icon

Manžel nechce na rodinné focení. Jak ho přesvědčit?

mamonka26
20. bře 2025

Ahoj, nevím jak to máte ostatní, hlavně vy co máte už děti, rodinu. Snažím se manžela přemluvit, aby jsme šli na rodinné focení,protože jinak mě on se synem není schopný nikde vyfotit, ani na výletě když mu to říkám a společný fotky nemáme už vůbec skoro a mrzí mě to. Pro je důležité se ve vzpomínkách vracet. Ráda si zakládám fotoalba.Když chci fotku se synem musím použít stativ... Což je docela těžké s 2 ročním dítětem a udělala jsem to za celou dobu jednou... Byli jsme jen jednou na focení když malýmu byli 3 měsíce a taky jsem ho musela přemlouvat a nechtěl, přišlo mu to zbytečné....
Jak to máte vy a vaši muži? Fotíte se? S dětmi? Nemyslím vyloženě profi, ale že se fotíte na výletech a když se sejde rodina? Chodíte se fotit i k fotografovi? Nebo jsem jen já tak sentimentální a potřebuju takovy "blbiny"?
Případně jak vysvětlit muži, že mi na tom záleží, přijde mi, že mě vůbec neposlouchá co mu říkám..
Díky za vyslechnutí, budu ráda za názory a svěření se s tím, jak to máte vy a jak byste to vyřešili...

Strana
z3
j.a.n.i
20. bře 2025

Noo, u nas vzdycky tvrdim, ze každý, kdo se podívá na nase fotoknihy, musi mit pocit, ze deti maji jen tatu, případně ze jsou sirotci.
Ale tedy foceni u fotografa mi prijde taky zbytečnost. Ale mít alespoň jednu fotku z akce, na které bych byla, bych ráda 😁

mamikajuli
AMBASADORKA
20. bře 2025

@mamonka26 Děti si nechávám fotit docela pravidelně, chodíme k moc fajn fotografce, která dělá krásné momentky, i když třeba blbnou, žádné strojené nucené pózy. Manžel na to taky není. Byl s námi asi dvakrát, ale nenutím ho😄

jaja01k
20. bře 2025

@mamonka26 Já se hrozně nerada fotím. Takže fotek, kde bychom byli celá rodina nebo já s dětmi, máme pár. Děti fotíme hodně, já i manžel. I když mladší syn je v tomhle po mně a začíná focení bojkotovat 😀 U fotografa jsme nikdy nebyli, já mám radši momentky ze života, aby mi ta fotka něco připomněla 🙂 Ale kdyby o to manžel stál a bylo by to pro něj důležité, tak bych se asi překonala.

g_m
20. bře 2025

Jsem fotografka a z toho plynou dve veci - nejsem skoro na zadnych fotkach a kovarovy kobyly chodi bosy 😁 Nicmene kdyz ke mne chodi rodinky nafoceni, tak mi prijde, ze uz jen z principu jsou tatinci otraveni a protivni. Ne vsichni, ale dost z nich jde jen kvuli manzelce a nekdy je to s nimi horsi nez s detmi, takze v tom nejsi sama. Manzelovi jsem proste oznamila, ze se jdeme tehdy a tehdy fotit. Prislo mu to taky zbytecne, protoze nas muzu vyfotit ja, ale ja pak nikde nejsem 😁 Takze mozna bych to zkusila takto a pokud nebude chtit, tak bych sla i sama...

mamonka26
autor
20. bře 2025

@j.a.n.i a není ti to líto, že na fotkách nejsi? Mě právě ano, i tchýně má se synem víc fotek než já...

j.a.n.i
20. bře 2025

@mamonka26 No, obcas jo, ale fotografem to nevyresim. Ale jak deti rostou, tak uz maji tendenci fotit taky, tak obcas i nejakou mam... Nebo když jsme nekde byli ve vetsi bandě.

mamonka26
autor
20. bře 2025

@g_m ale aspoň jdou, protože tu chvíli přežijí kvůli tomu, že chtějí udělat manželce radost,nebo aspoň si vyfotí pár fotek a pak si jdou sednout bokem... On taky právě říká, že ráda fotím,mám zrcadlovku, tak proč potřebujeme k fotografce... No třeba proto, že mi teď mrzí, že koukám na fotky co jsem dala do tisknu a já se synem nikde...

j.a.n.i
20. bře 2025

@mamonka26 Tak zkus nabidnout vymenny obchod, když nevim x krat do mesice (to si dopln) bezme do ruky ten fotak on, tak nebudes prudit s fotografem.

monny3
20. bře 2025

Jako fotografka mám samozřejmě manžela i syna, kteří focení nesnáší 😅 I tak je jednou za rok přemluvím, že se půjdeme k jiné fotografce vyfotit, manžel prostě ví, že pro mě je to důležité, že tu půl - 1 hodinu to přežije, nejvíc vždy oceňuje, když je focení max na 30 minut, takže je velký fanoušek "mini focení". To by třeba byla i cesta pro tvého muže, když ví, že je to předem ohraničeno na 30 minut včetně příchodu a odchodu, tak je to pro 99% mužů úplně ok. Jinak z mojí zkušenosti muži bývají nervózní právě z toho, že si myslí, že to bude na 2 hodiny a potom taky z toho, že neví, co by tam měli dělat, nechtějí ze sebe dělat "blbečky" a pózovat. Je to vidět většinou hned na začátku, když se s rodinou setkám, tak je uklidním zkušeností s mým mužem a že mám pochopení, že se jim tam nechtělo, hodím "vtípek" jestli za to mají něco slíbené (velmi často nějaký fastfood cestou z focení, nebo že jde pak s chlapy na pivo 😅 ) a ujistím je, že když bude potřeba, řeknu jim, co dělat, ale že naopak bude super, když mi předvede, jak s dětmi řádí, běhá, umí je všechny naráz zvednout atd.. A právě přesné pokyny oceňuje aspoň 50% mužů, přímo mi řeknou, že bylo super, že jsem jim řekla, co dělat 😉

No a jinak běžné focení třeba na mobil vlastně moc neděláme, když byl malý, tak to bylo mnohem víc 😁 Ale třeba někde na kolech, na výletě a podobně si společnou fotku nebo záběr do videa dáme, ale je to vždy moje iniciativa, manžel vytahuje mobil nebo GoPro sám od sebe jen při sportovních výkonech 😅

cherie24
20. bře 2025

@mamonka26 my v běžném životě fotíme zejména děti, ale několikrát do roka chodíme na focení k fotografce. Aspoň jednou za rok máme rodinné focení, kde jsme všichni, občas zajedu jen já s dětmi na mini focení, kde muž není. Máme z toho 5 až 6 hezkých tematických fotek. Muž chce, abychom měli vzpomínky na děti, ale sám nemá potřebu na fotkách být. Já zas nemám ráda focení na mobil, neboť na všech fotkách vypadám úplně pitomě. Já bych ho nenutila do focení, ale prostě bych si na focení s dětmi zašla k někomu. 🙂 Naše fotografka třeba dělá focení venku, je to moc krásné, přirozené, nepůsobí to nijak uměle a trvá to 15 minutek. Stojí to pár stovek, takže nic, co by rozhodilo měsíční rozpočet. ☺️

monny3
20. bře 2025

A přesně jak píše @cherie24 tak focení jen maminka+děti je taky super ❤️

mamonka26
autor
20. bře 2025

@monny3 no právě,že i tak aspoň jednou ročně prostě s tebou manžel jde,to je hezké ❤️ za to bych byla neskutečně vděčná, ale když prostě mu to pořád říkám a pořád ne... Vlastně už od října,kdy jsem chtěla na vánoční se ho snažím přemluvit. Přitom z prvního focení žádný trauma nemá, fotografka ho do žádných póz nenutila a při focení si s ní i v pohodě pokecal. Já už fakt nechápu,co je za problém,přijde mi jako totální sobec,je mi k breku... Asi by se mi dost lidí kvůli tomu vysmáli,já vím. 😄

monny3
20. bře 2025

@mamonka26 no a co ti uvádí jako důvod, že tam nechce? Mého muže to prostě a jednoduše nebaví a přijde mu to jako ztráta času, na druhou stranu ví, že mu tam nikdo nebude sekat ruku a když já to chci, tak jde čistě kvůli mně 🤷🏻‍♀️ My to takhle máme u dost věcí, že když jeden něco chce a druhému je to v podstatě jedno (takže to nejde proti nějaké jeho zásadě nebo mu to nepůsobí fyzicky či psychicky potíže), tak se to udělá podle toho, kdo to chce ☺️ Jako kdyby po mně muž chtěl, ať třeba skočím s padákem z letadla, tak smůla, to by byla pro mě panická ataka nejspíš, ale kdyby chtěl, ať s ním jdu třeba na MMA zápas, což mě absolutně nezajímá, tak bych ale šla, abych viděla, co ho zajímá a zažila to s ním 😉

A chápu, že je ti z toho do breku, tam už totiž nejde o fotky, ale o princip, že i když vysvětluješ, jak je to pro tebe důležité, tak to a tím pádem tebe vlastně ignoruje 💔

mamonka26
autor
20. bře 2025

@monny3 Říká mi,že to je zbytečné, že to nepotřebujeme, říká že to je ztráta času, trapný a zbytečný peníze ( ne nevybiram drahý fotografy cca 1200-1500kc což pro nás není problém) kdyz mu říkám,že je to pro mě důležité, protože vidím jak syn rychle roste a chtěla bych vzpomínku.Prave... já bych kvůli němu taky sla někam ikdyz mě to nebaví, chodím s ním na akce na který on chce a já nějak moc ne..
Máš pravdu, nejde o fotky, ale celkově. Ono se to prolíná i s jinými věci ve vztahu...

miryp
20. bře 2025

No a proč to prostě nedokážeš respektovat a nevyrazíš na focení se synem sama? Mě by manžel k profi fotografovi nedostal ani za zlaté prase, on má vcelku problém dostat mě i na fotky, co fotí sám. Já to prostě nesnáším a nevidím jediný důvod, proč bych se tomu měla vystavovat. Pár fotek se mnou děti ve fotoknize za ten který rok mají, ale jsou to obvykle momentky, které nejsou plánované... A ne, fakt to nevyjadřuje můj vztah k manželovi či dětem...

felis
20. bře 2025

@mamonka26 fotíme se na výletech a prijde nam to vsem normalni - mit ty vzpomínky. Na rodinne focení ted půjdeme (jsem těhotná). Sice taky sama fotím občas lidi za peníze, ale je hezky, mít jednou za čas vzpomínku jinak nez selfie. Z pohledu toho, co foti, tak opravdu nemá smysl nutit. Chlapy na to prostě nejsou a jdi se synem sama, než se rozčilovat, ze nechce 🤷🏼‍♀️ možná by me zajímalo, kde se ten odpor a to že je to zbytečnost vzal... my bychom to s mužem rozebrali, ale nevím, jak to máte nastavené vy, se rypat v minulosti. Když má někdo takhle silný blok, tak za tím většinou něco je 😃 otázka je, jestli je lepší, nenechat to spat.

mamonka26
autor
20. bře 2025

@felis nevím, ale třeba moje máma nemá jedinou fotku jeho když byl malinký... Když jsem se chtěla podívat jak můj muž vypadal jako dítě tak vlastně nikdo nic neměl... To mi přijde docela smutné... Tak si říkám, že právě naopak by tomu focení měl být otevřený on, když on sam nemá z dětství nic... Třeba moje mamka mě fotila sama dost, i ona se s mým tátou sem tam vyfotila a nějaký fotky spolu mají a i mě samotné... Nevím, půjdu prostě asi sama k fotografce, jiný řešení to nemá... 🤷

llluckaaa
20. bře 2025

K fotografovi se fotit nechodím, mám na to podobný názor jako tvůj manžel. Fotka je pro mě momentka, která zachytí nějakou konkrétní událost, náladu, místo. Ale takové stylizovaně focení v předem vybraných outfitech, na neznámém místě s nachystanými dekoracemi, na to me vůbec neužije. A nastaveni mam teda jine i co se týče nějakých sdílených zájmů - nenutíme se do věci, které nás nebaví a nic nám neříkají, na to máme volného času velmi málo. Spis se snažíme vymyslet činnosti, které si budeme užívat oba a spolu.

drep
20. bře 2025

Normálně se fotíme na výletech, včetně občasného selfíčka. K fotografům nechodíme, nesnášíme to svorně oba, nutit mě do toho manžel, tak neuspěje, jedno focení jsem s dcerou přetrpěla, protože to byl dar, ale znovu ani náhodou.

barulina
20. bře 2025

@mamonka26 my se fotíme běžně,ale teda focení u fotografa mě moc nebaví. Byli jsme jednou, krásné fotky, ale asi mám raději momentky. Ani na svatbu jsem fotografa neobjednávala, postarala se kamarádka

konidana
20. bře 2025

@mamonka26 na vyletech fotim ja, takze deto a obcas on, na rodinne dovolene jsme vetsinou zvladli 1x za rok rodinnou fotku ze stativu(bez stativu😅) a pak nas vetsinou take 1x za rok naderiguje babicka o vanocich. Takze 1 rodinnou fotku, kde jsme vsichni za rok vetsinou mame😅. Ale nekdy taky ne. U fotografa jsme nebyli nikdy, ze svatby mame fotky jen momentky od kamaradu. Ani tam nemame zadnou "ofiko" fotku, kde by byla treba cela rodina/rodiny

petrasipkova1
20. bře 2025

Chodime každy rok na vánoční focení k fotografce, někdy fotí venku, někdy v atelieru a velké fotky 40x60 dáváme na zeď schodiště, máme jich uz 8. Je to krásný koukat jak deti rostou. Na dovolených když chci někde vyfotit tak vrazím chlapovi mobil a jinak vždycky na každém výletě děláme selfie rodinnou. 😍

martulka88
20. bře 2025

@mamonka26 Ano chodíme. V těhotenství jsme byli u profi a u dalších zase nás fotila ségra doma u našich. Co manžel nechce, nenutím. Byli jsme i na Vánočním, poporodním, svatbu jsme si nechali fotit. Dokonce nás ségra fotila k 1.výročí (rádi na to vzpomínáme, tehdy jsem nějak poprvé otěhotněla a nic jsme netušili). Na výletech a dovolených se fotíme vždy společně jako rodina. Pokud beru zrcadlovku, rád se jí ujme manžel, takže mám i já fotky s malým. A i když neberu foťák, manžel fotí do telefonu. A to přitom není tolik na focení. Ale zároveň se rád podívá na stará fota 😊 K výročí vždy dostával knihu s fotkami za uběhlý rok. Teď posledně si stěžoval, že na poslední výročí žádnou knihu nedostal 😁

mamonka26
autor
20. bře 2025

@martulka88 to je krásný, jde vidět, že tě muž miluje a záleží mu na rodině 😍

jirovapa
20. bře 2025

@mamonka26 u nás hodně fotím já, takže moc na fotkách nejsem. Mám hodně fotek dětí a občas ukecám manžela na společné focení k fotografce, ale vždy se z toho snaží vykecat. Myslím manžela. Předtím se vymlouvá na všechno možné, aby nemusel jít a těch keců. 🤣 Ale ve finále mě vždy pochválil, že je rád, že jsem ho dokopala k tomu se jet pěkně nafotit. Jinak z výletů nebo dovolené máme společnou třeba jen jednu fotku a zbytek děti a jen děti. Nedávno jsem zjistila, že i když jsem byla 3x těhotná, tak mám jen jednu fotku s břichem. 😀

me_druhe_ja
20. bře 2025

@mamonka26 Když jsem byla mladá a hezká, tak jsem se ráda fotila. Bohužel děti mi sebrali veškerou krásu. 😀 a zatím se nedokážu vyrovnat, že prostě na fotkách vypadám stare. Strašně mě to vadí, protože jsem bývala hezká.
Takže já se s dětma nefotím. Nefotím se nikde a nikdy. Jediná výjimka je fotka doma na Vánoce: to se fotím s dětma a celá rodina. Na výletech a jinak fotím vždy jen děti, občas s přítelem. Já nechci prostě. Takže když nepočítám ty Vánoce tak mám za pět let tak možná tak 10 fotek, kde jsem já a děti.
Vůbec mě to nemrzí, já si teda na fotky moc nepotrpim a když se dívám na fotky, tak jen ty děti mi stačí.
Možná se jednou smířim s tím, jaká teď jsem a začnu se zas víc fotit 😀

berenika39
20. bře 2025

Udělejte si hezký fotky u profíka jen vy dva, ty a syn..... nutit manžela a přemlouvat ho, šel by s nechutí a na fokách to bude třeba vidět.
Manžel je stejný, nikdy jsem ho nenutila a my jsme se synem byli.

veru181
20. bře 2025

Od doby, co máme děti, jsou tak na 90 % ony a sem tam my 🙂. Ale docela rovnoměrně 🙂. Na výletech děláme společná selfie celé rodiny, velkou fotku rodiny na větších oslavách, občas někdo udělá fotku nám… Na profi focení jsme párkrát byli, ale vlastně máme mnohem radši ty běžné fotky… Jsem taky fotoalbová a jsem ráda, že ne jediná na světě 🙂. Nešlo by zapracovat na běžném focení a netrvat na profi?

fifinka2020
20. bře 2025

@mamonka26 Já si nechávám dělat jednou za čas profi fotky přesně z těchto důvodů. Svých fotek mám milion,ale často nekvalitních a beze mě, a tak jsme už narození syna zavedli rodinné focení. Až na miminka se tedy vždy fotíme venku a máme to spojené s procházkou- vybereme lokalitu,děti dovádí a fotografka zachycuje momenty. Samozřejmě i pozujeme,ale tak nějak přirozeně... nepomohlo by manželovi tohle vědomí? Udělat to částečně neformálně a pohodove (ne ateliér).
Jo a já si to vždy přeji jako dárek k něčemu (třeba výročí...), to taky muze zabrat, že to je součástí tvého darku.🙂
Jinak opravdu ty fotky máme rádi- manzel je využívá i pracovně,nebo když jsme hledali pronájem,posíláme fotku naší rodiny a je fajn mít nějakou hezky upravenou. Nebo pak když někomu děláme přání, občas to využijeme...jakože se to hodí vcelku vsestranne🙂.

fifinka2020
20. bře 2025

@llluckaaa tak to ale být vždy nemusí. My jsme našli úžasnou fotografku, která fotí hlavně venku a málo těch "nastrojenych" fotek. Vybrali jsme si místo, které je nám blízké, třeba jednou Petřín, vzali synovi odrazedlo a hazeci letadlo a šli podzimni procházkou dolů, blbli a honili se a fotografka pozorovala a zachycovala momenty... párkrát vyfotila i jen mě, manžela...prostě byl to fakt hezky výlet a máme krasne a profi fotky,které hojně využíváme i třeba pracovně, nebo jako dárky,nebo se k nim jen rádi vracíme...

Strana
z3