Manžel má problém s alkoholem. Jak mu pomoci a kam se obrátit?

panilisteckova
1. srp 2023

Krásný den, jdu si k vám pro radu a možná i podporu. Dnes jsem z manžela dostala přiznání, že má problém s alkoholem, se kterým si neví rady. Přiznal se v souvislosti s jiným "prusvihem". Já si toho všimla, několikrát jsem se snažila už delší dobu s ním i tom zavést hovor, ale vždy to skončilo tím, že je vse v pohodě. Jenže není. Neopíjí se ani nepije tajně ani (snad) se nezadlužil. Je hodně společenský, rádi si dáme víno, pivo k dobrému jídlu, jezdíme na Moravu, jenže teď už se najde důvod a příležitost denně. Má obrovskou genetickou zátěž. Z jeho rodiny nepije jen švagrová a babička. Děda, strejda, táta, brácha i mama...vsichni alkoholici v různých stádiích. Co jsme spolu, přes dvacet let, ho na to upozorňuju, že ta genetika tam prostě je. I tak to nezvládl. Co s tím? Jak pomoci, kam se obrátit? Řešili jste, nebo řešíte? Dá se to překonat? Nechci aby v tom děti vyrůstaly 😥

irmamala
1. srp 2023

To by asi chtělo rozvést, v čem přesně je problém. Neopíjí se, nepije tajně, problémy nedělá. Každý má ty hranice jinde, ale třeba pro mě je normální dát si k večeři nebo k filmu láhev vína s partnerem.

annasmyckova
1. srp 2023

je dobře, že si to přiznal, to je asi to nejtěžší. Léčí se to buď ambulantně (docházením na antabus nebo pobytem v odvykacím zařízení), poradí mu psychiatr (popřípadě řešit s praktickým lékařem)

panilisteckova
autor
1. srp 2023

@irmamala pro mě taky ale ne denně. Jsme na chalupě a on si dopoledne dá třeba gin tonic a mě přinese taky. Ptám se, co když někam pojedeme. Chalupu máme na samotě, nic tam není,ctreba na koupaliště je potřeba dojet. A on na to, kam jako bychom jeli...kamkoliv přece...třeba s dětmi na pohotovost...no a jestli pije tajně....to vlastně nevím. Třeba to dobře skrývá...problém je ten, že denně muset mít alkohol je dle mého problém.

panilisteckova
autor
1. srp 2023

@annasmyckova pod nátlakem ale přiznal. Obvodní má k ničemu, nedá se jí ani dovolat...takže psychiatr?

aadys
1. srp 2023

@panilisteckova k psychiatrovi musíte mít doporučení. Případně můžete zkusit psychologa na svoje náklady, to si myslím že pro začátek by bylo lepší řešení.

alice180
1. srp 2023

@aadys nemusí můžou vyhledat sami

victress
1. srp 2023

radu nemám, z mojí ani manželovy rodiny nepije vůbec nikdo, za což jsem neskutečně ráda...co mě zarazilo, je to, že jste spolu 20 let a pokud jsi věděla na začátku vztahu, že jeho rodina jsou samí alkoholici, že jsi vůbec šla do toho vztahu s ním, nemyslela sis snad, že kvůli tobě přestane, že ne? podle profilu máš už docela velké děti, takže v tom prostředí stejně vyrůstají...na druhou stranu, super, že to řešíš, lepší později než nikdy...
bude to chtít určitě odbornou pomoc, nějaká poradna někde v nemocnici snad bude, nastoupí na léčení, ale i v případě úspěchu už celý život budeš jak na trní, aby do toho zase nespadl, vyléčený alkoholik je časovaná bomba, nesmí po vyléčení podlehnout ani jednou, jedna sklenička a je zase v háji...

lv
1. srp 2023

Genetická predispozice dělá hodně. Psychiatra může vyhledat sám, to nejtěžší - tedy, že má problém, už má za sebou. Pokud to zvládne - a jde to, potvrzuju - lze se léčit ambulantně, nějakou dobu docházet na antabus. A prostě tomu rozhodnutí podřídit vše - nechodit, aspoň v počátcích léčby, do restaurací, vyhnout se oslavám, mít "čistou" domácnost (tedy úplně bez alkoholu doma), vy pokzd možno pít co nejméně, vyplnit čas, kdy pil něčím jiným.

zlataberta
1. srp 2023

@aadys nemusí mít doporučení.

panilisteckova
autor
1. srp 2023

@victress on míval různá období. Někdy prostě jen příležitostně jako většina lidí a pak období, kdy pořád něco a denně. To jsem vždy zasáhla a uklidnilo se to. Viděl jak tátu chlast přivedl do záhuby, vidí co dělá s bráchou a odsuzuje ho...má hodně pracovních starostí a místo aby se třeba svěřil, zahání to chlastem. Nechci aby to vyznělo tak, že celých dvacet let pije. Pije, ale z 99 % s mírou. Až teď ten problém narostl do rozměrů, kdy si nedokáže pomoct sám.

martinka_33
1. srp 2023

U nás na severu na toto skvele funguje Advaita, neziskovka, kde perfektne poradí, pomůžou, zkus kouknout jestli neco takového neni i u vás. Nebo pak ten psychiatr ale hodne psychiatru nedela primárne závislosti a neni to ono.

teate
1. srp 2023

@panilisteckova Tak kdybych byla na chalupě, taky si dám dopoledne Gin&Tonic. A odpoledne klidně pivo nebo Frisco. 🤷🏻‍♀️ Každej večer si dám 3 deci něčeho, třeba malý pivo, Frisco, Coronu …. Nepřijdu si jako alkin. Nevím, no … někdo si dá 4 párky, někdo si dá každý večer salát, někdo decku vína a někdo bublinkovou vodu. 🤷🏻‍♀️ Ale pokud to vidí(te) jako už problém, tak existuje spousta organizací, záleží, kde žijete?

victress
1. srp 2023

@teate to říká každý alkoholik, že není alkoholik😀, otázka je, jestli bez toho alkoholu dokážeš vydržet třeba týden, měsíc v kuse, pokud ne, jsi na alkoholu závislá, tvoje tělo už potřebuje tu dávku alkoholu, na kterou je zvyklé, já jsem zase čokoholik a vím to o sobě a přiznám si to, nezabije mě to ani nezničí rodinu, ale budu jako koule😝

panilisteckova
autor
1. srp 2023

@victress asi tak. Amen.

patypresdevaty
1. srp 2023

@victress já nevím no... já piju víno nebo Prosecco skoro každý večer, protože mi chutná, stejne jako mi chutna dobry kafe. Jako alkoholik si ale nepřijdu. Když chci nebo jsem nemocná nebo vím, že budu řídit, tak nepiju, klidně i víc dní v kuse a abstak nemám.
Kdyby bylo stejně dobré nealko víno, piju klidně jen to, fakt si myslím, že to u mě není o alkoholu, ale o chuti.
Hledala jsem alternativu, co si dát večer místo vína, aby mi to chutnalo stejně dobře. Našla jsem Magu, který je výborný, zdravý, bez alkoholu, bez cukru 🤩 ale cena je závratná, takže si ho dopřeju jen občas.

teate
1. srp 2023

@victress No, tak bez alkoholu jo. Ale bez čokolády je to fakt problém. 😅😅😅

sonaxoxo
1. srp 2023

@victress naprosto trefné, alkoholik nikdy o sobě neřekne, že je alkoholik, i kdyby ležel každý den pod stolem. Kdo pije každý den i jen malé množství alkoholu, je už alkoholik. Známý Mudr.Karel Nešpor, umí krásně mluvit o alkoholismu a jak stačí málo ..zkusila bych se obrátit na něj, ale nevím, jestli krom léčení v Bohnicích, pracuje i jinak..🤷

martinka_33
1. srp 2023

@sonaxoxo alkoholikovi NIKDY nesmíš řikat ze je alkoholik ☝️ to je jako rudá na býka.

sonaxoxo
1. srp 2023

@martinka_33 souhlasím.☝️

lv
1. srp 2023

@martinka_33 proč? Ve fázi, kdy to odmítá to sice popře, nepřizná ani sám sobě (protože problém nemá, může kdykoliv přestat atp. se domnívá), ale malého červíka pochybnost to zaset může. Při normálním tónu řeči, nejlíp když není moc pod parou.

escapelle
2. srp 2023

Pokud si na chalupě,ještě ke všemu třeba o dovolené, dá dopoledne jeden drink,a během odpoledne třeba ještě nějaký,tak já bych to tak tragicky taky nevidela. Kolikrát jsme snídali láhev šampaňského 🤣
Pokid nevypije každý den 5 piv,láhev vína nebo X panaku,tak bych z toho takovej problém nedělala. Ano,můžeme tady dokola opakovat "pokud potřebuje každý den byť jedno pivo a má to spojené s čímkoliv,je alkoholik ".na druhou stranu,to,že někdo vykouri denně krabičku cigaret,to nikoho nepřekvapí. Ale ten,kdo si každý večer po práci dá dvojku vina je alkoholik.
Nad lahví vína denně už bych se zamyslela. 5piv by mi přišlo moc. Ale výjimečný drink během dopoledne,popíjeni během dovolené a každodenní dvojka na relax,to jako problém nevidím.
Nikde jsem se nedočetla,kolik toho Teda ten manžel vypije běžně,i mimo chalupu.

gruyerre
2. srp 2023

@panilisteckova to je fajn, ze si uvedomil problém. Takže teď bych úplně na vašem místě zrušila alkohol, zatím na zkoušku aspoň na týden. Nedáš si ty ani on v žádnou denní dobu. Pokud nebude mít absťák, tak super, domluvte si, že si dáte třeba max. 2x týdně skleničku. Pokud absťák mít bude, je třeba to řešit odborně.

cherie24
2. srp 2023

@victress pochopila bych otázku, proč sis začala/vzala si někoho, kdo chlastá, ale ptát se proč sis vůbec začala s někým, jehož rodina pije, to už mi trošku přijde přitažené za vlasy... Ono to není geneticky dané, vážně neexistuje kód v genetickém kódu, který by způsobil alkoholismus. Spíš jde o tu slabost a sklony všeobecně k závislostem. V mojí rodině z tátovi strany se třeba taky pije. Už x generací a já ani brácha nepijeme. Já mám k tomu vyloženě odpor, nesnáším ožraly a nepřijdou mi ani vtipné opilecké historky a ostudy, kterými se na všech akcích lidi předhánějí. Ale občas si ráda dám, klidně i večer, když uspím děti. Jde mi spíš o tu chuť a pocit, že mám konečně veget po celém dni (klidně si dám místo Cideru ochucený Birell, nepotřebuju to nutně alkoholické). A brácha pije ještě míň jak já. Kdyby mi chlap, kterého mám ráda a sedíme si řekl - hele sorry, ale rozchazím se s tebou, protože tvoje rodina chlastá, to by mi přišlo docela mimo. Naopak znám spoustu ožralů, kteří to v rodině nemají a stejně pijou první ligu a ještě jim to přijde vtipné, že se pak někde válí a nedojdou domů.
@panilisteckova a on to sám řešit chce? My jsme řešili už mockrát. I švagrová (tchán taky odjakživa pije). Všude nám vždy řekli, že to hlavně musí vzejít od toho, který pije. Ne z donucení rodiny/okolí. Protože jakmile to člověk dělá jen z důvodu, jdu se "léčit", aby mi už dali ostatní pokoj, pak to ten dotyčný nebere vážně a bude pít stejně. Ale pro povzbuzení, máme takového rodinného známého, který se šel kvůli dcerce léčit a už je xx let čistý. Vzchopil se opravdu jen kvůli ní. 🥰 Ale říkal, že nesmí k alkoholu ani přičichnout, že jinak se bojí, že by do toho spadl znovu. Tchán byl tenkrát párkrát u psychologa z donucení dětí, kde to řešil, proč pije. Prý se pak cca rok držel a asi se zamyslel, ale toť vše. 🤷

elu
2. srp 2023

taky jsem alkoholik, piju téměř denně alkohol, neožírám se do němoty, umím si říct dost, tj, nepiju, když řídím...to znamená...piji až večer, když mám děti obstarané, dovezené ze všech hudebek a kroužků, dopoledne chodím řádně do práce, takže nikdy ne s alkoholem v krvi....mívám týdenní pauzy, alkohol jako takový mi bych řekla nechybí, spíš ten rituál s tou broušenou skleničkou ( mám to spojeno s takovou tou pohodičkou po celodenním šrumci), uvědomuji si, že to může být začátek problému, že až nebudu mít povinnosti, třeba v důchodu můžu to dovést do extrémů...bojím se toho a snažím se to mít o to víc vše pod kontrolou....ale vím, že jsem alkoholik i když 14 dní v muslimské zemi na dovolené, kde není alkohol to bez problému přežiju a dokonce si to i užiju 🙂

martinka_33
2. srp 2023

@escapelle to co popisuješ je pijáctví a piják uz by se mel mít na pozoru a nezvyšovat frekvenci a množství požitého alkoholu.
Jinak jsou i alkáči, jimž alkohol v životě nepřekáží, mají takovou funkci, kde jim je tolerován. Stačí si vzpomenout na bývalého prezidenta a jeho virózky 😀

martinka_33
2. srp 2023

@elu muj cvokař by ti řekl, že jsi piják 😀 To řekl kdysi mně, kdyz jsem mu popisovala životní styl podobný tvému. Před rokem mě okolnosti dovedly k nepití, dám si s tátou vínko nebo zajdem na pivo tak 1x za dva měsíce. Po fyzické stránce je mi mnohem lépe - mám vrozenou zhoršenou funkci jater a na to pravidelně alkohol byl prostě špatně. Ale byly doby, kdy jsem si život bez skleničky večer nedovedla představit a kdy o dovolených jsem snídala šampaňské, přičemž mnohé večery si už nepamatuju 😅

panilisteckova
autor
2. srp 2023

@elu díky za tuhle zprávu. Takhle nějak funguje můj muž. Navíc tedy prý mu to pomáhá lépe spát. Jinak funguje v práci i v rodině. Ale teď jak ty se přiznáváš tady nám, tak on přiznal mě že má problém. Pod nátlakem. Každý tu hranici máme jinde
@escapelle ale to co popisujes ty, už je pro mě za tou hranicí. Souhlasím s
@martinka_33 . Ale každého věc.

panilisteckova
autor
2. srp 2023

@gruyerre když zrušit, tak za mě úplně a navždycky. Nechci se dočkat toho že bude jak jeho otec, který se uchlastal někde ve squatu a tchýni řezal hlava nehlava.

panilisteckova
autor
2. srp 2023

@sonaxoxo včera jsem si ho poslechla. Poučné a zajímavé. Akorát mi sebral veškeré naděje, že by se mohl trvale vyléčit.

gruyerre
2. srp 2023

@panilisteckova jo, tak to by bylo úplně nejlepší samozřejmě, úplně a navždy, držím palce