Manžel nechce řešit závěť ani pojistku. Řešíte vy takové věci?
Možná je to divné téma, ale poslední dobou mě to dost leží v hlavě. Máme hypotéku a společný majetek a já bych chtěla mít aspoň základně vyřešené věci typu životní pojistka nebo závěť.
Manžel o tom ale nechce ani slyšet. Prý jsem morbidní a zbytečně přemýšlím nad tím, co se nemusí stát. Jenže mně nepřijde špatné mít v tom pořádek, spíš naopak.
Řešíte doma takové věci, nebo to taky necháváte být?
Závěť bych taky řekla spíš při komplikovanějších rodiných vztazích. Případně tam vyjadřit nějaká svá přání. Smysl podle mě dává sepsat si jen něco svého, kde by člověk uvedl i nějaké své probnosti, které jsou ale pro něj důležité, poslední přání, náležitosti pohřbu a tak dále. Co se týká životního pojištění, tak pokud má člověk hypo a nemá obr úspory, tak mi to přijde hodně důležité. Morbidní to možná je, ale racionální, stávají se různé věci. Jestli manžel žádný takový případ z okolí nezná, tak je spíš šťastlivec. My letos z okolí dva.
@anonym_autor a proč potřebuješ závěť? Má děti z prvního manželství, nebo kdo další by dědil?
@betelgeuzz Děti z prvního manželství nemá. Nejde mi jen o závěť kvůli dědictví, spíš celkově o to mít doma vyřešené praktické věci - pojistku, hypotéku, přístupy a základní domluvu, co by se dělo, kdyby se jednomu z nás něco stalo. Mně to nepřijde jako strašení, spíš jako zodpovědnost.
Pokud máte hypotéku, tak k ní bývá životní pojistka povinně, ne? Takže tu má. O závěť ti teda nejde.
takže co konkrétně? Jaké přístupy a domluvy? My teda taky nemáme nic domluvené a nevím, co bych se měla domlouvat.
K hypotéce životko určitě má, vinkulované ve prospěch banky. Jinak jo, pojištění máme, všichni.
@anonym_autor jsme pojištění,samozřejmě vzájemně vyplacení,pri smrti obou to jde detem. Máme zmocněné vzájemně účty. Více ani nevím co by jsme meli,jsme manželé a děti Máme jen společné,tak myslim ze ani není co dalšího. Pokud se dozijeme oba,závěť budeme řešit az po vyplacení nemovitostí na které máme hypoteku,teda pokud děti to budpi chtit rozdělit za života.
Me to treba jako banalita neprijde, protoze se muze cokoliv stat a z minuty na minutu. To je proste realita. My mame vyresene veskere majetky, pojistky v pripade rozvodu nebo smrti. Mame poresene deti v pripade nasi smrti. Sice to jde nasledne pres soud, ale velkou vahu prave berou na prani rodicu. Nase rodiny jsou s tim seznameny.
Jako nechavat vsechno plynout, ze se nemuze nic stat je za me blbost.
Jeste dodam pripad ze zacatku prazdnin. Na horach se mi zabil kamarad, nechal po sobe dve male deti a manzelku. Manzelka uz nekolik let na rodicaku. Sice bez hypoteky, ale i bez pojistky. Uspory 0. A tedka se resi, co bude. Budou se muset zapojit babicky a ona se bude muset vratit do prace. Jako tohle proste nechces. Takze bych mu vysvetlila proc to delas, ze ho nechces nijak obrat, ale proste pro klid tve duse. Jeho postoj nechapu.
Jeste dodam pripad ze zacatku prazdnin. Na horach se mi zabil kamarad, nechal po sobe dve male deti a manzelku. Manzelka uz nekolik let na rodicaku. Sice bez hypoteky, ale i bez pojistky. Uspory 0. A tedka se resi, co bude. Budou se muset zapojit babicky a ona se bude muset vratit do prace. Jako tohle proste nechces. Takze bych mu vysvetlila proc to delas, ze ho nechces nijak obrat, ale proste pro klid tve duse. Jeho postoj nechapu.
@kakba Tak pokud má někdo úspory nula, je to blbé. Manželka bude pobírat vdovský důchod dokud bude pečovat o nezaopatřené dítě, tedy v podstatě do konce jeho studia. Stejně tak každé dítě bude pobírat sirotčí důchod. Ten čas, než se to vyřídí, je asi nepříjemný, ale není to tak dlouho. Na překlenutí je fajn dočasná pomoc rodiny, pokud ty úspory chybí. Proč by ta žena musela hned do práce? Jestli jí rodičák končí, tak pak by šla tak jako tak. Ano, je z ničeho nic na děti sama, přijít takhle o manžela je velmi bolestivé, ale zrovna ve financích rodinu stát nenechá na holičkách.
@kakba Tak pokud má někdo úspory nula, je to blbé. Manželka bude pobírat vdovský důchod dokud bude pečovat o nezaopatřené dítě, tedy v podstatě do konce jeho studia. Stejně tak každé dítě bude pobírat sirotčí důchod. Ten čas, než se to vyřídí, je asi nepříjemný, ale není to tak dlouho. Na překlenutí je fajn dočasná pomoc rodiny, pokud ty úspory chybí. Proč by ta žena musela hned do práce? Jestli jí rodičák končí, tak pak by šla tak jako tak. Ano, je z ničeho nic na děti sama, přijít takhle o manžela je velmi bolestivé, ale zrovna ve financích rodinu stát nenechá na holičkách.
@zuzkasim tohle vsechno je sice krasny, ale celkova castka se trosku lisi od toho, co potrebuje. A co si budeme, kdyby myslel prave na tohle, ze se cokoliv muze stat. Nemusela by byt tak v prdeli jak tedka je.
@zuzkasim tohle vsechno je sice krasny, ale celkova castka se trosku lisi od toho, co potrebuje. A co si budeme, kdyby myslel prave na tohle, ze se cokoliv muze stat. Nemusela by byt tak v prdeli jak tedka je.
@kakba Já ti nevím, mě to tak málo nepřijde. Celkově dostane minimálně 21.160Kč, 7440Kč jako vdova a každé dítě 6860Kč, to jsou ty nejnižší částky. Jestli byl manželův plat výrazně vyšší, nebyl problém z něj aspoň něco málo spořit, ostatně i ty důchody budou vyšší. Vůbec nesnižuju hodnotu neštěstí, které je potkalo, ale nezaopatřená rodina rozhodně nezůstane. Kamarádka přišla o manžela díky nemoci zhruba před rokem a půl a od té doby se její rodině aspoň po té finanční stránce žije lépe, takže vím, o čem mluvím.
@kakba Já ti nevím, mě to tak málo nepřijde. Celkově dostane minimálně 21.160Kč, 7440Kč jako vdova a každé dítě 6860Kč, to jsou ty nejnižší částky. Jestli byl manželův plat výrazně vyšší, nebyl problém z něj aspoň něco málo spořit, ostatně i ty důchody budou vyšší. Vůbec nesnižuju hodnotu neštěstí, které je potkalo, ale nezaopatřená rodina rozhodně nezůstane. Kamarádka přišla o manžela díky nemoci zhruba před rokem a půl a od té doby se její rodině aspoň po té finanční stránce žije lépe, takže vím, o čem mluvím.
@zuzkasim uprimne je mi uplne jedno jak moc dobre to vis, za me je to proste tragedie a tim proste chci rict, ze rodina by mela byt v tomto zajistena a nespolehat zase a jenom na stat.
Zivotni pojistku mame oba, zavet ne - nicmene v pripade vetsiho majetku, co slozitejsich vztahu v rodine, je podle me rozumne nad tim uvazovat, nicmene, bych nejdriv prozkoumala zakonne mantinely tohoto institutu u nas, protoze u nas mas neopomenutelne dedice atd.
Já jen dodám, že nemusí dojít k úmrtí, "stačí" invalidita. Ten člověk tady pořád je, takže odpadá sirotčí a vdovský důchod, a invalidní důchod většinou není žádná hitparáda (navíc jeho přiznání nějakou dobu trvá). Přitom náklady můžou vzrůst, jsou třeba nutné nějaké úpravy bydlení, pomůcky, na které nepřispívá pojišťovna, lázně či rehabilitační pobyty...
Ono je dobry, kdyz je někde i napsáno, jak si to ten člověk přeje ohledně resuscitace, dlouhodobého umělého spánku atd. Jak by chtěl byt/nebýt pohřben atd.
Tata zahynul tragicky v cizině, mladý, nikdo z rodiny nevěděl, co chtěl nechtěl. Každý telefon s nemocnici tam a rozhodnuti zda zkusit nějaký zákrok nebo ne byl strašný. Co bysme v té situaci dali za “návod”, co si přeje:
To samé ohledně pohřbu.
A pojištění se hodí i cestovní, s jeho pobytem na JIP a následnou repatriací letecky, jsme tam za pár dní byli v řádech milionů korun a vše naštěstí pokrylo právě cestovní pojištění.
Co bys chtěla řešit v závěti? Ta je potřeba jen při komplikovanějších rodinných vztazích. Jestli máte SJM, mělo by vše jít na tebe a na děti.
Jinak souhlasím s tím, že mít v těchto věcech pořádek je úplný základ. Vědět, že když se s jedním z nás něco stane, tak ten druhý nezůstane úplně na holičkách. Někdo má úspory, někdo životní pojistku, někdo investice, nemovitosti.... cesty jsou různé a jejich více. Důležité je, aby bylo aspoň něco, co rodinu nenechá spadnout na finanční dno. A taky souhlasím, že o vdovu a děti se stát postará aspoň z části. Záleží hlavně na tom, kolik zemřelý odvedl ze svého platu do sociálního systému, podle toho je pak výše důchodu pro pozůstalé. Tragedie nastává tam, kde není ani živostní pojistka, ani úspory, ani manželství.
U nas je to totez, s tim, ze tady ty komplikovane vztahy jsou. Manzelova dcera nas nenavidi a nevida se s nami, ale je mi jasne ze v pripade toho nejhorsiho bude okamzite stat za dvermi s natazenyma rukama.

@anonym_autor a proč potřebuješ závěť? Má děti z prvního manželství, nebo kdo další by dědil?