Mám odejít?

28. dub 2022

Holky chci se zeptat na váš názor, prostě na názor někoho zcela nestranného. Jsme spolu s manželem 10 let. Je hodný na mě i na děti (3roky a 6let), vydělá pěkné peníze, dětem koupí co je třeba. Mě vždy říká, ať si koupim co se mi líbí. Není to žádný škrt. Má opačný problém, čím víc vydělá, tím víc utrácí. Vždycky byl lajdak na peníze,bral si Cetelem půjčky atd...Bohužel vsází Tipsport a ne úplně malé částky. Máme hypotéku, opravujeme barák, takže se každá koruna hodí. Vše ale platíme řádně. Nicméně peníze co by mohly být navíc neušetří....Před rokem jsme řešili dost velkou krizi na toto téma. Já jsem spořivá, nekupuji si drahé hadry ani kosmetiku, koupim věci spíš dětem. Dozvěděla jsem se tenkrát, že hodně vsází a dala mu nůž na krk, že pokud mi bude lhát a vsazet dál, odejdu od něj. Řekla jsem mu, že pokud chce utrácet, ať si teda aspoň šetří na něco co má smysl (např přeje si fakt mega televizi), že vsázení je prostě vyhazování peněz. O "závislosti" nechce ani slyšet. Nicméně teď po roce jsem zjistila, že vsází dál a ještě víc . Už jsem zoufalá a unavená, není s ním o tom řeč. Stejně by mi určitě zas lhal.... Je to jinak skvělý táta, stará se o nás, miluje nás... Co byste dělaly?

antoinet
28. dub 2022

Zůstala bych za podmínky, že ty budeš držet kasu (on by neměl kartu, bankovnictví...nic, jen kapesné) a šel by se léčit. Při úspěšné léčbě pravidla zase pomalu uvolňovat, až bude vhodné mu důvěřovat.
Jestli se teď rozvedeš, přemýšlej, jestli bude schopen platit výživné. Protože ve stresu z rozpadu rodiny tomu může propadnout ještě víc. A víme, kdo na tom VŽDY vydělá - sázkové společnosti, tam by mizel jeho výdělek.

zlataberta
28. dub 2022

Zkuste si spolu domluvit nějaká pravidla, léčení atd. (pokud to půjde) bylo by škoda rozbít jinak fungující rodinu, odejít můžeš vždy, určitě to za zkoušku stojí....

konidana
28. dub 2022

Mate rozdelene finance? Zuzeni sjm myslim. Pokud ne, tak bych o tom uvazovala, aby pripadne dluhy nesly i za tebou. Nevim co bych delala. Kamaradky muz mel stejný problem, hral automaty. Prohraval statisice. Uz snad ne. Kamaradi ho obcas hlidali a vozili domu. Nestacilo pred barak, to sel i nad ranem do hospody znova. Museli ho i v hluboke noci predat osobne manzelce. Asi to s nim nema jednoduchy, ale jsou spolu uz 25 let a maj 4 deti, z toho dve dospele. Postavili dva baraky a ted stavi treti. Pytlikujou to jak to jde, nemysleli si ze to bude tak drahy (ta stavba)

autor
28. dub 2022

My už tohle právě řešili před tím rokem, kdy jsme došli k dohodě, že už vsazet nebude. Tvrdil, že rozhodně závislí není a dokáže s tím zkoncovat ihned. A já teď zjistila, že mi celý rok lhal a jede v tom dál. Proto řeším, jestli vůbec zůstávat, když i přes výhrůžky a domluvy se nic nezměnilo

antoinet
28. dub 2022

Tady dohoda nepomůže, závislost ho převálcuje, i kdyby stokrát chtěl být spolehlivý. Znemožnit přístup k penězům a asi i oddělit právně vaše finance (pro případ těch půjček) je jediná možná cesta. Plus ta léčba. Pokud by na toto nepřistoupil, tak opravdu okamžitě rozvod. A k jednání na toto téma bych si přizvala někoho dalšího, kdo pro něj bude autorita (jeho otec, bratr, rodinný právník apod.), aby pochopil, že jde opravdu do tuhého a neřešíte váš vztah a důvěru, ale je to boj o přežití, aby rodina mohla fungovat a neskončili jste jednoho dne na ulici.

autor
28. dub 2022

@konidana manžel podniká. Na můj účet posílá každý měsíc stejnou částku, ze které já zaplatím vše ( hypotéku, elektriku, školku,jidlo atd.. Prostě vše co je potřeba) . Jak říkám, mohu si i já koupit, když něco potřebuju. Problém je, že ty peníze co mu zbydou, když třeba vydělá ten měsíc víc, tak je provsází.... Není to tak, že bychom neměli na splátky nebo jídlo, to vůbec ale prostě nic neušetří...

antoinet
28. dub 2022

To je ale úplně špatně. V manželství máš stejné právo na každou korunu, co on vydělá, jako on. Nemůžeš tedy disponovat jen s částí jeho peněz, co ti milostivě pošle, ale se všemi, spolu s ním. Já bych v tomto nastavení žít nemohla.

konidana
28. dub 2022

@antoinet a pro zakladatelku... na druhou stranu to neni tak spatne, kdyz nedela dluhy. Nicmene bych o tom zuzeni sjm stejne uvazovala, treby to nastavit vylozene treba jen na ty dluhy, co je do minusu je jen jeho, jestli by to takto bylo pravne mozne..
Muj muz sice nesazi, ale to co vydela take utrati. Byla jsrm zvykla mit aspon minimalbi rezervu cca 2 az 3 moje platy , s nim nemam zadnou. Proste to nejde. Uz 15 let jedem od nuly k nule, jo jde si zvyknout...

levandule_k
28. dub 2022

Znáš přesnou částku kolik vydělává, nebo jenom víš, že ti pošle vždy částku xy a nevíš, jestli on má někdy xx jiný měsíc xz?

Tohle je prostě strašná nejistota, v podnikání může přijít útlum, nebo se mu to hraní může úplně vymknout a začít si nekontrolovaně půjčovat, a to by byl průser.

Pokud se rozvádět nechceš, tak bych to řešila zúžením sjm. Ale asi bych si napřed o tom něco načetla nebo se přímo informovala u notáře.

Tady sliby moc nepomůžou, znáš to sliby chyby. To chce řešit někde u psychologa/psychiatra, je to závislost jako každá jiná a je časem zničující.

tinaprofi
28. dub 2022

Normalne ho drapni za koule a zatoc s nim nad hlavou, zadnej nuz na krk 😂 sazeni je zlo. To delaji jenom nejvetsi vylizanci... Tak mu to rekni, ty vem kasu a drz ji pod zamkem

levandule_k
28. dub 2022

@tinaprofi Nad tím jsem přemýšlela, i kdyby ji posílal všechny peníze a ona mu dala něco jako kapesné, aby měl na obědy, benzín atp., tak si začne tajně půjčovat a dělat dluhy, dělat melouchy bokem (jestli to povaha podnikání umožňuje...) On to musí chtít řešit a možná bych ho k tomu trochu popostrčila, aby to nebyla tichá tolerance gamblingu.

tinaprofi
28. dub 2022

@levandule_k takhle sazi muj kamos, znam ho roky, oni neprestanou, protoze postupem casu se vypilujou maj svy cisla a proste vyhravaj. Ne vzdycky, ale jim se to "vyplati"... Jeho zenska mu taky zakazuje, je to k nicemu, stejne si tajne vsadi. To chce fakt se s nim nemazat. A uplne nejvic je nesnasim, kdyz stojim ve fronte, nekam specham a sulin predemnou tam stepuje s tema losama, aby mu je projela terminalem 😂😂 ne fakt... Na psychiatra se ji vyprdne, prachy jsou prachy a vidina snadnyho vydelkuz kterej cas od casu prijde je proste mor.

zelenaesmolda
28. dub 2022

Kazdy zavislak ti bude tvrdit,ze on nema problem :D

garfa4
28. dub 2022

Zažila jsem to. Letitý pohodový vztah a pak si jednou ze srandy s kamarádem vsadil a bohuzel vyhrál..... Když to zkrátím - byl se léčit, sliboval, stejně prohrál všechny peníze, co měl, včetně auta. Pak to gradovalo ještě víc a já utekla, nešlo to. Pokud s tím nechce nic dělat, nechce si přiznat, že má problém, mám obavu, že to bude pro tebe těžší a těžší. Důvěra je v háji a to je prostě špatně. My neměli děti, tak to pro mě bylo jednodušší. Držím palce, ať se ti podaří se rozhodnout co nejlépe pro tebe a pro děti.

zuzkasim
28. dub 2022

Myslím, že odejít by měla být až ta úplně poslední možnost. Zapřemýšlela bych, komu tvůj muž věří, kdo je pro něj trochu autorita, zda by ti nepomohl problém s mužem řešit argumenty, domluvou, návrhem léčby. Vyhledala bych neziskovky a různé organizace, které se tímto zabývají, hledala radu a pomoc u nich, bývají právě připraveny pomoct rodinám závislých lidí, mají aktuální informace i ohledně právních věcí, dalších možností. Snažila bych se dosáhnout vytvoření nějaké finanční rezervy a snažila bych se nějak zajistit, aby si muž nevzal žádnou půjčku. Pokud rozfofruje vydělané peníze, mrzí to, ale je to jiné, než když si člověk půjčí. Když bych zkusila úplně všechny možnosti a problém se zhoršoval, pak bych plánovala odchod. Vem si to i tak, že on je "nemocný", tedy potřebuje i tvou podporu, laskavý, chápavý, ale pevný přístup, jako třeba dítě, které má nějaké potíže🙂

karlam
28. dub 2022

Odejít by znamenalo, že se z něho stane časem uplná troska. Těžko říct, jak je to vážné, jako hobby má sázení hodně chlapů a někteří si i díky tomu přijdou na hezké peníze. Akorát to teda nesmí překročit nějaké meze. Promluvit si třeb a s jeho rodiči, aby mu domluvili? Nebo s někým jiným jemu blízkým, by nepomohlo?

levandule_k
28. dub 2022

@zuzkasim Krásně napsáno.

sahrazad1
28. dub 2022

Mas mladší dítě tříleté , tak jdi do práce a plat si odkladej . K tomu zúžené sjm. Ale rozvod je u vás blbost . Vždyť se stará, zajímá , nemáte spolu jiný problém .

autor
28. dub 2022

Holky všem děkuji, ještě popřemýšlím, nechci dělat unáhlené kroky a "zkazit" dětem dětství, když vím, že jako táta je perfektní. Ale hrozně se to ve mě pere a prostě mu nedokážu věřit.

vendelinka08
28. dub 2022

Manžel vsází už strasne dlouho, ale s mírou, neni to ani o výhře, tedy v Tipsportu. Jasně, že je to fajn, vetsinou vyhraje, sází on-line a vidí kdyzbje v plusu. Dříve chodil do Tipu, ne to takové hobby, ale musi to být v míře. Ne sázet a čekat velké výhry. Těžko říct, jak to ma tvůj muž. Asi bych řešila, kolik vsází. Nikdy mi to u manžela nevadilo. Jak říkám, není to hazard. Je to o sportu celkově. O tom, že se zajimaji atd. Těžko soudit vaši situaci.

vendelinka08
28. dub 2022

Pokud nemá dluhy, stará se a funguje jako táta a manžel, nevidím žádný důvod k rozchodu.

konidana
28. dub 2022

A co se domluvit, aby posilal nejaky dalsi obnos jeste nekam na sporici ucet ? společný nebo tvuj, ale proste pro rodinu. A ten zbytek at si klidne prosazi.

petrasipkova1
28. dub 2022

Tak bych zkusila, ať ti pošle víc peněz, pokud vydělá tak nadstandartne, aby si zvládla z te částky ještě hoodne ušetřit. A určitě ošetřit SJM jak pisi vyse, muže se to zvrtnout 🤦‍♀️

levandule_k
28. dub 2022

Co mu narovinu říct, že sázení je pro tebe problém, nemáš to ráda, ale dělá to mnohem horší tím, že to zapírá a lže a zároveň nedolovat z něj sliby typu, já už to nikdy neudělám, já se polepším. Co zkusit se o tom bavit otevřeně, proč to skutečně dělá, co si tím chce dokázat, co si tím kompenzuje a pracovat na důvěře, třeba i v manželské poradně.

Když mu řekneš, že má problém s gamblingem, že chceš jít do manželské poradny, tak nepůjde, ale když řekneš, že cítíš, že manželství jde do kelu a vytrácí se mezi vámi důvěra a že cítíš, že potřebuješ pomoc, protože nechceš hned dávat žádost o rozvod, ať tě doprovodí do manželské poradny, tak třeba půjde a třeba mu to poskytne nový vhled, nebo také ne.

Pokud by nešel, zašla bych za psychologem sama, prostě abych si ujasnila situaci a třeba mi poskytl jiný pohled.

mmm12345
28. dub 2022

já bych mu sepsala, kolik peněz potřebuješ každý měsíc poslat na účet - tj. energie, voda, bydlení, hypotéka, škola/školka, jídlo, kroužky, kosmetika (prostě tam toho napsat co nejvíc ať to udělá vyšší částku a můžeš případně ukládat i bokem - asi tak, že pokud vydělá 45 tisíc, tak bych napsala 40 - a ten zbytek ať si užije dle svého uvážení. A rozhodně bych si zjistila informace ke zúžení společného jmění manželů, ale to předpokládám, že máte pořešené, když podniká...

sinicka
28. dub 2022

Ocházet od milujiciho chlapa je hloupost. Nastavila bych nejake hranice, ano vsazet muze, ale max 1000,- mesicne, pripadne disponovat jen s peneža co vyhraje. Neprohral vám barák, nemate exekuxe, toto fakt neni duvod k rozvodu.. ale usmernila bych to zavcasu..

blondynka400
28. dub 2022

Za mne sázení na sport je o něčem jiném než o gamblingu, spíše jak píše @vendelinka08 . Je to hodně o sportu, o jeho sledování, vyhledávání na netu a pod. Ale jestli sází, jen tak nepřestane a za mne je i nesmysl mu to zakazovat. Víš jak je na tom v roční bilanci? Je v plusu nebo v mínusu? Jestli to má rozumně, že neprohraje víc než umí vydělat a rodina neztrádáte, určitě bych ho kvůli tomuto neopouštěla. Samozřejmě chápu tvůj pohled, že se peníze dají lépe utratit lépe, než v Tipsportu. Co se s ním domluvit, že ti bude posílat měsíčně víc než doposud a ty z toho budeš šetřit a zbytek co mu zbyde, tak ať si sází dle svých možností. Jestli je ale dlouhodobě a pravidelně v mínusu, tak dělá něco špatně....

nelinecka1
29. dub 2022

Sestrenice měla stejny problem-furt vycházeli s penezi od nuly k nule. Pak jednou to na sebe vysypal, prohral celkem dost penez, ona na materske. Bylo mu to hrozne lito, dlouho to v sobe držel a mel obavu se priznat. Sestrenka zabavila vsechn karty, zmenila hesla na uctech atp. Duvera se pomalu vracela, z jeho strany to byl proste ulet, kdy si uvedomoval, ze je to spatne, ale nedokazal se z toho kruhu vymotat. Je to asi 4 roky a dobre 🙂. Takze důležité je uvedomeni si problemu.

malanoha
29. dub 2022

Můj chlap teda nikdy nesázel, ale taky je schopný rozházet peníze za blbosti a neni schopnej ušetřit ani korunu.. Kdysi jsme se kvůli tomu malém rozvedli. Ještě jsem byla naštvaná na tchýni, že ho nenaučili doma nějaké finanční gramotnosti 🙄 Dopadlo to nakonec tak, že držím kasu doma já. A přístup ke spořicím účtům v bance mám taky jenom já. To bysme si v životě nekoupili dovolenou, novou pračku, nic...

Jinak na rozvod to určitě není, ale mělo by to jeho sázení mit nějaký pravidla.. Třeba že nevsadí za měsíc víc jak tisícovku nebo tak...

kvetinka1985
30. dub 2022

No já od manžela odešla. On měl problémy s automaty už dříve. Když jsme se poznali, měl hromadu exekuci, později šel do insolvence. Dluh skoro 600tis. Tvrdil že se poučil. Začali jsme spolu žít, sehnali si byt. Zkusil na mě pár podrazu s penězi, vždy jsem to nějak přešla, nebyly to velké částky. Ale věděl že kdybych přišla na to že hraje, tak odcházím. Skoro 5 let byl klid, vcelku harmonické manželství. Před necelými 2 roky jsem zjistila že hraje. Sází na tipsportu. Během týdne prohrál 140tis. Ještě rok jsem se v tom placala, on sliboval, prosil, ale já mu už nedokázala věřit. Úplně se mi zhnusil. Je to 2 měsíce co jsem od něj pryč, přestěhovana a mám klid. Od píše, volá, denně 200 zpráv, slibuje, ale vím že kdybych se vrátila tak je to za chvíli to samé. Kvůli dluhům se mu rozpadly 3 předchozí vztahy (2 manželství a jeden 6 lety vztah). Bohužel takový člověk se nikdy nepoučí.