icon

Odešla jsem z domova a stýská se mi, přejde to?

nikolab20
17. pro 2014

Ahoj, nevěděla jsem do jaké kategorie mám téma zařádit tak se za to předem omlouvám. Jsem s přítelem 5 let čekáme miminko. V pondělí jsem se nastěhovali do domečku, který jsme stavěli 2 roky, a stěhovali jsme se když jsem začínala 5 měsíc těhotenství. Ale problém je v odchodu z domova a to, že se mi stýská. S rodiči jsem měla vždy skvělý vztah, a dneska jsem si uvědomila, že mi to bude strašně chybět jako takové ty rutinní věci. Jako třeba to, že když přijel táta z práce tak jsme se všichni sešli u stolu a společně si povídali. každodenní hovory s mámou. Trávili jsme spolu veškerý čas. A teď mi prostě dochází, že se mi stýská. Mám ještě 5 sestru a prostě jen si vzpomenu na někoho z nich tak je mi do pláče. Přijde mi, že mě nemůže tenhle osamocený život naplnit, když je přítel celý den v práci a já doma sama. Myslíte, že mě ten stesk přejde? :,( A budu šťastná?

Strana
z4
78marcela
24. pro 2014

@nikolab20 nečetla jsem úplně celou diskuzi, takže nevím, co všechno jsi psala. Ale přijde mi, že jsi možná trochu přecitlivělá, přece jen hormony v tehu dělají divy. To pak člověka stresují i věci nad kterými by běžně mávl rukou.
O tom úklidu doma. Kdysi jsem taky vyznávala, že mají všechno dělat dva, že má chlap pomáhat. Ono určitě není správně, když ženská maka a chlap leží na gauči. Jenže... Domácnost je pro ženskou. Tak to prostě je. Když má můj chlap nějaké záchvaty, že mi s něčím pomůže, tak jsem na nervy, protože vím že nejlépe si to udělám sama. Takže když chci dělat nějaký větší úklid, pošlu ho třeba na kolo nebo ať mi umyje auto.
Rozhodně po něm nechci nic takového, že by třeba vysaval nebo utrel prach.
On se zase stará kolem auta, kol, teď jsme spravovali ložnici, tak zdil dveře, maloval celý byt, všechno sám stěhoval-4.patro bez výtahu. To je zase jeho práce, do které se mu nepletu. A myslím že to vyhovuje oběma. No a že po něm uklízís.. Jakmile bude dítě, budeš po něm uklízet mnohem víc. Takže přitom třeba poskládat jeho věci, to mi přijde jako banalita kterou bych neřešila. Navíc když jsi opravdu doma, on chodí do práce a brzy vstává. Když vstáváme do práce, taky nechám rozestlane a nepořádek, který uklízím až dojdu domů. a pokud on chodí do práce a ty jsi doma, tak bych to brala jako samozřejmost že úklidím i za něho.

78marcela
24. pro 2014

@nikolab20 a ještě to že dělá na dvoře kolem domu. Jsem si jistá že kolem domu je stále práce dost. I když to třeba nevidís. Chlap ale taky nevidí, že jsi umyla okna nebo vytrela..
Nechci abys to brala, že se zastávám chlapa proti tobě, to ne, vůbec ne, neznam ani jednoho z vás abych mohla nějak hodnotit. Spíš nabízím jiný úhel pohledu, ke kterému jsem dospěla časem.
On člověk musí občas přivrit oči, nikdo nejsme dokonalý. Když mě chlap něčím naštve, tak si honem připomínám, v čem ho zase někdy stvu já. A dnes po těch letech můžu opravdu říct, ano, je to o toleranci, hodně jsem slevila ze svých představ, jak mi můj muž doma se vším pomáhá atd. O tom to totiž není. Jde o to, že musím mít pocit, že se o něho můžu opřít, že mi pomůže, když budu potřebovat, že vím že si ho můžu vážit. A je mi jedno, že pořád nechává ponožky v ložnici pod posteli.
Každý máme své a ideál nenajdes nikdy nikde. Takže si s ním promluv co tě trápí a zkuste najít řešení které bude vhodné pro oba. Holt spolu máte už určitě závazky a nemělo by se hned vše vzdávat a utíkat.

andelka
25. pro 2014

@78marcela promiň,ale domácnost je opravdu obou. Utřít prach nebo vysát umí chlap i ženská. Kdyby bydlel chlap sám, kdo myslíš že by mu uklízel? Musel by sám. Sice ne tak často a ne tak dokonale, ale musel by. A máš děti? Víš že kolikrát se člověk sám nestihne ani najíst a za celý den si skoro nesedne, když může tak spí..má spoustu práce kolem dítěte a věř mi, že pak to, že chlap je jako další dítě ti nepřijde jako banalita, ale jakože ti přidělává další práci.
Jinak jasně, jsou práce které jsou spíš ženské a spíše mužské (drobné úpravy bydlení, zdobení spíše dělají ženy, a ty fyzicky náročnější, muži), jenže kolikrát za rok se dělají ty mužské a kolikrát denně ty ženské?
Rozumím tomu, že každý jsme nastavený jinak, jsou ženy, které fakt nenechají na domácnost sáhnout někoho jiného, protože potřebují aby bylo po jejich, ťip ťop a dokonalé. Tak proč ne. Jenže když už teď, po chvilce bydlení spolu je zakladatelka naštvaná a zklamaná, tak tudy cesta asi nepovede. Musí si to vyjasnit s přítelem, je to jejich společný dům, domov, vztah. Když to základní funguje a člověk se cítí ve vztahu dobře, tak ty drobnosti opravdu přehlídne. Jenže když nefunguje, tak mu i ty ponožky pod postelí začnou nesnesitelně vadit. Musí se najít asi ten správný poměr, toho co je důležité a co se přehlídne.

danfal
25. pro 2014

@nikolab20 Budeš, tímhle si prochází každý, kdo se stěhuje od rodičů. Já dokonce jezdila na víkendy k našim 🙂. Ale je fakt, že jsem byla se synem sama.

78marcela
25. pro 2014

@andelka každá máme svůj názor, to je v pořádku. Domácnost je opravdu obou, ale určitě domácí práce netvoří jen ty ženské. Já určitě nepotřebují mít všechno dokonale. Máme ty domácností dvě a ani by to dost dobře nešlo.
Přijde mi malicherné počítat kolikrát často se dělá ženská práce a kolikrát mužská. Ani mi tedy nepřijde že bych měla pocit že já dělám a on ne. Ani to nemáme striktně rozdělené, že by neudělal nikdy nádobí. Teď o víkendu jsem měla třeba nachystánou snídani a i umyl nádobí po ní a tak. Ale obecně to dělám spíše já. Věřím tomu,že by mi pomáhal. Jenže to po něm prostě nechci. Vím jak nenávidím když mám jet s autem na mycku nebo ho mýt doma, nebo tam něco lit do těch různých nádrží nebo prostě něco jiného, když se cokoliv rozbije, tak jsem prostě bezradná a jsem ráda že to udělá on, vyřídí, zařídí, zaveze. Kdybych to měla dělat já, budu naštvaná a budu to nesnášet. Tak proc bych po něm měla chtít něco podobného, co nemá rád on ?
Prostě to nechci. A možná proto máme spolu i po letech krásný vztah a je nám spolu moc dobře. I když nejsme dokonalý ani jeden a taky se umíme pohádat.
Ale určitě ať si každý dělá jak chce. Snažila jsem se prostě nabídnout jiný úhel pohledu nebo můj názor, ke kterému jsem dospěla, i když jsem před 15 lety měla názor jiný.

nov777
25. pro 2014

@78marcela Ja se musim pripojit k
@andelka, domacnost ma byt zalezitost obou. A prijde mi, ze pak to nejlip funguje. Spolecne pracujem a spolecne travime volny cas. A to pocitani mi prijde vic nez logicke. Kolikrat v tydnu se meje nadobi a kolikrat se vymenuje zarovka? V podstate je v poradku, kdyz zenska dela vsechno a vyhovuje ji to, ale zakladatelce to moc nevyhovuje. Takze to v poradku neni. Me osobne by scenu kvuli uklidu udelal chlap jenom jednou. 🙂

nikolab20
autor
25. pro 2014

Me nevadi uklízení nebo tak něco, me vadí to ,že mi pridelava práci. Že toho stihnul mnohem vice, když za nim nemusím neustále něco poklizet.a hlavně scéna kvůli podlaze byla zbytečná jelikož vše bylo uděláno pořádně a žádné smouhy na podlaze nebyly

78marcela
25. pro 2014

@nov777 ano, nádobí se myje denně. Ale třeba vysavám nebo prach dělám jednou týdně, někdy ani ne. A on protože není líný, tak si najde jinou práci, poseka trávník, pořeže dřevo na zimu, obstará to auto, psa.. Fakt nemám pocit že bych já ležela a on dělal nebo naopak. Například několik minulých víkendů on dělal tu ložnici, měli jsme tam lišty na zdech, to všechno odmontoval, vynesl, zazdil dveře, nové omítky, pak vymalovat. A já nedělala nic, protože nábytek a věci z ložnice byly všude po bytě že se nedalo hnout. Takže já nedělala vůbec nic. A ani by ho nenapadlo mi něco vyčítat.
Ale jak už jsem uvedla, ať si to dělá každý jak chce. Je to každého věc. Jen jsem popsala jak to funguje u nás. A ono to opravdu funguje.
@nikolab20

78marcela
25. pro 2014

@nikolab20 tak to po něm neuklízej. Řekni mu, že se budeš starat o domácnost v tom smyslu že vařís a podobně ale že si po sobě svoje věci bude uklízet sám.

nov777
25. pro 2014

@78marcela At si to kazdej dela, jak mu vyhovuje. Zakladatelka ale rika, ze ji vadi, kdyz dela scenu kvuli podlaze, takze ji to nevyhovuje. Ale zrovna ta loznice, listy a omitky jsou presny priklad toho, co se kazdy tyden nedela. Ja zase prezentuju svuj postoj. Pro me je to, ze by mi chlap rekl, ze jsem tu od toho, abych mu obstarala domacnost naprosto mimo. Kazdopadne tohle je ale kriterium, podle ktereho si zenska chlapa uz vybira. Kamaradka treba ma system, ona vse, on chlapske prace a klape to.

78marcela
25. pro 2014

@nov777 uváděla jsem i jiné příklady, že seka trávu, řeže dřevo, stará se o auto a psa. Prostě furt něco dělá. Ale to je jedno. Chtěla jsem prostě říct jenom svůj názor, aby zakladatelka viděla jak to může fungovat v jiných rodinách. Ale zatím mám pocit, že to děláme špatne a mám skoro potřebu se obhajovat za to, že dělám doma ženské práce. A to se mi nechce. Takže se raději odmlcím a popřeju raději šťastné svátky a pohodu v novém roce.

panidomu
28. lis 2016

Narazila jsem na tuhle starší diskuzi, můžu se zeptat zakladatelky @nikolab20 jak to s ní dopadlo? Kamarádka má podobné pocity, proto mě to zajímá, díky

Strana
z4