Manžel chce, abych šla do práce
Ahoj,ráda bych znala váš názor.S manželem máme 2 děti-4 a 12 let.Minulý rok začala mladší dcerka chodit do školky.Já jsem začala chodit do práce k naší společné známé.Byla to práce kde jsem díky známosti mmohla zůstat doma když jsem potřebovala,resp.Když dcera byla nemocná. Práce mě ale nebavila,chodila jsem do ní i z ní dost otravena a to se projevovalo i doma.O prázdninách jsme se s manželem dohodli,ze nemá smysl v tomto pokračovat.Zůstala jsem tedy doma,mladší dcera he každý měsíc nemocná,je na mě extrémně vázána,skolku nesnáší,ztěží tam pretrpi ty 4 hodiny dopoledne.Já za ty 4 hodiny co jsem dopoledne doma stihnu akorát tak uklidit,uvařit,zacvičit si a hodinu se učím jazyky.Kompletní obstarání domacnosti a děti je na mně.Manžel odjíždí do práce v 6 ráno a vrací se v 7 večer,hlídání nemáme.Nějak jsem automaticky počítala s tím,ze zůstanu doma,S platem manžela v pohodě vvyjdeme,máme ještě příjmy z pronájmu,takže něco i ušetříme.Já rozhodně nechodím po obchodech a neutracim peníze vydělané manželem za svoje rozmary.Dopoledne jsem ráda,ze mám alespoň nějaký čas pro sebe a odpoledne plně venuju dětem.Manžel včera přišel s tím,ze chce abych šla do práce,on s tím tedy spíš počítal tak nějak automaticky stejně jako já počítala s tím,že budu doma.Prý proto abych měla nějaké pracovní návyky a v budoucnu důchod.Já ho na jednu stranu chápu,na druhou se obávám,ze na tom bude nejvíc bita dcerka,která bbude muset do školky i když ji nebude úplně dobře,teď jsem si ji mohla nechat doma když třeba jen kaslala a měla rýmu nebo ji bude hlídat cizí osoba,kterou budu muset zaplatit když budu v práci.
Můj názor se vám asi líbit nebude. Vycházíte z předpokladu, že prostě vždy bude nějaká osoba, která vás zaopatří. Nejdřív se postarali rodiče, teď manžel, na stáří asi děti - protože nebudete mít ani důchod. A co když se rozvedete nebo manžel onemocní, zemře a najednou bude vydělávání peněz na vás. Po letech lehárka doma bez praxe a pracovních návyků bude problém najít si práci. Já bych pochopila, kdybyste měla 8 malých dětí, tak to je fakt práce na plný úvazek. Ale máte jen dvě poměrně velké děti a mělo by být i ve vašem zájmu najít si nějakou smysluplnou činnost třeba i na zkrácený úvazek. Máte velké štěstí, že práce pro vás není nezbytná, takže si můžete vybírat ne podle výdělku, ale podle toho coby vás bavilo. Nejde jen o práci, ale i o to se realizovat mimo rodinu, potkávat se s lidmi, cítit se schopná a samostatná. Zkusit třeba podnikat, zařídit si obchůdek nebo alespoň z domu provozovat internetový prodej, překládat z angličtiny, cokoliv ... musím říct, že by mě děsila představa, jak celé dny a roky přepínám seriály, šůruju poličky, lakuju si nehty a čekám, až dorazí manžel z práce a děti ze školy.
@chris_n ne jen na typu práce, i na zaměstnavateli. někde by to i šlo, ale prostě to zaměstnavatelé nechtějí umožňovat. ono to pro ně asi není moc perspektivní, aby jim tam docházel pracovník jen na pár hodin a to ještě jen v případě, že má kam upíchnout dítko, že je zdravé...takže jako chápu z podnikatelského hlediska chtít rejžovat, ale matkám to situaci prostě moc neulehčuje. spousta by na ten zkrácený pracovat nechtěla, ale prostě je nikdo nevezme ☹
@windows10 a víš, co jí způsobíš, když jí vyhovíš a ona bude jen s tebou? Asi všichni povětšinou jsme do školky, potažmo do jesli chodili. Navíc, pokud vím, není poslední rok školky povinný? Až bude říkat, že chce byt doma s tebou a nechodit do školy, tak jí začneš vyučovat doma?
Promin, nechci byt zla, ale tady nejde přece jen o to, že dcerka neco chce a nechce. Taky ji nekoupíš každou sladkost, na kterou si ukaže ne?
@ivular no dceri jsou 4roky...manzel ma pocit ze nema pracovni navyky...proto chce aby do prace sla...aby taky nebouchl do stolu a nerekl ji ze bud odchazi,ze ona si behem dne zacvici,uci jszyky a on je od nevidim do nevidim v praci a ze uz toho ma taky dost...nebo v praci skonci a pujde pracovat ona.....
Já bych zatím zůstala doma - s často nemocným dítětem stejně nikde dlouho matka zaměstnaná nezůstane. S manželem bych se pokusila domluvit na nějaké přechodné době (na základě argumentů zmíněných hned v prvním příspěvku), kdy to bude takto a až se situace s dcerkou srovná, hledala bych poloviční úvazek. Ale do školky na dopoledne bych ji posílala i dál.
Argumenty, co bude, když... mi přijdou zbytečné, pokud by nastala nutná situace, vůbec nepochybuji, že by se zakladatelka dokázala postarat. V tuhle chvíli ale není proč to lámat.
@windows10 No, pokud manžel nesouhlasí abys zůstala doma budete muset najít alespoň kompromis. Hledáš důvody proč do práce nejít, on naopak proč bys měla. Bejt tebou tak se nad jeho důvody zamyslim 😉
@shine2015 s tou soukromou nesouhlasím. Je tam mín dětí, to je pravda, ale co mám zkušenost já, snaží se maximálně vyjít vstříc rodičům co hodně pracují a berou i nemocné děti. Ve státní to ted hlídají a posílají domů, v soukromé se ten menší kašlík, zvýšená teplota toleroval (zkušenost ze dvou soukromých). V jedné dokonce měli i dítě s neštovicemi! Takže mě to příjde jako blbost, bude nemocná stejně a ještě to bude stát peníze.
Dcerka je často nemocná kvůli mandlim.Doktorka jí je chce nechat úplně vyndat,ale to je fakt na jinou diskuzi.Ze školky jí rozhodně brát nechci.Je tam už zvykla na kolektiv a učitelky,věřím,že už to bude jenom lepší.To,že tam necchce jsem řešila s učitelkama i s ní.Je to ale její povahou,je introvert,nemá ráda ani ostatní děti už od doby co jsme do kolektivu začali chodit.Počítám i s tim,ze by v budoucnu byla ve školce i odpoledne,ale teď mi to přijde ještě brzy.Máte určitě pravdu,že určitou roli v tom hraje i moje rozmazlenost a vím,že nám velké štěstí a manžela si moc vážím za to jak úspěšný je v praci.Já se mu na druhou stranu snažím zajistit vše aby měl na práci dostatek času a klidu.Práce ho hodně baví,má ji různorodou,často jezdí na sportovní akce od práce,na služební cesty,o víkendu chodí sportovat,takže si nemyslím,ze by zase tolik trpěl,ze musí vydělávat jen on
@windows10
To je dost nepříjemná situace ☹
Na tom, že chceš být doma není nic špatného, to jen dnešní společnost bohužel neuznává péči o rodinu a domácnost jako práci. Problém je ale hlavně v tom, že to neuznává ani tvůj manžel.
Na tvém místě bych se zkusila vrátit k tomu účetnictví - dá se to dělat z domova, klientů si nabereš kolik budeš chtít... Určitě to zvládneš, třeba absolvuj nějaký rekvalifikační kurz aby ses do toho vrátila. Nebo najdi nějakou účetní ve svém okolí a nabídni jí pomoc, že by ses u ní zaučila.
Pokud tvůj manžel trvá na tom, že máš jít do práce, sedla bych si s ním a trvala na jasném rozdělení povinností. Aby mu bylo jasné, že se nebudeš sama starat o dům a domácnost a děti, že se budete v práci střídat, když bude dcera nemocná apod. Počítá s tím vůbec, ví kolik práce doma uděláš a co vůbec domácnost obnáší?
Jinak na tom, že chce být dcera doma s tebou také není nic špatného - podle některých myšlenkových směrů (např. Komenský, antroposofie a určitě i další) je pro dítě do 6 let nejvhodnější individuální výchova doma s maminkou, nikoliv školka. Akorát holt dnešní doba fandí spíš státní (a stádní) výchově v kolektivu.
Myslím, že ženská by měla mít i jinou práci a zájmy než rodinu a domácnost. Aby vnesla něco "svého" a zajímavého (nové podněty) do společného života s manželem 😉
Domácí puťka dlouho nikoho bavit nebude 😅 a u dcery bych to nepodporovala, za 2 roky jde do školy 😕
Pokud je pro Tebe finančně ok jít na půl úvazek, tak bych určitě šla. Tak budeš mít pracovní návyky a přijdeš mezi lidi a pořád budeš mít čas na děti. Mě to nepřijde jako nějaký přehnaný nárok. Manžel má podle mě pravdu. Je vždy lepší, když na někom nebudeš zcela závislá, budeš mít svůj příjem. Já si nedovedu představit, že bych po RD žila jen z mužových peněz, ať už by byl příjem jakýkoli. Nikdo Ti nikdy nezaručí, že spolu zůstanete, že manžel bude mít vždy dostačující příjem atd. Asi ani moc nezáleží na majetku, který máte. Je lepší být nezávislá. Myslím si, že pro matku dvou dětí, která byla v domácnosti i po RD může být docela složité najít práci, obzvlášť, když už nyní vidíš problém v nalezení práce.
Mě by se taky líbilo být doma jako žena v domácnosti...Třetí dítě na cestě,obrovský dům,kde je pořád co dělat ,zařizujem,to co ještě chybí v domě a hlavně terenní upravy, zařizuju si zahradu,chci aspon sezonně si něco pěstovat,apod.... Můj má svou práci a ještě dvě brigády a já já si našla taky dvě brigády,když malému bylo 13 měsíců... Tak mě to celkem vyhovuje-přes týden doma podělám vše co potřebuju a o víkendech v práci-aspon je nějaká změna a přispěju do rozpočtu na práci na domě...
Chci dělat až do porodu (březen -duben)...A pak zas co nejdříve chodit na ty své víkendové brigádky...
Jak říkám-mě by se moc líbilo být doma a starat se o děti a velkou domácnost a zahradu,ale vím,že to nepůjde a radši chodím na ty své brigády,at nevyjdu z práce ze cviku-tak nějak se stále utužuju !!! A taky-jak se některé určo zmínily-je to někdy i relax a změna ...člověk aspon vypadne ze stereotypu...
Možná to chce jen chce překonat vlastní lenost a pohodlnost, kterou nepochybně vidí i manžel.
@chris_n ne, ani poslední rok školky není povinný. Momentálně se o tom diskutuje, že by být mohl, ale zatím není.
A jak dlouho máš v plánu být doma? Rok, dva, nebo už nechceš do práce nikdy? Možná, kdyby jsi manželovi řekla, že chceš zůstat rok, dva doma navíc, tak by mu to tak nevadilo, než když má pocit, že už do práce nepůjdeš. určitě bys už teď měla přemýšlet, co pak s důchodem, jestli si neplatit sociální pojištění. Píšeš, že poloviční úvazky u vás nejsou, ale pořád je lepší zkoušet hledat, než rovnou říct, že u vás nejsou a nedělat nic.
@windows10 Já bych se doma asi zbláznila, ale můj muž by to bral hned 😀 Měl by navařeno, uklizeno, vše připraveno a asi bych ani nebyla tak unavená 😉 😀
Tvého muže chápu, může se bát, že příjde o příjem nebo se sníží a co budete dělat? A taky asi ví, že na něm budeš celoživotně závislá, ano celoživotně, protože i tvůj důchod bude nízký.
@shine2015 možná bych měla,ale opravdu se nebojím...přece život není jen o práci...manžel mě vidí ve spoustě situací kdy něco zarizuju a vidí,že když mluvím s lidma,tak nejsem blbá...např.organizuju všechny naše výlety a volnému čas,to muž vůbec nedělá,je radši když to vymýšlím já nebo tím,že se dona učím ty jazyky se pak třeba výborně domluvim na dovolené a na recepci jsou hned vstřícnější když na ně mluvím jejich řeči.Já si sebe rozhodne vážím,ona rovnoprávnost je sice fajn,ale realita je trochu jinde...už jenom v rozdílných platech nebo to,že jednomu jde dobře to a druhému něco jiného a doplňují se
@betelgeuzz Řekla jsem mu právě,že bych chtěla být doma ještě rok a on se zhrozil🙂
@windows10 Taky si myslím že je pro ženu návrat po mateřské do práce důležitý. Ale je to každého věc. Být na tvém místě, tak začnu prohlížet inzeráty se zkrácenými úvazky a taky na ně odpovídat. Jestli by tě pozvali na nějaký pohovor a ty jim tak jako první začneš líčit že je malá často nemocná a nemáš hlídání, tak předpoklad že tě někde vemou je minimální. Tvůj manžel uvidí snahu že se tuto situaci snažíš řešit, ale není tak jednoduché sehnat práci na poloviční úvazek. A kyby náhodou nějaká práce vyšla, tak by věděli žes je na všechny úskalí upozorňovala a museli by s tím počítat.
@windows10 Sice zatím nemám vlastní děti, to se snad změní začátkem příštího roku. Mám nyní jen menší brigádu, hledala jsem práci na plný úvazek od června, ale bohužel zřejmě kvůli těhotenství se mi to už nepovedlo. Ráda bych ve dvou a půl letech našeho dítěte šla do práce. Mě osobně vadí jen ta představa, že bych si musela říkat manželovi o peníze na cokoliv. I když manžel je velmi ochotný a vstřícný, přece jen je rozdíl mít na kontě aspoň nějaké vlastní peníze a nebo být úplně zcela na manželových příjmech.
já jsem u dcerky nastoupila do práce když ji byl rok - na 6hodin/denně, syn měl teď 3 roky, do práce mě zpátky nevzali - plný stav - a tudíž jsme se domluvili s manželem že budu teď rok doma.
Ano jsem líná a pohodlná. Ale zase se mohu v klidu věnovat odpolednímu učení s dcerkou, můžeme chodit ven, na hřiště, odpolední akce - divadlo aj . Což při plném úvazku 8-16.30 by nešlo.
a to už nyní mě jímá hrůza při myšlence na onemocnění, které syn schytá ve školce. už takhle byl abnormálně nemocný, třeba naposledy měl 6 týdnů kašel, a házet moji zodpovědnost na prarodiče, aby mi je hlídali v případě nemoci, aby mi je odváděli do kroužků, do školy/ky...
Pokud by samozřejmě byla možnost částečného úvazku, tak do toho jdu. Ale taková nabídka se u nás objevuje jednou za 5 let ☹
Zatím se věnuji sama sobě, uklidím, zacvičím si, plánuji si dát angličtinu + od UP začnu chodit na rekvalifikaci.
Je mi 30let,do důchodu let odpracuji ještě hodně, tudíž proč se nevěnovat dětem nyní, když jsou malé, v 15ti už mě tolik potřebovat nebudou ...
Co se týče financí, do února mám odstupné, pak budu pobírat podporu, v částce, kterou bych si mnohde ani nevydělala...
Škoda, že nemáte s manželem na toto stejný názor, mám pár známých, a ty kamarádky mají už velké děti, manželé vyděláavají dost peněz, aby je zabezpečily, a nemají absolutně problém s tím, že jsou ty manželky doma... ba naopak, přijdou domů, děti zabezpečený, večeře připravená, manželka odpočinutá... narozdíl od situace, kdy přilítneš v 17h z práce, rychle úkoly, připravit jídlo, uklidit, vykoupat, uspat - přečíst pohádku a už je večer ty jsi total vyšťavněná a v 21h padneš do postele a druhý den stejný kolotoč...
Osobně si nedovedu představit být dlouhodobě doma, ten můj naplánovaný rok, vidím jako ideál, ale pokud tobě to nevadí, zkus si o tom promluvit s manželem, co mu na tom vadí, že by jsi byla doma, a zkuste najít nějakou pro oba zajímavou variantu...
Nemate financni problemy, narozdil od mnoha lidi mas tu neskutecnou vyhodu, ze si muzes vybrat, co budes delat, jestli plny nebo polovicni uvazek ... Urcite neco existuje, co te bavi nebo by si delala rada ... Nejdriv si promysli tohle, a pak zacni resit (treba manzel pomuze), jak se k takove praci dostat za podminek, ktere by si chtela.
Ja si myslim, ze by se k tobe hodila prace, ktera ma jasne dany termin, ale na splneni mas delsi casovy usek => takze si praci zorganizujes podle casu.
Tvoje dcerka ma uz nejvyssi cas se poradne zaradit do kolektivu. Cim dele ji budes "chranit pred svetem", tim hur. Neber si ji domu s kazdym kychnutim, to by jinak do skolky nikdo nechodil.
K tvemu manzelovi - podle popisu odhaduju, ze ma vedouci funkci. Zcela evidentne nepatri k tem, kteri ocekavaji, ze jejich manzelka bude sedet doma a starat se o domacnost a o sebe. Spis mam pocit, ze by vedle sebe mel rovnocennou partnerku (ne treba co do vydelku, ale zenu, se kterou si muze "promluvit"). Sluzebni cesty, firemni eventy a pod jsou zabava nazacatku, pak uz je to spis otrava. Je to soucasti prace, neda se z toho moc vyvlect a bere to soukromy cas. Takze tvuj manzel se mozna zase az tak moc nebavi.
Jeho pohled muze byt ruzny - na jednu stranu rika, ze chce aby si ziskala pracovni navyky/duchod atd ... naprosto s nim souhlasim ... ale muze tam by i jiny podtext - mozna mu zacina vadit, ze je jediny, kdo vydelava a kvuli tomu maka od rana do nevidim, nema tolik casu na dcery .. a manzelka "jen" sedi doma a uziva si kazdy den x hodin volneho casu, ktery on nikdy nema. Deti jsou v podstate pres den z domu, a uklid a vareni nezabere tolik casu. A mozna ho to jednou prestane bavit a bude chtit zmenit praci, aby mel vic casu na rodinu .. coz bude spojeny s nizsim prijmem a pak bude nutny, aby jsi do prace take nastoupila.
Co planujes delat za rok, kdy jedno decko je ve skole a druhe cely den ve skolce (a o rok pozdeji jsou ve skole obe dve ?).
Ber to jako skvelou prilezitost - zacni delat, co te bavi .. Neboj se ani toho podnikani, jsem si jista, ze manzel ti s tim pomuze.
maly tip - az budes pracovat, najmi si pani na uklid.
@barborka09
kdyby muj manzel chodil na pohovory a umyslne sam sebe vzdycky na zacatku potopil (protoze mi chce ukazat " snahu", ale vlastne zadnou praci nechce) a ja se to nejak dozvedela, tak bych se neznala. .. Tomu rikam naprosty podraz
No pokud manžel zakladatelky odjíždí v 6 ráno a vrací se v 19 večer, tak je evidentně domácnost i děti na jeho ženě. Ale až i ona nastoupí do práce a pokud nebude mít zkrácený úvazek, tak jak se to změní? Nějak si nedovedu představit že chlap, který má vedoucí funkci, náročnou a dobře placenou pozici, svůj život změní v tom smyslu, že převezme část starostí o domácnost a děti. Trochu bych se bála toho, že počítá s tím že všechno bude fungovat jako do teď akorát žena ještě nastoupí do práce. Zakladatelka taky nikde nepíše že chce doma zůstat až do smrti, takže z nějaké lenosti bych ji neosočovala. Jak už tu někdo psal, v dnešní době se péče o děti bere jako něco méněcenného, nechápu to. To by si spíš zasloužili kritiku ti rodiče, kteří kvůli kariéře na děti kašlou. Pokud někoho netlačí finance, tak na tom aby byla ženská v domácnosti (ne navždy) nevidím nic špatného. Realizovat se může i tak - doplní si vzdělání,...Je to o domluvě partnerů. Ale aby ženská chodila na 8 hodin do práce a i všechno ostatní bylo na ní 😖 . Tohle je podle mě to co by si měla zakladatelka s mužem ujasnit.

@blahova_andrea žáleží na typu práce no