Neumí držet jazyk za zuby. Jak to děláte s takovými lidmi v rodině?

2. únor 2021

Ahoj. Jak to děláte s lidmi z rodiny, co všechno o každém hned vyslepičí? U nás je taková moje mamka. Ona jak se něco dozví, hned to posílá dál. I když se upozorní ať si to nechá pro sebe. Tak to ale hned posílá dál s tím "nikomu to ale neříkej". Už mě to štve, všímat jsem si toho začala nejvíc když jsem otěhotněla. Když jsem jí to řekla, tak jsem ji prosila ať nikomu nic neříká, že to chci nejdřív SAMA říct svému bráchovi, a pak časem ostatním. No s bráchou jsem měla sraz u našich, a ještě jsem si nestihla sundat kabát, a ona už obřadně vysmátá "no tak už mu to řekni". Podle jejího výrazu mi bylo jasný že mu to řekla, i podle jeho reakce to bylo jasný. Dodnes sice uraženě říká že mu to neřekla, ale nejsem blbá... A hned potom to začala šířit po celém příbuzenstvu 😡

keksik002
2. únor 2021

Proste nic nerikat.. ;) to je jedine co funguje

janina228
2. únor 2021

Přesně.. nic neříkat.. ono když jí to nedochází samo,tak jí to dojde časem až od tebe nebude vědět žádný novinky..

autor
2. únor 2021

Nebo taky každýmu řekla jaké mám plány porodu atd. Když se bráchova přítelkyně (co se sama o svoje děti neuměla postarat, ale ostatním by chtěla pořád radit) furt vyptávala na otázky jako jestli kojím, kolik moje dcera váží, později jestli už dávám příkrmy, jestli sedí, leze a podobně, tak jsem jí vždy odpálkovala, nemáme dobré vztahy, a fakt nevím co jí je po tom (navíc je taky děsná drbna a všem všechno řekne). No a ta to teda zkusila přes mojí mámu, a ta jí samozřejmě o všem informuje. Připadám si jak u blbých. Už jsem začala mámě v něčem i lhát, neříkám jí vše, ale když se zeptá na malou, to jí mám říct, že jí to neřeknu, aby to nevykecala hned dál? Jsem už v koncích.

llluckaaa
2. únor 2021

Na lidi, na které není v tomto spolehnutí, se prostě nesvěřuji.

autor
2. únor 2021

@keksik002
@janina228
@llluckaaa Takže když se třeba zeptá jestli malá už leze, tak mám říct že neřeknu? Jako lituju svou příbuznou (třeba Katku). Její máma si volala s mojí mámou, a tak si postěžovala, že Katce ještě malá nesedí a neleze, že jí řekla ať jí malou nechá na půl dne, že ji naučí sedět. No Katka odmítla, že ať se ani neopovažuje jí žvanit do výchovy. No a moje máma, místo aby si to nechala pro sebe, tak to hned poslala dál. Takže celé příbuzenstvo ví, že Katka má dítě co nekojila, co nesedí a neleze, do toho všichni víme jaké má zdravotní problémy...

merope
2. únor 2021

Pokud vím, že vše řeknou dál, sděluji prostě to, u čeho to nevadí. Co si chci nechat pro sebe, to si prostě nechám pro sebe. Pro sdělení zpráv, které se mi naopak nechce samotné šířit, jsou to ideální lidé. Mně se takhle stalo, že než jsem se části rodiny rozhoupala oznámit těhotenství, tak jsem jim oznamovala dítě 🙂 (rodila jsem dost před termínem).

autor
2. únor 2021

@merope Když mě vadí i aby se vědělo kdy jsem malé začala dávat příkrmy, nebo jestli jsem kojila... Vždyť co je komu do mého dítěte?

merope
2. únor 2021

Leze? Pracujeme na tom. Chodí? Nikam ho nehoním, ať mám v pořádku záda. Sedí? Tak těžko říct, co znamená, že sedí. Babičky se podle mě VŽDY chtějí chlubit a prostě je fakt blbý po nich chtít, že tohle říkat a tohle neříkat. A pak když už to jako říkat. Pak je to přesně ve stylu: "To jsem ráda, že už to můžu říct." nebo 2 lidi něco ví a chodí jak kolem horké kaše, zda to ten druhý ví či nikoli. Fakt mi to nepřijde úplně fajn tohle výslovně a pořád vyžadovat. Max ségře třeba řeknu, že to zatím třeba nemá říkat rodičům nebo prostě vím, že táta vše řekne babičce, tak co nechci, aby říkal, neřeknu tátovi.

mamikry
2. únor 2021

Přesně, jak píše @merope. Sdělovat jen to, u čeho nevadí, když se to pustí dál. Ale všetečné otázky ohledně miminka budou pořád, na to si člověk asi musí zvyknout. Za chvíli budete poslouchat, kdy bude druhé. 🙂😉

merope
2. únor 2021

Tak babičkám prostě je fakt hodně do vnoučat - touží se chlubit kamarádkám, povídat si s nimi o tom. Co mají pořád řešit? Řeší prostě vnoučata. Řeší to všechny. A do cizího dítěte jim zase tolik není. Myslíš si, že si pak pamatují, že ta či ona kojí/nekojí, dává příkrmy / nedává příkrmy, dítě už chodí / nechodí? Prostě to jsou takové zprávy o počasí - dneska aktuální, za 2 dny už o ničem. Max pokud nesděluješ, tak to pak naopak je prostě mnohem atraktivnější, protože je dotyčná litována, že všechny ví vše o dítěti a ona chudera neví.

Prostě sděluj přiměřeně to, co prostě budou klidně vědět všichni. Mladí sdílí fotky na facebooku, senioři prostě v obchodě. Bez fotek. Nebo jí sem-tam nějakou tu fotku dej. Pro radost a potěšení. Aby se mohla chlubit. Je to prostě její radost. Zvláště generace našich rodičů často obětovala fakt vše pro děti (jo, dá se spekulovat, že jsme se o to neprosili, ale je to tak) a teď žijí fakt jen vnoučaty. Tak jim to dopřej - s citem. A mimochodem - když ji zahltíš balastem, tak se na to, co ti vadí, ptát nebude. Prostě v kolik ráno vstávala, kolikrát tě za noc vzbudila, nějaký ten vtípek, co si zrovna sundala/ukradla/vybrakovala nákup... nutno pravidelně hlásit 😀. A to, co hlásit nechceš, si nechat pro sebe. A ona si z toho pak vybere nějakou příhodu a tu bude pak opakovat ještě po deseti letech 😀. Tak posílej dále ty vhodné příhody.

llluckaaa
2. únor 2021

Tak odpovídej neutrálně, nemluv sama o problémech a když se zeptá na něco, na co nechceš odpovídat, převeď hovor jinam a ptej se ty jí. Vyprávěj o věcech, o kterých nevadí, že je pustí dál. Prostě jak píše @merope

veruuu_kubesovic
2. únor 2021

nic jim neříkám...jednoduchá rada...

levandule_k
2. únor 2021

Neštve tě náhodou tak trochu srovnávání, i když možná neúmyslné? Když se tě ptá, už leze a pak např. říká, vnučka od Katky nelezla ještě v 8 měsících? Sice do toho nikomu nic není, jestli kojíš, dáváš UM, dáváš příkrmy, ale pokud to děláš jinak než někdo jiný, tak chápu, že tě informace, jak to dělal někdo jiný, otravují, obzvlášť, když se tě ptají, jestli bys už náhodou neměla dělat to či ono.

To je problém Katky, že se svěřuje, jaké má zdravotní problémy a pak to ví celá rodina. Když to nevadí jí...Katka očividně ví, co dělá. Ví, že její dítě má svoje tempo a respektuje ho, dítě nehodlá nic učit násilím. Tak si taky nenech žvanit do výchovy jako Katka😉

maaaadlaaaaa
2. únor 2021

Neříkat nic, časem jí to možná dojde a neměla bych problém ji na rovinu říct, proč už jí nic neříkám. Já sama těhotenství tajila do 6.měsíce a do teď to ví jen blízcí a ti co mě viděli, nikdo neví okolnosti atd. Když to matka nerespektuje a ty nechceš, aby jednoduše o tobě všichni věděli všechno, tak mlč. Hodně štěstí a pevné nervy.

autor
2. únor 2021

@mamikry To já poslouchám od druhého dne co se malá narodila. A tvrdím dodnes že další nikdy. A mám k tomu své důvody. Nenávidím ty výsměchy že se to ještě uvidí, a že MUSÍ být aspoň dvě děti, jedno že není normální...

autor
2. únor 2021

@merope No já mám pocit že právě oni všechno neobětovali dětem. Ale to je jedno. Mě třeba vadilo, když přítelkyně mého bratra už od 4.měsíce hustila do mě, a pak teda do mojí mamky, že už MUSÍM začít s příkrmy. Když se dozvěděla že je ještě jen na mléku, byla jsem ta nejblbší a nejhorší matka, protože jsem prvorodička a nevím co a jak. A ta skoro švagrová hustila do mamky, ať mi kouká domluvit. No komu by se tohle líbilo?

janenowak
2. únor 2021

Jak tady říkají ostatní, prostě jí nic neříkej. Když se zeptá, řekni jí to upřímně: "Nechci ti to říct, protože to zase někde vyslepičíš a tohle je pro mě osobní". Já to taky nemám ráda a tohle je snad jediné co mi funguje. Nic neříkat a když se zeptá proč, říct upřímně, že se prostě bojíš, že to pošle dál.

autor
2. únor 2021

@levandule_k Nevadí mi srovnávání, mě štve ta myšlenka, že přesně v tu a tu dobu musí dítě lézt, v tu a tu dobu musí dostat pribináka, atd. A kdyby se náhodou opozdilo o týden, tak je oheň na střeše. Navíc moje dcera se vyvíjí přesně jak má, v něčem je trošku i rychlejší. Ale to už nikdo neprobírá. Mě přijde že každý chce řešit jen problémy a co kdo neumí, když dítě udělá naopak nějaký pokrok, tak nad tím se mávne rukou.

autor
2. únor 2021

@maaaadlaaaaa No jestli mě selže antikoncepce a budu ještě těhotná, tak to budu tajit také co nejdýl, bohužel i před rodičema. Protože to co se dělo na začátku prvního těhu, už zažít fakt nechci.

levandule_k
2. únor 2021

Protože má švagrová dítě o pár měsíců dřív než ty, tak se z ní stala dokonalá matka s výsostným právem kecat ti do výchovy 😂😂😂 Já bych je poslala k šípku.

"Úspěchy" dcery musíš prodat ty sama, chválit, jak je šikovná 😉

Přijde mi, že švagrová je trochu držka a umí si prosadit svou, co dělá ona je to nejlepší. Jí nikdo do výchovy kecat nebude, ale ona ti bude klidně kecat do výchovy. Příště ji utři, slovy, já tvoje dítě také nevychovávám, tak nevychovávej to moje. Nauč se věty, však má času dost se to naučit. atd.

autor
2. únor 2021

@levandule_k "švagrová"má děti už velký, 20 a 8 let. Ani nejsou mého bráchy. Každý má s jiným, o děti se nestarala, furt je dávala na hlídání i když byla doma, 20 letý jí řekne do očí jaká je máma na houby, 8 letý si neumí zavázat tkaničky u bot, ale radit s mým dítětem, to by jí šlo.

zuuzzkkaaa
2. únor 2021

Prostě bych bratrovo přítelkyni natvrdo i hnusně řekla, že jí do toho nic není a ať se stará o své děti, že se o ty své postarat dokážu a není mojí povinností tyhle věci s nimi sdílet. Co do matky, tak prostě přesně sdělit jen něco a zbytek bych prostě neodpověděla byla bych ticho a ignorovala to, kdyby se zase ptala tak ji řeknu, až budu chtít aby to věděli všichni, tak ti to řeknu.

ai30
2. únor 2021

Trochu z jineho pohledu - proc presne ti to vadi? To, jestli mala leze nebo neleze je statni tajemstvi? Ono co si budem, vetsinu lidi, kterym mama ty 'tajnosti' vyslepici, to stejne naprosto nezajima a pusti to druhym uchem ven...

levandule_k
2. únor 2021

Ani 2 děti jí nedávají právo tě poučovat. Řekni jí rázné ne, když bude mít tendence ti organizovat život.

autor
2. únor 2021

@ai30 No ale co je komu do soukromí mého dítěte? Něco na přiblížení... Který dospělý se chlubí celému příbuzenstvu co měl třeba zrovna k obědu? Nebo že po dvou dnech zácpy si zrovna odskočil na toaletu? Nebo že po zlomené noze zase začíná chodit... To že jsou mimina ještě malá neznamená, že o nich každý musí všechno vědět.

pavlinar
2. únor 2021

Tak zkus zavest tema jinam. Nebo ze nechces furt resit dite, at mama povi co noveho.. nebo odpovidat v zertu, polopravdy..
Ja to znam, moje mama taky co nevi to nepovi, samozrejme a tou formulkou "nikomu to nerikej". Ale o sobe nepusti nic, a nastve se, kdyz o ni nekdo mluvi...

autor
2. únor 2021

@pavlinar Přesně jak moje mamka, jednou o ní něco řekl můj táta sousedům když měli chlastačku, (a fakt nic vážného) a ta ho sjela jak malého kluka. No barák se celý otřásal 😮

zuzineckah
2. únor 2021

Mi přijde, ze řešíš blbosti. Bylo by mi úplne jedno komu co řekla, pokud by to nebyla pomluva nebo lež...

autor
2. únor 2021

@zuzineckah To není blbost, mám ráda soukromí, a nepotřebuju aby mě a moje dítě rozebíralo padesát lidí. Obzvlášť když ona sama to taky nesnáší, teda pokud jde o ní.

zuzineckah
2. únor 2021

Hele, já nevím, ale ty nemáš k řešení nic lepšího? Miminko, manžela/partnera, vlastní rodinu?? To se vidíte tak často, ze ti pořad někdo něco predhazuje??Rozumej, neříkám, ze máti není slepice a svagrova na ránu, ale hod je proste bokem. Užívej si své malé radosti a na tohle prostě výbodni.