icon

Mohu v 18 letech utéct z domova v noci?

eniiii
9. zář 2025

Mám otázku je to trošku hlubší téma ale zajímá mě vše než se vše stane. Můžu se 18 letech odstěhovat z domu ale v noci bez jejich vědomí a nechat jim tam dopis. Vše je na dlouhé vyprávění ale nemám to doma lehké zakázali mi přítele s který jsem přez rok. Můžu v 18 letech ven jen se svými mladšími sourozenci abych se náhodou nesešla s přítelem jsou takový agenti. Po škole musím okamžitě domů. A poslouchám jen samé výhrůžky od otce. Chtěla bych vědět váš názor?

jaja01k
9. zář 2025

@eniiii Ano, můžeš se odstěhovat.

eniiii
autor
9. zář 2025
@jaja01k

@eniiii Ano, můžeš se odstěhovat.

@jaja01k Ale je tu problém co když mě otec bude ohrožovat po dobu práce či dokonce kolem mého bytu?

reeeza
9. zář 2025

Ideální situace to není. Ale pokud ti je 18 let, ano můžeš se odstěhovat. Chtělo by to ale myslet do budoucna a finančně být schopná utáhnout nájem atp. Nečekala bych, že ti budou rodiče platit nebo přispívat na nájem. A pokud to s přítelem nevyjde, tak co potom? Půjdeš zpět k rodičům, nebo budeš samostatná jednotka?

Pokud se chceš postavit na vlastní nohy, tak věk na to máš a moc ti fandím. Ale chce to počítat i se zodpovědnostmi, které osamostatnění obnáší/stojí.

mishka87
9. zář 2025

Ano můžeš. Jsi plnoletá a máš právo žít sama. Jen takový dotaz. Školu máš hotovou a práci i bydlení zajištěné? Já odešla z domova v 19 letech a nebyla to zrovna procházka růžovou zahradou. Nebylo to kvůli rodičům, ale kvůli mé naivitě a blbosti. Musíš myslet i na budoucnost.

eniiii
autor
9. zář 2025
@mishka87

Ano můžeš. Jsi plnoletá a máš právo žít sama. Jen takový dotaz. Školu máš hotovou a práci i bydlení zajištěné? Já odešla z domova v 19 letech a nebyla to zrovna procházka růžovou zahradou. Nebylo to kvůli rodičům, ale kvůli mé naivitě a blbosti. Musíš myslet i na budoucnost.

@mishka87 ano byt už je zařízení budu tam bydlet s přítelem a práci mám též školu mám hotovou teď dělám jen licenci na tatera.

lv
9. zář 2025

Jo, ale nese to s sebou ty finance, dobře si spočítej, kolik potřebuješ a kolik jsi schopná brigádně vydělat.

eniiii
autor
9. zář 2025
@reeeza

Ideální situace to není. Ale pokud ti je 18 let, ano můžeš se odstěhovat. Chtělo by to ale myslet do budoucna a finančně být schopná utáhnout nájem atp. Nečekala bych, že ti budou rodiče platit nebo přispívat na nájem. A pokud to s přítelem nevyjde, tak co potom? Půjdeš zpět k rodičům, nebo budeš samostatná jednotka?

Pokud se chceš postavit na vlastní nohy, tak věk na to máš a moc ti fandím. Ale chce to počítat i se zodpovědnostmi, které osamostatnění obnáší/stojí.

@reeeza ano s tím počítám dobře placenou práci mám jen je tu strach z otce nemám to tu lehké samé výhrůžky nadávky atd mohla bych pokračovat ale chci být už sama a na vše jsem připravená

mishka87
9. zář 2025
@eniiii

@reeeza ano s tím počítám dobře placenou práci mám jen je tu strach z otce nemám to tu lehké samé výhrůžky nadávky atd mohla bych pokračovat ale chci být už sama a na vše jsem připravená

@eniiii pokud ti bude vyhrožovat, ukládej si zprávy a nahrávej si ho, když tě bude uhánět. A pokud se to bude stupňovat, jdi na policii. Pokud opravdu zažíváš takový teror a jsi plnoletá, nemůžou tě držet doma. A pokud se s přítelem uživíte bez problémů, tak nevidím důvod zůstávat u rodičů.

eniiii
autor
9. zář 2025
@mishka87

@eniiii pokud ti bude vyhrožovat, ukládej si zprávy a nahrávej si ho, když tě bude uhánět. A pokud se to bude stupňovat, jdi na policii. Pokud opravdu zažíváš takový teror a jsi plnoletá, nemůžou tě držet doma. A pokud se s přítelem uživíte bez problémů, tak nevidím důvod zůstávat u rodičů.

@mishka87 děkuji ano je to tak otec na tom není moc dobře je nemocný na hlavu jediné obavy mám s toho že matka už semnou nepromluví ale na druhou stranu nevidrzim to tu.

jaja01k
9. zář 2025
@eniiii

@jaja01k Ale je tu problém co když mě otec bude ohrožovat po dobu práce či dokonce kolem mého bytu?

@eniiii Zavoláš policii.

mishka87
9. zář 2025
@eniiii

@mishka87 děkuji ano je to tak otec na tom není moc dobře je nemocný na hlavu jediné obavy mám s toho že matka už semnou nepromluví ale na druhou stranu nevidrzim to tu.

@eniiii chápu. Ale nejspíš ti bez nich bude líp. Pokud máš zázemí a dobrou práci, tak neváhej.

eniiii
autor
9. zář 2025
@mishka87

@eniiii chápu. Ale nejspíš ti bez nich bude líp. Pokud máš zázemí a dobrou práci, tak neváhej.

@mishka87 děkuji myslíte že by na mě volali policii když odejdu v noci a nechám jim dopis

zuzkasim
9. zář 2025

Pokud jsi schopna se sama o sebe postarat, tak můžeš. Jestli už máš ukončenou přípravu na povolání a vyděláváš, jsi samostatná jednotka, rodiče k tobě nemají žádné povinnosti. Upřímně řečeno, píšeš o problémech s taťkou, mě jako maminku by takový odchod nepotěšil, stála bych o to, aby se se mnou mé dítě rozloučilo. Ale to už je na tobě, píšu jen pohled rodiče.

mishka87
9. zář 2025
@eniiii

@mishka87 děkuji myslíte že by na mě volali policii když odejdu v noci a nechám jim dopis

@eniiii není důvod. Myslím, že pokud nebude obava o tvůj život, tak policie s tím nic neudělá. A pokud by tě náhodou hledali, řekneš jim důvod odchodu a nikam s nimi jít nemusíš. Jestli ti je 18, jsi plnoletá. Pokud nechodíš do školy, nemají na tebe ani vyživovací povinnost.

eniiii
autor
9. zář 2025
@lv

Jo, ale nese to s sebou ty finance, dobře si spočítej, kolik potřebuješ a kolik jsi schopná brigádně vydělat.

@lv ano

petrasipkova1
11. zář 2025

Jasně že můžeš, dříve lidi v 18 normálně fungovali sami, ja se mamince narodila v 18 letech. Pokud mas práci a kde bydlet není co řešit.

majca16
11. zář 2025

Já se odstěhovala dopoledne když byly všichni v práci a ve škole, také my bylo čerstvě 18. Matka si pořád myslela, že si dělám srandu i když jsem si postupně věci odnášela. Tak si tenkrát manžel půjčil auto a odvezla jsem si klec s osmáky, kytky a zbytek oblečení. Matku jsem za těch 13 let viděla asi 2x a nepromluvila se mnou, ale my neměly nikdy dobrý vztah

eniiii
autor
11. zář 2025
@majca16

Já se odstěhovala dopoledne když byly všichni v práci a ve škole, také my bylo čerstvě 18. Matka si pořád myslela, že si dělám srandu i když jsem si postupně věci odnášela. Tak si tenkrát manžel půjčil auto a odvezla jsem si klec s osmáky, kytky a zbytek oblečení. Matku jsem za těch 13 let viděla asi 2x a nepromluvila se mnou, ale my neměly nikdy dobrý vztah

@majca16 dobře spíše mi tak o matku nejde třeba se v budoucnu bavit bude chtít jde spíše o otce obávám se špatností co provede

majca16
11. zář 2025
@eniiii

@majca16 dobře spíše mi tak o matku nejde třeba se v budoucnu bavit bude chtít jde spíše o otce obávám se špatností co provede

@eniiii v 18 vám nemuze udelat nic. Já to tenkrát řešila i na úřadu a tam mi úřednice řekla, že v 18 na mě ani policii zavolat nemůžou ani mě nahlásit jako pohřešovanou

tereza0111
11. zář 2025

A je to pravda co nam rikas? V uvodnim prispevku, ze musis po skole hned domu. Takze ji asi nemas uplne hotovou jeste, vid?
Jsi si jista, ze te rodice nechteji jen chranit? Mozna to neberou uplne nejlepsim zpusobem, ale je mozne ze to mysli dobre

eniiii
autor
11. zář 2025
@tereza0111

A je to pravda co nam rikas? V uvodnim prispevku, ze musis po skole hned domu. Takze ji asi nemas uplne hotovou jeste, vid?
Jsi si jista, ze te rodice nechteji jen chranit? Mozna to neberou uplne nejlepsim zpusobem, ale je mozne ze to mysli dobre

@tereza0111 tou školou myslím nástavbu už jsem to tam psala v jine diskuzi školu hotovou nám dělat licenci na tatera již jsem zmiňovala. Kdo nezazije nepochopí mít agresivního otce a snášet to od malinka není nejlepší je to peklo v plnoletosti nic nemoct poslouchat výhrůžky a nadávky typu ku**a a podobně není příjemné proto chci jednat a odejít nechci být zlá a hlásit na policii jen kvůli matce to je vše proto chci odejít i když vím že to bude těžké každý si něčím prošel ale jestli nadávky výhrůžky apod je myšlení dobré to si nemyslím.

guliii
12. zář 2025

A s matkou není řeč? Prostě jí alespoň/ napsat, že jí ráda uvidíš a třeba důvod co tě k tomu vedlo? Fandím ti, jako matka bych to nesla těžce, ale také bych nenechala nadávat svým dětem a chránila je. Třeba tím otevřeš matce oči, každopádně to už bude její boj a přeji ať se ti daří.

eniiii
autor
12. zář 2025
@guliii

A s matkou není řeč? Prostě jí alespoň/ napsat, že jí ráda uvidíš a třeba důvod co tě k tomu vedlo? Fandím ti, jako matka bych to nesla těžce, ale také bych nenechala nadávat svým dětem a chránila je. Třeba tím otevřeš matce oči, každopádně to už bude její boj a přeji ať se ti daří.

@guliii dříve mě před otcem krila ale ted se spojila s ním vůbec jí nevadí jak nám všem doma nadává pokud nebude chtít komunikovat bohužel ale doufám že vše dopadne dobře děkuji moc