimavá. Ale jestli ji k tomu navedla máma, pak bych si s tou mámou dala velmi ostrý rozhovor a slecne vyscetlila, ze sourozenci u táty jsou stejne hodnotni jako ti u mámy.

moudivlacek
23. únor 2024

@martinka_33 Trošku klidu, chápu, že máš špatné zkušenosti, ale aby byl závěr z toho, že si vzala 2 hračky k mamče domů, že bude prodávat věci na fet, no comment, to opravdu není třeba k tomu víc dodávat. Ale vždyť je úplně jedno z jakého důvodu si brala dom, prostě dostala někdy (evidentně ne teď) dárek a chce ho mít u mámy, nebo ho dát ségře, ať tak, či onak, je to její věc. Jako proč by se v 15 letech měla doprošovat či se zpovídat, co si kam může převážet, ona za rozvod rodičů nemůže, tak proč má být tímto bita, co kde smí a nesmí mít, nerozumím. Neudělala absolutně nic špatného, to, že autorka má nějaký problém ví ona i ostatní, je třeba s tím pracovat a ne dělat halo s prominutím z blbýho lega a panenky...

lvl16
23. únor 2024

@martinka_33 Tak ale těm to evidentně dát nechtěla :D. Třeba mají víc hraček, třeba má tamtu ségru radši. To je buřt. Prostě to jsou její věci, tak si s nimi může dělat, co chce.

martinka_33
23. únor 2024

@moudivlacek
@lvl16 a kdyz jste tak nad veci....Mate vubec zkušenosti se slepovanými rodinami? Sourozenci z dalsich vztahů? Třeba máte z pohledu dítete, tak to treba zase vidite z duhé strany, ze byste nechtely nechavat svoje hracky rozmazlenym segram od táty, ale radsi byste je venovali pohodove segře od mámy. I to je možné.
Ale urcite bych nebyla tak nad vecí jakoze jeji vec, chtela bych vedet proč?
A myslim si ze by to mel predevsim řešit táta, tedy vést rozhovor se svou dcerou, ne macecha.

moudivlacek
23. únor 2024

@martinka_33 naposledy, pokud by přenesla všechny věci, lyže, kola co já vím, ano, pak je to věc na debatu, ale ona si odnesla 2 věci (z milion dalších), 2 hračky a je z toho halo, nikde není dáno, že to za měsíc, půl rok zas nepřiveze

mourovatakocka
23. únor 2024

@mysh_me Ale tu jednu panenku věnovala své mladší nevlastní dceři. Nebo jsem něco špatně přečetla?

klokanka31
23. únor 2024

@mourovatakocka Otázka jestli věnovala nebo půjčila...

mourovatakocka
23. únor 2024

@klokanka31 Nechala - věnovala. Myslím, že debata nemá smysl. By mě zajímalo, jak v klidu byste to tu všechny braly, kdyby se to týkalo vašich dětí a vašeho lpění na předmětech 😜 Tím bych debaty ukončila, na podivné představy o vlastnictví nějak nemám kapacity 😊

klokanka31
23. únor 2024

@mourovatakocka Já ti nevím...Třeba partnerka mýho bráchy u mých rodičů nechala kočárek na panenky po své dceři, a nechala to tam aby měla moje malá na hraní. Ale to přece neznamená že ho mojí dceři věnovala. Kdykoliv si ho můžou zas odvézt...

rejalin
23. únor 2024

@mourovatakocka ono těžko říct, jak to přesně bylo. Mohlo to být takové to "tak já jí nechám tady, aby sis jí mohla půjčovat", ale hračka vlastníka nezměnila. Mohla jí tam nechat také proto, že cítila v té chvíli nátlak- od nevlastní mámy, od ségry, že se jí líbí, třeba jen neuměla říct ne.. a potom si mohla stěžovat doma mámě a ta jí mohla povzbudit k tomu, aby si ji vzala zpátky.
Jiná věc by byla, pokud ji to vyloženě věnovala. To by ale asi i znamenalo, že vlezla mladší dceři do věci, aby si ji vzala zpátky. To by mi vadilo.
Každopádně zakladatelka nikde nezminila, že by mladší nějak plakala nebo tak. V takovém případě by určitě bylo fajn, aby si o tom spolu holky promluvily a nějak se dohodly, nebo aby se jí alespoň omluvila.

eviicka
23. únor 2024

@rejalin taky mi přijde, že jediný kdo řeší, že hnedovlasá panenka zmizela je zakladatelka, která to zjistila až po tom, když po ní začala pátrat...

Ale víc k tomu nechci moc dodávat, protože z toho popisu víme málo, jak obě rodiny fungují.

martinka_33
23. únor 2024

@moudivlacek Práve prpto bych z toho nedelala vedu, ale mechala bych taťku at si s dcerou promluvi, co ji k tomu vedlo. Aby se propadne predeslo dalsim nedorozuměnim. Vse je o komunikaci.

moudivlacek
23. únor 2024

@martinka_33 já z toho vědu určitě nedělám a ani bych nedělala

martinka_33
23. únor 2024

@moudivlacek tojo, ale mávnout nad tim rukou jakoze keji vec taky podle me neni.dobře.

suzanna123
23. únor 2024

@martinka_33 podle mě srovnáváš jablka a brambory. Taky bych nechtěla, aby si moje děti lifrovaly věci někam jinam nebo je rozdávaly nevlastním sourozencům, s kterými já nemám co do činění. Tady chápu, že autorku štve, že to, s čím si dcera jejího manžela už nehraje, distribuuje sourozencům od mámy a ne jejím dětem. Což můžu nějak empaticky chápat, ale měla by to spolknout a neřešit. Ty věci jsou její, ona je dostala, tak není důvod, proč by si je nemohla odnést.
A s tou panenkou a šatama si spíš myslím, že měla pocit, že nemá na výběr, tak odkývala, že je tvé dceři dá a pak si je holt vzala potají.

kackabis
23. únor 2024

Omg, kup svýmu dítěti barbínu se šatama jaké chce a bude její.
Nepruď patnáctileté dítě kvůli takové blbosti, uvědom si, že ty a tvoje dítě jsi pro ní mnohem víc cizí než její matka a sestra, a buď ráda, že za vámi aspoň chodí.
Upřímně kdyby na mě v patnácti někdo vyrukoval s tím, že jsem odnesla nějaké svoje staré hračky a dala je svý mladší ségře a jak si to jako představuju, nejspíš bych jen zavrátila oči a ztratila veškerou chuť se k takové osobě vracet. 🙄

martinka_33
23. únor 2024

@suzanna123 je to vážně složitý tyhle vztahy 😥

autor
23. únor 2024

Byla jsem urputná kvůli maličkosti, možná nedorozumění. Samotnou mě to vytáčelo, že pokaždé, když mi tu záležitost něco připomnělo, tak se naštvu-na sebe, že mě štve a nedokážu to pustit. Nemá to závěr, protože nevlastní si to už ani nepamatuje, že něco odnášela. To, když se jí na to manžel zeptal. Jak mě někdo obviňoval - kdybych chtěla dělat dusno v rodině, tak to se všemi řeším a v podstatě ji před celou rodinou tím pomluvím a shodím. Tohle fakt nemám zapotřebí a všechny pocity a myšlenky mám jen v sobě. Potřebovala jsem to ze sebe vypustit a proto dotaz do diskuze.
Holky se mají rády (jinak by asi nevlastní nejezdila na jejich narozeniny a svátky sama od sebe mimo termín), ten vztah jim kazit nechci. Proto mě taky zamrzelo, že jim skoro nic nenechala - a ne, nemají u mámy nedostatek. Obě nevlastní děti měli u nás své krabice s hračkami. Mladší si s nimi nikdy nehrála bez přítomnosti starší a byly to pro ni malé vánoce.
Většina hraček pocházela z doby, kdy jsem nevěděla, jestli budu mít děti. Takže jsem je nekupovala pro sebe do sbírky a pro své děti. Vždy mi záleželo na tom, aby jim dárky plnily přání a udělaly radost a dělám to stejně do teď i u svých dětí.
Pořád se zmiňuje lego - tam mě nazlobil ten tajný odnos. Když si beru u rodičů svoje knížky z dětství, tak jim to řeknu a nepřijde mi na tom nic divného. Není to žádost, prostě jen oznámení.
Samozřejmě, že se svými hračkami si může dělat co chce, proto si je odnesla. Mladší holky takové hračky neměly a proto mě mrzelo a ve výsledku štvalo, že jim v podstatě nic nenechala a odnesla jiné sestře.
A tu panenku s těmi šaty darovala, věnovala, prostě dala. Nebylo dočasné půjčení, nic podobného. Byla jsem u toho. Dokud byly šaty zničené, zůstávaly. Ve chvíli, kdy jsem je opravila, byly i s panenkou pryč. Tohle se mi nelíbilo. Přiznáním pro mě bylo, když pak přinesla jedny z těch šatů.
Zapomněla jsem ještě něco upřesnit?

autor
23. únor 2024

@kackabis rozhodně jsem na ni nevyrukovala neprusila ji dotazy. Řešil to s ní její otec a rozhodně ne obviňujícím způsobem, aby měla pocit nějakého obvinění.

honatko092
23. únor 2024

Trochu jsem se ztratila, kolik má kde sourozenců a jak to vlastně je. Nějak mi z toho vyplývá, že bych se zaměřila na vztahy v obou domácnostech a dynamice celé rodiny (dvou rodin). A vlastně ani nevím, jak to jinak u vás funguje, proč jste rozvedení a co ji třeba vede k tomuto chování, to je možná taky důležité. To, co píšeš, jsou jen věci na povrchu, mám pocit, že o tom to jenom nebude 🤔

autor
23. únor 2024

Je zbytečné řešit jak to chodí v které rodině. Každá rodina je jiná. Zbytečně jsem se rozepisovala, vznikla z toho spousta otázek mimo mísu. Základ byl, že starší dítě si odneslo věc, kterou darovalo mladšímu.
A víte co, mě to třeba pomohlo. Chtěla jsem názory a ty jsem dostala. Děkuji za ty, které mě pochopily a za ty, které mě věcně vrátily na zem.

Strana
z3