icon

Moje soukromá válka: Rodičem poslepu

elvira
22. led 2015

Dneska pře polednem jsem náhodně narazila na tento dokument:http://www.ceskatelevize.cz/porady/10802175125-moje-so....
Dva slepí lidé bojují o adopci dítěte.
Mám z toho dost rozporuplné pocity...
Viděly jste to? Jaký máte názor?

Strana
z2
jipe
23. led 2015

To zvládání dětí bude případ od případu - je neuvěřitelné, do jaké míry dokáží někteří nevidomí nahradit zrak sluchem a hmatem, kamarádka, kterou jsem zmiňovala, pozná, jestli jde kolem zdi nebo kolem volného prostoru (slyší to, odraz zvuku od zdi), pozná, když někdo ve vlaku dává tajně jejímu psovi pamlsek, pozná, když pes venku něco žere,... samozřejmě péče o dítě a péče o psa je nesrovnatelná a starat se o dítě by pro ni bylo těžké, ale určitě ne nemožné

popelasa
23. led 2015

Myslím, že nevidomí mohou být skvělými rodiči, většina z nich se naučila svůj handicap dobře kompenzovat a nejsou přece sami, jsou tu příbuzní, přátelé, kteří mohou v začátcích hodně pomoci. Těmto lidem, ale bohužel nefandím. Neuvědomují si totiž, že adopce je pomoc a služba dítěti, nikoli naplnění vlastních tužeb. Adopce je o tom, že vy chcete pomoci nějakému dítěti. Ne o tom, že si pořídíte dítě aby vám kompenzovalo nějaký emoční nedostatek. Tím se na dítě přenáší obrovský závazek, který nemusí být schopno splnit. Z těhle nenaplněných očekávání pak vznikají problémy jaké měla třeba spisovatelka Boučková .

myskin
23. led 2015

@jipe ono nevidomí toho mají hodně nacvičeného, svůj byt, cestu do obchodu, k lékaři. Ale jak nastane nezvyklá situace, tak je to horší. Ano, mají ostatní smysly více vyvinuté, ale zrak tím nejde vždy nahradit. Třeba jenom okamžik kdy dítě začne chodit, běhat a najednou se venku vytrhne a vyrazí. Na malinké dítě nelze spoléhat, že vždy udělá přesně to co má a jak se dostane z dosahu nevidomého tak už je problém. Třeba to někdo nevidomý zvládl, ale já si to vážně neumím představit.

werumka
23. led 2015

Tenhle dokument jsem viděla už před delší dobou, je to mimo jiné o nevidomém manželském páru, který čeká druhé dítě. Bylo to zajímavé, doporučuju.
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169743721-...
Jinak i tady na Koníku je určitě jedna nevidomá maminka. Jen to člověk na první přečtení nepozná 🙂

Strana
z2