Přímá adopce - jaký na ni máte názor?

martinkajelda
20. únor 2019

S manželem nemůžeme mit vlastní miminko. Začali jsme se zajímat o přímou adopci. Jaký na to máte názor?

merope
20. únor 2019

Jestli přímou adopcí myslíš, že někdo dítě porodí a vy si jej vezmete do adopce, tak to v ČR tuším není úplně legální a má to plno rizik. Jako hlavní vidím, že se to tuším dělá tak, že se otec nechá zapsat do RL dítěte a potom tak nějak "doufá" že matka se ho vzdá. Když se ho matka ale nevzdá, tak je prostě otcem, dosti špatně se toho zbaví - a přitom musí platit alimenty.

Proč nejdete do "klasické" adopce?

bernicka
20. únor 2019

@martinkajelda mrkni se na blog od wrtulka. Psala tam o ní.

thalia
21. únor 2019

@merope to mícháš s náhradním mateřstvím. Přímá adopce je něco jiného. Matka porodí, hned se dítěte vzdá a dítě jde prakticky rovnou do nové rodiny žadatelů o adopci - tedy musí si projít tím procesem, jen mají uvedeno, že nechtějí jen klasickou adopci, ale i přímou.

merope
21. únor 2019

@thalia No, já myslela, že "přímá adopce" znamená, že si najdeš matku, která je nečekaně těhotná a dítě nechce a domluvíš se s ní bez úřadů, že ti po porodu dítě nechá. Netušila jsem, že existuje i varianta, že projdeš normálně úředním kolečkem a pak to dítě máš takto "čistě" (jen si vybavuji, že je tam nějaký čas, kdy si to matka může ještě rozmyslet).

thalia
21. únor 2019

@merope jo to bude 6 týdnů. Ale už v té době je dítě myslím v rodině. My o této variantě neuvažovali, tak jsem to úplně dopodrobna nezkoumala. Přímá adopce je třeba i z babyboxu, ale tam se o rodičích nevi prakticky nic. Ta předchozí domluva s matkou, zaonačení přes zapsání do rodného listu a vzdání se dítěte je dost nejisté a jak říkáš, může pak být v RL a bez dítěte. A praktikuje se to spíš u toho náhradního mateřství. Jinak myslím jde domluvit i přímá adopce konkrétní rodině, ale určitě je vždy lepší jít přes úřady.

hhhhhhhj
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
carolineg1
11. bře 2022

@merope legální to je dělá se to

merope
11. bře 2022

@carolineg1 Jo, to teď už vím, 3 roky zpátky jsem to netušila 🙂.