icon

Odešel od nás tatínek, jak to nyní vše zvládnout?

ivas_h
20. kvě 2017

Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o rady, jak nyní postupovat. Odešel ode mě a od dcery (5 měsíců) tatínek, bylo to po osmiletém vztahu. Zjistil, že ho "příliš omezujeme". Mně je 25 let, ještě mě čeká rok studia na VŠ. Má otázka směřuje do oblasti financí. Nyní jsme s dcerou u mých rodičů v bytě, ale co nejrychleji si musíme najít vlastní bydlení. Vyhlédly jsme si byt 2+kk v Olomouci co nejblíže k bytu mých rodičů, aby mi občas kvůli studiu mohli dceru pohlídat, nájemné činí 13900,- + 3000,- inkaso. Zajímá mě, jestli si budeme moci dovolit takové bydlení, jestli mohu počítat s pomocí od státu. Moje příjmy jsou nyní 7600,- (rodičovský příspěvěk - na mateřskou jako studentka nemám nárok, od září bude můj příjem 3800,-), měsíčně budu ještě 15 měsíců splácet půjčku 2300,-. Přítel podniká, svůj příjem přiznává zhruba 24000,- (reálně je vyšší, ale nečekám, že by nám dával víc, než mu případně vyměří soud, tedy z přiznaných příjmů). Nemám auto, proto se dívám po lokalitě tak blízko mých rodičů, jedná se o novostavbu, proto možná trochu vyšší cena. Samozřejmě se můžeme dívat po bytech s nižším nájmem, i když nebude nižší závratně, nájmy starších bytů 2+kk/2+1 se pohybují kolem deseti tisíc plus inkaso, na druhou stranu je to se starším vybavením, kam by byly potřeba další investice ve formě oprav, nové kuchyňské linky apod. Prosím, poraďte mi, s jakou finanční pomocí bych mohla počítat? Díky za rady a prosím ty, které by mě chtěly jakkoliv odsuzovat, nechejte si komentáře pro sebe, nastalá situace pro mě není vůbec lehká, nepotřebuji další "čočku". Děkuji mockrát.

Strana
z3
magdalenax
20. kvě 2017

@anetka9 No, tak stát šel právě po tom, že se dva domluvili, nechali přiklepnout nízké výživné s tím, že jí třeba dá o nějakou korunu víc, i když to nebude povinnost a stát matce doplatí formou soc. dávek. Byla to vychytávka do doby, než se vládní naštvali....

anetka9
20. kvě 2017

@magdalenax Joo tak🙂 to si třeba uplně nedovedu představit u rozhádaných rodičů:(

ivas_h
autor
20. kvě 2017

Děkuji mockrát za všechny rady. Ještě bych doplnila, že na městský byt nedosáhnu, jelikož jsem si trvalé bydliště změnila a jednou z podmínek pro získání bytu je několikaleté trvalé bydliště v místě. A já se právě bála, že s dítětem nemůžu mít garsonku nebo 1+1, ale musí mít svůj pokoj, proto jsem se dívala po bytech 2+1/2+kk. Přečetla jsem si, že alimenty se vypočítávají z výše mzdy kolem 15-25%, myslím, což je nějakých 3600-5000 Kč zhruba s tím, že s věkem dítěte se ta hodnota roste k těm 25%, což je strašně málo. No, nepočítala jsem s tím, že to budeme mít lehké, ale musím se k tomu postavit čelem. Díky moc všem!

garlic
20. kvě 2017

@ivas_h přihlas se do skupiny "samoživitelky" a pročti si témata zpětně. Tam se toho dozvíš spoustu. Dítě svůj pokoj mít nemusí, kojenec už vůbec ne.

ivular
20. kvě 2017

@ivas_h Opatrovnické soudy nezohledňují, jestli bydlíš s dítětem v garsonce nebo jestli máš k dispozici vilu. Přistupují k tomu tak, že "matka vyhovující bydlení má/nemá". A tím vyhovujícím bydlením je i ta garsonka.
Hodnota nemovitosti se zohledňuje pouze při stanovování výše výživného.

ivas_h
autor
20. kvě 2017

Já doufám. K tomu kojení, mléko se mi teď zřejmě ztratí, už skoro žádné nemám. To jste mě vystrašily, znamená to, že ji může dostávat i takto malinkou na noc? :(

cinula
20. kvě 2017

já mám jenom poznámku na okraj, bydlíme v Olomouci v 3+1 vč. poplatků za 11 500,-. Zarazila mě ta vaše částka bydlení, určitě se dá sehnat něco levnějšího. Ale klidně bychom se vešli i do 2+1/2+kk

mama4tata
20. kvě 2017

@ivas_h Nevim, co kdo psal, ale dite ti ted nikdo brat nebude a uz vubec ne na noc. Doporucuju zaridit krom vyzivneho pro tebe a vyzivneho pro dite i upravu styku. Pocitam 2x tydne odpoledne..

panickatlamicka
20. kvě 2017

@ivas_h proc myslis, ze nemas mleko? Pokud nko kojis na pozadani, laktace se ustaluje a mm se tvori az sanim miminka. Ani to, zda z prsu odsajes nebo ne, o mnozstvi mm nic nevypovida. Pokud laktace z nejakeho duvodu klesa, lze ji navysit(bylinky, homeo, tesny kontakt s miminkem, caste kojeni a nedavani lahvicky a dudliku. Omluva za ot.

prostejina
20. kvě 2017

Kouknu na bezrealitky.cz, nebudeš platit provize a s pronajimateli se da domluvit. Byt je hodně drahy, neblbni... Musíš šetřit bokem. Klidně jdi do 1kk, důležitý je, jak se o malou starás, ne v jak velkým byte s ni bydliš 🙂 a neboj, jestli oD vás odešel kvůli tomu, ze ho "omezujete", určitě chtít malou do svy pece nebude, to by byl omezenej dvojnásob, protože by na ni byl sam. Ty jo, je to hrozny..jsem stejně stara jako ty, mám jen o měsíc starší dceru a vůbec si nedokazu představit řešit takovou věc. Držím palce, bud statečna...❤

ivas_h
autor
20. kvě 2017

@mama4tata
To jsem si ulevila. O tom výživném pro mě jsem ještě neslyšela. Ještě si o tom něco zjistím, jaká je výše, nicméně po tom všem si nejsem jistá, jestli se jeho chci prosit o peníze na mě, jestli mi to za to stojí, na druhou stranu to budeme mít těžké, bude se hodit každá koruna...

ivas_h
autor
20. kvě 2017

@prostejina
Děkuji za podporu. Taky jsem si to nedovedla představit, ačkoliv teď zpětně si uvědomuji, že nějaké náznaky mi to měly zavčas objasnit. Situace je to složitá a ještě asi dlouho bude. Očekávám boj, jsem si jistá, že v klidu to nevyřešíme. Sama jsem z úplné rodiny a je mi kvůli malé líto, že ona ve spokojené plné rodině vyrůstat nebude. Ale budu se snažit a jsem si jistá, že v rámci možností se bude mít nejlíp, jak to půjde. Je skvělá a dodává mi sílu. 🙂

ivas_h
autor
20. kvě 2017

@panickatlamicka
Hodně jsem během posledních dnů zhubla, už tak jsem byla dost hubená, malá asi také pocítila mou nervozitu, ač se snažím být co nejvíce v klidu, už se od prsu odvrací. Uvidíme, jak to s kojením dopadne. Už není tak malinká, nechci se z toho hroutit.

lucinkaxxx
20. kvě 2017

@ivas_h spolkni hrdost a na vyzivne na sebe zazadej. Mas na nej narok do dvou let ditete ale pozor,nevyplaci se zpetnr jako treba vyzivne na dite ale az od mesice kdy je ti usnesenim soudu prirknuto,takze o to zazadej co nejdriv. Je to rizeni oddelene od rizeni o vyzivne na dite a svereni do pece. Takze co nejdriv zajdi na Ospod podle mista trvaleho bydliste a nech sepsat navrh na stanoveni vyzivneho na dite plus svereni ditete do tve pece. Mam to za sebou,budou to ted nervy,ale jak to budes mit za sebou,hodne se ti ulevi. Drz se.

luciina
20. kvě 2017

@ivas_h o výživné si určitě řekni na to máš právo a neboj,posuzovat se to dál nebude - jako při zvažování u koho má dítě žít.

ivas_h
autor
20. kvě 2017

@lucinkaxxx
Děkuji. Já si vůbec nedovedu představit, co mě teď čeká. Dostala jsem se do této situace, ani nevím jak. Zítra snad všechno nastuduji a začnu co nejdříve jednat. Díky za rady.

panickatlamicka
20. kvě 2017

@ivas_h kdybys chtela poradit ohledne kojeni, napis (to odvraceni je nejspis bojkot-lze resit)-at neplevelim tve zadane tema. Pokud jsi samozivitelka, o to vic je lepsi kojit,um muze vyjit pekne draho.

alkuska
20. kvě 2017

Je mi líto že jsi se dostala do takové situace. Já jen musím souhlasit s holkama - na to, jestli máš nový byt nebo starý se nikdo ohlížet nebude, když tam budeš mít uklizeno a o dítě bude postaráno. 17000 je fakt strašně moc, to bychom neplatili ani když jsem chodila do práce. Novostavba je zbytečný luxus. Hledej garsonku, to vám bude do začátku stačit a raději si udělej finanční polštář např. na pokaženou pračku. Píšeš, že ti mizí mléko - jen pro ilustraci - nekojila jsem a mléko pro malou (byla jedlík, ale nesnesla např. laciný babylove, takže jsme museli kupovat drahý sunar premium) - kolem půl roku věku 4500/měsíc, a to nemluvím o příkrmech. Později to bylo míň, když se rozjedla, ale zas jsem pro ni víc vařila. Miminko nemůžeš odbýt něčím úplně laciným jako dospěláka, musíš kupovat kvalitní zeleninu a maso. Počítej s tím, že náklady ti budou spíš narůstat. Proto se snaž ušetřit co nejvíc. Novou linku bych oželela, i stará se dá vydrhnout a třeba oblepit samolepicí folií, taky jsme to tak roky měli a to jsme oba chodili do práce! Když pujde do tuhého, ušetřit se dá i na plenkách, obyčejné látkové čtverce na doma stačí, holt se častěji přebaluje a pere. Přeju hodně štestí.

verena
20. kvě 2017

https://m.novinky.cz/articleDetails?query=Kojen... s tim kojením jsem to myslela spis v duchu tohoto článku, ale je to spíš "vycuranost" a dnes asi i móda, rozhodne to plati pro starší deti a vůbec jsem tim nechtěla ted strašit 🙂. Jinak ot ja s tim mela taky problémy a nakonec kojíme dosud, to už by mi taky žádný soud neuveril 🙂. Vše jsem na četla na mamila.sk a poradi ti i ve zdejší skupince. Ale když máš nervy, je jasný, že to jde hůř. A a k te lince jsem zde v skupince dyi našla super návod na přetřeni linky barvou. I když často stačí, že si to člověk jen sám vydrhne a má k tomu pak lepší vztah. Já mela v pronajmech vždy linku a la 70. léta a vůbec me to netrapilo 🙂.

nikuu
20. kvě 2017

Nečetla jsem vše, ale posílám odkazy na nějaké pronájmy, které jsou levnější, na pronájem jich je a tam vic. Byt za17tis je moc drahý a penízky se budou hodit na jiné věci. Držím palce, at seženete něco pěkného za rozumnou cenu.
https://www.bezrealitky.cz/nemovitosti-byty-dom...
https://www.bezrealitky.cz/nemovitosti-byty-dom...

belleelle
20. kvě 2017

@ivas_h existoval i příspěvek na kojeni, pohledej na netu

ange_de_la_morte
20. kvě 2017

Pročetla jsem celou diskuzi, asi nemá cenu tě tady kamenovat frázemi o finanční neuváženosti , takže jen říkám - 17 tisic neplatíme ani my s manželem na hypotéce s inkasem .... 17 tis. za bydlení je nad limit i pro spoustu úplných rodin ( já bych teda tolik nedala ani náhodou) ... taky jsem studovala když se narodil syn, školu jsem ale nedodělala ( syn = priorita), nicméně škola se dá dodělat dálkově ( alespoň většina oborů) , rodičák 3800 je peklo , upřímně ? nestačil mi na výdaje za syna ( pleny, jídlo, obleční - uvědom si že jak dcera začně chodit dáš třeba za boty 800Kč - a za 3 měsíce budeš kupovat nové) .... pro tebe je vysoká cena za bydlení každá ... i když najdeš bydlení za 8tis. i s inkasem, budeš ráda že jsi ráda ..... v prvé řadě bych situaci probrala s někým kdo má vyšší finanční gramotnost než ty ( promiň ) , paralelně s tím sociálka ( k tomu jen dodávám - pokud máš sice luxusní bydlení ale bereš spoustu sociálních dávek, jsi pro soud z hlediska svěření do péče stále méně vhodná než někdo kdo žije sice v garsonce ale je finančně soběstačný)

Sežeň si další příjem - třeba choď 3x týdně na 2 hodiny odpoledne uklízet ( píšeš že rodiče pohlídají). Řeš školu - dálkové studium či přirušení. Uskromni se !!! Malá nepotřebuje nové oblečení ( stačí z druhé ruky), ty se uskromni na to nejnutnější (dá se to vydržet - není to na vždy), ušetřit se dá na spoustě věcí ( na jídle pro malou nešetři - ale přemýšlej co kupuješ a kde).

No a hlavně především HOĎ SE DO KLIDU 😀 Přeju úspěšný boj se životem

kacireksro
20. kvě 2017

me mala stoji mesicne pres 5tis.a to nekojim,snaz se kojit co to jde,on nesel rodicovsky prispevek vyridit na pritele,kdyz ma vyssi prijem?tedka je to asi passe ,kdyz se rozhodl odejit.ono prece jen 3800,- a 7600,- je rozdil.stim bydlenim je to opravdu nemyslitelne,volila bych neco mensiho.urcite bych vyuzila nejake socialni prispevky a zazadala o vyzivne na sebe i dite.prece jen vas do teto situace dostal on.

lolam10
20. kvě 2017

Na stat bych moc nespolehala.za rok uz to bude treba vsechno jinak.a 17tisic je strasne moc.to snad ani v Praze neni tak hrozne.a jinak matematika je jasna.prijem 4000 pujcka 2300 tedy ti zbydou necele 2000 tedy na byt s najmem za 17000 mit nebudes.a zajdi si na socialku pro konkretni pomoc tam maji vic zkusenosti a jsou erudovanejsi nez my chytry tady☺

marfushenka
21. kvě 2017

@verena to je skvělá rada. Nejlíp kojit minimálně do školky at ma tatínek smulu, co? Nastesti po 2. Roce uz rozumny soudce uzná ze styk s otcem ne důležitější jak kojeni

marfushenka
21. kvě 2017

@mama4tata neprovdana matka pouze do dvou let

mama4tata
21. kvě 2017

@marfushenka Aha, to jsem nevedela, diky.

ivular
21. kvě 2017

@marfushenka Klid, klid, kojení není důvodem pro to, aby se tatínci stýkali se svými potomky jen nějak vzácně. Jde jen o to, aby roční dítě (nebo dokonce v kojeneckém věku) nebylo zbytečně vytrháváno z dosavadního prostředí a neproplakalo celé noci někde, kde to nezná - a pochopitelně je vyděšené. Toto naštěstí ale rozumný soudce uzná i v případě, že dítě kojené není.

konik_mischel
21. kvě 2017

@ivas_h ahoj, četla jsem jen úvodní příspěvek. V první řadě, než se ptát na pomoc státu ve formě dávek bych se zamyslela nad tím, jestli opravdu jeden člověk a 5 měsíční miminko potřebuje 2+kk, hlavně v momentě, kdy na to nemáš prostředky. Co takhle garsonka. I kdyby starší? Tak hold nebudeš mít vše nové a krásné. Mrzí mě, že jsi v obtížné situaci, nárok na dávky budeš mít, pokud budeš v novém bydlení mít i trvalé bydliště. Tvé obavy o to, aby ti nesebrala sociálka dítě když budeš bydlet ve starším bytě je opravdu těžce mimo- nevím, jestli si hledáš výmluvu, proč musíš bydlet v novostavbě, nebo máš tak zkreslené informace o tom, jak funguje sociálka. Dítě nikdo matce, která se řádně stará nevezme a rozhodně není ukazatelem péče to, jestli máš linku podle posledních trendů nebo menší byt než otec, ale jestli je dítě v pořádku, čisté. řádně živené a je o něj postaráno. Takže pokud opravdu nemůžeš být u rodičů, najdi si co nejlevnější byt, ono nová výmalba, případně tapeta svede hodně za málo peněz. Finanční negramotnost a hlavně to, jak lidi v první řadě řeší, kde by co dostali ze sociálky mě dojímá. Nemám na něco? Nemůžu to mít. Máte rodiče, kteří vám jistě jsou schopni pomoci při dávání nějakého malého bytečku do pořádku. Jinak pro zajímavost jsem se koukala na ceny pronájmů... myslím, že není úplně nutné bydlet v těsné blízkosti rodičů, stačí rozumná vzdálenost. Vše je o kompromisech. http://reality.idnes.cz/detail/pronajem/byt/1+k...
http://reality.idnes.cz/detail/pronajem/byt/1+k...
http://reality.idnes.cz/detail/pronajem/byt/1+k...
a pokud nutně potřebujete pěkné bydlení, tak tento byt je myslím velmi pěkný http://reality.idnes.cz/detail/pronajem/byt/1+k...

ivas_h
autor
21. kvě 2017

@konik_mischel
Nejsem finančně negramotná! Jen jsem do této situace vletěla před pár dny, v životě jsem se o tuto problematiku nezajímala, proto jsem já blbá myslela, že když má malá bohatého tatínka, který mi vyhrožuje tím, že mi ji vezme, protože se o ni nedokážu postarat stejně dobře jako on, jelikož jako studentka nemám žádný příjem kromě mizerného rodičovského příspěvku, ani na porodné jsem neměla nárok, tak jsem usoudila, že se mu musím alespoň trošku vyrovnat. On má dům, má dost peněz, aby jí dopřál cokoliv, co si zamane. Ovšem přiznává minimum, nějakých 24 tis.Kč, a nedá mi nic víc, než na co budu mít ze zákona nárok. Proto jsem se dovolila informovat o možnostech podpory státu. Troufám si totiž říct, že jen co dostuduji, státu veškerou pomoc několikanásobně vrátit, nemám v plánu žít z podpory. Jsem jen teď v takové situaci, že si myslím, že mám na to právo lepší než většina, co si o to žádá. Takže děkuji za komentář, ale nemám potřebu číst si odsuzování lidí, co mě neznají, co neví pozadí mého problému, ale troufají si napsat, že jsem negramotná, že jsem marnivá apod.

Strana
z3