Manžel mi chce vzít děti
Dobrý den, s manzelem se chceme rozvést ale mame dvě deti. Ze začátku byl v pohodě, říkal ze se na vsem dohodneme hlavně na dětech ale ted dělá problémy. Me vyhodil z baráku s tim ze děti se mnou nepůjdou. Odešla jsem tedy ke svému otci protože byt mám az od ledna. Ted mi manžel vyhrožuje tím ze mi děti vezme. Pry trvalé bydliště neopustí jinak na mě zavolá policii. Pry si i zažádal o svěření do péče. Mám nového partnera ale bydli jinde a já k němu do jiného města nechci možná půjde on za mnou. Moje výplata pokryje hlavně nájem a na nic jiného nezbude takze to zkusím pres soc. Ale má otázka zní.. ma manžel nárok mi zakázat brát si děti? A jak velkou šanci má avy děti dostal on? Dekuji
Bydlime s manzelem v rodinnem dome, ten je zatim psany jen na neho. Na obecnim uradu kdyz jsme si sli zaridit trvale bydliste pro sebe a deti nam rekli ze i kdyh je fum psany jen na manzela, tak on mne ani detem trvale bydliste zrusit nemuze, ze to proste nelze. Takze vyhazovat te mohl jak chtel, ale nesla bych. Nikdy bez deti.
Ne, manzel nema narok ti zakazat deti. Mas pravo se s nimi stykat. Byt tebou, zajistila bych si co nelepsi zazemi. Mas pak u soudu lepsi sanci na svereni deti do pece. Soud rozhodne, zda je v zajmu deti byt s tebou, manzelem nebo treba ve stridave peci (treba tyden tam, tyden tam). Kdyby se ti deti zdaly manzelem tzv. naockovane, nebo by se zmenilo jejich chovani ci pristup k tobe, muzes navrhnout jako dukaz psychologicky znalecky posudek. Hodne stesti.
@semisovamys Jenže TP nemá nic společného s majetkovým právem. Furt ti tam nic nepatří,takže když tě vyhodí,tak prostě vyhodí a ty s tím nic moc neuděláš.
Jeste bych se chtela zeptat zakladatelky, co rika jeji novy pritel na jeji deti a co rikaji deti na nej (pokud se pristehuje za ni, je sance, ze se budou casto stykat). Soud muze vrtat i do tohoto tematu.
Nejsem si úplně jistá,ale podle nového občanského zákoníku je společná domácnost a bydlení více ošetřeno a chráněno. Nemusí jí tam patřit nic a přesto ji nemůže jakožto svou manželku a matku dětí jen tak vyhodit. Zašla bych na ospod,za právníkem a zjistila správné informace. Opravdu si myslím že ty změny tam od roku 2014 jsou. V té době jsem se rozváděla a čekali jsme až vstoupí v platnost.
Jako soudní úřednice mohu bohužel říct, že byla chyba opustit společnou domácnost. I když tě manžel vyhodil, neměl na to právo ani z titulu majitele domu, podle občanského zákoníku jsou manželé povinni spolu žít a proto jsi nemusela jeho dům opustit, dokud není pravomocný rozsudek o rozvodu manželství. S největší pravděpodobností se to teď otočí proti tobě a soud bude považovat tvůj odchod za dobrovolné opuštění domácnosti a rodiny, což bude k tvoji tíži, ať už se budeš snažit čímkoliv argumentovat. Manžel bude operovat u soudu tím, že je pro děti lepší, když zůstanou ve svém známém prostředí, že jim zajistí pravidelný styk s tebou a pokud bude mít na své straně sociální odbor, soud zřejmě děti nechá v jeho péči, pokud se spolu nedohodnete jinak ( dohoda rodičů má vždy přednost, pokud je v zájmu dětí ). Dokud soud nerozhodne o dětech, máš stejná práva a povinnosti rodiče jako manžel, takže o dětech nerozhoduje on sám a máš právo je kdykoliv vidět, a pokud ti v tom manžel bude bránit, bude to u soudu mít těžší on, protože soud dá děti do péče tomu rodiči, který je schopen se o děti řádně postarat a zajistit styk s druhým rodičem. Když už ses dostala do situace, že musí rozhodovat soud, pamatuj, že u soudu se všechna tvrzení musí prokázat. Doporučuji vypustit větu manžel mě vyhodil. On bude tvrdit, že to neřekl a ty nemáš jak prokázat opak. Jak jsem již zmínila výše, ve chvíli kdy jste uzavřeli manželství jste si před sebou rovni, jeho výlučný majetek sice je stále jeho, ale ty máš právo jej bezvýhradně užívat.
@elisak2009 tak si to pamatuju správně.
Mně ex taky řekl,že když s ním nechci být,tak ať jdu,ale bez dětí. Za 1) tím u mě hodně klesl a nikdy mu to nezapomenu a za 2) to ani omylem. Trvalo dlouho než jsme se dohodli a rozestehovali,ale ze společného bydlení a od dětí nikdo jen tak rychle a dobrovolně neodešel,aniž by neměl v ruce rozsudek o péči a zajištěné bydlení vhodné pro děti.
@elisak2009
@andelka nevím jak to mají jinde, ale chápu zakladatelku, že prostě po hádce odešla. Měla jsem kolikrát stejný nápady a v tu krizovou chvíli jsem nebyla schopná ničeho jiného než prostě utéct (hádka, ponižování, vyhrožování, vypadni a už se nevracej, nekončící nadávky, k tomu moje depresivní stavy vyhrocené krizovou situací- v tu chvíli ovšem nerozpoznané, ...) Jako opravdu to nešlo vydržet a musela jsem pryč. Chtěla jsem pryč, co nejdál, abych už měla klid. Já ale neměla kam jít, tak jsem třeba hodinu brečela na chodbě paneláku , situaci rozdejchávala a pak šla zpátky. Taky jsem nemohla opustit děti, ale ty cuky jsem měla. Naštěstí pro mě, jsem v tu chvíli nebyla schopná dělat nic, takže ani odejít úplně pryč.
Přeji ať vše potřebné dnes v klidu vyřídí!
@terezka_1
@elisak2009 pani psala ze tam zijou s jeho rodici, takze je mozne, ze ten dum je jeho rodicu, pak se asi ty naroky na to tam bydlet meni ne? ja uz si to z obcana moc nepamatuju 😀
@andelka Ahoj, aha, to máš pravdu, ale to s tou ferovosti, to nesouhlasím. Férovost je trošku osemetna, pokud jde o rodičovská práva. Role otce a matky je prostě od přírody jiná. A dítě potřebuje stabilní domov a ne koncová z jednoho místa na druhý a všechno si neustále vsechno nosit sebou, dost na tom, že přišlo o bezpečí vztahu rodičů. Ale samozřejmě respektuji tvůj nazor.
@andelka @tulikiss Tak jsem si to teď našla a dle zákona, pokud má jeden z manželů právo někde bydlet (je to jeho majetek nebo má nájemní smlouvu), vzniká toto právo i druhému z manželů. V zákoně je nakonec formulace, že "to platí obdobně i v případě jiného obdobného závazkového práva". Zároveň se v zákoně píše, že "manželé mají obydlí tam, kde mají rodinnou domácnost". Mě z toho celkově vyplývá, že pokud jeden z manželů někde bydlí, má právo tam bydlet i ten druhý.
mne někdo chlap vyhodit z bytu a zavřít se mi tam s dětma, byť je to přímý otec, tak mu rozkopu dveře a to i za dohledu policistů... kravál, co bych udělala na celej barák by si zarámeček u sousedů tedy nedal...
@janiczka_plzen Je to stejne, manzelstvi nehraje roli.
Řekla bych, že v jakým baráku (a kdo ho vlastní) zakladatelce zadržuje manžel děti a separuje ji od nich, je už celkem jedno. Především jí upírá právo být s nimi (i kdyby je držel na vojenské základně, tak si to snad nesmí dovolit). copak on má právo teď určovat sám, jak ten kontakt bude vypadat? Nemyslím si, že jí jde o přístup do baráku. Předpokládám, že kdyby mohla, odvede si je jinam (pokud manžel nesouhlasí s její přítomností tam).
@kaja2016 tak o roli se nebavíme,to je i mně jasné,že je poněkud jiná. Ale stále Jelinek rodiče rovni,nikdo není " druhá kategorie" tím,že nemá dítě v péči. Podle mě je to psychicky hodně důležité. A tím že i otec má v případě společné nebo střídavé péče povinnosti tak to zůstává zachované,to že jsou oba rodiče. A to si myslím že je dobře i pro dítě.
A děti " kočují" i při výhradní péči,to se nedá tak brát. U nás se chodí jen s aktovkou a osobními věcmi,které máme jen jednou.
@tulikiss @bayt Já nevím, asi fakt záleží na výkladu a pak tedy na soudci... Já jako laik to vidím tak, že jsme manželé, tudíž máme společnou (rodinnou) domácnost. A jestliže manželé mají obydlí tam, kde je společná domácnost, pak kde bydlí jeden, má bydlet druhý. To, že jde o barák rodičů podle mě nehraje roli - jejich syn je manžel, tudíž pokud by šlo o to, že oni chtějí snachu vyhodit, má zakročit manžel a vykomunikovat to s nimi. Pokud by měl jeden jít jinam, mají jít oba. V zákoně se píše o tom, že rodinná domácnost může být přesunuta na jiné místo, případně, že manželé mohou žít odděleně, ale vždy je to vázáno na dohodu mezi manžely. Není tedy (dle mého laického názoru) možné, aby manžel vyhodil manželku, nebo ona jeho.
Nárok ma stejně jako ty
@ilonne Právě proto, aby dítě mělo jistotu jednoho domova.
To samozřejmě nic nemění na faktu, že s tatínkem by mělo trávit "každou volnou chvíli", prázdniny, dovolené, apod. Ale nutit děti k tomu, aby neustále pendlovaly, aby nikde nebyly doma, nýbrž všude jen na návštěvě, to vážně ne..
@ilonne rodiče nekocuji nikdy,ani ve výhradní péči.
Moje děti říkají doma u mamky a doma u taťky,rozhodně nejsou nikde jen na návštěvě. Možná i proto,že otec s nimi není jen ve volných chvílích,ale i v těch běžných každodenních. A tím se hodně upevňuje vztah a postoj k otci a jeho k nim.
@ilonne To je samozřejmě průšvih. Pak je otázkou, jestli by pro ty děti nebylo lepší, aby byly ve výhradní péči otce. Střídavka i byla totiž peklo i za těchto okolností.
@andelka Ty volné chvíle mohou být i běžnými, každodenními. Není důvod, proč by vztah s otcem neměl být dostatečně pevný jen proto, že děti jsou ve výhradní péči matky. Navíc takto otec nemusí mít obavy, že mu (společně s matkou) budou ty děti za několik let vyčítat, že jim zničili dětství, tak jak je tomu údajně často v jiných státech, kde se střídavkou začali mnohem dřív než v ČR.
@ivular tak ono obecně jde hlavně o nastavení péče, časově,frekvence.To je základ. A pak zda otec snese formu výhradní. Pro něj to může být těžké a může to vnímat hodně negativně. A můžou se objevit sprajcy a problémy,které by třeba nenastaly,pokud by mu bylo dokázáno,že není méněcennější rodič.

zkusila bych to uhrát na to, že hádkou a tahanicí nechtěla ohrozit psychiku dětí a proto v jejich zájmu dočasně odešla. je to chyba ale co měla dělat čekat až jí ve vzteku třeba podřízne? uvidí to děti? já sama vim jak jsem nesnášela hádky rodičů...v okamžiku kdy nastane hádka dítě nic nechápe je ve stresu...nevím jak jsou děti malé, ale vnímají to všechny jako velký stres bezpečí které dosud znaly je pryč...určitě ted zajít na ospod nastínit situaci, jestli je zajištěný nájem od ledna neměl by být problém si myslím