icon

Negativní až nepřátelské reakce na neurčení pohlaví

Ahojte,
jdu se spíš vyvztekat, než hledat radu, protože na tohle prostě rada není. 😠 Čekáme s manželem prvorozeného potomka a nenechali jsme si říct pohlaví. Nejprve nechtěl manžel, pak si to začal rozmýšlet u druhého ultrazvuku, ale to už jsem nechtěla ani já, když jsme to vydrželi do té doby, tak co. No, ale to jsem netušila, jaké reakce rodiny a okolí to spustí! Pohlaví dítěte je očividně věc veřejná jako úřední spis a každý, kdo odpírá takovouto informaci veřejnosti, je zbytečně důležitý a nedělá dobře apod. 🙄 Asi těhotenské hormony nebo co, ale mě to vyzvídání a přemlouvání příšerně vytáčí! A nejhorší jsou ti, kteří to vyzvídají jenom proto, aby mohli roznášet drby. Používají přímého i nepřímého nátlaku a přemoudřelých rad typu - "můžeš to v břiše oslovovat", " "a to kluk bude nosit růžovou?", "blbě se na to nakupuje" a nestálá otázka "A proooč?" a takový ten pohled, že se snažím být důležitá 🙄
Už tak mě strašně štve, že moje těhotenství, je tématem číslo jedna v rodině! Já nechci, aby moje děloha byla tématem číslo jedna, chci, aby mě nechali na pokoji, ale všechny najednou straaaašně zajímám. Vyptávají se a shánějí po bližších příbuzných informace o mé graviditě. Jsem z toho unavená a otrávená.
Také vás to tak štvalo? Jaké máte zkušenosti?

Strana
z5
michaelapfeiferova
12. led 2016

Já to nějak nereflektuji .... Prostě to nechcem říct ...argumenty používám v zásadě typu : Dříve to také nebylo možné zjistit, do výbavičky koupím pár nejdůležitějších věcí a zbytek dokoupím a nejoblíbenější pro mou neúnavnou matku ---- bude to kluk , bude to holka a pak zase změna pohlaví 😀
Nějak to nehrotím a zajímavá určitě chci být - no to je jasný přeciiiii 😀 😀 😀 😀 😀

liska01
12. led 2016

Hormony. Mě zase vytáčelo jak se mě každý opřád ptal kolik už jsme přibrala. V podstatě jsem přibrala jen břicho, když jsem odcházela z porodnice, tak jsem měla svojí váhu před těhotenstvím, ale tehdy mi přišlo, že musím vypadat už jak velryba, když se tak všichni zajímají... A po porodu se budou všichni ptát jestli v noci mimčo spí a jak kojíš atd atd, všichni budou radit. Nejlepší je jedním uchem tam druhým ven...

olga_
Autor odpověď smazal
koordinatorka_odboje
autor
12. led 2016

@olga_ to jsem taky slyšela, ale oni se nenechají odbýt a ptají se "a jaké to bude pohlaví?" 😠

olga_
Autor odpověď smazal
mpbk
12. led 2016

My jsme si zase dovolili vybrat jméno, a nikomu ho neříct. A to je taky žůžo

blahova_andrea
12. led 2016

@koordinatorka_odboje tak jim řekni, že 50:50, buď holka nebo kluk 😀 ne...jak píšou holky výš...teď je zajímá tohle, pak zas budou kecat do kojení, do dudlíku, do plínek, nočníku, krmení...musíš se obrnit, teď už to roky bude to stejné v bledě modrém 😅😉 ještě mě napadlo...to je první vnouče v rodině? že tolik zájmu? 😅

cattus
12. led 2016

tak my jsme si pohlaví říct nechali, a řekli jsme to i rodině, ale pro změnu jsem jim zakázali nakupovat cokoliv modrého nebo zeleného (budeme mít chlapečka).. což taky nikdo nechápe.. nejlepší jsou pak otázky typu "jste si jistý, že to bude kluk? když nechcete nic modrého a zeleného".. nějak nechtějí pochopit, že prostě tyhle barvy nepreferujeme a pokud možno se jim budeme vyhýbat i v budoucnu. Prostě rozdělení kluci modrá a zelená - holky červená a růžová mi přijdou k ničemu.. naopak, kolikrát klukům tyhle ryze holčičí barvy sluší.. se koukněte na dnešní kravaťáky, kolikrát mají růžovou košili nebo kravatu, nebo i červené ???

twinka89
12. led 2016

,,nechtělo nám to prozradit" a hotovo

olga_
Autor odpověď smazal
jamia
12. led 2016

My se pohlavím netajíme, ale necháváme si jako překvapení jméno. Plánujeme méně obvyklé, ale žádnou hrůzu, a fakt nejsme zvědaví na kecy, jestli to myslíme vážně. Ale rodiče z obou stran to strašně řeší, pořád se vyptavaji a každý týden nám dávají jiné tipy, jak by se dcera měla jmenovat. No moje nervy 🙂 ale všem říkáme, že se to dozví včas, tedy v den porodu 🙂

anonym88
12. led 2016

My čekáme taky první a nenecháme si to říct jako vy. Zatím Dobrý, jsem na začátku. Takže zatím se me zeptalo jen pár lidi a ty na to nic neřekli, ale jestli me někdo bude takhle deptat tak to dlouho nepreziju 😀😀 a az mi budou radit co a jak mám dělat a jak kojit a tak -tak za sebe neručím 😀😀 preju pevne nervy!! ☺

pincola
12. led 2016

Ahoj, hele takhle se chovala moje máma. My sice pohlaví věděli, ale ona z toho našeho miminka dělala ne veřejnou věc ale "svou věc". Chovala se ke mě, jak pubertální nezodpovědné holce (bylo mi přes 30!)kde všechno ona musí vědět a o všem rozhodovat. A když ne, chovala se ke mě výhružně, okřikovala mne a kárala. Tentokrát si my necháme říct, co čekáme ale okolí to neřekneme a řekneme, že to nevíme a nechcem vědět. ikdy nezapomenu hádku kvůli košilkám!!! Já košilky nekupovala nechtěla(na zimní dítě) já používám bodýčka. Matka začala kupovat košilky. Říkám, ať už je nekupuje, že mám sady bodýček. Hádka. Další den, přinesla 10 dalších košilek a začala mne hladit po vlasech jak debila a říkala my "měj rozum, potřebuješ košilky, pro dětskou výbavičku jsou košilky základ"....další konflikty kvůli kojení "Už toho kojení zkazej se ti zuby, půl roku a má se přestat"...jako o mi má kdo říkat direktivním tónem , abych nechala kojení??? Jako kdyby říkala, ať nekouřím, že to není zdravé, takovým tónem. Lidi chtěj uplatňovat moc. Pokud si nechcete nechat říct pohlaví, nekažte si to. Jak reagovat ti neporadím, nejsem nad věcí a samotnou mě tyhle řeči vytáčí.

andrys35
12. led 2016

@koordinatorka_odboje ja si to nenechala rict ani u 1. Ani u 2. A to jsem mohla vedet u 2 na 100%protoze jsem musela na plodovku, kazdy se ptal ale ja kazdemu rikala ze mam rada překvapeni a nechat si rict co nosím mi prijde jako si rozbalit vanocni darek v lete, dost lidi mi tvrdilo ze urcite to vim a nechci rict nebylo to tak opravdu u obou jsme se to dozvedwli az na sále ale i kdyby opravdu je to jen vase vec a překvapeni je super a i pro okoli neni to uz jen ADELKA UZ SE NARODILA ale juuu oni maji holku a my mysleli ze to bude kluk 😀 uzijte si to prekvápko mé vzdycky dr rikali ze jsem jedna z hodne mála 😀

alkuska
12. led 2016

Kašli na ně, taky chceme překvápko. Mezi námi, asi puknu zvědavostí, ale říct si to prostě nenecháme. Mě se to těšení a překvápko líbí. Vánoční dárky si taky nerozbalím v listopadu a pak na ně jen nečekám, ne? Doma do mě hučeli, ale museli se s tím smířit a hotovo. A jestli chtějí něco koupit, tak můžou kupovat neutrální barvy (zelená, oranžová, bílá, hnědá, žlutá, fialová - vlastně cokoliv kromě modré a růžové 🙂) a je to. Oblečení nenakupuju protože mám poděděnou směs po obou pohlavích a dál to neřeším. Naštěstí, i když POKAŽDÉ, když přijedeme k našim, se mě zeptají, jestli jsme si to nerozmysleli, po odpovědi "ne" to berou jako fakt a obejde se to bez hádek.

michaelapfeiferova
12. led 2016

@mpbk I tak to mame my.... nejrn ze tajime pohlavi - pac jej nechcem vedet ale jmena take nechcem rikat 🙂

lamia
12. led 2016

Zvláštní,ale my to tak máme u čtvrtého dítěte,vždy jsme pohlaví věděli a tentokrát to bude překvapení a taky to rada lidi nese blbe a pronáší velmi kousavé poznámky. Tchyne se každý telefonát ptá,jestli už to víme, přitom ji stále opakujeme, ze to vědět nechceme a nebudeme,az v porodnici. Ale nekteri příbuzní jsou ještě invazivnější a nejpříjemnější. Všem říkám, at respektují naše rozhodnuti, ze se to přece stejně nakonec dozvi.

medvedinka
12. led 2016

@koordinatorka_odboje když jsem po doktorovi chtěla, aby mi řekl pohlaví miminka (abych mohla ukojit zvědavost celé famílie), tak mi odvětil: To je jako kdybyste si chtěla rozbalit dárek už před Vánocema. 😉 Když se milostivá nakonec v 30.tt ukázala a my to všem řekli současně se jménem, následovalo další kolečko ve stylu: to je blbý jméno, proč se nebude jmenovat.... A mně by se líbilo .... Ale pravda je, že po porodu přijdou horší a intimnější dotazy.

gracinka7
12. led 2016

Já jsem říkala, že vyrobit traktor ani hříbě se nám nepovedlo, takže to bude "jen" miminko 😀

jarkakr
12. led 2016

Já řešila opak - moje rodina nechtěla vědět, jaké bude pohlaví. Je to prostě rodinný zvyk. Stejně jako nic nekupovat dopředu, takže žádné problémy s barvou nebyly 😉 . Byla naše bříško, kukulínek... a to je doteď. Ignorovala bych okolí.
@koordinatorka_odboje

zzuzinda
12. led 2016

My si to taky nenechali říct ani u jednoho a taky jsme slyšeli, že jsme hrozní a že to určitě víme...... Ve finále jsem třeba holkám v práci řekla, že jsou tak otravný, že bych jim to neřekla, i kdybych to věděla 🙂 A jméno jsme taky neřekli 🙂 To jsme vyřešili tak, že jsme rozeslali tabulku s předvybranými jmény pro kluka i holku a nechali jsme hlasovat. Tím jsme všechny zabavili a byl klid 🙂 A na otázky, co to bude, jsme říkali u Adama, že slůně a u Báry, že kostka 🙂

mmmk
12. led 2016

@lamia Si predstav to rodinne drama, kdyz jsme to pohlavi ani potreti nezverejnili 😀 I deti to vydrzely tutlat 😀 Ale ted naposled jsme to s jistotou ani nevedeli. Mne se nahodou to prekvapeni libi. Ne jako resit, ze az se Petricek narodi a ze Janicka bude nosit vsecko ruzovy 😅 Pak uz jsou prekvapenim jen mira a vaha 😀

elvira
12. led 2016

Štvalo... od některých lidí jsou jakékoliv otázky na ránu.
Někteří lidi by ti klidně vlezli i na porodní sál, aby měli všechno online...
Stejně se některým nezavděčíš - v některých případech to je "jen holka..." v opačném případě "jen kluk..."
Je to padesát na padesát - ani ultrazvuk není stoprocentní, takže k nákupům bych rodině řekla, že na miminko si nakoupím sama a pro starší budou mít času dost.
A největší jed je říkat i jména...
My jsme řekli, že se malý bude jmenovat po tátovi - tchýně hrozně skučela, že proč ne po dědovi /díkybohu za to, že tomu tak není, teď bych si kopala do hlavy/ - proti tomu nemohla nic moc namítat, byla by sama proti své volbě. Nakonec jsme se v tichosti před porodem rozhodli pro jméno Jakub - tchýně v mrákotách, co to je za jméno, že je to moderna, jak mu budeme říkat... Ale už jí nic nezbylo.
Děláš to dobře, vynadávat se tady a doma to hodit za hlavu. 🙂

pavlinka88
12. led 2016

Ja jsem pohlavi take nechtela prozradit. Chtela jsem, aby jsme to vedeli pouze ja a pritel a ostatni to meli jako prekvapeni. Natlak rodiny byl neuveritelny a jejich neustale vyzvidani me neskutecne rozcilovalo. Nikdo nechtel pochopit, proc to chci jako tajit. Ja zas nechapu, proc to tak nutne potrebovali vedet. Hlavni snad je, aby se mimco narodilo zdrave, ne? Mimco se nam nechtelo vubec ukazat, takze celkem dlouho jsme opravdu netusili, co to bude. Nejdriv, ze kluk, pak ze holka...nakonec nekdy v 25tt se konecne ukazal kluk. Vzhledem k tomu, ze si ho pritel strasne pral a mel z toho neuveritelnou radost, tak na me zacal tlacit i on, protoze se chtel vsude pochlubit. To uz jsem podlehla a dostal svoleni to roztroubit do sveta 🙂 ...A jakmile se vsichni dozvedeli pohlavi, zacal natlak ohledne toho, jak se bude jmenovat...

lamia
12. led 2016

No naše deti by to rozhodne nevydržely nerict (já asi taky ne😀),takže my to pro sichr fakt nevime🙂. Takže prekvapeni fakt pro všechny a jsem za to rada. Naštěstí čtvrtému dítěti nikdo nic kupovat zjevně neplánuje, tak aspoň v tomhle mám pokoj a já mám do začátku věci neutrální a pak se muzu vyřadit, az se vykutali.

andrys35
12. led 2016

Jinak ted jsem tehotna potreti -mozna si to i rict nechame ale ostatni se to stejne nedzoví a i kdyby tak stejné si kazdy bude myslet ze do 3.jsme sli proto, ze mame 2 stejne pohlavi, pritom je to náhoda a je mi opravdu srdečné jedno co to bude, ted si hlavne preju jen abych mimčo donosila a narodilo se zdravé protoze mame mizerny screenink-srdecne bych takové dotěry poslala k šípku

mmmk
12. led 2016

@lamia A citis se jinak nez u predchozich tehotenstvi? 😉 Nase deti to braly jako hru, ta mladsi chtela dokonce utajit i moje tehotenstvi 😀
S tema nakupama je to pekny kec. Stejne vsichni mazou do obchodu az ve chvili, kdy jsou zvani na navstevu 😀

anetka1701
12. led 2016

U třetího dítěte jsem se zařekla, že pohlaví nikomu neřekneme... My ho asi vědět budeme, ale okolí ne... Fakt nechci poslouchat, jaká je smůla, že čekáme třetí holku, nebo naopak, jaké má muž štěstí že se konečně povedl ten kluk!! Nám je pohlaví šumec, hlavně to zdraví, ale předsudky ze strany rodiny fakt poslouchat nehodlám... Jinak rodině budu říkat, že to taky nevíme....

lamia
12. led 2016

@mmmk Já ani nevím, asi stejně😀 Ale nějak nám moc na pohlaví nesejde,po 3 holcickach by muž kluka i chtěl,ale zas ty holčičky jsou tak prima😀 A dcery chtějí holku,takže at už je v bříšku kdokoliv, je s láskou očekáván. Zatím ma pracovní název Prcek a nemyslím, ze by tím miminko nějak trpělo,ze mu nerikame rovnou jmenem🙂

andrys35
12. led 2016

@anetka1701 presne tak nejak to cekam i ja, jestli teda mimčo bude ok bude si myslim stejny pohlavi jako mame uz doma a cekam ze kazdy bude rikat jeeee ono to nevyšlo a ja si budu myslet svoje, pokud to vyjde klidne at jsou 3 stejni nez 2 a ja budu cely zbytek zivota myslet na to, jaký by bylo ☹ jen at jsou mimca zdraví o, sakra jako by to lidi kazdy den kolem sebe nevideli, tolik nemocí malý dětí nemocný… .. hlavne to zdravicko vsem

Strana
z5