icon

Manžel nechce, abych šla na nemocenskou

clea89
12. črc 2016

Ahoj holky, jsem na začátku těhu, je mi dost špatně - to zná asi skoro každá matka 🙂 Moje práce není těžká fyzicky, ale spíše psychicky, k tomu je sedavá a máme tady přísný režim - holt bohužel call centrum, kdo to zná, ví. Ráda bych se spíše zaměřila na sebe a na děťátko, a ne se bavila s lidmi, kteří na vás řvou kvůli každé maličkosti, jenže manžel nechce, abych šla tak brzy na nemocenskou. On ví, jak to mám s mojí prací, ale on je workoholik, takže to taky trochu nechápe. Máte, prosím, některá spíše nějaké tipy, jakho k tomu přemluvit? Děkuji za rady a tipy

Strana
z4
jipe
12. črc 2016

@urtica tak jasně, málokterý lékař si lajzne odmítnout napsat neschopenku, když tam žena trošku přihraje, že je jí zle od rána do večera, všude jí píchá nebo dokonce špinila. Ale tak to potom manžel asi těžko něco udělá, když přijde těhotná domů z kontroly s tím, že doktor rozhodl, že musí zůstat doma, jinak by ohrozila dítě.
Já teda nastupovala až na mateřskou 8 týdnů před porodem, doma by mi asi hráblo a i finančně by se to projevilo. V callcentrech jsem byla na brigádách, tak vím, co to obnáší, možná by stačilo vyjednat si ne tak přísný režim. Na chování klientů bude asi zakladatelka zvyklá, pokud tam pracuje delší dobu.

somalicats
12. črc 2016

@clea89 promin, ale precti si po sobe svuj uvodni prispevek. Pokud musis manzela premlouvat k tomu, aby Ti "dovolil" jit na neschopenku, tak je neco spatne. Muj je taky workoholik, ale do meho zdravotniho stavu a praceschopnosti mi nekecal nikdy. A to jsem s prostredni dcerou taky chvili byla na neschopence kvuli silnym nevolnostem.
Pokud by Tvuj muz byl normalni a nebo Tys nemela tak nizke sebevedomi, tak tohle vubec neresis a tohle tema nezakladas.

andreaandrejka
12. črc 2016

@clea89 Ještě se vyjádřím k tématu. Já musela ze zdravotních důvodů a hrozícím potratem zůstat doma ze dne na den, manžel neřekl ani slovo, jelikož miminko je přednější, a i kdyby, byla to situace, v níž se nedalo nic dělat, neměla jsem na vybranou. Nicméně, pokud bych problémy neměla, chodila bych do práce do ted, ona to není zase žádná výhra být doma, dodržovat vycházky a žít v trochu omezeném režimu 😉 A že jsem měla práci náročnou jak psychicky tak fyzicky. Nicméně záleží na tobě, možná bych zkusila překleknout alespon 1.trimestr...

urtica
12. črc 2016

@jipe Hele, tohle je individuální...já se poprvé snažila v práci vydržet zuby nehty i se žaludkem v krku...no, v 8tt jsem potratila. Neříkám, že to bylo tím,ale i tak má člověk pochybnosti, zda si to nepos..l sám. Za ty výčitky to nestojí.
V dalším těhotenství jsem šla na neschopenku hned a bylo dobře - v 10 tt mi bylo tak blbě, že jsem nebyla schopná obejít ani blok. To si musí posoudit každá sama, no.

ladyhacek
12. črc 2016

Já v call centru nepracuji, ale prcuji ve fastfoodu (kdo to nezažil asi nepochopí), celkem šrumec na záchod si pomalu nezajdeš a představa, že se mi bude chtít zvracet a já budu obsluhovat zákazníka a za ním dalších 10 lidí..... my věděli, že na neschopelnku budu muset > manžel je dost spořivý ale neřekl ani ň > v 6tt se mi začala točit hlava a od 7-8tt jsem 2x denně zvracela > doma jsem byla.
Jak se říká těhotenství není nemoc, ale jen ty víš jak se cítíš. Nikdo není ve tvé kůži. A už vůbec né chlap! Ať je brzo lépe 🙂

tynice
12. črc 2016

Taky pracuji dejme tomu v call centru a odešla jsem na nemocenskou hned v 5. měsíci. Bylo mi nepříjemné celou dobu sedět a mimčo se mačkalo v bříšku. Měla jsem často křeče atd. Řekla jsem lékaři, že mám sedavé zaměstnání a jestli mi vypíše papír na zkrácený úvazek kvůli zdravotnímu stavu. Když slyšel o sedavém zaměstnání, okamžitě mě poslal na nemocenskou a nařídil procházky atd. 🙂 Manžel by měl pochopit, že mimčo je vždy na prvním místě a určitě, když se nervuješ s pitomcema na drátě a nebo sedíš a ono se mačká, tak moc spokojené není! 🙂

magdasan
12. črc 2016

Pokud opravdu není problém ve financích, tak bych to asi zkusila malinko přes mužské ego 🙂 ...víš miláčku, já nejsem tak silná jako ty,proto jsem si tě vzala, že mám v tobě vždy oporu a podobně...Holky mají pravdu v tom, že je to Vaše tělo a jen Vy víte nejlíp zda to zvládnete nebo ne,ale důležitý je výsledek a stavět někoho před hotovou věc...nemám ráda když mi to někdo udělá a snažím se nedělat to druhým,pokud jsou jiné možnosti jak dosáhnou svého 🙂

urtica
12. črc 2016

@magdasan Tohle mi hlava nebere - před hotovou věc bych chlapa postavila, kdybych mu oznámila, že jsem koupila nový byt a za měsíc se stěhujem.
Ale přece ho nebudu stavět před hotovou věc, abych mu oznámila, že jsem unavená, bolí mě hlava a jdu si lehnout....no, snad mi to dovolí a nebude se moc čertit...:-/.

Jsou věci, které se týkají obou a rozhodují oba...ale tahle mezi ně oparvdu nepatří.

kamino
12. črc 2016

Já jsem v call centru kdysi pracovala a zakladatelku chápu. Pokud jsme si došly na záchod 2x za pracovní dobu mimo předepsanou pauzu, tak díky logování jsme byly hned v červených číslech a bylo po prémiích a podobně.. takže za mně neschopenka by byla jasná volba. Partnerovi bych to vysvětlila jednoduše, že mi není dobře, že se bojím potratu a.t.d... psychika je sv... Já před mateřskou pracovala jsko vymahač pohledávek, takže na nemocensku jsem ( i díky věku a tím že prcek se podařil až za asistence lékařů ) již od 8 týdne a můžu říct, že to bylo nejkrásnější období v životě. Paradoxně jsem na nemocenské ušetřila celkem hodně peněz, protože jsem zbytečně neutrácela za předražené obědy ( fakt jsme v kanceláři nesměli jíst z domácích zdrojů ) dopravu.. naučila jsem se lépe hospodařit, víc vařit doma, všechno bylo v klidu, přečetla jsem spoustu knížek vycházky bohatě stačily... Než riskovat ve stresové práci, neváhej..

mr_falko
12. črc 2016

tak snad jde o zdravi ditete, ne? jak si vubec muze dovolit si tohle rict? Nechapu. Muj muz by byl daleko radsi, kdybych tak nelitala a zustala davno doma. To ja jsem ta, ktera chce chodit do prace a kvuli penezum to vazne neni....

magdasan
12. črc 2016

@urtica pokud jsem dobře četla, zakladatelka se ptala na tipy, jak to s mužem probrat, ne zda to někomu hlava bere či nebere...A to že bude na nemocenské ovlivní život jich obou, když ne finančně, pak časově, je to nemocenská a tam jsou jasně dané vycházky a bude to záležitost několikaměsíční a ne jednoho odpoledne, budou se muset přizpůsobit oba a to už za domluvu stojí,minimálně u nás doma.Ale každý má své chování vůči druhým nastaveno jinak...

somalicats
12. črc 2016

@magdasan tak pokud je na tom zakladatelka zdravotne tak, ze ta neschopenka je oduvodnitelna, tak do jejiho vystaveni ma co mluvit pouze jeji lekar a pochopitelne ona sama. Ja z jejiho prispevku nevycetla, ze by se chtela doma jen valet. Takze tohle neni staveni pred hotovou vec, to je proste fakt, ktery ten druhy musi prijmout. Pokud budes dlouhodobe nemocna tak, ze nebudes prace schopna a Tvuj lekar Ti vypise PN, taky se budes ptat sveho muze, jestli Ti to dovoli? Navic nikde neni psano, ze se zakladatelce po prvnim trimestru neudela lip natolik, ze bude moci opet nastoupit do prace. PN v tehotenstvi neznamena nutne byt na ni az do nastupu na materskoy.

magdasan
12. črc 2016

@somalicats A že ji na nemocenskou chce poslat její lékař píše, prosím,zakladatelka kde?...Píše, že se chce zaměřit na miminko a sebe a to si nejspíš po prvním trimestru nerozmyslí, pokud jí ta práce pro těhotnou ženu nepřijde vhodná už teď...

japona
12. črc 2016

@clea89 Nejsem příznivcem "chci se zaměřit na sebe a miminko, vyžádám si nemocenskou" (a budu vesele trajdat po krámech a rozčilovat se, že to jde jen pár hodin denne).. v tomto manžela chápu. Nemocenskou by měl zvazit vás lékař, zda je Vaše prace rizikova a je nutné zůstávat doma v klidovem rezimu. Prace v cc opravdu neni náročnější než jiné stereotypni prace a lidi řvou i jinde🙂

japona
12. črc 2016

Naopak by me zajímalo, ktera prace je dle zakladatelky jednodušší a méně stresující nez prace v cc..?

somalicats
12. črc 2016

@magdasan pise hned na zacatku, ze ji je dost spatne. Coz dokazu pochopit, pokud ma skutecne nevolnosti (rozumej blije jak amina), sama jsem si tim prosla u vsech tehotenstvi a nepreju to nikomu. Ano, pokud se chce jen valet, tak postoji manzela rozumim. Ale jak je na tom zdravotne, to vi jen jeji dr, to my tady nevyresime 😉

filipatereza
12. črc 2016

@japona Ano, ano, ano!!! Naprostý souhlas...!!! Mám taky trošku pocit, že se do toho dnes všichni moc pokládají. Jak bylo psáno výše - těhotenství není nemoc. Stres je asi v každé práci, ale když je člověk zvyklý a má to v sobě srovnané, tak se z toho nepotrácí...

Moje maminka je praktická doktorka a vypráví, jak každá třetí těhotná zveličuje své problémy a chce neschopenku. Doktor si ale nikdy jistý být nemůže a tak matky jdou na neschopenku, pobírají dávky a rozčilují se, jak mají debilně vycházky... Neříkám, jsou rozhodně případy kdy je neschopenka na místě a nedovolím si soudit, jak je na tom zakladatelka, jen že se tady toto téma otevřelo...
Já studovala a žila naprosto normální život až do porodu. Neměla jsem čas nic načítat ani se skoro rok chystat na porod.... A zpětně jsem za to moc ráda...
Čím víc informací, tím větší strach a řešení nesmyslů...

chris_n
12. črc 2016

@magdasan na konci prvni strany

filipatereza
12. črc 2016

A ano,souhlas... O manželovi zakladatelky si nemyslím že by byl tyran či surovec.
Zdá se dle vyprávění jako pracovitý člověk, který také nepodporuje ten trend těhotná - neschopenka...
Rozhodně bych do něj nešla argumentama - chceš abych potratila? Aby tvé dítě bylo nemocné? - to je podle mě dost nefér!!!
Zkusila bych mu vylíčit jak se cítím, co obnáší práce, čeho se bojím...popovídat si s ním, poradit se a ne se hádat nebo dokazovat a trumfovat...

panickatlamicka
12. črc 2016

@clea89 tyjo,to nevim,jak na takoveho chlapa. Ja mam manzela,co me respektuje. A ja jeho. Kdyby mi oznamil,ze chce jit na rok treba do skladu,tak bych mu k tomu svuj nazor rekla,ale zadny ohen na strese by to nebyl. Rekni manzelovi,ze jsi rada za jeho nazor,ale ze ho zadas,at respektuje tve rozhodnuti.

kuchynskypsycholog
12. črc 2016

Myslím si, že správná cesta je upřímnost a společná dohoda, než nátlaky. Jste na to dva, takže byste o tom měli asi rozhodovat společně. Chtěl bych ale především dát na druhou misku vah jednu skutečnost o nemocenské. Nemocenskou ti platí ostatní lidé ze svých výplat. Je to povinná částka, kterou musíme všichni odvádět. Já bych osobně chtěl, aby ta povinná částka odváděná státu a pojišťovnám byla co nejmenší. Toho ale těžko dosáhnout, když se ty peníze budou čerpat tam, kde skutečně nejsou potřeba. Mě osobně přijde nefér brát si od cizích peníze, když to není nezbytně nutné. A pokud přece jen zůstanete doma, pevně věřím, že pro zdraví miminka uděláte i všechny další preventivní opatření jako absolutní vysazení alkoholu, kofeinu, cigaret apod. Tolik můj pravděpodobně nepopulární názor. Můžete se do toho pustit, já už reagovat nebudu.

filipatereza
12. črc 2016

@kuchynskypsycholog Krásně napsáno!!!Naprostý souhlas!!!

japona
12. črc 2016

Přesně. Pokud je v pohode, nezvraci kazdou hodinu a doma vykládá, že ji to v práci nebaví a chce neschopenku, tak manžela naprosto chápu. Pokud ale přijde od doktora z kontroly s neschopenkou a rizikovym těhotenstvím, verim, že manžel neřekne ani popel.
@filipatereza

amazonka.k
12. črc 2016

@clea89 První věc, která by mě napadla je ta, zda mě má vůbec rád, pro milujícího manžela by mělo být prioritou Vaše zdraví a spokojenost. Takže nad neschopenkou bych se nezamýšlela, na tu bych šla podle svého uvážení - jde o Vaše zdraví, ale spíš bych přemýšlela nad vztahem Vašeho manžela k Vám.

panickatlamicka
12. črc 2016

Tak vidim,ze se to stocilo k tomu,ze zakladatelka chce vlastne okrast stat,pravdepodobne je lina jak lemra a mela by vlastne byt rada,ze ma manzela,co ji spravne "navede". 😀

yerry
12. črc 2016

@clea89 Já bych se ho neptala pokud se tetuje necítí pracovat tak ať jde na nemocenskou. Já jsem u prvního byla doma od začátku. Moje zaměstnavatelka byla hrozba. Vezla se po mně a opravdu jsem mela strach ze bych potratila. Bylo to něco sileneho. Kvůli tomu jsem Musela dát i výpověď. ... a nyní mám šéfka s úpravou kdy mne ona sama posila má rodit jen aby se mi nic nestalo ( mam naprosto pohodovou práci ale ona je starostlivost ) a mne se vůbec z práce nechce....
To jestli chceš byt radši doma si musíš rozhodnout sama. Manžel sice muže říct svuj názor ale rozhodnuti by v tomhle případe melo byt na ženě. .. radu jak mu to říct nemam. Já bych mu to prostě řekla na rovinu tak jak to cítím. ...
Hodně štěstí

urtica
12. črc 2016

@filipatereza Mně zas není úplně jasné, jak paní doktorka - ještě k tomu praktická - ví, že těhotné zveličují své problémy...ona ví kolikrát denně zvrací, jak jim je, jak se cítí a co obnáší jejich práce???
Mám ze svého okolí opačnou zkušenost - kdo jen trochu mohl, do práce chodil (i já se snažila v 1. těhotenství - skončilo potratem) - právě kvůli velkému množství omezení při neschopence a menšímu množství peněz...
@japona Nemocenskou sice zvažuje lékař, ale pokud je to z důvodu, že je těhotné blbě, je to ve výsledku povětšinou spíš na jejím zvážení..lékař jen těžko posoudí, jak moc je jí zle...
Co se týká rozčilování nad délkou vycházek. Já zůstala při 2. těhotenství doma a nedošla jsem pomalu ani do obchodu pro rohlíky, ale šestihodinové vycházky byly omezující hlavně v 1. trimestru z toho důvodu, že jediný čas, kdy mi bylo lépe a nependlovala jsem mezi WC a postelí, byl navečer a večer. Vycházky byly omezené do 19:00. Z toho důvodu jsem se z bytu 1+kk nedostala třeba 14 dní, což nepovažuju taky za úplně ideální a zdravé řešení pro těhotné.
Jinak bych do manžela taky nešla argumenatama "chceš abych potratila"...to je samozřejmě pitomost. Ale pokud bych cítila, že na to prostě nemám, že to nedávám, v tomto bych se s ním neradila, nýbrž mu to oznámila.

andysek2512
12. črc 2016

@clea89 naprosto té chápu a pokud jsi v práci ve stresu a není ti dobře, na neschopenku jdi..... Já své první Mimi potratila v 8 týdnů a při druhém jsem byla někdy od 2-3 měsíce doma🙂 a jsem ráda, mela jsem těhotenství náročný a kolikrát jsem byla ráda ze jsem se přemístila jen z ložnice na gauč a nic nedelala,...... Takze pokud ti dr nabídl neschopenku, neváhej🙂 a manželovi vysvětlí že vše se přenáší na mimco🙂 tudíž i to, když budeš v tehu ve stresu......

mandala
12. črc 2016

Tak jde o to, jak moc špatně ti je, pokud nezvracíš od rána do večera, tak chápu, že to manželovi přijde zbytečné, spíš mě to přijde normální, většině žen je v těhu špatně od žaludku a přesto pracuje. Já teda nevím, ale můj názor je takový, že pokud je miminko plně zdrávo, psychycký stres matky těžko ovlivní, aby samovolně odešlo, stres v zaměstnání prožívá dnes snad téměř každý. 😉

la_amanita
12. črc 2016

Mně tedy nepřipadá nijak ponižující manželovi normálně vysvětlit, proč chci jít nebo dokonce musím jít na neschopenku již od počátku těhotenství, naopak mi to přijde jako velmi dobrý krok v rámci vztahu a partnerské komunikace. Rozhodně bych to nepodala "tak to je a nehodlám se s tebou o tom bavit, protože já jsem těhotná". Muž nemusí ze své pozice vidět všechny komplikace a pocity, co těhotná prožívá, ale nikdy by mne nenapadlo to brát jako nějaký závažný problém, který by nešel vyřešit domluvou, pokud jinak komunikace mezi manžely funguje.

Strana
z4