icon

Manžel užívá drogy: Jak situaci zvládnout s rodinou?

24. srp 2022

Tak jo, píšu z mobilu a dost často mi tu spousta nastavení blbne, ale doufám, že teď to blbnout nebude a příspěvek bude anonymní 🙈. Takhle hodně se mi s kůží na trh nechce.
K věci. Před časem jsem manželovi přišla na tvrdé drogy. Byla to v podstatě blba náhoda, kterou stačilo dopatrat. Tehdy se kamarádka zmínila, ze u nich manžel byl za jejím přítelem a mě řekl něco jiného. Což mi přišlo divne. Proč by mi lhal a tak jsem začala hledat. Našla jsem, ze si ten den kdy u nich byl vybral 10 000 což mi na party přišlo jako velký luxus. Když byl v práci v zahraničí dopatrala jsem jeho konverzaci s kamarádem kde psal, ze má něco schovaneho a ať to od nás radši odveze až k nám přijede na návštěvu se svoji přítelkyni. Manžel byl tehdy v zahraničí dlouho a asi ho přepadl strach, ze drogy doma najdu, proto chtěl aby je typek odvezl. Šla jsem se tedy podívat a skutečně na tom místě byly. Byly to asi 4 balíčky koksu. Tehdy jsem byla cerstve po porodu a s nim jsem to chtěla ukončit. On sliboval, brecel, prosil apod. Přestal….zřejmě ale jen na čas.
Vše se urovnalo. Kontakty omezil a začal se starat. Bral si “jen” na akcích kde se pilo. Tedy predtim než jsem na to přišla. Pak nebral nic, alespoň nějakou dobu určitě ne.
Teď mi ale kdosi řekl, ze bere (příležitostně) dal. Co teď? Důkaz žádný nemám. Po minule akci si bude dávat pozor. Kdybych tehdy nenašla tu konverzaci tak na to nikdy nepřijdu. Je to tak malý balíček bez zápachu, ze se to nedá reálně najít. Konverzaci už si taky hlídá. Tehdy byl na FB přihlášený na PC na stalo. Takže on byl v zahraničí a já jsem si jeho konverzace v klidu četla. Na PC už samozřejmě přihlášený není a do mobilu se mu nedostanu. Situace je na hovno, protože jsem tehotna. Máme tedy děti, dům, hypotéku apod. Proste vše jako běžná česká rodina. Teď ale už roky na žádné akce nechodime. Máme rodinu a žádné party už se nekonají. Překvapuje mě tedy, ze má potřebu to brát. Predtim si dal když se pilo. Dobre tak tím podpořil nějak svůj stav. Je to na hovno a nechápu to, ale ještě jako dejme tomu, ale teď??? Má doma malé děti a těhotnou ženu. Nikam chlastat nechodí. Na jakoukoli akci jedeme téměř vždy spolu a já řídím.
Bohužel jsem si všimla, ze už chvilku s nim není něco v poradku. Netrvá to zase tak dlouho, ale je podrážděný. Nejdřív jsem tl svadela na to, ze má nervy z dalšího dítěte. Ze na něm visí zodpovědnost zabezpečit nás.
On je ale protivny skoro pořad. Na mě i na děti. Ještě jsem měla trosku strach jestli někoho nemá a není v nervu z toho, ale přišlo mi to divne. Desi mě, ze pokud si je schopny dat jen tak i bez alkoholu tak ke to zlé. Kdo si jen tak slehne?? 😳 bohužel mi přijde, ze jeho nálady se už moc nemění a protivny a podrážděný je skoro pořad. Poslední tak 3 týdny jsme pořad v sobě. Nerozumím mu. Nebyl takovy. Teď odsekava. Jak ho dítě hned neposlechne je na ni protivny a v mých očích až zlý. Jak není po jeho hned je vztekly 🤷‍♀️ Nebo tak něco. Neumím to ani popsat. Co teď? Jsem na RD a za par tydnu jdu na MD. O všem ví jen moje Mamka a on vlastně. Mamka navrhuje promluvit si s jeho mamkou. Tehdy jsme mu dali nůž na krk, ze nic nerekneme, ale musí přestat. Nemám teď žádný důkaz. Jen ze mi o tom někdo řekl a ze vidím, ze se mění. Tehdy jsem si chvilku na to našla milence. Nebo spis někdo kdo mi z toho pomáhal se dostat mi pomohl víc než by asi manžel chtěl 😁. No zamilovala jsem se a vůbec mi to nevadí. Moc mi to tehdy pomohlo samozřejmě do doby než jsem se přiznala a dohodli jsme se s manželem, ze to dáme do kupy….všechno.
Po dlouhé a trnite cestě jsme vztah urovnali a teď to zjistím zase? Chtěli jsme rekonstruovat dům, čekáme další dítě….nějaké rady co s tím?
Mám přístup na jeho úcty, ale zpětné už asi nebudu schopna dohledat kdy za co kdo z nás utratil peníze. Navíc už si asi nevybere 10000 naráz. Bude ve všem opatrnější.
Já od nej nechci pryč. Je to fajn chlap….teda normalne. Teď zrovna moc ne se svyma naladama. Nechci ale aby tomu byly vystavovane děti a ani teď já. Já chci v klidu porodit a zase musím řešit takové sracky. Vím, ze když nebude chtít sám tak se toho nezbaví. Strýc jel taky v drogách. Přišel ale o děti i ženu a chtěl se zabit než šel do léčebny…sám z vlastní vůle.
Takhle daleko to přeci snad zajít nemusí. Jednou už manžel o rodinu malem přišel a teď to děla zase. Proč? Mimochodem nemám s dětmi samozřejmě kam jít.
Nechci ru číst rady jako “jdi od nej pryč”, vykopni ho apod.
Rada bych strizlive řešení. Verim, ze to můžeme ustát jen ještě nevím jak.

Strana
z5
exbordelar
28. srp 2022

@klokanka31 pocit stesti, dulezitosti, radosti, ztratu stydlivosti, pocit moci, lehkosti, LASKY. Proto. Ty mas to stesti, ze si to umis vytvorit sama. Jsi na to zvykla odmalicka. Ale jsou lidi (smutne podotykam, ze mnohdy deti), kteri tohle nikdy nezazili a neumi si vytvorit tyto zminene pocity. A kdyz to najednou poznaji skrze zkratku pres drogu, tak najednou nez toho nechteji byt. Kazdy to chceme a potrebujeme. Kazdy chceme byt milovan, zazivat stesti a radost. I ti fetaci. Ti uz to jinak neumi. A alkohol? U toho je to podobne, ale ne v tak intenzivni mire. Ten predevsim odstranuje ty zabrany, rozvazuje jazyk, dela nas odvaznymi. Kdo z nas to obcas nepotrebuje. Ja teda nejsem zadny puritan, kolikrat jsem se striskala a vyvadela blbiny 😅 kolikrat mi bylo druhy den blbe, ani nepocitam. A kolikrat byla pri tech alkoholovych vecircich desna sranda 😀 travu jsem zkousela asi 3x a vzdycky jsem se poblila. Nikdy vic ☝🏼😂 pivo a vino si dam obcas (tak 4x za mesic...) A tvrde drogy jsem nikdy nezkousela. Odjakziva byly pro me absolutni tabu, do ceho bych nikdy nesla. O to vic pak je zajimave s temi lidmi pracovat a pronikat do jejich strasne smutnych a silnych pribehu. A nejvice me na tom bavi borit myty a predsudky vuci nim. Protoze ty pribehy a duvody nejsou nikdy cernobile...

exbordelar
28. srp 2022

A jeste abych se vratila vlastne k prvopocatku teto diskuze, tak manzel autorky, jestli neco opravdu bere, tak ma evidentne take nejaky problem hluboko v dusi. Ale to my tady neodhalime 🙂

exbordelar
28. srp 2022

@kevi1
@drep hele ale tohle je hrozne zajimavy faktor☝🏼 Vy mate evidentne rodice, kteri vas te lasky naucili a je tam mezi vami duvera. To je hodne vyznamny fakt, ktery ovlivnuje, zda se z vas stanou fetaci, kteri by okamzite do toho spadli. A staci vam jen obcasne povyrazeni, jelikoz za normalnich okolnosti ten pocit stesti a jakesi zivotni naplnenosti, byt s nejakymi prekazkami, zazivate, ci si ho dokazete obsatarat i bez drog. Jenze co pak decka, na ktere rodice serou a vyrustaji de facto na ulici? A pak je tady dalsi skupina - decka, ktera maji velmi starostlive rodice, ale nedopravaji jim ani spetku volnosti. Porad jen zakazuji, prikazuji, neduveruji v jejich schopnosti... a pak zakazane ovoce, ze...

klokanka31
28. srp 2022

@exbordelar Já jediný co jsem vyzkoušela byl alkohol. Párkrát jsem si dala, jenže nikdy jsem z toho neměla nic, žádný pocity euforie, štěstí, lehkosti. Byla jsem pořád normální. Tak proto asi nechápu co z toho lidi mají 🤷‍♀️

tasimia
28. srp 2022

@klokanka31 to chapou právě a pouze ti co třeba berou drogy a nebo pijou alkohol ve větší míře. My to nepochopíme co jim to dává. Oni ano.

autor
28. srp 2022

@exbordelar rozjela se tu diskuze, kterou celou odmítám číst 😁🙈. Ale ano, každý máme nějaké bolesti v duši a někdo je drogou ještě probudí a posílí. Vím jaké měl zhruba dětství ačkoli jeho Mamka je jako tchyne i babicka fajn. Bohužel ale vím, ze to tak vždy nebylo. Každý máme nějaké šrámy na duši z dob minulých. Každopádně my jsme si s manželem promluvili. Krátce a hluboce řekla bych ☺️.

kevi1
28. srp 2022

@drep tak co budem klamat samu seba, ze moje deti sa nedotknu pred 18 alkoholu a trava bude pre nich sproste slovo 😂 za mna viest k zodpovednosti je prvorade.. ale proste nie som naivna no 🤷🏻‍♀️

rencinka87
28. srp 2022

A muzu se zeptat, k cemu jste dosli? Neprispivala jsem, ale diskuzi jsem sledovala a zajimalo me, jak se vase situace nakonec resi..

veronicka89
29. srp 2022

Takze vlastne vetsina vsech celebrit bankeru umelcu modelek atd jsou sileni fetaci ...

Tady si kazdy mysli ze si nekdo snupne na zachode pak se mu rozzari hvezdicky zvuky a budou mu pred ocima skakat jednorozci a pak bude lezet na podlaze trepat se se slinou u pusy a byt zavisly ...

( tvrde drogy jsem nebrala ani nikdy nezkusila a ani to nemam v planu ) ale vim ze treba konkretne s kokainem to neni tak jak tady vetsina tvrdite...

Jsou lidi co chodi do prace pod kokainem treba i kazdy den a nemate sanci to poznat ....

tasimia
29. srp 2022

@veronicka89 nikdo nepíše, ze jsou "šílení" feťáci nebo něco takového. Prostě drogy buď beres nebo ne, neexistuje nic mezi tim, a to píšu snad po sté :D.
Nebo tedy.. už mi konečně někdo napište, jak se říká, občasnému uživateli drog? Protože to mě teda zajímá.

exbordelar
29. srp 2022

@tasimia obcasny uzivatel drog 🙂 Nekdo je opravdu jen prilezitodtny uzivatel a dokaze normalne fungovat. Jeden z faktoru, proc tomu tak je, je ten, te si ten pocit stesti, lasky, dulezitosti,... dokaze v beznem zivote normalne obstarat. Napr. sportem, jidlem, oblibenou cinnosti, vi, ze ho ma nekdo rad,atd. A vetsinou jsou to lidi, kteri poprve ochutnaji drogu az v dospelosti, kdy uz maji ty mavyky k vyplavovani endorfinu vryte.
Klasickej fetak, ktery je na tom fakt bidne, je na ulici, bez prace, krade, smrdi atd., tak s nim se to uzivani tahne uz od detstvi, kdy se teprve osobnost formuje a bohuzel se tam zaryje i uziti drogy pro pocit stesti a naplneni.

exbordelar
29. srp 2022

Ale samozrejme nemusi to platit pro vsechny pripady. Jen se tento fenomen tyka vetsiny uzivatelu - moje osobni zkusenost. Nevim, zda jsou k dispozici presna data, ale kszdopadne by to za nejakou studii stalo.

veronicka89
29. srp 2022

@tasimia podle me jsou 2 druhy lidi co uzivaji drogy...

1. u kterych droga ovlivnuje cely jejich zivot ...( malokdy prave u koksu )
Nemaji to v poradku v praci , doma , s penezi, s jidlem ... Maji psychicke problemy...

2.A potom lidi kteri maji normalni praci , staraji se o sebe o rodiny o firmy o dum... Nebo jak pisu celebrity...zpevaci ...normalne fungujici lidi na kterych by to nikdo nepoznal !

Taky Proto ze kokain pusobi plus minus hodku...takze neni clovek ani nejak dlouho takhle pod ucinkem...

Jo a jeste u kokainu jde hlavne o zavislost psychickou .... ! Takze v tomhle je obrovsky rozdil...

Ptz vetsina uzivatelu kokainu ani zavisla neni !

tasimia
30. srp 2022

@veronicka89 ale pořád i v tom druhém bere drogy. Takže jak jsem psala několikrát, buď je to uživatel drog nebo není. 🤷🏻‍♀️ Nic mezitím tím zkrátka neexistuje.

kevi1
30. srp 2022

@tasimia ano, je to obcasny uzivatel drog, to nikto nespochybnuje predsa, islo tu o to, ze obcasny uzivatel drog nie je automaticky fetak, ktoremu klope na dvere dealer 🤦🏻‍♀️

tasimia
30. srp 2022

@kevi1 tak hlavně, to ty třeba nemůžeš předpokládat kolik lidí bere na dluh. 🤷🏻‍♀️ A ze jich znám.. a ty se s tim, ze to může byt jinak, než ty vidíš, nechceš smířit. A kolik celebrit dostalo přes držku za to ;).

levandule_k
30. srp 2022

@tasimia a kolik znáš lidí, klidně se o nich bavme jako feťacích, když je tak označuješ, co šnupou kokain a žádnou jinou nelegálni drogu k tomu neberou a znáš jejich finanční situaci?

tasimia
30. srp 2022
levandule_k
31. srp 2022

@tasimia A ti kokainisti, které znáš, jsou to feťacké trosky, co kradou, žijou na ulici, prodávají svoje tělo, nebo zatím fungují normálně, chodí do práce, mají bydlení, nebo něco mezi tím?

tasimia
31. srp 2022

@levandule_k jeden z nich, přichází pomalu o rodinu. Protože mu to kamarádka nechce tolerovat. Nehledě na to, ze prý si až takové peníze nevydělává, aby si mohl kupovat gram skoro za 2800kc. A ještě prý může být ráda, ze ji to řekl, však to nic není a klasická výmluva, dělá to každý druhý, proč ne já. Ona to bere jako já. Bud prý bere a nebo nebere a je doma s ní a z dětmi.
Moje nevlastní ségra, skrze toho začala chlastat. Tam mám ale trošičku pozdržení, ze to není jen kokain.
Další dva, žijou asi dobře, tam to nějak nechtějí holky řešit.. ze to je věc, kterou by netroubily dále. Respektuji.
Jinak nemyslím si, ze ti co berou kokain jsou trosky, co ziji jednou nohou na ulici.

peacev
13. lis 2023

Zakladatelko dotazu, povíš jak ten váš "problém" dopadl či nedopadl? Chápu naprosto důvody proč je dotaz založen anonymně, kdybys chtěla nebo potrebovala, napiš mi sz.

te_reza
Autor odpověď smazal
Strana
z5