icon

Manžel užívá drogy: Jak situaci zvládnout s rodinou?

24. srp 2022

Tak jo, píšu z mobilu a dost často mi tu spousta nastavení blbne, ale doufám, že teď to blbnout nebude a příspěvek bude anonymní 🙈. Takhle hodně se mi s kůží na trh nechce.
K věci. Před časem jsem manželovi přišla na tvrdé drogy. Byla to v podstatě blba náhoda, kterou stačilo dopatrat. Tehdy se kamarádka zmínila, ze u nich manžel byl za jejím přítelem a mě řekl něco jiného. Což mi přišlo divne. Proč by mi lhal a tak jsem začala hledat. Našla jsem, ze si ten den kdy u nich byl vybral 10 000 což mi na party přišlo jako velký luxus. Když byl v práci v zahraničí dopatrala jsem jeho konverzaci s kamarádem kde psal, ze má něco schovaneho a ať to od nás radši odveze až k nám přijede na návštěvu se svoji přítelkyni. Manžel byl tehdy v zahraničí dlouho a asi ho přepadl strach, ze drogy doma najdu, proto chtěl aby je typek odvezl. Šla jsem se tedy podívat a skutečně na tom místě byly. Byly to asi 4 balíčky koksu. Tehdy jsem byla cerstve po porodu a s nim jsem to chtěla ukončit. On sliboval, brecel, prosil apod. Přestal….zřejmě ale jen na čas.
Vše se urovnalo. Kontakty omezil a začal se starat. Bral si “jen” na akcích kde se pilo. Tedy predtim než jsem na to přišla. Pak nebral nic, alespoň nějakou dobu určitě ne.
Teď mi ale kdosi řekl, ze bere (příležitostně) dal. Co teď? Důkaz žádný nemám. Po minule akci si bude dávat pozor. Kdybych tehdy nenašla tu konverzaci tak na to nikdy nepřijdu. Je to tak malý balíček bez zápachu, ze se to nedá reálně najít. Konverzaci už si taky hlídá. Tehdy byl na FB přihlášený na PC na stalo. Takže on byl v zahraničí a já jsem si jeho konverzace v klidu četla. Na PC už samozřejmě přihlášený není a do mobilu se mu nedostanu. Situace je na hovno, protože jsem tehotna. Máme tedy děti, dům, hypotéku apod. Proste vše jako běžná česká rodina. Teď ale už roky na žádné akce nechodime. Máme rodinu a žádné party už se nekonají. Překvapuje mě tedy, ze má potřebu to brát. Predtim si dal když se pilo. Dobre tak tím podpořil nějak svůj stav. Je to na hovno a nechápu to, ale ještě jako dejme tomu, ale teď??? Má doma malé děti a těhotnou ženu. Nikam chlastat nechodí. Na jakoukoli akci jedeme téměř vždy spolu a já řídím.
Bohužel jsem si všimla, ze už chvilku s nim není něco v poradku. Netrvá to zase tak dlouho, ale je podrážděný. Nejdřív jsem tl svadela na to, ze má nervy z dalšího dítěte. Ze na něm visí zodpovědnost zabezpečit nás.
On je ale protivny skoro pořad. Na mě i na děti. Ještě jsem měla trosku strach jestli někoho nemá a není v nervu z toho, ale přišlo mi to divne. Desi mě, ze pokud si je schopny dat jen tak i bez alkoholu tak ke to zlé. Kdo si jen tak slehne?? 😳 bohužel mi přijde, ze jeho nálady se už moc nemění a protivny a podrážděný je skoro pořad. Poslední tak 3 týdny jsme pořad v sobě. Nerozumím mu. Nebyl takovy. Teď odsekava. Jak ho dítě hned neposlechne je na ni protivny a v mých očích až zlý. Jak není po jeho hned je vztekly 🤷‍♀️ Nebo tak něco. Neumím to ani popsat. Co teď? Jsem na RD a za par tydnu jdu na MD. O všem ví jen moje Mamka a on vlastně. Mamka navrhuje promluvit si s jeho mamkou. Tehdy jsme mu dali nůž na krk, ze nic nerekneme, ale musí přestat. Nemám teď žádný důkaz. Jen ze mi o tom někdo řekl a ze vidím, ze se mění. Tehdy jsem si chvilku na to našla milence. Nebo spis někdo kdo mi z toho pomáhal se dostat mi pomohl víc než by asi manžel chtěl 😁. No zamilovala jsem se a vůbec mi to nevadí. Moc mi to tehdy pomohlo samozřejmě do doby než jsem se přiznala a dohodli jsme se s manželem, ze to dáme do kupy….všechno.
Po dlouhé a trnite cestě jsme vztah urovnali a teď to zjistím zase? Chtěli jsme rekonstruovat dům, čekáme další dítě….nějaké rady co s tím?
Mám přístup na jeho úcty, ale zpětné už asi nebudu schopna dohledat kdy za co kdo z nás utratil peníze. Navíc už si asi nevybere 10000 naráz. Bude ve všem opatrnější.
Já od nej nechci pryč. Je to fajn chlap….teda normalne. Teď zrovna moc ne se svyma naladama. Nechci ale aby tomu byly vystavovane děti a ani teď já. Já chci v klidu porodit a zase musím řešit takové sracky. Vím, ze když nebude chtít sám tak se toho nezbaví. Strýc jel taky v drogách. Přišel ale o děti i ženu a chtěl se zabit než šel do léčebny…sám z vlastní vůle.
Takhle daleko to přeci snad zajít nemusí. Jednou už manžel o rodinu malem přišel a teď to děla zase. Proč? Mimochodem nemám s dětmi samozřejmě kam jít.
Nechci ru číst rady jako “jdi od nej pryč”, vykopni ho apod.
Rada bych strizlive řešení. Verim, ze to můžeme ustát jen ještě nevím jak.

Strana
z5
20190418
27. srp 2022

@klokanka31 ne promiň, ale ja si tě prostě pamatuji od te hororové zprávy, kdy ti čtyřletá holčička koukla v parku do kočárku a pak už tě sleduji... Možná by neškodilo se občas uvolnit. Nemyslím, že se máš jit sjet na party, ale zkusit ten život občas brát trochu s lehkostí, nemít potřebu vnucovat všem svoji představu toho, co je správné, pochopit, že tvůj pohled na život není jediný a že když někdo žije trochu jinak, tak že nenutně hůře.

klokanka31
27. srp 2022

@20190418 Ta holka byla starší, a dodnes si stojím za svým, že cizí lidi nebo děti nemají co sahat do kočárku. Tohle nedělá ani moje malá 😄 a raději budu upjatá než fetka nebo alkoholička. A že takových "uvolněných" matek je čímdál víc.

tasimia
28. srp 2022

@klokanka31 taky by se mi nelíbilo, kdyby mi někdo cizí sahal na dítě. ;)

drep
28. srp 2022

@tasimia líbí se mi, jak se tu matky expertky dokáží vyjadřovat ke všemu. Takže když tu jedeme v těch ultimativních tvrzeních. Předpokladám, že vycházíš z té americké studie před pár lety. Sice si výsledky pamatuješ blbě, ale už jsme se dopracovaly k tomu, že nejnávykovější heroin. Na druhém místě byl alkohol, koks byl třetí. Ergo si vlastně můžeme říct, že dvě-tři-čtyři decinky vínka jsou nebezpečnější než jeden koks na párty. A když tu řešíš ty jednotlivé zážitky, které jsou vlastně úplně irelevantní, tak taky přidám jeden. Za 11 let mé kariéry doktora jsem kokainistu (jako závisláka se zdravotním problémem, který způsobilo buď užívání drogy per se nebo chování po užití drogy) neřešila nikdy. Pervitisnisty/heroinisty občas. Alkoholiky a kuřáky denně. Několikrát.

kevi1
28. srp 2022

@drep to tu matkam nevysvetlis… tu sa oslavuje alkohol kazdy den a je to uplne v poriadku. Ale predstava ze si niekto zapali jointa.. to hned na neho volaju socialku 🤷🏻‍♀️ Ja to tolerovanie alkoholu nechapem

drep
28. srp 2022

@kevi1 já si pamatuju nedávnou diskuzi, že se muž se vždycky ožere tak, že je agresivní a že žďuchnul do dítěte, které spadlo, atd a rady byly, že přece když ví, že je vožralej agresivní, tak ho nemá prudit a má se dekovat a že si přece taky chudák potřebuje někdy vorazit… To jsem myslela, že mi vypadnou oči z důlků…

escapelle
28. srp 2022

@drep to je přesný 😂😂Nebo když tu některá uživatelka napíše,že se včera zborila s kámoškou.drtiva většina odpovi,že je to někdy potřeba 😂Ale to jsou ty klapky na očích.chapu,ze pro někojk je každej,kdo byť 1xrocne pozoje drogu fetak,ale pak je každej kdo si dá alkohol alkoholik.
Přitom je to úplně jedno.oboji dokáže dostat do stavu že o sobě člověk neví,udělá si ostudu,ohrozí se na životě,ohrozí někoho jiného....a nebo taky ne,protože stejně jako někdo ví,že si může dát láhev vína a je v pohodě,druhej je stejně v pohodě po dvou jointech ale po lahvi vína by viděl všechny svatý.

tasimia
28. srp 2022

@drep hele, mám na to takový názor, tak se s tím taky smiř. A chápu tvůj. Ale prostě to tak vidím. Když si někdo tedy dá občas nějakou drogu, co tedy je? Psala jsem několikrát, občasný uživatel drog. Je to jednoduché. Buď beres nebo ne. Nic mezi tím. A to, ze nesnáším, že někdo bere drogy? I když teda příležitostně a nebyla bych s takovým je něco špatného, nebo jako co😂😂 jako tohle je už vtipný. A je mi jedno zda bere zmíněný kokain, heroin atp.
Nesnáším lidi co berou a vis co? Mohu je nesnášet a takhle to brát, protože je to moje věc.
Alkohol se tady neřešil.
To se tady pouze srovnávalo.

tasimia
28. srp 2022

@escapelle jasný no, tak všem kdo si dá drogu, tak hurá, však je to občas potřeba přeci ;).

tasimia
28. srp 2022

@kevi1 prosím tě, nikdo tu nepsal, že by na někoho kdo s zapálí jointa, volal hned sociálku. Tak zase nefantaziruj a nehledej problém tam, kde neni ;). Nebo je to tady někde zmíněno?

drep
28. srp 2022

@tasimia já a @kevi1 tu tak nějak konzistentně rozporujeme hysterické odsouzení občasného užití kokainu vs naprostou toleranci k užívání alkoholu. I přesto, že podle té studie je alkohol návykovější, takže i “malé” užívání by tedy logicky mělo být nebezpečnější než “malé” užívání kokainu. A mmch, podle další sociologické analýzy je alkohol nejdestruktivnější drogou stran životů rodiny závislého. Ale kdyby tu zakladatelka napsala, že našla u muže lahev Jima Beama, jistě by tu taková odborná adiktologická diskuze nerozjela…

kevi1
28. srp 2022

@tasimia ja uz vobec na teba a tvoje nezmysly nereagujem, tak si urob tu istu laskavost a bude ti lepsie 🙂

kevi1
28. srp 2022

@drep najlepsie na nu nereagovat, vzdy si to prekruti podla seba 🤷🏻‍♀️ To fakt nie je diskusia co stoji za to

tasimia
28. srp 2022

@drep jenze to není diskuze o tom, ze manžel bere alkohol. 🤷🏻‍♀️🙏 Flašky taky mame doma a jsme abstinenti. Flaška z člověka, alkoholika neudělá, pokud jí nepije. On ale fetuje, pokud sis nevšimla, nebo pardón je občasný, uživatel drog.
@kevi1 Nesmysly tady píšeš ty, protože píšeš, co tu nikdo nenapsal a děláš z toho obří problém.

tasimia
28. srp 2022

@drep jinak sama bych mohla vyprávět, co dělá alkohol z lidmi, naší byli alkoholici a užila jsem si. Takže kdyby tady pil alkohol ve velkém, napíšu, ze nesnáším alkoholiky. Protože opravdu nesnáším opilce, co dělají, ze nepiji a žvatlají na tebe opileckým dechem a přitom už chodí na punkci jater.

kevi1
28. srp 2022

@tasimia tato debata je cela o kokaine a ty si si ju zacala prekrucat. Uz ma prosim fakt neoznacuj vo svojich prispevkoch

fire85
28. srp 2022

Ale tvůj manžel je fetak, ty to nevidíš? Řekla bych mu co všechno vím a chtěla bych po něm ať se jde léčit, kvůli sobě, kvůli dětem. Jinak rozvod, nebo budeš čekat až vás stáhne do dluhu a na dno?

tasimia
28. srp 2022

@kevi1 jasný. Protože slovo drogy automaticky znamená kokain :D. 👍

levandule_k
28. srp 2022

Je zajímavé, že alkohol, i když je návykový a silně destruktivní, tak je společensky tolerovaný a lidé pijící občas alkohol, nejsou vnímání nijak negativně nemají žádnou nálepku feťáka. Přitom stejně upouští páru tím, že se zboří, pijí na žal, když je něco sere, nebo oslavují šťastnou chvíli.

Přitom z příležitostného braní jiných drog se tady dělá strašné haló.
Za mě je problém čistota té drogy, a také to, že nevíme, kde bod, kdy se to přehoupne z bez problémového braní, v problematické užívání a následnou závislost. (To platí jak pro drogy legální, tak pro drogy nelegální.)

Třeba cukr je šíleně návykový a není vůbec vnímán jako droga, přitom se jeho konzumace podílí na vzniku řady metabolických nemocí.

Co teprve takový šaman, který bere ayahuascu v rámci rituálů, to je pak takový placený feťák podle některých zde 😂

Pro zakladatelku Tvůj manžel potřebuje nějaký stimul, jako je to blbé, ale ne neobvyklé. Kdybych to zjistila u svého partnera, tak také nebudu skákat radostní metr vysoko. Ale když budeš hystericky vyvádět, kvůli lajně jednou za čtvrt roku, tak to bude dělat na tajňačku a když bude chtít, tak se to fakt nedozvíš. Jestli, to chceš řešit, tak jděte společně na terapii a v ní pátrejte, proč potřebuje nakopnout, hledejte i jiné stimuly, ale nechovej se k němu jako k malému fakanovi a feťákovi. Řekni mu v klidu, proč máš obavy, třeba kvůli zdraví, financím a aby se to nepřehouplo v něco, kdy je to fakt problémové brání a závislost.

exbordelar
28. srp 2022

Já teda vidím dost podstatný rozdíl mezi alkoholem a tvrdými drogami. Každý sice umí napáchat obrovské škody, ale alkohol není tak silně návykový jako třeba pervitin/heroin/kokain. Tvrdé drogy vyvolávají v člověku silný pocit euforie, absolutní štěstí, něco jako boží nekonečný orgasmus. Po první dávce toužíte zase po další, protože tak nádherný stav jste v životě nezažili a vy to chcete prožít znovu. A znovu. A znovu. A pak už bez toho nemůžete být, protože být v normálním stavu v kontrastu tím je běžný stav ubohá šeď, nuda, později až deprese. A to nechceš.
Kdežto alkohol tento stav po první sklence nevyvolá. Ten zasahuje postupně a pomalu. Mnozí se do té šílené destruktivní fáze ani nedostanou.
Rozdíl mezi závislým na tvrdých drogách a alkoholem je ten, že alkoholik dokáže spoustu let vést v rámci mezí jakýsi normální sociální život. Chodí do práce, vydělává peníze, je celkem "v pohodě". Samozřejmě, těch alkoholických stupňů než se propijou k nesnesitelnosti je celá řada a není alkoholik jako alkoholik. Ale celkově ta destrukce trvá v řádech let.
U lidí na tvrdých drogách je to sešup během několika měsíců. Ale i zde je hodně proměnných. Drtivá většina feťáků se stane feťáky bohužel už v dětství. Je naprosto běžné, že poprvé si šňupnou piko už ve třinácti. Ve čtrnácti si ho píchaj. Nedokončí školu, nemají práci, protože za prvé nemají skoro na nic kvalifikaci a za druhé jsou nespolehliví s docházkou, morálkou... Ale potřebují prachy na dávku. A s tím jdou ruku v ruce s kriminalitou a bezdomovectvím. A pak také tělo dostává obrovsky zabrat. Takovou rozpíchanou nateklou nohu s hlubokou žilní trombózou a druhou pokrytou abscesy, septickým stavem... To není vůbec hezký pohled.
A teď ad kokain. Proč je zde prezentován, jako že je v pohodě:
1. Je neskutečně drahý a proto
2. se k němu většinou dostane už dospělý hotový člověk, který se k tomu vědomě rozhodne a je si vědom rizik, což
3. u drog typu pervitin/heroin neplatí (viz nízký věk prvního užití), protože v ČR jsou tyto drogy mnohem dostupnější a levnější. Obzvlášť pervitin, který umí uvařit doma kde kdo.
A tím se dostávám k bodu
4. Kokain je silně návykový, trochu jinak než pervitin s podobným účinkem, ale je. Třeba v USA by mohli vyprávět. Takže žít v třeba v New Yorku, kde nebývá piko ale koks by ta diskuze byla asi jiná.

Každopádně nechci nikoho soudit, oboje je problém, jen se na něj každý kouká ze svého úhlu pohledu podle toho, jakou si prošel zkušeností... A co platí u jednoho, nemusí platit u druhého...

lufulie
28. srp 2022

@exbordelar recht!

levandule_k
28. srp 2022

@exbordelar
Můžu se tě zeptat, odkud čerpáš informace, kde sbíráš data, protože uvádíš, že u tvrdých drog je sešup během několika měsíců a u alkoholu je to pozvolné. Což je v rozporu s tvrzením @drep, která uvádí, že alkohol je návykovější než kokain a nejnávykovější drogou je heroin. U drep mám zkušenosti, že zná fakta a nemotá jablka a hrušky dohromady. Píšeš o tvrdých drogách, ale ono je dost velký rozdíl mezi kokainem a heroinem. U drtivé většiny lidí ani nebudeš vědět, že si rekreačně šňupnou koks. Zjistit, že manžel bere rekreačně kokain není důvod k oslavě, ale není takový průser jako kdyby jel v pervitinu nebo heroinu.

tasimia
28. srp 2022

@levandule_k jenže to je pořád dokola. Tady se neřešil alkohol. To se tady začalo prát, jako omluva k tomu, ze si někdo da občasně víno a to je vlastně pro některé v pořádku, přitom droga ne.. nevím proč by si někdo kdo obcas si dá, měl tímto omlouvat. Protože za mě, a opakují to znova, za mě - to normální není.

kevi1
28. srp 2022

@exbordelar cim mas podlozene to co pises? Studia? Vlastna skusenost?

klokanka31
28. srp 2022

Když se vám drogy nezdají tak hrozný, jak by se vám teda líbilo, kdyby to braly i vaše děti?

exbordelar
28. srp 2022

@levandule_k
@kevi1 intenzivni pracovni zkusenosti 🙂 znam ty lidi a jejich pribehy z ruznych uhlu. Prace primo s temito lidmi na ulici a prace s nimi v nemocnici, kdy je jejich stav dostane az na ARO/JIP - na zaklade toho si dovoluji tvrdit vyse zminene. A alkoholiky tam samozrejme mam taky.
Tvrde drogy napachaji kumulaci socialnich, kriminalnich, fyzickych a psychickych skod ve velke intenzite v kratkem casovem useku. U alkoholu je to bezne rozlozeno na nekolik desitek let. Ale jak rikam, je to individualni a rozhodne tato ma definice neplati na kazdeho. Jen z obecneho hlediska to tak je...

drep
28. srp 2022

@klokanka31 asi tak. Moje maminka není hysterka. A tak když jsem jí oznámila asi v osmé třídě, že chci vyzkoušet trávu (protože jsem jí důvěřovala natolik, abych jí to řekla), tak polkla a řekla, že tedy u nás doma a jedině kvalitní. Nakonec jsem se na to vykašlala, ztratilo to punc kontroverze, zkusila jsem to o dost později a nelíbilo se mi to. Kdyby mi mé dospělé dítě (protože schopnost domyslet důsledky svých rozhodnutí bude jiná u osmačky a jiná u chlapa od rodiny) řeklo, že si dá občas kokain, asi bych jí důkladně vysvětlila kardiovaskulární a jiná rizika užívání a tím by to pro mě skončilo. Kdyby mi to řekla má tříletá dcera, tak bych jí to samozřejmě nedovolila.

klokanka31
28. srp 2022

@drep Ať chci sebevíc, já tohle nikdy nepochopím. Asi to je tím že nad svým tělem chci mít 100% kontrolu a lidi ať berou drogy nebo alkohol, tu kontrolu prostě nemají. Nevím co na tom mají 🤷‍♀️

kevi1
28. srp 2022

@klokanka31 mne moja mamka raz povedala, ze ona keby vyrastala v mojej dobe, tak by urcite experimentovala s drogami tiez, rovnako ako experimentovala s tym, co bolo dostupne v jej case. Nemam iluzie zeby moje deti drogy neskusili..

drep
28. srp 2022

@kevi1 holka, z nás tu budou vyvrhelové😂

Strana
z5