Manžel odmítá vasektomii. Jak řešit antikoncepci?
Ahoj holky, potřebuju se spíš vypovídat a třeba si i nechat poradit. S manželem máme dvě krásné děti, a já další děti už nechci. Mám za sebou dva císaře a špatně snáším těhotenství i porod, mám těžký atopický ekzém, Který se v těhotenství vymkne kontrole a nemůžu se léčit, prostě potřetí už ne. Teď jsem opravdu šťastná a spokojená. Problém nastává u antikoncepce, bohužel vzhledem k ekzému, pro mě většina antikoncepce není vhodná. Tělísko i klasické tablety mu zhoršují ekzém, spermicidní prostředky nesnesu, takže používáme kondom, jenže bojím se, že to není spolehlivá metoda a taky mě to obtěžuje. A teď k věci, opatrně ( rozhodně jsem to nepodala tak, jako teď ti ufiknou koule) jsem to probrala s manželem a navrhla mu, že by si po 40 ( teď 37) mohl nechat udělat vasektomii. A on prostě řekl ne. Hrozně mě naštvalo, že o tom nechce ani uvažovat a přijde mi sobecké, že mě by na sterilizaci klidně poslal bez ohledu na to, jak náročný zákrok to je( anestezie, otevření břicha atd.) proti desetiminutovému zákroku v lokální anestezii. Přijde mi, že se na tom vůbec nechce podílet. Počítání plodných dnů se posmívá, neřeší to, kdy se může a kdy ne, ale pomoct mi taky nechce, vždycky všechno nechá na mě. Ale já se prostě nechci do 50 klepat strachy, že budu těhotná, případně řešit nějakou " nehodu"
, mimochodem mamka má 55 a stále má cyklus 8x ročně, takže představa, že se ještě 25 let budu chránit gumou se mi nelíbí. Máte nějakou radu? Případně měl to tak někdo taky s manželem a nakonec třeba zákrok podstoupil?
@margriet samozřejmě má plné právo to odmítnout a mě nezbude nic jiného než to respektovat. Jen bych od něho uvítala trošku víc spolupráce v tomto směru a ne jenom čekat, jestli to bude spolehlivé, já se nevztekam, že to nechce, ale vždycky to hodí na mě..jak jsem psala někde nahoře, ani si ty kondomy nekoupi a nenasadi.. prostě jede na mojí vlně a čeká, co udělám...
@veritanas Tak samozřejmě to sobecký je. Většinou je to ženská, kdo si ničí tělo antikoncepcí, ženská musí přetrpět těhotenství, porod, kojení a chlap nemůže přežít ani toto. Nicméně by podle mě takhle reagovala většina chlapů, ten můj 100%, pokud bychom tuhle otázku museli řešit. Osobně bych to řešila poctivým měřením bazální teploty. V potenciálně plodné dny pak měla sex s kondomem, příp. orální/anální sex, ve 100% neplodné dny bych si užila sex bez ochrany. A za pár let bych zkusila téma nadhodit znovu.
No asi pujdu proti proudu. Ale tak ze chlap na to jit nechce. Ale zenska ma jit ju? Co to do pytle je.
Chtelo by to kompromis. A v kondomu ho ja osobne nevidim. Neni to pro me spolehlivá ochrana.
Zakladatelko. Tak ho nech, kdyz si zvykl na kondom. Ale at je kupuje a nasazuje sam.
To me vytaci. Chlap se smeje jak si pocitas plodne dny. Ale aby rekl, jsem rad, ze si zodpovedna.. To ne..
Takove nazory slýchávám casto. Ze zena na sterilizaci jde.. To problem neni. Ale chlap ne, v zadnem pripade.
Nečetla jsem celou diskuzi, ale já chlapíka chápu - teď to bude znít hnusně - ale bohužel jsi to ty, která jiné metody antikoncepce mít nemůžeš, sama jiné dítě mít nechceš.. Teď mě asi všichni ukamenují, ale co když se stane nějaký průšvih, půjdete od sebe a já tuším, že vasektomie je nevratný zákrok a co když ještě bud chtít děti v druhém kole? Ano, jsem pesimista, jelikož když vidím, kolik " bezproblémových " párů jde kolem mě od sebe, tak je mi smutno.
@kamino jistě, že jiné metody nemůžeme kvůli mě, ale na sex jsou dva i se všemi následky. Proste já nebudu dělat něco, co nevyhovuje jemu, ale tak ať je to i naopak. Vem si i třeba situaci, ponechám to tak a otěhotním, o dítě přijdeme nebo bude nemocné, což je vždycky varianta, nevím, jestli by manžel ustál nemocné dítě a já zůstanu na tři děti sama, ještě navíc s tím, že já to tak nechtěla?
Kdyby mi někdo navrhnul sterilizaci pošlu ho do prdele...
Nevím jak přesně se to dá vrátit zpět ( myslím že to nějak jde že ...ale jednoduché to myslím není.../ U chlapa ...
Život přináší různé zvraty a příběhy ...
Tam kde jsme dnes nemusíme vůbec zítra být ...
Proto mi tohle řešení přijde v pořádku jak píšeš že ty máš tolik problémů a dítě nechceš a rozhodla sis to sama .
Ale mě by zas přišlo sobecké aby někdo přišel o navrhnul mi tohle o mojem těle...
@veronicka89 j
Proč hned takto? Takže mu mám navrhnout, že spolu spát nebudeme, protože pokud otěhotním, tak je to obrovský zásah do mého těla a je to moje tělo a já o něm rozhoduji. Já jsem asi že staré školy, ale myslela jsem, že na rodinu mají být dva, že se na člověk při sexu citit komfortně a myslet na blaho a klid druhého, já to tak dělám. Mě teda vůbec nenapadlo to tak chápat, že potenciální těhotenství je můj problém, jsem myslela, že můži v tomto pohledu pokročili.
@kamino ano, v ejakulátu nejsou, ale v pytlíku se tvoři nové, takže teoreticky to není takový problém, ale to je fuk. Prostě řekl ne a já se k tomu vracet nebudu, ale jsem fakt frustrovaná z toho, že mi nechce nijak pomoct, když mu říkám, že kondom je podle mě nespolehlivý..
@veritanas Takže si to shrneme - ty máš problém s exemem, jinou antikoncepci mít nemůžeš, kondomy ti nevyhovují a žádné jiné dítě nechceš. Nechceš ani sterilizaci protože je to zásah do tvého těla. A chlapovi kondomy nevadí, je zdravý a má jít na vasektomii a v případě pokud by chtěl ještě jiné dítě má jít opět na chirurgický zákrok a jeho případná partnerka na IUI, nebo IVF, jelikož přirozeně už by nebyla šance otěhotnět, je to tak?
@leniczka23 no jasně,pokud si to uhradit,tak mužu🤔
@kamino já jsem řekla, že na sterilizaci půjdu..🙂 chtěla jsem jenom zvážit všechny možnosti než půjdu na zákrok, který je mnohem větší než vasektomie.🙂 A překvapilo mě, jak rychle souhlasil s tím, že mám již já a on ne. A pokud si shrnu to, co říkáš, takže je vlastně lepší, abych se já, protože jsem nemocná, přizpůsobila jemu, protože je zdravý, páč kdybych byla zdravá, tak to nemusíme řešit a mohla se vesele cpat hormonální antikoncepci? Je to tak?
Znamy na tom byl, po 3. neplanovanem diteti s manzelkou, celkem ma 4 nebo 5 deti. A nemuze si to vynachvalit.
Taky by me to mrzelo, ze to odmavnul bez rozmysleni, proste NE.
Nechala bych to ted na nej, to kupovani a nasazovani.
A zda se, ze on by dalsi dite s tebou bral, neni to i v tom, ze stale doufa?
@kamino já teda nejsem nějaký gender fanatik, ale tohle mi teda nepřijde spravedlivé. Já bych neměla chtit vsadit jeho zdraví, ale on moje ano. Já bych měla myslet na to, že může ode mě odejít a chtít založit rodinu, kdežto pokud otěhotním a bude třetí CS, tak přijdu o možnost mít děti s někým jiným. 🤷 Chápu, že se bavíme o teoretické rovině, ale já ti nevím. Samozřejmě jak jsem řekla, byl to jenom návrh... už o tom doma mluvit nebudu, ale štve mě, že jsem na to zas sama..
@veritanas to je hezký, ale známá po sterilizaci počala dvojčata a ani vasektomie není 100%. Je to riziko hodně nízké ale nebudeš nikdy mít 100% záruku, že se nic nestane. To by bylo možné pouze v případě, když by jeden z vás neměl onu podstatnou část, která tvoří pohlavní buňky. Jediná 100% jistota je nic nedělat. Chlapi to tak mají. Je to jejich od přírody dána chlouba.
@veritanas
Asi bych v tomhle pripade to resila bud kondomy nebo abstinenci vzhledem k tomu jaky k tomu ma manzel sobecky pristup
Ja si myslim, ze bys o tom doma mluvit jeste mela. Jako ne porad a ne stylem trousit nejake narazky, protoze te to zere. Ale v nejake vhodne chvili, otevrit proste diskuzi, co teda s tou antikoncepci. Rict mu, ze te trapi ze on to neresi, ze to musis resit jenom ty, ze bys byla rada aby se na tom podilel. A ptat se na jeho nazor - ty si dovedes predstavit mit dalsi deti? Jak by ses chtel chranit? Vis ze to muze selhat? Co bychom delali v pripade selhani? Jakou moznost antikoncepce bys navrhoval, aby to obema bylo prijemny a mohli jsme si uzivat sex?
Ja bych si vsadila na to, ze si podobne otazky sam nikdy nepolozil a jede proste jen tak samospadem, bez jakekoliv iniciativy. Ja takhle taky jednou vytasila na chlapa diskuzi a otazky na jeho pohled (tema teda bylo jine, o budoucnosti, ale stejny princip) a on na me hledel jak kdybych mluvila svazijsky a rekl mi “o tomhle/takhle jsem nikdy nepremyslel”. Takze ten rozhovor by ho mohl trochu pohnout k tomu, aby o tom premyslet zacal, a mozna pak dojde k tomu stejnymu co ty, nebo prijde s vlastnim resenim…
Je dost mozny, ze ty jsi venovala spoustu casu a usili premysleni, probirani moznosti a dosla k zaveru ze nejlepsi by byla za techto okolnosti vasektomie, jenze on vubec to pozadi nemel a kdyz jsi mu rekla ten svuj zaver, jeho prvni reakce byla “jezismarja to ne”. Proste reflex. Ale kdyby si prosel tim premyslenim, zvazovanim, hledanim moznosti taky, mozna by dosel k podobnemu zaveru - a i kdyby ne, aspon uz by se s nim dalo o tom diskutovat na stejne urovni jako jsi ty… akorat ze on o antikoncepci “takhle nepremyslel”. Protoze to nepotreboval. Protoze to dela jeho zena, ze. Naprosto te chapu, ze ti to vadi…
Holky, nečetla jsem celou diskuzi, ale... i když tvoříme mnohaletý pár, milujeme se atd., stále jsme tady každý za sebe. Co víme, kde a s kým budeme za pár let a chtít po někom sterilizaci, ať už by to požadovala žena po muži či obráceně, mi přijde prostě zvláštní. Je to jen myšlenka, nikoli reakce na dotaz/zpověď zakladatelky diskuze.
@mysh_me 👍 přesně

@berta3 z mé strany to byl jenom návrh, prostě ve stylu, co bys na to řekl... Je hezké, že vám to hlídání funguje s vyhovuje 🙂 ale z nás z manželovy strany není úplně spolupráce.