icon

Měl by mít každý partner oddělené finance? Jak na to?

katka903
13. črc 2022

Ahoj holky, potřebuji radu a už nevím, na koho se mám obrátit, tak to zkouším zde. Máme 14 dní před svatbou a s přítelem jsme úplně na nože. Začnu tak nějak od začátku, ale stručně. Přítel vydělává nemalé peníze a já tak nějak normálně, ale rozhodně ne tolik, co on. Naše neshody začaly tím, že jsme sehnali pozemek, na stavbu rodinného domu, což byl vždy jeho sen (já na tom ale tolik netrvala, měli jsme možnost spravit si dům mých rodičů) Jenže přítel po mě začal chtít půlku na ten pozemek a já ji samozřejmě neměla. Řekl mi, že ať si půjčím od rodičů nebo ať si to někde seženu. Že nebude nikoho sponzorovat. Už tohle mě před půl rokem zarazilo, ale peníze jsem si teda půjčila od rodičů a skoro polovinu mu na pozemek dala. Další problém nastal, že jsme začali řešit hypotéku, ale on se ke mně nechoval vůbec hezky, tak jsem mu řekla, že tu hypotéku nepodepíšu a on mě vyhodil z bytu. Zhruba 3 týdny jsme se nevídali, ale potom jsme zase začali a já se k němu vrátila zpátky. Svatba už byla zčásti naplánovaná, tak jsme pokračovali v přípravách, ale já cítím, že to je špatně. Řešíme pořád finance. On říká, že ženská, co jí chlap sype peníze si ho neváží a začne ho pak podvádět atd. Pořád mi předhazuje, že já si v práci odsedím 8 hodin, ale on že se nadře a že já bych teda měla řešit pak víc věcí doma, se svatbou atd...Když jsme probírali, jak to bude s financema po svatbě, navrhuje, že budeme mít každý svůj účet a jeden dohromady, kam každý budeme posílat peníze na hypotéku, nákupy, atd. Ale k jeho penězům že mít přístup nebudu, že si je chce užívat a ne sypat všechny do rodiny. Já o jeho peníze nestojím, ale je to trochu divný, že mě zbyde pár ušmudlaných tisícovek, kdežto jemu desetitisíce. Děsím se toho, až budu na mateřské, aby mi vůbec něco dal na dítě...Sice ho chápu a obdivuji, že je šikovný a dokázal vybudovat něco z ničeho, ale připadám si vedle něho jako nicka, která má na houby práci, i plat a v životě nic nedokázala... Má taky spoustu dobrých vlastností, klidně i uvaří, vypere a proto si říkám, jestli to jen není moje věčná nespokojenost a neměla bych si víc začít vážit toho, co mám. Napište prosím názor, jestli je tohle normální :(((

Strana
z6
emamaira
13. črc 2022

Souhlasím s ostatními. Zdá se, že chlapec moc nezvládl svůj úspěch a s tím související peníze. Rozchod bude nepříjemný a bolavý, přeju hodně síly, ať to zvládneš. Bude to pro tvoje dobro ✊

martinka_33
13. črc 2022

Rozešli svatebčanům omluvy a táhni od toho kokota co nejdál můžeš!!! Vytřískej z něj prachy cos mu dala na pozemek - kdyz se bude cukat, nastehuj mu na svou polovinu romskou rodinu a bude sypat 😀 Pryč, pryč od něj

hani_na
13. črc 2022

@katka903 Já se vždycky směju, jak je tady každej se vším rychle hotovej - rozchod a hotovo, ale tohle si myslím, že je jen předzvěst toho, co by přišlo v manželství a hlavně s dětmi. Můj manžel vydělává hodně a rozhodně nejedeme stylem, že vše platí on. Taky jsme kupovali pozemek, aby jsme měli co nejmenší hypotéku, našetřil velkou část on sám z výplat, hypotéka je na nás oba, platit jí bude jen on. Občas sahám do úspor a asi bych nemusela a mohla říct, že má x násobný příjem, tak ať vše platí, ale nedělám to. Kolikrát se mi za měsíc sejde, že malej onemocní a platím léky, platím plavání, potřebuje boty, vyrostl z oblečení, jedeme někam na výlet, jídlo a celá mateřská je fuč, kdybych měla přispívat na hypotéku a další věci, tak mi ani úspory nestačí. Mám brigádu z domu, ale pracuju jen, když malý spí a vydělat pár kaček v tom kolotoči okolo malého a domácnosti jde, ale je to fuška. Hádat se o peníze je pod úroveň, zvlášť, když na tom nejste oba stejně.

lenkalubina
13. črc 2022

Jestli už takhle mluví teď, tak co bude po svatbě? Uteč, dokud je čas 👍

jahodi
13. črc 2022

@katka903 hehe, promiň, ale když teď teda začneš rozjíždět něco svýho, tak očekáváš, že on snese, že se třeba tvý příjmy přechodně ještě víc propadnou? Že nebudeš mít víc času na to zařízení domu nebo co to teď po tobě chce, když děláš "jen 8 hodin"? Neznám ho, ale z popisu tuším, že sice má kecy o stejných možnostech, ale kdybys do toho fakt šla, tak bude očekávat od tebe pořád stejný (a jedině lepší a lepší) servis, zázemí a výdělky, ale "Možnosti máš přece stejný". Prostě máš plnit dvě navzájem neslučitelný věci, nepletu se..? ♥

ilonne
13. črc 2022

@katka903 To, že bude chvíli za chudáka, přežiješ. Jo, bude se o tom mluvit, ale nebude to věčně a za chvíli se najde jiné téma. Srovnej si - být chvilku za tu "mrchu"nebo cely život v tom, co popisujes. A na 100% bude hůř.

jahodi
13. črc 2022

(Taky to píšu z pozice OSVČ, která začala podnikat na začátku mateřský když jsem se stala samoživou a terpve po 5 letech jsem mohla pustit i poloviční úvazek v zaměstnání. Mám se dobře, ale je to makačka a nezřidka na netu hledám zaměstnání, protože to není sranda. Jako samoživě mi do toho aspoň nikdo nekecá a nechce po mě jánevim třeba společný večery no.)

veroniqess
13. črc 2022

Připadáš si jako nicka, protože přesně tak se k tobě chová. V životě bych si nikoho takového nebrala, a už vůbec si s ním neporizovala dítě.

malanoha
13. črc 2022

Bože, vykopni ho nebo uteč, dokud je čas... Dokud jeste nemate dítě, pak to bude stokrát horší... To je přesně ten typ, co až doma uvázaná s děckem na rodicaku spadnes na par tisíc měsíčně, tak ti neda ani korunu navic. Budes obracet kazdou stovku a přemýšlet, jestli pliny nebo boty a milostpan si bude kupovat nesmysly, protoze jeho vydělané peníze. To fakt nechces.
A ten pozemek nechal taky na tebe přepsat, kdyz si mu dala polovinu peněz? Vsadim boty, ze ne.

marcicek84
13. črc 2022

@katka903 ja bych si s nim o tom promluvila s tim,ze za tech okolnosti jak to nastavuje,ze to vidis jako konecnou a zruseni svatby.
Proste mu rekni,zes ho podporovala a do ted podporujes,jednou budes matka jeho deti a vjdina toho,ze vas necha zivorit,ze je naprosto nemyslitelna.Tsky mu rekni,ze nechces vsechny jeho penize pro sebe,ale ze si musis byt jista,ze v casech horsich je schopen se o vas postarat a podporovat vas a to ted nevidis.Penize na spolecny ucet posilat jedine v pomeru k prijmum...uvidis co ti rekne a dle vysledku proste udelej dalsi kroky....mozna prozre,mozna ne,mozna prozre az uvidi,ze to myslis vazne...

jjasmina
13. črc 2022

@katka903 utíkejte zrušit svatbu, tohle je hrozný

camelinka
13. črc 2022

@marcicek84 Obavam se, ze kdyz to takhle vybali, tak ji nejak ukeca, to oni umi...😒

gracinka7
13. črc 2022

Tlačí tě do něčeho, co nechceš a ještě má blbé kecy. Tohle se nezlepší a bude to jen horší.
Buď ráda, že nemáte děti, odcházelo by se hůř.
@irmamala 🤣👍

katka903
autor
13. črc 2022

Jojo jako vlastníci pozemku jsme napsaní oba.
Když jsme o tom mluvili, říkal že až bude dítě, že to bude jiný, že mi to teď takhle říká, abych se třeba nepřestala snažit. Jenže každá ženská přece potřebuje vědět, že o ni bude postaráno, když bude na mateřské a né čekat co bude a jestli tatínek dá peníze nebo nedá... On už chtěl dítě dávno a já to odkládala až po svatbě, jenže teď už si nejsem jistá ani tou svatbou. Pořád přemýšlím, kde se stala chyba..😔

zet83
13. črc 2022

@katka903 hlavně tu chybu nehledej v sobě !! Takovéto jednání ještě před plánování rodiny, to musí otevřít oči i zaslepenému 😉

gracinka7
13. črc 2022

@marcicek84 no jo, jenže on ji slíbí hory doly, že se změní, holka se vdá a bude v háji.
@katka903 pokud bys mu chtěla dát šanci, promluv si s ním, svatbu odložte a uvidíš. Ale já to růžově nevidím.

camelinka
13. črc 2022

@katka903 Jojo, az bude dite, urcite to bude jiny...akorat ne lepsi🤷🙈

pratensis
13. črc 2022

Já jen dodám, že jakýkoli odchod později, po svatbě, byť i třeba ještě bez dětí, bude pak už jen složitější. Tady není o čem a nač čekat. Intuice ti dobře radí. Drž se. Brzy to přebolí a v devětadvaceti máš život před sebou! 🤞

anetkasimkova
13. črc 2022

@katka903 stručně. Takový chlapa bych nechtěla a už vůbec si nevzala 🙂 nepotřebuju muže s hromadou peněz, ale muže co drží semnou a jsme ve všem společně.

marcicek84
13. črc 2022

@camelinka nebo taky se k ni chova tak,jak mu doted dovolila,nebyli svoji,chapu,ze musela dat penize na pozemek,pokud to melo byt napul jejich spolecne,kdyz se vzmou a budou mi spolecne jmeni on tu vyzivovaci povinnost na rodinu mit bude,tak by to melo bytjine,navic v pripade rozvodu by se pekne prohnul...

ilonne
13. črc 2022

@marcicek84 hlavně po svatbě jsou všechny jejich příjmy společné, ne "moje a tvoje". Obávám se, že jak píše @camelinka akorát by ji ukecal a byla by pak nešťastná.

goovana
13. črc 2022

@katka903 utekla bych už před půl rokem

katherine177
13. črc 2022

@katka903 takovýho chlapa bych poslala někam ,neberte si ho ,budete nešťastná.

treasurka
13. črc 2022

Tohle není normální ani trochu. Uteč, než budeš na rodičáku žebrat u něj o korunu a vydíratelná tím, že máte dítě. Fakt si ho neber.

marcicek84
13. črc 2022

@katka903 ja nevim,ale od stolu pres net se to dobre radi,obzvlast kdyz nezname pohled druhe strany...ale to musis vedet ty,zda je takovy kolenovrt jak popisujes,nebo jen ti pred svatbou nechce dat nic zadarmo...podle toh se rozhoduj,kazdopadne jsi to nechala zajit daleko,jak s jeho chovanim k tobe,tak s tim,ze mate 14 dni pred svatbou,ale pokud to je kolenovrt,tak se nezmeni

jirovapa
13. črc 2022

@katka903 normální to není. Můj chlap taky začal podnikat od 0, když jsme spolu už byli. Teď vydělává dost a já jsem na mateřské, předtím jsem pracovala za normální peníze. A nikdy mi neřekl, že nic nemám apod. Živý teď mě, děti a vše platí. Teda já z rodičáku platím dokud mám a až nemám, tak mám jeho kartu a platím pak jeho kartou (sám mi tu kartu dal, abych si prý nepřipadala blbě, že ne něco nemám). On vidí, že neutrácím za blbosti. Nedovedu si představit, že by se choval jak ten tvůj - promiň 🙂.

camelinka
13. črc 2022

@marcicek84 No to sice jo, ale kdo by chtel byt v pasti na rodicaku a prosit se pana tvorstva o kazdou korunu? Protoze presne tak, by to skoncilo🙈

treasurka
13. črc 2022

Tyjo, já pořád nadávám na toho svýho, že tohleto a támhleto, ale on je vlastně asi zlatej. Dneska mi volal, že dostal přidáno, pracuje v IT, já jsem před dětma pracovala v neziskovce. Jedo "přidáno" = 2,5násobek mýho tehdejšího platu. A on mi volá, že super, ať začnu plánovat tu dovolenou na Islandu a výlet za velrybama. A to by mi mohl říct, že sedim už devátým rokem doma na prdeli (roz. lítám 24/7 kolem dětí), nebo si to někde ulejvat a já ať se vrátím do toho svýho nezisku. Bože děkuju, že jsem nenarazila na takovýhohle vola! Prosím tě, pošli ho do oběhu, smůlu už sis vybrala, věřim, že teď tě někde čeká normální chlap.

zlataberta
13. črc 2022

Uteč!!! A hlavně si ho neber....najdeš si někoho s kým budeš šťastná....tento chlap není pro tebe....už teď z tebe dělá nulu, co přijde pak😲 a ta věta "nechci investovat jen do rodiny"???? To jako co má znamenat??? Snad by to byly po svatbě společné peníze o kterých byste rozhodovali spolu, ne??? Dostane tě až na dno, nebudeš mít žádné sebevědomí....nohy na ramena....

martiniquest
13. črc 2022

O cem premyslis? Takoveho vola si proboha neber.

Strana
z6