icon

Manžel chce, abych šla do práce

windows10
16. zář 2015

Ahoj,ráda bych znala váš názor.S manželem máme 2 děti-4 a 12 let.Minulý rok začala mladší dcerka chodit do školky.Já jsem začala chodit do práce k naší společné známé.Byla to práce kde jsem díky známosti mmohla zůstat doma když jsem potřebovala,resp.Když dcera byla nemocná. Práce mě ale nebavila,chodila jsem do ní i z ní dost otravena a to se projevovalo i doma.O prázdninách jsme se s manželem dohodli,ze nemá smysl v tomto pokračovat.Zůstala jsem tedy doma,mladší dcera he každý měsíc nemocná,je na mě extrémně vázána,skolku nesnáší,ztěží tam pretrpi ty 4 hodiny dopoledne.Já za ty 4 hodiny co jsem dopoledne doma stihnu akorát tak uklidit,uvařit,zacvičit si a hodinu se učím jazyky.Kompletní obstarání domacnosti a děti je na mně.Manžel odjíždí do práce v 6 ráno a vrací se v 7 večer,hlídání nemáme.Nějak jsem automaticky počítala s tím,ze zůstanu doma,S platem manžela v pohodě vvyjdeme,máme ještě příjmy z pronájmu,takže něco i ušetříme.Já rozhodně nechodím po obchodech a neutracim peníze vydělané manželem za svoje rozmary.Dopoledne jsem ráda,ze mám alespoň nějaký čas pro sebe a odpoledne plně venuju dětem.Manžel včera přišel s tím,ze chce abych šla do práce,on s tím tedy spíš počítal tak nějak automaticky stejně jako já počítala s tím,že budu doma.Prý proto abych měla nějaké pracovní návyky a v budoucnu důchod.Já ho na jednu stranu chápu,na druhou se obávám,ze na tom bude nejvíc bita dcerka,která bbude muset do školky i když ji nebude úplně dobře,teď jsem si ji mohla nechat doma když třeba jen kaslala a měla rýmu nebo ji bude hlídat cizí osoba,kterou budu muset zaplatit když budu v práci.

barborka09
16. zář 2015

@buldrik No to každopádně. Ale zakladatelka evidentně do práce nechce a hledá výmluvy proč nemusí do práce chodit a jejího manžela to evidentně štve. Podle mě každý večer (nebo dopoledne kdy je doma sama bez dětí) by měla zkouknout inzeráty, poslat životopisy tam kde by jí to mohlo bavit a uvidí jestli bude o ní vůbec zájem. Ono už jenom přijít po mateřské na pracovní pohovor je po těch letech doma podle mě celkem záhul. A možná se časem objeví něco, co jí bude sedět a ještě bude ráda že si tu práci začla hledat. Ono se jí taky může stát že jí třeba rok nikdo na její odeslaný životopis ani neodpoví. Evidentně rodinu finance netlačí a paní nemá potřebu do práce jít. Takže by taky v budoucnu mohlo dojít k tomu, že se s ní manžel rozvede právě kvůli tomu že nechce do práce (taky bylo v nějaké diskuzi kdysi řešeno). Ale to už je spíš extrém.

iveta93
16. zář 2015

Možná to vyzní ode mě hnusně, ale tak to nemyslím. 😉 Chápu tvého manžela. Já kdybych chtěla být doma i za předpokladu že by nám na to stačil jeden plat by mě přítel asi poslal do ... Navíc tohle mi přijde o tvém pohodlí (netvrdím že starat se o děti je sranda a ty jsi po celém dnu odpočatá). Co by kdyby bude celý život, navíc nikdy nevíš co se může kde pokazit. Pro začátek můžeš nabídnout lekce cizího jazyka ať už přes internet nebo osobně. Taky je možnost brigád a práce na částečný úvazek - do doby než nejmladší bude na základní škole. Také můžeš začít podnikat a u toho můžeš být doma když je potřeba. Samozřejmě bych manžela upozornila, že pokud budu chodit do práce bude mít i nějáke povinosti doma ikdyž zezačátku třeba jen minimální.

A jen na okraj to že je na tobě nejmladší závislá není určitě dobré pokud to překračuje určitou mezi. Já jsem taky introvert, školka ani škola mě nebavili. Mamka mě posílala i na tábory -které pro mě byli spíš utrpení, ale teď jsem jí za to vděčná protože bych se nikdy pořádně nikam nezačlenila kromě rodiného kruhu.

marton
16. zář 2015

@shine2015 to je přesně co si myslím i já.Ne že by neocenil co doma manželka dělá,ale ruku na srdce,dělá jen to co stihají jiné ženy i s prací.Zacvičit si,uklidit,mrnkout na jazyky a odpol.se věnovat dětem.Trochu bych se bála,aby to z jeho strany nebyl náznak,že tohle mu fakt nestačí.
@windows10 zkuste se domluvit alespoň na tom roku,než se malá vyseká z častých nemocí.Třeba uvidí,že nechceš být jen tou matkou a skousne to.Víš,jsou chlapi pro něž je chlouba,že uživí rodinu a žena může být doma.A pak jsou i ti,kteří se rádi pochlubí schopnou manželkou a matkou.Ale je to na vás 🙂 .

evulina77
16. zář 2015

@windows10 tak další řešení je mít třetí dítě 😀, další 3 - 4 roky doma

humpio
16. zář 2015

A není třeba dcerka taky často nemocná proto že nemá imunitu?Že není ve školce a je s vami doma?Pak vyleze ven a nebo do školky a chytne hned rýmu atd..Řekla bych že je dcera dost zhýčkaná a co bude dělat až bude muset chodit do školy když si nezvykne na kolektiv.To bude mít zameškané hodiny protože má rýmu a vy jste doma tak si muže dovolit být doma?Nevim ale přijdemit o ulítlí.Moje dcera nastupovala do školky ve třech letech bylo to těžký pro mě i pro ní každé ráno bylo ufnukané protože tam nechtěla nebo tam nechtěla spát.Tak sem jí vysvětlila že musí chodit do školky aby já s tatínkem sme mohli do práce a kupovat jí co chce.A to sme dělali protismenny ve firmě kde se nám přizpůsobili ve všem a mohla být doma.Ale proč?Jen at si zvyká.Ted od září chodí do jiné školky jelikož sme se přestěhovali a já jsem taky doma v říjnu mám termín porodu.A měli sme strach protože nechtěla a ted nám nadává že pro ní chodíme brzo že si nemlže hrát že si našla kamrádku.Někdy mi lítostivé matky to dost zveličujeme a skutečnost je jiná.Až porodim tak chci s manželem opět na protismenny a chci zpět do práce nejlépe po šestinedělí.Jelikož peněz není nikdy dost a když si na ně už jednou zvykneš že máš svůj výdělek a můžeš si bez otravování manžela koupit co chceš i když ted to neděláš protože to nepotřebuješ tak věř že si zvykneš hodně rychle.

chris_n
16. zář 2015

@myskin mě přijde uplně naprosto netaktně trapné, zůstávat doma jen proto, že si to můžeme jako rodina dovolit. Nejít ani na brigádu (ikdyz to pak budu mít, jako svoje kapesné třeba jen). Ve chvíli, kdy je dítko přijaté do školky a žena je jen doma, tak co si budeme povídat, ale flákat se doma, na úkor udřeného chlapa. To je dost .

ja třeba uvažovala, že až bude malá ve skolce a ja budu mít dost času, že bych šla třeba studovat zpátky, když budou finance, abychom to zvládli. Ale pak si uvedomím, že vlastně by to bylo jen z manželových peněz, ja bych se v podstatě "flákala" a studovala si, co mě zajímá. Asi by mě hanba fackovala. Takže jsem studium (alespon to dlouhodobé) zavrhla

marton
16. zář 2015

@windows10 Znova pročítám tvůj úvodní příspěvek?Vy jste se někdy s manželem domluvili,že budeš v budoucnu ženou v domácnosti?Nějak mi z toho jen vypadla tvá věta,že ty si s tím automaticky počítala ☹ .

myskin
16. zář 2015

@humpio no tak to vidíš, tobě přijde ulítlí přístup zakladatelky a mně zase přijde ulítlí hnát se do práce hned po šestinedělí jen aby si člověk mohl koupit co chce 🙂 . Ale každého věc.

marton
16. zář 2015

@chris_n máš pravdu,mám to taky tak nastavené,ale jsou rodiny,kde jim to tak vyhovuje a funguje 🙂 .

veruska007
16. zář 2015

@windows10 Nezlob se, ale já osobně nějak nechápu postoj maminek: mám dítě, tak přece nemůžu chodit do práce. Já si naopak myslím, že chodit do práce je normální a ve většině rodin nezbytné. Za mě máš dvě děti, starší samostatné, mladší už má 4 - to má můj prostřední taky. Normálně chodí do školky, protože je divoch, začal chodit sám do Sokola, sám si přichystá jídlo i pití, sám se oblékne... čtyřleté dítě už není žádné miminko. Považuji za normální, že prostě žena nějakou dobu pendluje mezi školou, školkou, cestou domů musí zmánkout nákup, při vaření večeře píše s dětmi domácí úkoly a učí se, po večerech pere a žehlí... nepřijde mi na tom skutečně nic divného. Vezmi to z druhé strany: jsi doma, v částečné sociální izolaci, časem se mezi Tvým světem a světem Tvého manžela budou rozevírat nůžky... a jak dlouho bys vlastně chtěla být doma? Já to vidím trochu v okolí. Některé maminky nenastoupí do práce, když mají děti 3 roky, protože jsou ještě malé, pak jsou pořád malé, v první třídě je záhul, to nejde, ve druhé a třetí třídě je pořád dítě nesamostatné... a pak jsou děti na střední a maminku po skoro 20 letech doma už nikdo nezaměstná.

humpio
16. zář 2015

@janesafari přesně tak ,já jsem šla celem brzo na marodku ze zaměstnání .Z duvodu toho že jsem dělala na skladě kde když sem neměla druhou ruku tak by sem tam byla prt platná.A ted mám necelý dva mesíce do porodu a už mi hrabe.Já by sem tak šla do práce.Ještě sme se k mému zaměstnání přistěhovali ještě blíž než před tím.A ted uz se domlouvám s manželem že po šestinedělí pujdu do práce.Čekáme třetí dítě a věř že doma už to nedávám.Uklidíš,uvaříš,rano odvedu malou do školky samozdřejmě do odpoledne než přijde kluk ze školy a malá ze školky a manžel z práce tak si udělám svoje ale co pak.Nudím se,koukám na seriali a už mě to nebaví.Všechno mě bolí.Zvládala jsem to samé i když sem chodila do práce.Když sem měla ranní dělala jsem tyto práce odpoledne včetně nákupu a když sem měla odpolední dělala sem to dopoledne a večer mě potěšilo že si mě manžel váží a čekal na mě s kavou a večeří.Ale co doma když je tolik času.Paní se divím že jí to neláká mezi lidi .A myslím si že pokud dítě nemá hnisavou rýmu jen vodovou nic to není a do školky normálně může.To by v zimě nechodil do školky nikdo.Ale myslím že spíš dcerka je zhýčkaná..A maminka taky.. A kdyby mě manžel viděl doma několik let jen dělat si svoje přitom on nemá na své taky čas a chodí do práce od rána do večera taky by mě to nebavilo byt na jeho miste.Muj má dvě práce dělá i o víkendu a přes týden dělá ty samé hodiny od rana do večera a je mi to teda blbý vůdči němu.A i já sama chci přispět do rozpočtu a dovolit si něco víc.A lidi mi chybí než být doma

humpio
16. zář 2015

@myskin ne jen proto aby sem si mohla koupit co chci ale doma prostě být nechci.On má ted dvě práce a mám možnost dělat sním na proti směnny a vím že se o dítě postará.Přebalit,nakrmit a dát ho do postýlky zvládne každý.Stejně to miminko jen spí.A taky je mi blbý aby dělal ve dvou pracích když máme možnosti chodit do práce oba dva.

myskin
16. zář 2015

@chris_n no jsou i chlapi, kteří mají práci která je naplňuje a jsou rádi, že doma mají zázemí kde se po nich nic nechce a že se žena hodně věnuje dětem. A jsou páry kde dělají kariéru oba a musí si zaplatit nějakou výpomoc, protože stihnout se nedá všechno. A pak jsou taky páry, kde mají oba průměrné zaměstnání a stíhají všechno. Zkrátka všude je to jinak a o domluvě. U dcery ve škole jsou taky maminky které jsou v domácnosti, manželům to vyhovuje, protože mají náročné zaměstnání a nemusí se o nic jiného starat. Pokud to zakladatelky muž chce jinak, tak to chápu, ale nikde tady nezaznělo jak si to představuje. Myslím tím jak se zapojí do všeho kolem dětí a domácnosti.

shine2015
16. zář 2015

Holky já se na méně straně zakladatelce nedivim.....ono je to pohodlne být doma...i s detma....my mme holky 3 a 4roky a pokud nebyly nemocné tak to nikdy nebyla ttaková tragédie....po obědě cca od jednoho roku mladší jsme spaly po obědě všechny tři společně v pokojíku.....hodku a půl cca....navíc mě to doma nepřijde taková traga, uvarit,uklidnit,vyprat.....když se něco nestihne,houby zle,....a to mám děti doma kdyby byly ve školce, prostě to je leharo.....mě mateřská vůbec druhá půlka přijde pohoda....na hřiště, žádný stres, dopolko ven odpolko ven...když ne tak něco se doma vymyslí,dá se jet na výlet, procházku,do centra k dětem......nebo když se nikam nechce, jste doma........dřív jsem dělala na směny a cca 180az200h měsíčně, noční 12h ....vikendy.....teď kde v situaci,že mě manžel může uživit....nemusím do práce....ale kdybychom nečekali třeti,tak jdu alespoň na půl úvazek....jednak s přivydělat, i když manžel finančně vše zvládne, ale pro svůj pocit....pak vyjdu mezi lidí, budu se bavit i o jiných věcech než chod domácnosti, co j v televizi nebo o dětech.....prostě v tom vidm výhody a hlavně že mužů jít je na půl uvazek...

myskin
16. zář 2015

@humpio tak to je něco jiného, když ho bude mít na starost tatínek.

ivis
16. zář 2015

@humpio jaktože se nudíš odpoledne ? to neznám, my jsme odpoledne venku, anebo vodíme dcerku na kroužky - takže zase se pohybujeme někde venku, anebo jsme byli včera na divadle, dneska máme akci - budeme se učit vařit zdravé pomazánky, anebo jdeme na návštěvu ke kamarádce a týden je pryč. Takže čas pro sebe mám jen dopoledne, a to opravdu poklidím, uvařím, zacvičím, nakoupím,a už si jdu pro ty rarachy 🙂

Jak jsem napsala, počítám tak s tím rokem doma, déle ne, ale hned psát, že matka, která nechodí do práce, když jsou děti ve školce je neschopná, líná atd...

humpio
16. zář 2015

@myskin 😀 NO a kdo jiný..my nikoho jiného nemáme ani babičky a dědečky tak že si musíme pomoct samy.Nechtěla jsem někoho utazit ale taky mi přijde normální i když sem řešila tuhle situaci se známíma že když dítětiu jsou tři tak už se těším na to až pujde do školky a mezio děti a jak se změní a co se naučí a já můžu jít do práce i když říkám my sme měli protismenny ve stejné firmě a taky malá mohla být doma ale je to zbytečné.Myslím si že řešení je vždycky a pro svůj pocit pujdu rada mezi lidi..

humpio
16. zář 2015

@ivis odpoledne se synem udělám ukoly,kamarádky tady nemám aby jsem chodila po návštěvách bydlíme zde od dubna a jsem ráda že nejsou ,občas jdeme na hřiště.Kluk jezdí na fotbal do jiné obce já řidičák nemám tak že nemlžem jezdit s ním a malá ještě na žádný kroužek nechodí to by sme museli dojiždět a vzhledem k tomu že jsem ve 33 týdnu tak to ani ryskovat nebudu jezdit někde busem.Samozdřejmě že si najdem zábavu ale je to pořád stereotip než kdyby jsem chodila do práce.Mě to prostě chybí..

elu
16. zář 2015

tak já myslím, že to záleží hlavně na tobě, jestli máš pocit, že tě dcera potřebuje, tak buď doma, ono se to dobře radí, najdi si na poloviční uvazek a jiné super rady, jako dej jí do jiné školky....to bys pak mohla taky říct manželovi at změní práci, že jeho pracovní doba nekoresponduje s potřebami dětí

ilonne
16. zář 2015

@windows10 Ja mám podobný názor jako většina diskutujících, v podstatě děláš to, co dělají ostatní ženy, ovšem ty k tomu ještě chodí do práce. Z Tvého příspěvku mi vyplývá, ze pracovať nechceš prostě tak jak je to teď, je pro Tebe pohodlné. Ja tomu rozumím, byt to třeba nechapu, ja se naopak do práce těším. Ano, jsou i takové domácnosti, ovšem musí to být konsensus obou partnerů. Pokud se to manželovi nelíbí, nejspíš k tomu má nějaký důvod a měli byste se domluvit. Manželství je především o kompromisech z obou stran. Myslím, ze byste každý měli trošku slevit ze svých představ - ty treba práci na částečný úvazek a muž v tom, ze když to opravdu, ale opravdu nepůjde, ještě chvíli počkat.
Ad malá a školka - neustupuj ji, jinak bude své nároky stupňovat, zkouší to všechny děti.

myskin
16. zář 2015

@humpio mezi mými známými je taky obvyklý model - dítě ve třech do školky, žena do práce. Taky jsem to tak plánovala. Ale znám i pár lidí co finance neřeší a oběma to vyhovuje. Chlap je rád že se žena věnuje hodně dětem, jemu i domácnosti a ženě to vyhovuje taky. A nevidím v tom problém. Akorát může nastat problém při rozchodu, pak je ta ženská v extra nevýhodné pozici, ale s tím musí počítat.

humpio
16. zář 2015

@myskin no ale očividně to manželovi od paní nevyhovuje .. ale paní si zas stojí za svým že dcera jí potřebuje..Já když sem žila sama se synem než sem si našla nýnějšího manžela tak sem si taky myslela že mě syn strašně potřebuje.Pak přišel nýnější manžel a ukázal že si to myslím jen já a ten kluk začal fungovat uplne jinak.Pak by si bezemne ani neutřel zadek.

alischkar
16. zář 2015

Je fakt, že máš pravdu ty i manžel, musíte najít nějaký kompromis. Ten částečný úvazek je myslím dobrý nápad - hned uvidíš, jestli to v práci reálně půjde nebo ne.

Každopádně si myslím, že zůstat doma dlouhodobě není dobré ani pro tebe, ani pro děti. Ty nakonec vyrostou a ty pak budeš mít na pracovním trhu hodně těžkou pozici, časem může přijít stereotyp, manžel může nabýt dojmu, že nic neděláš (což se na vztahu odrazí), a pak samozřejmě ten nižší důchod.
Děti si taky musí zvykat, že nemůžou být pořád s maminkou - potřebují chodit do kolektivu, začít se učit samostatnosti apod.

Neříkám, že model žena v domácnosti nemůže fungovat, ale musí to tak cítit oba - tady to manžel bere jinak a časem byste si nastalou situaci nejspíš začali vyčítat.

ivis
16. zář 2015

@humpio tak to my neznáme volné odpoledne, abysme seděli u telky koukali na seriály, to už musí opravdu hodně pršet, abychom byli doma a neměli naplánovanou žádnou aktivitu 🙂

A právě mě třeba přijde šílené, přilítnout z práce a být s dětmi celé odpoledne doma, protože si musím uvařit, uklidit, zacvičit...

A rady práce na půl úvazku, no v Brně a v těch větších městech je nabídek spousty, ale třeba u nás je jich minimum.

myskin
16. zář 2015

@humpio je to o domluvě, zakladatelka by měla manželovi vysvětlit jak si to představuje ona a říct i důvody a manžel by měl taky povědět svoje, ale se vším všudy. Nejen oznámit že chce aby šla do práce, ale i vše okolo fungování rodiny.
A co se týká školky, tak ve čtyřech letech bývají na školku zralé téměř všechny děti, neznám ani jedno, které by po nástupu do školky nebrečelo a nesnažilo se maminku umluvit, ale jak dítě zjistí, že vlastně může jít domů po obědě nebo kdykoli zůstat doma, tak toho rádo zneužívá. Ale to zakladatelka psala, že dcera bude do školky chodit i nadále. Pak je velká výhoda že může být s dcerou doma při velké nemocnosti, na to opravdu žádný zaměstnavatel zvědavý není.

ivis
16. zář 2015

konečně tu začínají zaznívat rozumné názory a rady 🙂 základ je promluva s manželem, jeho představa x tvoje představa 🙂

zuzana_ka
16. zář 2015

@veruska007 Veru, šetři energii 🙂

Když chce někdo zůstat doma a zakrnět, tak je to jeho volba.
Mě spíš přijde vtipné od zakladatelky, že si na rovinu nepřizná, že doma je to lepší než být v práci a makat, svádí to akorát na dceru, že údajně potřebuje její full service 😀

humpio
16. zář 2015

Tak mám ještě desetiletého syna s kterým chodí dcera na hřiště které je u baráku a když on má fotbal tak jdu já.Moje děti jsou celkem samostatný a proto se i těším ž pujdu do práce a narodí se malý nebudu mít čas na nudu.Malá chce zůstávat ve školke až do konce a když přijdem dřiv tak nam vynada ze jdeme pbrzo.Tak že nejpozději v pul pate se pro malou jde do školky a doma sme kolem páté povyprávíme si nebo jdou na hřiště ještě nebo kouká na pohádky nebo prostě si maluje.nAŠE MALÁ NERADA SE NECHÁVÁ NĚCO ROZKAZOVAT ONA SAMA SI NAJDE ZÁBAVU.kDYŽ JÍ ŘEKNU POJD NAUČÍM TĚ PODEPSAT NEBO BARVY TAK NA TO JE ZASE FLEGMATIK ONA MUSÍ CHTÍT SAMA.A zachvíly je čas večeřš a sedm je mám naučené že jdou v posteli a koukají na smíchov a spát.Jinak tady nikam jinam jít nejde.Když je doma i táta tak vezmem psy a jdem do lesa tam je taky hřiště ale to většinou jen o vikendu jelikož nas tata je porád v práci proto se tesim já do práce taky aby byl taky doma.Tim chci říct že si myslím že není špatné přijít z práce a dělat doma vařit,uklizet atd dělají to tak spousty žen.Ale to je každýho názor.Jak to chodilo dřív.Jaký meli podmínky dřív.Naše děti nejsou ani nebyly doma odpoledne i když sme chodili do práce.Běhali kolem baráku a na hřišti s ostatními dětmi.Každou hodku se mi přišli ohlásit.O nás dřiv rodiče nevěděli celý den nebo maximálně na oběd..A ted když rodič není dítěti za zadkem tak je to strašně špatný?Ne proč udělám si svoji práci doma ,jdu do práce a vevolnu jsem s dětmi což je vikend a v týdnu s nimi ukoly teda se synem já nebo manžel.Tak to chodilo než jsem byla tehotná.Nevim my sme takový režim měli když naši chodili do práce jelikož jinak by to asi nešlo to je jasný.Ted mi přijdou ty děti strašně zhýčkany..

humpio
16. zář 2015

jo tím sem nechtěla říct že je podle malé co chce nebo nechce se učit ale proto taky chodí do té školky kde se to učí v kolektivu.Doma když ji chci naučit básničku tak ji to trvá a když jde do školky tak mi odpoledne řekne novou básničku.Proto taky ta školka a vim že se toho naučí a sama víc než s donucením

achjonetusim
16. zář 2015

@humpio To mi povídej. Přidala bych i třeba takový lyžování, děcko kňouralo že to neb a že to nejde a stačilo pár dní s instruktorem a ejhle, "mamí pojedu zas brzo na lyže? když už mi to jde že jo" 😵 Ona mámina sukně je fajn, ale 😉

Strana