Nevlastní dcera. Jak byste se rozhodly?

30. bře 2024

Holky jdu si pro "radu".
Manžel mám z prvního vztahu 14ti letou dceru. V době rozchodu chtěla zůstat u mámy.
Co jsme spolu brali jsme ji s námi k moři, na hory, na víkendy.
Před 3mi lety byl u nich první problém, matka si našla alkoholika a ten tam jeden večer dělal melu, rozstříhal jim nabíječky, zničil Playstation, zrušil Wifi, zničil tablety, počítače, atd. Otec druhého z dítěte matky, tam v noci byl a dotyčného spacifikoval (my to máme přes 170km jednu cestu). Vše řešeno písemně s matkou a s oběma dětmi jsem byli na OSPODU, zápis tam je. Ale dcera chtěla dát mamince druhou šanci, ta ji samozřejmě naslibovala hory doly. Kámen úraz nastal chvíli po tomto incidentu. Mamka dceři namluvila, že otec má jinou rodinu a na ni kašle. Dcera se blokla, od té doby, kdykoliv přijede není s ní řeč, jen řeší co máme doma koupené nové, co mají mé děti (z předešlého vztahu) nové, co kolik stálo, a proč ona nedostává kapesné (dostává, ale zřejmě má jinou potřebu). Prospěch ve škole šel rapidně dolů, aktuálně je ve třech předmětem na propadnutí.
Jakákoliv domluva s matkou není reálná. Dcera matku zřejmě nezajímá, jen ji štve proti nám.
Dcera přišla s tím, že by chtěla jít bydlet k nám. Otec zatím nakloněn není, jsem na rizikovém, a bojí se co tu bude dcera vyvádět. Dceři je jasné, že u nás je nějaký řád a když tu byla celkem fungovala. Muž to nechce rozhodnout, je 3-4 dny v týdnu pracovně mimo a neví co by tu vyváděla.
Na jednu stranu je mi dcery líto, ale na druhou, když budu souhlasit, a bude to vyvádět, odnesu to já a prďola.
Jak by jste se rozhodli vy?

mateees
30. bře 2024

otec je rodič stejně jako matka. Vůbec nechápu, že nad tím si ji nevzít i jen uvažuje.

lencaa11
30. bře 2024

Když dcera přišla k vám sama že by u vás bydlela a ví že máte něco nastavené a i přesto chce bejt i tak u vás a ještě když doma je to na dvě věci tak to nechápu že vlastní otec jeste o tom premysli 🫣🫣🥴 to asi nepochopím

ai30
30. bře 2024

Pises, ze matku dcera nezajima, ale presto jediny cit, ktery se z tebe da vymacknout je 'holky je mi lito' a otec 'nechce rozhodnout'?? No tyjo, holky je mi taky lito, ze schytala takove rodice. To je fakt tajem, proc jeji prospech sel dolu a neni ji dobre 😥

drakenn
30. bře 2024

Děvče evidentně v prostředí matky neprospívá. Což není její chyba!!
Dcera evidentně není poruchaná, ale má porouchané rodiče. Proto ty její reakce.
Já osobně bych s děvčatem sedla, nastínila pravidla vaší nové rodiny. A TATINEK na nich musí trvat, děvče vychovávat a věnovat se mu. Je v tak citlivem věku, ona musí mít pocit důvěry a bezpečí.
Mluvím z osobní zkusenosti. A ty se nepasuj do role rodiče, má tatínka! Tak ať také něco předvede, ne, že to hodí na tebe!

magdaveselkova
30. bře 2024

Je mi holky líto, otec by měl řešit ne ty. U nás to bylo stejné. Když k nám přišel brácha od své matky tak mu bylo taky 14l. Zničil totálně vztah mámi a otčíma, bral drogy, kradl.... Je to už přes 25let, mamka s otčíme jsou spolu, mají další dvě již dospělé děti... Ale ani jeden nejsou šťastný. Máma mu vyčítá že jí zničil život, protože se za ní nikdy nepostavil když jeho syn jí dělal ze života peklo. Neříkám že to tak bude u vás...😉 Jen zkušenost

martinka_33
30. bře 2024

Dala.bych jí šanci. Kdyby delala neco opravdu strašného, muzete ji poslat zpatky k mamince. Ale šanci si zaslouží. Neni snadný v zápalu puberty eešit problémy rodičů 😪

lv
30. bře 2024

Hele i když to bude těžký, otrava, nervy, rozbroje mezi dětmi, možná konflikty dcera-ty, dcera-otec, vy dva, stejně je to jednou jeho děcko a vzít si ji musíte. Zkusit jí dát stabilitu, řád, samozřejmě lásku. Představ si, že jednou by se takhle choval někdo k tvýmu dítěti.

pampeliska1313
30. bře 2024

Jen vsuvka, možná nevyžádaná. Mám kamarádku co měla špatný dětství, respektive přesně - s mamkou to moc neslo. Byla zvykla na volnost, mohla co chtěla, strašně blbla, furt problemy, rodiče od sebe atd. A stejně byla hrozne rada u táty, jo, pohádali se občas. A jo, měl už “jinou rodinu” ale vždycky nakonec řekla, ze ji táta udělal vlastní pokoj, kam si mohla nějaký věci vybrat, že byl spravedlivej, nemusela se bát o zázemí a ze byl přísnej a ze i když byly neshody, tak je za to hodně rada, ze ji k sobě vzali, ze ji to pomohlo a neví jak by to dopadlo, kdyby bydlela furt u matky. Je jasný, ze vy teď mate v hlavě to svoje dítě a svoji rodinu a tohle je takovej “narusitel” ale furt rodina. A pokud to nebude opravdu fungovat a bude to přes caru pro všechny, tak se musí jít s nějakým dalším návrhem. Když bude mít hranice, bude přijímaná, věřím ze to nějak půjde, i když určitě budou začátky těžký.

brunetka11
30. bře 2024

Promiň, ale co je to za otce, když je v pohodě s tím, že jeho dcera je nucena žít v bytě s alkoholikem? Čím si ta holka prochází?
I kdyby to s ní nebylo na začátku nebylo v pohodě, má na to právo. Volá o pomoc a její otec ji v tom nechává?
To, že řešila, co kde máte nového. Otec jí to vybavení potom dokoupil nebo ji také nepomohl?

autor
30. bře 2024

@mateees píšu ze otec je 3-4 dny v týdnu pracovně mimo domov. Takže je mu jasně, že ty 3-4 dny bych se o ní musela "postarat" a nechce se rozhodnout bez toho aby se se mnou probral.

barulina
30. bře 2024

No tak si ji vemte. Pises, že funguje, když je u vás. Nám taky visí ve vzduchu stěh Váni jedné z partnerových dcer k nám, ikdyz tam teda je jiný důvod, ne šílená matka, ale ve snu by mě nenapadlo říct, že ne. A to by péče byla převážně na mě celý měsíc

autor
30. bře 2024

@brunetka11 a co má otec udělat? Řešilo se to přes ospod a dcera na poslední chvíli řekla že chce zkusit dát mamce ještě jednu šanci.

brunetka11
30. bře 2024

Teď vás požádala, ať může být s vámi a otec ji tam nechává. A znovu se ptám - dokoupil jí nějaké ty věci nebo ne?

autor
30. bře 2024

@drakenn nepasuji do role rodiče ale pokud má někdo bydlet pod moji střechou tak bude plnit to co tu funguje. Otec žije se mnou a není takový aby mi sem nastěhoval dceru bez toho aby to se mnou probral.

autor
30. bře 2024

@brunetka11 tak v první věci, moje děti ty věci dostávají od svého otce. Otec ji koupil co uznal za vhodné.

mateees
30. bře 2024

@martinka_33 takže má být u otce jen když bude sekat dobrotu? a když ne, ať se o ni stará matka, která evidentně nefunguje? Ty bys ji posílala jak nechtěnej balík...vždyt přece i otec se o ni má starat "ve zlém"...

tulipdona
30. bře 2024

Ta holka byla taky “prďola” a hlavně už je na světě, a tvůj partner JE JEJÍ OTEC. Jak můžete premyslet, že byste nechali holku vyrůstat v takovém prostředí? Mějte rozum.

tulipdona
30. bře 2024

Teď jsem to dočetla. Vy nikdy rodina nebudete. Ani nebudete fungovat, dokud to bude tvoje děti, moje děti a pak ťuťu společný prďola. To je toxický.

brunetka11
30. bře 2024

Aha, takže Wi-Fi a pravděpodobně notebook to nebyly. Věci, které dnešní děti potřebují ke studiu.

autor
30. bře 2024

@tulipdona ne neřeším moje a tvoje děti. Ale když dětem exmanžel koupil telefon za 20tis tak my ho máme koupit hned dceři?

autor
30. bře 2024

@brunetka11 dostala paušal s daty a i ten notebook, ale vydržel ji 3 měsíce. Tvrdí že ji spadl z postele.

tulipdona
30. bře 2024

Mě nemusíš nic vysvětlovat. Očividně máte problém v komunikaci doma. Tohle ať si komunikuje tatínek s dcerou,

autor
30. bře 2024

@tulipdona ano máme problém doma, to je jednoduché řešení. Několikrát ji otec vysvětloval že ty věci mají od svého otce, několikrát ji to říkali děti a její maminka ji tvrdí že jim to kupuje její otec. Můžeš mi poradit tak vyřešit tento problém?

martinka_33
30. bře 2024

@mateees to zalezi co bude delat. Normalni pubertalni oci v sloup, odmlouvani apod. to neni duvod k vyhozeni. Ale kdyby mela krást a rozvaret rodinu? To asi ne...

martinka_33
30. bře 2024

Vis co, je dobře ze je tvuj manzel ma tve strane, ale urcite dceru domu vezměte. Urcite se obrňte trpelivosti a ty jeji řeči co ma od matky berte tak ze ke to porad dite a ze jem papouškuje mámu, je na vás dokázat, ze jeji mama nema pravdu, ale to nebude hned a vube ne snadný 😪

martinka_33
30. bře 2024

@brunetka11 neni povinnost aby nevlastni sourozenci meli stejne veci, absolutne neni! Nevlastni ségra mých detí ma snad vsechny číčoviny sveta, jeji fotřik si ji bere málo a kupuie si ji, mobil mela v peti letech a ten pokoj co pretéká hrackama... Ani muj ex s timhle nesouhlasi a ja si neumim.predstabit ze budu do deti hucet, kolik ma jejich sestricka veci a ze jim je tatinek nekoupi (tahle.matka nema absolutne soudnost). To je o komunikaci, ne mezi matkou a otcem ale mezi otcem a dcerou. Neni to snadne pro nikoho. Nikdy to neni snadne.

kosopemi
30. bře 2024

Zarli, to je normalni. Navic je v puberte. Ty se nemuzes rozhodovat, jestli si ji nechate nebo ne. Ona uz tady je. Tvuj muz si ji udelal, je to jeho dite a ty sis ho jiz "detneho" nasla. Mel by se postarat, i kdyby byla holka"na zabiti". Vychova je i jeho vizitka.

pipi_puncocha
30. bře 2024

Já bych ji vzala určitě, myslím, že první měsíce budou trošku peklo než si to sedne, ale věřím, že to fungovat bude. Ale určitě bych si předem nastavila pravidla v rámci domácnosti (i písemně) s partnerem a dcerou, aby věděla “do čeho jde.” Samozřejmě pro všechny děti stejné.

izz76
30. bře 2024

Holky je mi líto, pro ní by bylo ideální bydlet s otcem,pro zakladatelku to ovšem ideální není. Já na místě zakladatelky bych jí domu nechtěla, jsem sobec a mám rada jen svoje děti.

autor
30. bře 2024

@izz76 Nikdy jsem neřekla, že ji nemám ráda, beru ji jako "naši" ale mám pocit že jde jen po tom aby měla vše nebo bude dělat peklo.