Nechce si mě vzít
Ahoj holky, potřebuju se asi jen vykecat 🤷🏻♀️
S přítelem jsme spolu 6,5 roku a máme 7m mimčo, které má jeho příjmení. Na začátku vztahu jsme si ujasnili, že děti budeme mít po svatbě. Jde o to, že mi snad celou dobu, co spolu co chodíme říká, jak se vezmeme a že to potřebuje vymyslet (zásnuby) a tak musím počkat. Otěhotněla jsem neplánovaně, ale všichni jsme měli velkou radost a jeho rodiče nás popichovali, že kdy bude svatba. Přítel na to samozřejmě, že se vezmeme ale potřebuje čas. V tu dobu jsme spolu byli už docela dlouho, takže jsem se těšila, že budu nevěsta a samozřejmě se chlubila zvědavým kámoškám. No, jenže těhotenství plynulo a stále nic 🤷🏻♀️ Přicházely otázky, kdy se teda vezmeme a on, že prej si nebudeme přidělávat teď starosti. Už mi to přišlo podezřelé, tak jsem chtěla dát mimču moje příjmení (v domnění, že se bude chtít jmenovat stejně a vezme si mě). No zlatý voči. Přemlouval mě, že dáme příjmení jeho když se stejně vezmeme. Ale furt nic a nic a nic. Teď má výmluvy, že zlatnictví mají zavřeno, je korona, bla bla bla.... A mě všichni oslovují jeho příjmením a mě to štve. Když s ním o tom mluvím, vypadá to, že svatbu vůbec nechce.
Nejlepší je, že mě má jistou a už se ani nesnaží. Po porodu mi ani pitomé díky neřekl, na výročí zapomněl, na Valentýna taky. Takže je mi jasné, že brát si mě taky nebude. Hrozně mě to trápí a ponižuje, jak mi může furt takhle něco slibovat a pak se na to vykašlat? Ještě když ví jak je to pro mě důležité🙄
@levandule_k ja myslim,ze se boji o svuj majetek (ale jde to osetrit v predmanzelske smlouve).Na druhou stranu zena je doma na rodicaku a prichazi o velkou cast prijmu,uz jen proto mi prijde fer byt v manzelstvi,ne se prosit pak chalapa o kazdou korunu nebo aby mi pak rekl vsechno je moje,to ja chodil do prace a tys byla doma,takze pak se partneri rozejdou a zena s dvemi detmi a bez koruny a s trapnymi aliky,v tomhle je pro nas zeny to postaveni byt jen pritelkyne a nebyt manzelka dost nevyhodne,ale muzum to naramne vyhovuje.Navic majetek porizeny pred manzelstvim se ani nezapocitava do spolecneho jmeni.Takze opet kdyz se dva vezmou az kdyz ma chlap vsechno na sebe a pritelkyne mu jen tak k tomu prihazuje,tak smolik pacholik,kdyby se s nim neco stalo neni uplne jiste,jak by to bylo s tim dedictvim,to zas si platit pravnika a sepisovat zaveti.Ale asi to nekterym lidem prijde jednodussi resit kazdou blbinu extra nez se vzit a mit papir,ktery resi vse za ne a najednou...
Drive jsme svatbu také neřešili, byli jsme spolu dlouho. Prvni syn byl hned, co jsme di řekli že to zkusíme. Pak jsme svatbu netěšili, ale trochu mi vadilo, ze mě oslovují manželovým příjmením. V odstate jsem pak otěhotněla znovu a první syn mel jit do školky. Tak jsme se rozhodli se vzít. Abychom byla plnohodnotná rodina. Vsichni stejne příjmení. A také jsem narážela dost v určitých situacích..kdy manželka je vice nez přítelkyně. Tak to prostě je. I vzhledem k tomu, ze má manžel rizikové povolání atd....je to tak jednodušší. Ve vsem. Svatbu jsme meli jen s rodinou a byl to úžasný den. Bylo nas asi 20. Letos to bude 10 let od svatby.
I jsem zazila jednu pacientku- tehotna, svobona, pritel se zabil v aute pred tim nez meli vyřízenou matriku. Dite nemelo v RL otce, sirotci duchod. Nevim, jestli to pak vyrizovala zpetne po porodu, jestli to vubec lze... každopádně pri prijmu do nemocncie to mela takhle.
@levandule_k pobavilo mě, nekterá manželství jsou šťastná 🙂 Vybavilo mi to větu z mého milovaného filmu Válka Roseových, kde Danny de Vito říká: Lidi asi nejsou stvořeni, aby strávili život jen s jedním člověkem. Moji rodiče to dokázali, 45 let manželství.... Občas byli i šťastní 😀 Moji rodiče jsou spolu také 40 let a sedí to přesně 🙂 Jestli spolu lidé vydrží nebo ne, nezávisí od toho, zda jsou manželé. Ale na druhou stranu, každá holka o tom sní od mala, neznám žádnou, která by si nikdy nepřála být nevěsta. Takže nechápu chlapy, kteří k tomu žádný extra důvod nemají, ale té ženské to prostě nedopřejou....
@klokanka31 tak já si myslím, proč by ne?😁
@irmamala já! Já si opravdu nikdy nepřála být nevěsta, já chtěla být neurochirurg (a když jsem se jím stala, zjistila jsem, že to zas takový terno není). Nikdy jsem nesnila o svatbě ani o šatech (a to šaty nosím ráda) a kdyby si to nepřál můj muž, byla bych dál šťastně zadaná bez svatby. A svatba byla maličká, šaty jsem měla květované (protože co s bílýma), prstýnky obyčejně ( a skoro mě štve, jak drahý zásnubní mi muž koupil). Mám fakt v život jiné cíle a tužby a přání než mít napsáno v občance “vdaná”.
@hezz17 my jsme se o svatbě bavili, partner by radši abychom pak měli v budoucnu stejná jména, mě je to třeba jedno. Nemám problém se svým příjmením ani s tím, že bych se jmenovala jinak než moje děti. Nepřipadala bych si pak jak tu některé píšou, že ani do rodiny nepatřím Děti jsou moje, odnosené pod srdcem a vždy budou a jméno na tom nic nemění. Partner by třeba trval na předmanželské smlouvě a já s tím problém nemám. Nevdávala bych se proto, abych měla práva na barák a mohla dědit... Popravdě bych o to ani nestála, abych ho vystěhovala v případě rozvodu z baráku, který postavil nebo po něm chtěla půlku jeho majetku, takže mi to přijde i v pořádku, že dědické právo by měli děti a já ne.
@drep jéééžiš já nevím, že vy doktorky jste všechny tak posedlé tou svojí prací, že se s ní musíte ohánět v každé diskuzi 😀 Vsadím se, že nejsi z Prahy. Znala jsem jednu takovou, co se přistěhovala z Ostravy, stejně důležitá a sebestředná, že jsem si dlouho myslela, že to jsi ty 🙂 Ale protože v Praze byla jen jedna z mnoha a nikoho neohromovala, za pár let šupajdila zpátky na Moravu, kde je za hvězdu..... Ani můj životní cíl není být vdaná, ale pro většinu žen, je to krásná a jedinečná událost, kterou většina žen touží zažít. Omlouvám se, že jsem tě zařadila mezi zbytek stáda :-*
@irmamala Já teda nesnila, že budu nevěsta (ani že budu doktorka 😉😂)... Ani jako dítě, ani čerstvě dospělá... Možná proto, že jsem kolem sebe neměla moc šťastných manželství 🤷♀️. Změnilo se to až necelý rok po seznámení s mým teď už manželem. Prostě jsem se na něj jednou podívala a "věděla", že tohle je chlap, se kterým chci žít a zestárnout. A on se nechtěl ženit 😆 Pár let jsem naznačovala, ale před třicítkou mi došla trpělivost, tak jsem mu oznámila, že se za rok na podzim bereme. Cukal se, že je to zbytečná formalita. Tak jsme to probrali, chvílemi to bylo docela drsný, ale vysvětlila jsem mu, proč je to pro mě zásadní a že přes to nejede vlak. Narovinu říkám, že kdyby mi na to nekývl, byla jsem připravená odejít. Nešlo o svatbu, ale o manželství. Představa, že žiju s někým, pro koho nejsem dost důležitá, aby to formálně potvrdil, mi v té fázi vztahu připadala už nepřijatelná... 🤷♀️ Den po svatbě mi řekl, že si to fakt užil a šel by do toho znovu 😂
Spousta chlapů se bojí, že se po svatbě ženská změní. Já byla přesvědčená, že mě se to nestane 😂 Ale změnilo mě to, jsem víc uvolněná a v pohodě, neřeším malichernosti... A i manžel to vnímá 😉
@kesinka89 To porušení slibu, že si tě vezme, je docela napováženou. Kdyby už na začátku na rovinu řekl, že se ženit nechce, mohla jsi se podle toho zařídit. Teď už máš dítě, je to složitější. Ujasni si, proč tu svatbu chceš a v klidu a narovinu mu to vysvětli. Dej mu prostor vysvětlit, proč on se ženit nechce. A buď připravená, že to nemusí dopadnout, jak doufáš. 😟
@emillyhk když já svatbu a instituci manželství vnímám jako něco hodně “navenek”, čím ostatním říkáš, že k sobě patříme. Já jsem u muže od začátku věděla, že je to ON, že s ním chci být až do smrti, v dobrém i zlém (a vzhledem k tomu, že není úplně zdráv, tak přesně vím, jak moc zle může to “ve zlém”), ale já tohle mám uvnitř v sobě a nepotřebuji to nikde demonstrovat. Navzdory analýze zdejších amatérských psycholožek jsem absolutně dovnitř orientovaná a nemám moc potřebu něco demonstrovat pro ostatní a absence sňatku by pro mě neznamenala, že nejsem pro muže dost důležitá (ani že není on dost důležitý pro mě). Ale můj muž prostě chtěl, aby na první pohled bylo jasný, že patřím k němu. A co bych pro něj neudělala😉
@inkheart tak ono kdybychom manželé byli nějaká práva na dědictví by vznikaly v průběhu let i tak a popravdě kdyby se mu nedej bože něco stalo, finančně by o mě a děti postaráno bylo a já bych nechtěla zůstat žít v našem domě ... Už jen kvůli tomu, že bych ho všude viděla a že bych se o takto velký dům ani sama bez může starat nechtěla. A v důchodovém věku by to bylo už úplně nereálné. Akorát by to chátralo a to by byla škoda, proto se na dědictví domu neklepu a ráda se toho vdám ve prospěch dětí 🙂
A jde jen o tu svatbu nebo je tam toho víc?
Neodpovídej mi, odpověz sobě - jaký máte opravdu vztah? Nečekáš od manželství, že se to "nějak zlepší" (i když všichni víme, že moc ne...)?
Podle mě je teď na místě zapracovat na tom samotném vztahu, protože pokud on nechce vnímat, co je pro tebe důležité, tak tam prostě nějaký problém je. Ne to, že si tě nechce vzít, ale to, že nechce splnit slib a to, že se navzájem moc neposloucháte...
Mluvit, mluvit, mluvit! Hodně štěstí 😉
Já jsem se vdávala v podstatě pro prachy v tom smyslu, jak to píše @marcicek84. Muž chtěl dítě, řekla jsem, že ok, ale do manželství. Muž vydělává násobně víc než já a chtěla jsem mít lepší pocit, až budu ty peníze utrácet 🤷 Mám sestřenici, byla zasnoubená, ale rozešla se s otcem svého dítěte, když mu bylo asi půl roku. A jeho první bylo, že na dítě samozřejmě platit bude, ale na ni ani korunu a ať se živí, jak chce. Tak mu to musel vysvětlit soud. Takže takhle to podle mě vidí ti chlapi, co se nechtějí ženit. Mají dojem, že vydělané prachy jsou jejich, a to především, když je žena na rodičáku.
@jiss no to nevím, rozhodně bych takhle neházela chlapy do jednoho pytle. Je to o povaze, já znám hned několik manželství, kde chlap prohlašuje takové kecy jako, že musí manželku držet zkrátka, sám jezdí v autě, kam rodina nesmí vstoupit nebo se jich manželka prosí, jestli si může něco koupit. A to už jsou spolu v podstatě všichni vzatí víc jak 10 let. Pokud je škrt před svatbou bude škrt i po svatbě. Nějaký papír to opravdu nezmění. A pokud má k tomu i strach o majetek, tak stačí předmanželská smlouva a ženská utře úplně ať je přítelkyně nebo manželka.
Já jsem to vždycky brala tak, že děti jsou pro mě priorita, svatba není důležitá. Můj manžel trval na tom, že děti budou až po svatbě. Mě to nejdřív trochu štvalo, chtěla jsem dřív řešit ty děti, ale teď jsem ráda. Už dva roky po svatbě měl manžel vaznej úraz a opravdu mi v té chvíli psychicky při jednání s doktory pomohlo, že jsme manželé, že si můžu stát za svým a chtít vědět všechno o tom, jak na tom je atd... I kdyby to tehdy dopadlo blbě a manzel nedejbože zemřel, tak bych určitě líp zvládla následující měsíce se sirotčim a vdovskym důchodem než bez něj (byla jsem na rodicaku). Každej rok rodicaku, co jsem nepracovala, nám navíc vraceli přes dvacet tisíc na daních. Vím taky, že kdyby se něco stalo se mnou, manžel by díky vdoveckemu důchodu třeba mohl zajistit hlídání pro děti. Budu taky vědět, že automaticky budou po mně dědit (myslím, že kdybych jako nesezdana náhlá zemřela, všechno by zdedily děti, manžel by pak měl problém nakládat s barakem apod... )Jestli je tvůj přítel spíš prakticky zalozenej, zkus mu říct tyhle záležitosti, nad kterýma třeba nikdy nepřemýšlel... A svatba může být fakt malicka.
K tomu rozdílnému příjmení - v jedné organizaci (zdravotnictví), kde jsem pracovala, bylo přímo v metodice uvedené, že pokud má matka jiné příjmení než potomek, musíme se při prvním kontaktu zeptat na jejich vzájemný vztah (kvůli dětem z předchozích vztahů, pokud jsem to správně pochopila). A to bylo trapné komplet všem 🤷♀️
Já to mám podobně jako @evik19 Svatba pro mě nebyla důležitá, ale chtěla jsem děti do manželství, hlavně kvůli sociálním jistotám, poskytování zdravotních informací, kdyby se něco stalo. Chtěla být oficiálně v roli manželky, nikoliv matky jeho dětí (přítelkyně). Svatba se dá udělat malinká za pár kaček, znám pár, který se jen oddal na radnici a žádná oslava, nic...
Kdyby si mě nechtěl vzít, tak si s ním nepořídím děti. Ale já jsem v tom přímá, řekla jsem mu už na začátku jasně, aby si rozmyslel, co chce a jestli nemá zájem o vážný vztah do budoucna, že s ním nebudu ztrácet čas.
@mourovatakocka pise to tam..ukecal ji ze stejne se budou brat tak to rovnou daji po nem a pak prd
Pro me byl velký důvod ke svatbě, ze jsem chtěla být o jeho zdravotním stavu informována před tchyni, abych nedopadla jako kamarádka, kterou potencionalni tchýně od pritele nechala vyhodit, ze k němu nema žádný vztah a az kdyz se muz dostal (asi po třech dnech) do stavu kdy mohl mluvit, tak ji tam pustili...
@jiss no to je sice pěkné, ale neřekla bych, že je to všude takto růžové. Jak jsem psala, znám takových víc a jsou to dlouholetá manželství. Jeden z nich dokonce tenkrát radil mému ex, ať mi sebere všechny peníze a nechá mi jen nějaké kapesné, ať mám na kafe, že to takhle manželce udělal a nemůže si to vynachválit. Jako nevím, snad by chlap měl sám od sebe chtít, aby se žena po jeho boku měla dobře. Pokud to tak nebere, pak pochybuju, že nějaké ohánění se právy manželky by pomohlo. A buď to tak chlap má od začátku vztahu a svatbu k tomu nepotřebuje. Když třeba vydělává víc pomůže partnerce, aby vedle něho nestrádala nebo je to prostě sobec a škrt a pak ani svatba manželce nepřilepší.

@levandule_k však to na to se ptala ta, které jsem odpovídala. 😉