Mám nutkavý pocit mít dokonale uklizený dům

cekanka
22. lis 2015

Omlouvam se,ze zadavam diskuzi jako anonymni,ale jde o citlive téma.... Mam pocit,ze mam velky problém tykajici se uklidu..... Mam nutkavy pocit mit dokonale uklizeny dům,jedine tak mam uspokojeni z toho,ze něco delam spravne,ze jsem něco zvladla.... Mam dve deti a ted cerstve miminko a dokonaly uklid samozrejme nestiham,takze mam z toho vyrazne pocity uzkosti..... Poradi někdo co s tim? Moc dekuju za jakekoliv tipy..... sve jednani si uvědomuju, vim,ze se trema detma mit dokonalou domacnost není mozne,ale presto mne to trapi...........Cim vice se snazim uklidit,tim vetsi mam uzkost z neporadku...Temito pocity jsem trpěla uz i drive,ale ted s prichodem miminka se opet jakoby zhorsuji..... Citim,ze delam něco spatne,ze to otravuje mne,deti i manžela,ale nedokazu si pomoct......

hojda
22. lis 2015

Je to nemoc, ale to víš asi sama. Co to zkusit vyřešit paní na úklid, myslíš, že by to tvůj pocit zlepšilo, kdybys věděla, že někdo jednou týdně celý byt důkladně uklidí?

no_title
22. lis 2015

mám stejný problém, když není dům uklizený, mám pocit, že se se mnou všechno veze. Akorát s tím rozdílem, že já nezvládám zdravotně mít vycíděný dům. Takže řeším akorát vzevrubný úklid a mít vždy čistou podlahu, wc, umyvadlo a kuch. linku. Že je ukápnuto čajem na spodní šuplík linky už tak řešit nemůžu, to prostě uklidím jednou za čas, s některýma věcma jsem se musela prostě smířit.

petrajurinova
23. lis 2015

@cekanka pokud víš že je to problém, který ztěžuje život tobě i rodině, bude nejlepší najít si psychologa nebo psychoterapeuta a řešit to s odborníkem. Tady v téhle "slepičárně" se můžeš vypovídat, ale konstruktivní a "zdravý" způsob řešení ti tu nikdo neporadí.

mon_88017
23. lis 2015

@cekanka to vypadá jako celkem slušně rozjetá obsedantně kompulsivní porucha a úklid je jenom jejím projevem. Jak píše uživatelka výše, nejlepší bude vyhledat odborníka, zvlášť pokud už zažíváš stavy úzkosti, který ti znemožňujou normálně fungovat.

berenika39
23. lis 2015

@cekanka pokud jsi to sama pojmenovala, že to v tobě vyvolává pocity úzkosti, může se jednat o problém - který ale má řešení.
buď jen terapie - na konkrétní problém je výborná kognitivně behaviorální terapie - učí tě pracovat s myšlenkou, tak, aby v tobě nevyvolávala ty úzkosti. opravdu účinná věc, která sice vyžaduje trochu práce a trpělivost, taky dobrého terapeuta, který se tím zabývá, může to b ýt i nepříjemné, ale funguje to.
Pokud by samotná terapie nestačila a případně se jednalo o nějakou komplexnější poruchu - deprese k tomu atd, pak je i cesta léků - kombinace obojího.
určitě to má řešení, ale nenech to zajít příliš daleko. Jednak se to tak úplně samo nezmění a jednak to má tendenci se vracet a opakovat.
pokud by to mělo zasahovat do tvého běžného života, života rodiny, najdi psychologa - jsou i na pojištovnu, případně soukormého, stojí cca 700,- kč, ale jsou to dobře uložené peníze - do duševního zdraví.
držím palce.

cekanka
autor
23. lis 2015

Ano zrejme jde o nejaky komplexni problém se kterym se babram uz několik let....Nejdrive od 20 let mentalni anorexie, ted tohle.... Antidepresiva uzivam stridave taky uz mnoho let...sice v nizounke davse, ale uzivam..... Ted se mi to poslední roky dařilo kompenzovat sportem, uz jsem tolik nelpela na vecech, na jidle , na uklidu....... ted se to s prichodem miminka zase zhorsuje....mam pocit, ze je všude doma binec, nic není dokonale a to mne strasne tryzni......Psychiatr toho moc neporadi a stejne nemam cas tam chodit..jsem rada,ze si tam vyzvednu recept.....Asi by to chtelo nejakeho terapeuta,ktery na to jde jinak nez přes medikaci.... achjo,hrozne se v tom babram..Vim,ze delam něco,co není bezne,ale nedokazu si pomoct....Mam pocit,ze nic nestiham...nedokazu pobehat dům jen tak halabala,vse delam do detailu,dokonale a stejne je na druhem konci borčus. Dům mame obrovsky, svoji domacnost si uklizim sama,na zbytek domu chodi jednou za 14 dni pani,pac to uz vůbec nedavam...... achjooooo no nanic.

hojda
23. lis 2015

@cekanka Asi se budeš muset naučit žít trošku v nepořádku, protože s dětma to fakt jinak nejde, není to v lidských silách, prostě si uvědomit, že za pár let tu ty děti nebudou a bude všude perfektně uklizeno, ale asi nám z toho bude trošku smutno.

Tady trošku pro zlehčení, skutečné fotky z rodiného života:
http://www.upworthy.com/18-realistic-family-pho...

malloryy
23. lis 2015
Uživatel malloryy je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od malloryy.

@cekanka V tomhle tě docela chápu, taky mám potřebu mít neustále uklizeno, ale s třemi dětmi to opravdu nějde. Neznám domácnost, ve které by byly tři děti a byl tam dokonalý pořádek

caboonek
23. lis 2015

@hojda ty obrázky mě pobavily, jaký kousek od reality😉

berenika39
23. lis 2015

@cekanka ten čas si udělej. ne na psychiatra, ale na psychologa, opravdu to funguje a už jen to, že pravidelně vysypeš to, co tady píšeš, ti pomůže. ad je mrak druhů, ale ne všechny jsou na potíž, kterou máš. nebud s tím sama. vím, co říkám🙂.