Neschopný/líný/nepořádný manžel
Potřebuji se asi vypovídat a zároveň požádat o radu...
můj manžel mi přijde naprosto neschopný a nechutný. Vůbec nepomáhá v domácnosti, všechno musím dělat já. Vařím, peru, uklízím... jsem těsně před porodem a už to opravdu nezvládám. Manžel mi neustále jen říká, že prostě nic dělat nemám, že mám odpočívat, ale sám nic neudělá. Vůbec po sobě neuklízí nádobí, nesmetá po sobě drobky. Nezamete, když přijde špinavý z práce a padá z něj špína. Sedne si na sedačku a začne si loupat kusy ponožek z nohou. Kape mu třeba šťáva z citronu na podlahu, ale nikdy to nesetře, vůbec mu asi nevadí, že se pak lepíme k podlaze. Když už uklidí nádobí z myčky (které tam ale sám nikdy nedá), nezkontroluje, zda se opravdu umylo a dává do skříně špinavé hrnečky. V kumbálu, kde se převléká do práce a máme tam boty má neskutečný nepořádek. Všude se mu válí pohozené špinavé oblečení, použité ponožky, má tam už dva měsíce obrovskou tašku se dřevem, které chce roztřídit. Musí tu tašku překračovat, ale dřevo prostě neroztřídí. Psovi neumí utřít nohy, když je má z venku špinavé a pak jsou všude tmavé psí šlápoty - vytřít to ale musím já. Musím mu vše říkat jako malému dítěti a připadám si potom i sama úplně nemožná. Když už má někde hromadu špinavého oblečení, musím sama jít a říct mu, jestli to chce vyprat. Sám to ani k pračce nepřinese. Když chci třeba přidělat poličku, musím za ním jít už s nářadím a vrazit mu to do ruky, jinak to neudělá. Několikrát jsem si např. sama pověsila obraz apod. a pak jsem to od něj schytala, že se chovám jako chlap, že nemám dělat chlapské práce. Někdy mi přijde, že si ze mě prostě dělá srandu, protože než za ním pořád běhat a doprošovat se, radši si některé věci udělám sama.
Několikrát jsme se o tom spolu bavili, ale je to jako do dubu. Snažila jsem se mu vysvětlit, že opravdu vše udělám a nevadí mi to (vyperu, pověsím prádlo, vysaju, vytřu, umyju nádobí, uvařím, upeču...), ale jediné co po něm chci, aby PO SOBĚ uklízel, když někde udělá bordel. Naprosto bez odezvy. Naučil se jedinou věc, když si uřízne chleba, tak smete drobky z linky. To je jediné. :(
Nechci být nějaká fůrie, co ho neustále buzeruje, většinou už se ani nezmůžu na slovo a počkám až odejde do práce a prostě uklidím, ale o to víc ve mě narůstá pocit odporu k němu, že je naprosto neschopný.
Také vše odkládá. Má někam zavolat a objednat se třeba na výměnu pneu a odkládá to tak dlouho, až to řešíme ve stresu poslední den před dovolenou.. před čtyřmi lety změnil trvalý pobyt a do teď si nebyl zařídit nový techničák na auto. Naprosto mě to rozčiluje. :(
Děsím se toho, jak budu zvládat do toho všeho ještě péči o dítě. Ne že by nepomohl s dítětem, asi se bude snažit, ale pochybuji, že pomůže ještě s něčím, když toho nebyl schopen dosud. Jsem jeho chodící diář, uklízečka.
Má to doma taky někdo? Snažím se na to dívat s odstupem, jestli na něj nekladu moc velké nároky.. je pravda, že chodí do práce a někdy má práci i celkem fyzicky náročnou, ale nemám pocit, že bych po něm chtěla nějak mnoho. Přijde z práce, má navařeno. Nají se, sedne si k pc a nic až do druhého dne, kdy jde zase do práce, nedělá.
@sisstin já sebe taky nepovažuji za kariéristku, spíš vůbec. ale být úplně doma si nedovedu představit. mě by chyběli lidi, sociální kontakty, civilizace. nemít prostě svět omezený plotem pozemku. konkrétní práce jako taková není rozhodující. mít naklizený dům, spokojené děti, muže...to je pro mě taky to nej. ale i kdyby nás sám uživil, což asi ne, tak já bych se asi brzo zbláznila. on celý den v práci, děti ve škole, furt sama...to není pro mě. ale teď myslím fakt jako žena v domácnosti, ne podnikání nebo práce na HO
@blahova_andrea tak ja chci jeste jedno dite minimalne casem, takze ono se to natahne. Cely zivot byt doma taky nechci a neplanuju 🙂
@sisstin teda...ty máš plánů...tak ať se daří 🙂
Ono prevychovavat dospelou osobu jde spatne, je to hodne o komunikaci a kompromisech. Ja vim, ze umim byt pekelne neprijemna, kdyz to na me prijde, chlap je zas bordelar. Ale oba to o sobe vime a tolerujem si to. Kdyby by mi to extremne vadilo, tak proste to resim radikalnejc.
tak to já nesnáším, že chlapovi se občas nezdá nějaká potravina a místo, aby naznal, že je to ee a hodil to do koše, tak s tím lítá za mnou ať to prohlídnu, očuchám...jídlo teda schovává. to nemáme rádi ani jeden, když je to oschlé nebo zkysané. ale prázdné obaly se taky občas zadaří. ne, že by dal do lednice prázdnou krabici od mléka, on v ní nechá hlt 😀
@kozavoza ahoj, můj manžel byl to samé jako přes kopírák. Jsme spolu 10 let, zhoršilo se to ale rapidně po svatbě (vzali jsme se po 7letech). Cvaklo mu, až když mě odvezli v 31tt do Ústí, kde jsem s druhým synem ležela 3týdny a on byl sám na 2,5letého syna, domácnost, nákupy, psa...což jsem předtím musela dávat (krom venčení psa) sama byť rizikově těhotná. Teď se zatím drží, ptá se a fungujeme tak, že prostě řeknu co chci a on hned jde a udělá. Ale jako u Vás-jeho maminka také hodpodyňka-možná právě proto, že jsou zvyklí na servis ho čekají i od nás. A nám ta nálož, kterou neseme dojde až ve chvíli, kdy už samotné potřebuje hodit nohy hore a servis (od nich).
Myslim, ze tahle diskuze je pouceni pro nas maminky, abychom nase syny do uklidu a domacich praci maximalne zapojovali, aby vedeli, co to obnasi a delali to automaticky... Jinak jedina rada je asi komunikace a kompromisy... a hlavne zretelna jasna komunikace, zadny ''Mohl bys casteji uklizet', ale konkretni pozadavky nejlepe s konkretni casovou predstavou... ''Mohl bys to a to udelat dnes vecer, idealne kolem 19h az prijdes z prace?''
Jo a u nas je jeste lahůdka manželův batoh po fotbale 😀 Kdyz byl předloni poslední zápas a ja asi po 14 dnech našla porad batoh s tema propocenyma vecma v místnosti kde je pracka tak jsem se zeptala manžel jestli to ma na dalsi sezónu . Tak šel a musel si to i sám vyprat . Ten puch bych nedala . Parkarat jsem ho potom v tom nechala vykoupat . Ze nemel na trénink ciste veci a od te doby si batoh vždy vynda sám a povesi🙂)
Sem se docela zasmála. U nás je chlap taky větší bordelář (já nejsem nějak pintlich, ale sem jediná kdo doma uklízí). Prázdnou sklenici od okurek sem taky už našla v lednici, nacházím tam i prázdný talíře s vidličkou, prádlo se válí u postele, na židli hromada oblečení, co se naučil je odnášet špinavý nádobí od postele, kde si to hromadí. Ale jinak doma teda nešáhne na nic, občas uvaří. K bordelu je totálně imunní.
Ahoj holky,tak u nás to řeším taky,takovej extrém to sice není,ale můj muž má na to pokaždé výmluvu,já jsem od rána do večera v práci.Jediny co udělá,že občas nakoupí a umyje si talířek 😀 Jinak mi doma nepomůže s ničím.A když mu řeknu,že jsem taky chodila do práce a to do dvou od rána do večera,odpracovaných 324 hodin měsíčně a ktomu doma vařit,prát a uklízet,tak drží hubu 😀 myslím si,že už je pozdě něco měnit,buď ten chlap chce,nebo na to kašle.Já už se o nedoprošuji.
@kozavoza jako bych to psala já!!!! Ale mě ještě zatěžuje tim ze má děti z předchozího vztahu pořídil si psa a spolu čekáme druhé!takže když tu na víkend přijedou jeho děcka tak mi je nechává na krku neudělá pro ne nic dokonce je nechává třeba celý víkend chodit a spat ve stejném oblečení neřekne jim ať si myjou ruce z venku nebo z toalety v neděli po nich uklízím zpoza gauče obaly od perníku lizatek a chipsu! Pes chodí zablaceny není mu schopny utřít nic!!a nikdy nečekám až doma něco udělá protože by ze mě zbyla čekající kostra!koberec na schody jsem si lepila sama zásuvky jsem si zapojovala sama dělala jsem si strop v ložnici se sádrokartonových desek malovala kuchyň i obývák teď jsem montovala dětskou postel s novou skříní a staré musela vyklidit a vytahat z ložnice sama.montovala jsem si dokonce před vánoci v koupelně skříňku s umyvadlem!(diky bohu ze je bracha instalatér něco jsem pochytila)!! A trávu kolem domu taky kosim já ať už kosackou kosou nebo krovinorezem! Kůly na ohradník pro ovce jsem taky dělala sama natahovala pletivo...atd atd mohla bych říkat donekonečna ze dělám všechnu práci sama několikrát jsem mu řekla ze s dětma raději zůstanu sama ze ho tu vlastně k ničemu nepotřebují když se neumí hnout z gauče!odpovědi jsou mi urážky a kecy o tom ze vydělává a ze se moří v práci od nevidím do nevidím a ze se ho už nezbavím!teď babo rad jak z toho ven!
@valkyra222 každý svého štěstí strůjcem 😠 ... nechápu proč vlastně vůbec s takovým člověkem jsi, natož proč s ním čekáš druhé dítě?! 😲
vzdycky, kdyz jsem mela vaznou znamost, zajimaly me zvyky z rodiny - dela matka vsechno nebo se otec aktivne zapojuje take? Podle toho se dalo docela dobre poznat, kdo ti necha prazdnej talir na stole a kdo ne
i presto jsem "naletela" a vzala si sveho prvniho muze, tretiho nejmladsiho z bratru - nedelal nic. Zvykla jsem si, ale stastna jsem nebyla. Zase umel vydelat penize a meli jsme se hezky a ja jelikoz jsem zustala doma, tak jsem stihala vsechno.
muj druhy muz je uplne jinej - bydlel sam, byl ve svete a kdyz mi pomaha s domacnosti, tak u toho rika.....az kdyz jsem si zacal hajzl umyvat sam, zjistil jsem, ze si po nem nemuzu curat 😀 je to daleko jednodussi, kdyz vim, ze muzu odjet na tyden a nevratim se do bordelu a ke hladovymu chlapovi....
@kvakuska no psala jsem ze jsem mu několikrát řekla ze chci aby odešel ze chci zůstat s dětmi sama ale neposlouchá mě mysli si ze to nemyslím vážně a já už nevím co udělat aby to vzal vážně.druhé dítě bylo neplanovane a hlavně nechtěné byla jsem už v nemocnici den plánovaného potratu když jsem si to rozmyslela.dítě za nic nemůže.a vždycky mě dostane otázka ,,proč s nim čekám druhé dítě,,! Náš vztah trvá 6 let nás syn má dva roky.moji rodiče mě vychovali jako slušnou ženskou takže lézt do postele někomu jinému možná přijde normální no mě bohužel ne.dá se vydržet ve vztahu bez sexu?já myslím ze ne....
@valkyra222 a antikoncepci neznas?
@valkyra222 promiň, ale musím to napsat ... Tvoji rodiče tě nejspíš vychovali jako slušnou ženu, ale zároveň jako ženu bez kapky sebeúcty, jinak bys s takovým člověkem nebyla ... určitě se nějak projevoval i ty 4 roky před narozením syna, přesto jsi s ním založila rodinu. Jak myslíš že se k ženám bude chovat jednou Tvůj syn, když vidí že jeho otec se k jeho matce chová jako ke kusu hadru? A to raději nechci vědět, jak se k Tobě chovají jeho děti.
@valkyra222 pokud to chceš řešit, tak se především zajdi poradit na sociálku, jak to nejlíp udělat, abys po vyhození chlapa nezůstala třeba dva měsíce bez peněz ... jinak neznám tvoji situaci, nevím jak jste na tom finančně, jestli máš kam jít, jestli tě rodina podrží, nevím ani odkud jsi, ale každá situace je řešitelná. Vím že v těhotenství není snadné některé věci řešit, ale všechno jde když se chce. Když už to nejsi schopná udělat pro sebe, udělej to pro svoje děti. Držím palce!
@mr_falko
Svatá pravda! Matka mého je tak akorát líná, doma se nepřetrhne, navíc bydlel několik let s kamarádem, takže se o byt starali každý stejným dílem, a já si nemůžu stěžovat 😀
@mr_falko v tom je kus pravdy, ale můj chlap nema uz rodiče a se segrama se skoro nevydá.. takze moc nebylo z ceho to vypozorovat.
@mrkvicka88 jo, zase vzdycky se to holt aplikovat neda...muj muz se taky uz nemohl mrknout jak budu vypadat ( podle my mamky), pze mamka uz nezije....nekdy to holt musis risknout
@kvakuska předtim než jsem s ním založila rodinu se choval normálně já byla v práci on byl v práci každý měl svoje koníčky a nijak mi nepřišlo ze by byl neschopný jako teď.navíc jsme nezili v jedne domácnosti.až když jsem otěhotněla jsme se sestehovali k našim a až teď když jsem máma a mam na starosti domácnost tak vidím jaky to je lempl ze s nicim nepomůže a ještě pritezuje zase ale tráví celé dny na cestách v práci abychom měli všechno a nic nestradali to mu musím uznat.
@sisstin ne každá antikoncepce je spolehlivá pokud bylo dítě neplanovane a nechtěné to znamená ze ochrana byla pokaždé ...hold byla to asi ruská ruleta kdy to praskne :/
Necetla jsem prispevky, jenom tvuj uvodni komentar a prvni, co mne napadlo bylo - proc by to delal, kdyz to vsechno delas ty? Proc by neco dodelaval, kdyz nakonec si to stejne udelas sama?
Ten muj hodne veci udela, ale musim mu dat na to "cas" a hlavne vsechno pomalu. Z tveho prispevku spise citim, ze jsi jako casovana bomba. Je pravda, ze jen ty vidis, kolik toho po porodu zustane na tobe o cem tvuj manzel nema poneti.
Ale co misto toho, nez mu vycitat a nebo prikazovat delat nektere veci spolu?
Muj muz nez jsme se poznali, pekl, varil, pral i zehlil sam. Co jsme spolu, tyhle veci delam ja a predevcirem jsem po nem (najednou) chtela, aby zapnul pracku se svym oblecenim. Mel co delat, aby zjistil, ve ktere mistnosti pracka je, natoz, jak vypada knoflik na zapinani🙂) (trochu nadlehcene, ale tak nejak to nebylo). Vim, ze to v nem nekde je, ale chlap kdyz vi, ze se o tyhle veci stara nekdo jiny, proc by se je ucil a jeste k tomu pamatoval?
Zkus ho opravdu do techto praci zapojit a delejte to spolecne a postupne at je dela on. Nerikam, ze to bude fungovat, ale za zkousku to stoji, ne?🙂
Opravdu bych si s nim v klidu promluvila, aby nebyl pak prekvapeny, jak najednou vybuchnes a on nebude vedet proc.
Holky, kdo chcete samostatného, pracovitého chlapa, najděte si vojáka 🙂 Po dvou IT jsem naprosto happy. Postará se nejen o sebe ale i o mě 😉

@blahova_andrea jenze ja to neberu jako "jen", mi to jde a bavi a nemyslim si, ze je to neco podradnyho ;) ja se tim momentalne realizuju mnohem vic nez kdy pracovne. A o tom to je, ne kazda touzi byt tezce emancipovana a honit karieru ;)